Zinde Yaşam Platformunuz
Alerji
Alerji, diğer insanların çoğunu rahatsız etmeyen şeylere karşı bağışıklık sisteminiz tarafından gerçekleştirilen bir reaksiyondur. Alerjisi olan insanlar genellikle birden fazla maddeye duyarlıdır.
Sıklıkla reaksiyona neden olan maddeler şunlardır:
· Polen
· Toz akarları
· Küf Mantarları
· Evcil hayvan tüyü
· Yiyecekler
· Böcek sokmaları
· İlaçlar
Normalde bağışıklık sisteminiz mikroplarla savaşır ve vücudunuzun savunma sistemidir. Bununla birlikte, çoğu alerjik reaksiyonda, yanlış bir alarma yanıt verir. Genler ve çevrenin her ikisinin de muhtemel bir rol oynadığı düşünülmektedir.
Alerjiler burun akıntısı, hapşırma, kaşıntı, döküntü, şişme veya astım gibi çeşitli semptomlara neden olabilir. Alerjiler küçük ila şiddetli arasında değişebilir. Bu reaksiyonlardan en ciddiye alınması gerekeni olan Anaflaksi yaşamı tehdit edebilecek ciddi bir reaksiyondur.
Doktorlar alerjileri teşhis etmek için cilt ve kan testlerini kullanır. Tedaviler ilaçları, alerji enjeksiyonlarını ve reaksiyonlara neden olan maddelerden kaçınmayı içerir.
Alerji Cilt Testleri
Alerji cilt testleri sırasında, cildiniz alerjiye neden olduğundan şüphelenilen maddelere (alerjenler) maruz kalır ve daha sonra alerjik reaksiyon belirtileri için gözlenir.
Tıbbi geçmişinizle birlikte, alerji testleri dokunduğunuz, nefes aldığınız veya yediğiniz belirli bir maddenin semptomlara neden olup olmadığını belirleyebilir.
Alerji Cilt Testleri Neden Yapılır?
Alerji testlerinden elde edilen bilgiler doktorunuza, alerjenlerden kaçınma, ilaçlar veya alerji enjeksiyonları (immünoterapi) içeren bir alerji tedavi planı geliştirme konularında yardımcı olabilir.
Alerji cilt testleri, şu durumlar da dahil olmak üzere alerjik durumların teşhis edilmesine yardımcı olmak için yaygın olarak kullanılır:
· Saman nezlesi (alerjik rinit)
· Alerjik astım
· Dermatit (egzama)
· Yiyecek alerjisi
· Penisilin alerjisi
· Arı zehiri alerjisi
Cilt testleri genellikle yetişkinler ve bebekler dahil her yaştan çocuklar için güvenlidir. Bununla birlikte, bazı durumlarda cilt testleri önerilmez.
Aşağıdaki durumlarda doktorunuz cilt testi yaptırmamanızı tavsiye edebilir:
· Daha önce geçirilmiş şiddetli alerji öyküsü bulunmak.
Cilt testlerinde kullanılan maddelere aşırı hassasiyet göstermeniz durumunda, çok küçük miktarlarda olsa bile, yaşamı tehdit eden bir reaksiyonu (anafilaksi) tetikleyebilecek olması nedeniyle testten kaçınılması siz konusu olabilir.
· Test sonuçlarını değiştirebilecek ilaçlar kullanıyor olmak.
Bunlar antihistaminikler, birçok antidepresan ve bazı mide problemleri için kullanılan ilaçlarını içerir. Doktorunuz, bu ilaçları almaya devam etmenin, cilt testine hazırlanırken geçici olarak kesmekten daha iyi olduğuna karar verebilir.
· Belirli cilt hastalıklarına sahip olmak.
Şiddetli egzama veya sedef hastalığı, kollarınızdaki ve sırtınızdaki cildin geniş alanlarını (test uygulanan bölgeler) etkiliyorsa, etkili bir test yapmak için uygun alan olmayabilir. Dermatografizm gibi diğer cilt hastalıkları da güvenilir olmayan test sonuçlarına neden olabilecek koşullardandır.
