Zinde Yaşam Platformunuz
B12 Vitamini Eksikliği
B12 Vitamini Nedir ve Ne İşe Yarar?
B12 vitamini vücudun sinir ve kan hücrelerini sağlıklı tutmaya yardımcı olan ve tüm hücrelerdeki genetik materyal olan DNA nın yapılmasına yardımcı olan bir besindir. B12 vitamini, insanları yorgun ve güçsüz hale getiren ve megaloblastik anemi denilen bir tür aneminin (kansızlık) önlenmesine yardımcı olur.
Vücudun B12 vitaminini yiyeceklerden emebilmesi için iki adım gereklidir. İlk olarak, midede bulunan hidroklorik asit, B12 vitaminini, gıdaya (B12 vitamininin) bağlandığı proteinden ayırır. Bundan sonra, B12 vitamini mide tarafından üretilen ve intrensik faktör (içsel faktör) adı verilen bir proteinle birleşir ve vücut tarafından emilir.
Bazı insanlar, intrensik faktör yapamadıkları bir durum olan pernisyöz anemiye sahiptir. Sonuç olarak, tüm gıdalardan ve diyet takviyelerinden aldıkları B12 vitaminini emmekte zorlanırlar.
Yeterli B12 Vitamini Almazsam Ne Olur?
B12 vitamini eksikliği yorgunluk, halsizlik, kabızlık, iştahsızlık, kilo kaybı ve megaloblastik anemiye neden olur. Ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma gibi sinir sistemi problemleri de ortaya çıkabilir. B12 vitamini eksikliğinin diğer belirtileri arasında denge problemi, depresyon, konfüzyon (kafa karışıklığı ya da bilinç bulanıklığı), demans (bunama), zayıf hafıza ve ağız veya dilde ağrı ile ilgili sorunlar bulunur. B12 vitamini eksikliği, anemisi olmayan kişilerde bile sinir sistemine zarar verebilir, bu nedenle eksikliği en kısa zamanda tedavi etmek önemlidir.
Bebeklerde, B12 vitamini eksikliğinin belirtileri gelişememe, hareket sorunları, tipik gelişimsel dönüm noktalarına ulaşmada gecikmeler ve megaloblastik anemiyi içerir.
Büyük miktarda folik asit, B12 vitamini eksikliğinin bir işareti olan megaloblastik anemiyi düzelterek B12 vitamini eksikliğini gizleyebilir. Ancak folik asit, B12 vitamini eksikliğinin de neden olduğu sinir sistemine ilerleyen hasarı düzeltmez. Bu nedenle, sağlıklı yetişkinler günde 1.000 mcg'den fazla folik asit almamalıdır.
B12 Vitamininin Sağlık Üzerindeki Etkileri
Bilim insanları, sağlığı nasıl etkilediğini tam anlamıyla anlamak için B12 vitamini üzerinde çalışıyorlar.
Bugüne kadar elde edilen veriler ışığında bu araştırmaların gösterdiklerine birkaç örnek:
Kalp Hastalığı
B12 Vitamini (Folik asit ve B6 Vitamini ile birlikte) takviyeleri kardiyovasküler hastalık (kalp hastalıkları) riskini azaltmaz. Önceleri bilim insanları bu vitaminlerin, kalp krizi veya felç geçirme riskinin artmasına bağlı bir bileşik olan homosisteinin kan seviyelerini düşürdükleri için yararlı olabileceğini düşünmüşlerdi.
Demans (Bunama)
Yaşlandıkça, bazı insanlarda demans (bunama) gelişir. Bu insanlar genellikle kanda yüksek homosistein seviyelerine sahiptir. B12 vitamini (folik asit ve B6 vitamini ile birlikte) homosistein düzeylerini düşürebilir, ancak bilim insanları bu vitaminlerin aslında demansı önlemeye veya tedavi etmeye yardımcı olup olmadığını henüz bilmiyorlar.
Enerji ve Atletik Performans
Reklamlar genellikle enerji ve dayanıklılığı artırmanın bir yolu olarak B12 vitamini takviyelerini teşvik eder. B12 vitamini eksikliği olan kişiler hariç, hiçbir kanıt B12 vitamini takviyelerinin enerjiyi artırdığını veya atletik performansı iyileştirdiğini göstermemektedir.
B12 Vitamini Zararlı Olabilir mi?
B12 vitamininin herhangi bir zarara neden olduğu herhangi bir bilimsel çalışma tarafından gösterilmemiştir.
B12 Vitamini ile İlgili Bilmem Gereken Herhangi Bir Etkileşim Var mı?
Evet. B12 vitamini, düzenli olarak veya o anki ihtiyaç halinde aldığınız ilaçlarla etkileşime girme potansiyeline sahiptir. Bu, bazı durumlarda aldığınız ilacın vücuttaki B12 vitamini seviyesini düşürmesi şeklinde olabilir.
Vücudun B12 vitamini emilimini veya kullanımını engelleyebilecek birkaç ilaç örneği:
Bazı enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan bir antibiyotik olan Kloramfenikol.
Asit Reflü ve Peptik ülser hastalığını tedavi etmek için kullanılan Omeprazol ve Lansoprazol gibi PPI yani Proton Pompa İnhibitörleri adlı ilaç grubu.
Peptik ülser hastalığını tedavi etmek için kullanılan Simetidin, Famotidin ve Ranitidin gibi Histamin H2 Reseptör Antagonistleri.
Diyabet (Şeker Hastalığı) tedavisinde kullanılan bir ilaç olan Metformin.
Aldığınız diyet takviyeleri ve ilaçları doktorunuza, eczacınıza ve hemşirenize bildirin. Bu diyet takviyelerinin reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçlarla etkileşime girip girmeyeceğini veya müdahale edip etmediğini veya ilaçların vücudunuzun besinleri nasıl emdiğini, kullandığını veya parçaladığını etkileyip etkilemeyeceğini söyleyebilirler.
B12 Vitamini ve Sağlıklı Beslenme
İnsanlar besin maddelerinin çoğunu yiyeceklerden almalıdır. Gıdaların içeriğinde vitaminler, mineraller, diyet lifleri ve sağlığa yararlı diğer maddeler bulunur. Bazı durumlarda, takviye edilmiş gıdalar ve besin takviyeleri, aksi takdirde tavsiye edilenden daha az miktarda tüketilebilen besinler sağlayabilir.
Bu konuyla da ilgilenebilirsiniz: