UA-168268421-2
top of page

B12 Vitamini İçeren Besinler

lung.png

B12 Vitamini Nedir ve Ne İşe Yarar?


B12 vitamini vücudun sinir ve kan hücrelerini sağlıklı tutmaya yardımcı olan ve tüm hücrelerdeki genetik materyal olan DNA nın yapılmasına yardımcı olan bir besindir. B12 vitamini, insanları yorgun ve güçsüz hale getiren ve megaloblastik anemi denilen bir tür aneminin (kansızlık) önlenmesine yardımcı olur.


Vücudun B12 vitaminini yiyeceklerden emebilmesi için iki adım gereklidir. İlk olarak, midede bulunan hidroklorik asit, B12 vitaminini, gıdaya (B12 vitamininin) bağlandığı proteinden ayırır. Bundan sonra, B12 vitamini mide tarafından üretilen ve intrensik faktör (içsel faktör) adı verilen bir proteinle birleşir ve vücut tarafından emilir.


Bazı insanlar, intrensik faktör yapamadıkları bir durum olan pernisyöz anemiye sahiptir. Sonuç olarak, tüm gıdalardan ve diyet takviyelerinden aldıkları B12 vitaminini emmekte zorlanırlar.

Ne Kadar B12 Vitaminine İhtiyacım Var?

Her gün ihtiyacınız olan B12 vitamini miktarı yaşınıza bağlıdır.


Farklı yaşlar için günlük ortalama önerilen miktarlar aşağıda microgram (mcg) cinsinden listelenmiştir :


Yaşam evresi                                                Önerilen Miktar


Doğumdan 6 aya kadar                                0.4 mcg

7-12 aylık bebekler                                       0.5 mcg

1-3 yaş arası çocuklar                                  0.9 mcg

4-8 yaş arası çocuklar                                 1.2 mcg

9-13 yaş arası çocuklar                               1.8 mcg

14-18 yaş arası gençler                               2.4 mcg

Yetişkinler                                                    2.4 mcg

Hamile gençler ve   kadınlar                        2.6 mcg

Emziren gençler ve   kadınlar                       2.8 mcg

Hangi Gıdalarda B12 Vitamini Bulunur?

B12 vitamini çok çeşitli hayvansal gıdalarda doğal olarak bulunur ve bazı gıda takviyelerine eklenir. Bitkisel gıdalar, takviye edilmedikçe B12 vitamini içermez.


Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli yiyecekler yiyerek önerilen miktarda B12 vitamini alabilirsiniz:

  • B12 vitamininin en iyi kaynakları olan sığır karaciğeri

  • Et, balık, kümes hayvanları, süt ve süt ürünleri, yumurta

  • Bazı kahvaltılık tahıllar ve B12 vitamini ile takviye edilmiş diğer gıda ürünleri.

Bir gıda ürününe B12 vitamini eklenip eklenmediğini öğrenmek için ürün etiketini kontrol edin.

Ne Tür B12 Vitamin Takviyeli Ürünler Mevcuttur?

B12 vitamini neredeyse tüm multivitaminlerde bulunur. Sadece B12 vitamini veya folik asit ve diğer B vitaminleri gibi besinler içeren B12 vitamini içeren diyet takviyeleri de mevcuttur. Ürün tarafından sağlanan B12 vitamini miktarını belirlemek için etiketini kontrol edin.  


B12 vitamininin ayrıca dil altında çözünen dil altı formlarında da mevcuttur. Bununla birlikte dil altı formlarının yutulan haplardan daha iyi emildiğine dair bir kanıt yoktur.


B12 vitamini enjeksiyon olarak da eczanelerde bulunur. Bu genellikle B12 vitamin eksikliğini tedavi etmek için kullanılır.

Yeterli B12 Vitamini Alıyor muyum?

Çoğu insan yedikleri yiyeceklerden yeterli miktarda B12 vitamini alır. Ancak bazı insanlar gıdalardan B12 vitamini emmekte zorlanır. Sonuç olarak, B12 vitamini eksikliği halkın belli bir kesimini etkiler ve bu oran ülkeden ülkeye değişir. Doktorunuz eksikliğiniz olup olmadığını görmek için B12 vitamini seviyenizi test edebilir.


Yeterli B12 vitamini alamayabilecek veya emiliminde sorun yaşayabilecek gruplara örnek verilecek olursa:

  • Midelerinde, gıdalarda doğal olarak bulunan B12 vitaminini emmek için yeterli hidroklorik asit bulunmayan yaşlı yetişkinler. 50 yaşın üzerindeki insanlar B12 vitamininin çoğunu takviye edilmiş      gıdalardan veya diyet takviyelerinden almalıdır, çünkü çoğu durumda vücutları B12 vitamini bu kaynaklardan emebilir.

  • Vücutları B12 vitaminini emmek için gerekli intrensik faktörü yapamayan pernisyöz anemisi olan insanlar. Doktorlar genellikle pernisyöz anemiyi B12 vitamini iğneleriyle tedavi eder, ancak ağızdan      alınan çok yüksek B12 vitamini dozları da etkili olabilir.

  • Obezite cerrahisi gibi mide ameliyatı geçirmiş kişiler, Çölyak Hastalığı, Crohn Hastalığı gibi sindirim sitemi bozuklukları olan kişiler. Bu hastalık veya durumlar, vücudun emebileceği B12 vitamini      miktarını azaltabilir.

  • Vejetaryen veya veganlar gibi hayvansal gıdaları çok az tüketen veya hiç tüketmeyen kişiler. Sadece hayvansal gıdaların doğal olarak B12 vitamini içerdiği hatırlanmalıdır.

  • Hamileler ve bebeklerini emziren kadınlar katı vejetaryen veya vegan olduklarında, bebekleri de yeterli B12 vitamini alamayabilir.

B12 Vitamini ve Sağlıklı Beslenme

İnsanlar besin maddelerinin çoğunu yiyeceklerden almalıdır. Gıdaların içeriğinde vitaminler, mineraller, diyet lifleri ve sağlığa yararlı diğer maddeler bulunur. 


Bazı durumlarda, takviye edilmiş gıdalar ve besin takviyeleri, aksi takdirde tavsiye edilenden daha az miktarda tüketilebilen besinler sağlayabilir.


Bu konuyla da ilgilenebilirsiniz:


B12 Vitamini Eksikliği

bottom of page