Kan testleri, cilt testlerine girmemesi gereken veya uygun olmayanlar için yararlı olabilir.
Penisilin alerjisi için kan testleri kullanılmaz.
Genel olarak, alerji cilt testleri, polen, evcil hayvan tüyleri ve toz akarları gibi havadaki maddelere alerjilerin teşhisi için güvenilirdir. Cilt testi, gıda alerjilerinin teşhisine yardımcı olabilir. Ancak gıda alerjileri karmaşık olabileceğinden, ek testlere veya prosedürlere ihtiyacınız olabilir.
Evcil Hayvan Alerjisi
Evlerdeki Evcil Hayvan Alerjenleri
Günümüzde evcil hayvan beslemenin yaygınlaşmasının yanırısa bilim insanları, evcil hayvan bulunmayan evlerde bile bu alerjenlerin bulunduğunu tespit etmişlerdir.
Endotoksinler ve Evcil Hayvanlar
Bilim insanları, bakteriler öldüğünde ve parçalandığında oluşan parçacıklar anlamina gelen ev tozu endotoksinleri ile daha fazla temas eden kişilerin daha fazla hırıltılı solunum problem yaşayabileceğini belirledi. Bunlar daha çok gençler, düşük gelirliler, evde kedi veya köpek besleyenler, sigara içenler ile ayni ortamda yaşayanlar ve evde hamamböceği varlığı ve halı kaplı zeminlerde yaşayanlar arasında daha yaygın olarak görülür.
Başka bir çalışma, evde bulunan evcil hayvan alerjenlerinin endotoksinlerle birlikte hırıltılı solunum ve astımı daha da kötüleştirebileceğini göstermiştir.
Yaş ve Alerjenler
Alerjenlerin çocuklar üzerindeki etkileri yaşa bağlı olabilir. Araştırmalar, 1 yaşından önce spesifik alerjenler ve bakterilerle daha fazla temas eden çocukların, daha büyük yaşlarda hırıltı ve alerji semptomları göstermesi riskinin daha düşük olduğunu bulmuşlardır. Bu bulgu, böyle erken yaşlarda alerjene maruziyetin, hırıltı ve alerjik hastalıkların gelişmesine karşı vücudun bağışıklık geliştirmesinde yardımcı olduğunu gösteriyor olabilir.
Evcil Hayvan Alerjisi Önleyici Stratejiler
Aile üyelerinizden birinin bir evcil hayvan alerjisi olduğundan şüpheleniyorsanız, test yapabilirsiniz.Bunun yanısıra, evcil hayvanla ilgili alerjenlere maruziyeti azaltmak için birçok seçenek vardır.
Aşağıdakiler yardımcı olabilir:
- Evcil hayvanları, alerjik kişinin uyuduğu yatak odasından uzak tutun
- Özel alerjen geçirmez kumaş nevresim ve yastık kılıfları kullanın
- Halıları tamamen kaldırın veya değiştirin
- Halı ve yüzeyleri düzenli olarak süpürün, ancak alerjisi olan kişi ortamda bulunmadığında, HEPA filtreli bir temizleyici veya çift katmanlı bir mikro filtre torbası kullanın
- Alerjik kişinin yatak odası için HEPA filtreli bir hava temizleyici kullanın
- Zararlı ozon oluşturabilecek bazı iyonik hava temizleyicilerinden kaçının
- Evcil hayvanları mobilyalarınızdan ve arabanızdan uzak tutun
- Etkinliğin artırılması için, haftada en az iki kez köpeğinizi yıkayın
- Evcil hayvanınızla oynadıktan sonra, evcil hayvan alerjenlerini gidermek için ellerinizi ve kıyafetlerinizi yıkayın
- Alerjik kişinin, evcil hayvan tuvaleti/ altlığı ile temasından kaçının
- Toz alırken nemli bir bez kullanın
Bu konuyla da ilgilenebilirsiniz: