UA-168268421-2
top of page

B6 Vitamini Nedir?

lung.png

B vitaminleri


· B1 (Tiamin)

· B2 (Riboflavin)

· B3 (Niasin)

· B5 (Pantotenik Asit)

· B6

· B7 (Biyotin)

· B12

· Folik Asit


Bu vitaminler, vücudunuzun yediğiniz gıdalardan enerji üretmesi sürecine yardımcı olur. Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olurlar. B vitaminlerini balık, kümes hayvanları, et, yumurta ve süt ürünleri gibi proteinlerden alabilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeler, fasulye ve bezelye de B vitaminleri içerir. Birçok tahıl ve bazı ekmeklerde de B vitamin takviyesi bulunabilir.


Bazı B vitaminlerini yeterince almamak hastalıklara neden olabilir. Bunlardan B12 veya B6 eksikliği anemi nedeni olabilir.

B6 Vitamini Nedir ve Ne İşe Yarar?

B6 Vitamini birçok gıdada doğal olarak bulunan bir vitamindir. Vücudun, metabolizmada aktif rol alan 100'den fazla enzim reaksiyonu için B6 vitaminine ihtiyacı vardır. B6 vitamini ayrıca hamilelik ve bebeklik döneminde beyin gelişiminde ve bağışıklık fonksiyonunda rol oynar.


Ne Kadar B6 Vitaminine İhtiyacım Var?


İhtiyacınız olan B6 vitamini miktarı yaşınıza bağlıdır.


Günlük ortalama önerilen miktarlar aşağıda miligram (mg) olarak listelenmiştir:


Yaşam evresi                                       Önerilen Miktar


Doğumdan 6 aya kadar                       0.1 mg

7-12 aylık bebekler                              0.3 mg

1-3 yaş arası çocuklar                         0,5 mg

4-8 yaş arası çocuklar                         0.6 mg

9-13 yaş arası çocuklar                       1.0 mg

14-18 yaş arası gençler (erkekler)       1,3 mg

14-18 yaş arası gençler (kızlar)           1,2 mg

19–50 yaş arası yetişkinler                  1,3 mg

51 yaş üstü (erkekler)                          1.7 mg

51 yaş üstü (kadınlar)                          1,5 mg

Hamile gençler ve kadınlar                 1.9 mg

Emziren gençler ve kadınlar                2,0 mg

Hangi Yiyeceklerde B6 Vitamini Bulunur?

B6 vitamini birçok gıdada doğal olarak bulunur ve bazı gıdalara eklenir.


Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli yiyecekler yiyerek önerilen miktarda B6 vitamini alabilirsiniz:

  • Kümes hayvanları, balık ve sakatat B6 vitamini bakımından zengindir.

  • Patates ve diğer nişastalı sebzeler, B6 vitamininin başlıca kaynaklarından bazılarıdır.

  • Narenciye türü dışındaki meyveler de önemli B6 vitamini kaynakları arasında yer alır.

B6 Vitamini Besin Takviyeleri


B6 vitamini, besin takviyeleri içerisinde genellikle piridoksin formunda bulunur. Çoğu multivitamin-mineral takvieleri B6 vitamini içerir. Sadece B6 vitamini içeren veya diğer B vitamin kompleksleri içinde bulunan B6 vitaminli diyet takviyeleri de mevcuttur.

Yeterli B6 Vitamini Alıyor muyum?

Çoğu insan yedikleri yiyeceklerden yeterli miktarda B6 vitamini alır.


Bununla birlikte, şunlar gibi bazı insan gruplarının yeterli B6 vitamini almada sorun yaşama olasılığı daha yüksektir:

  • Böbrek nakli yapılmış olanlar ve böbrek yetmezliği sonucu diyaliz hastaları dahil, böbrekleri düzgün çalışmayan kimseler.

  • Bağışıklık sistemlerinin yanlışlıkla kendi sağlıklı dokularına saldırması durumu olan otoimmün bozuklukları bulunan insanlar. Örneğin, romatoid artrit, çölyak hastalığı, crohn hastalığı, ülseratif kolit veya enflamatuar barsak hastalığı olan kişilerde bazen düşük B6 vitamini seviyelerine rastlanır.

  • Alkol bağımlılığı olan kişiler de düşük B6 seviyesinin görüldüğü gruptadır.


Yeterli B6 Vitamini Almazsam Ne Olur?


B6 vitamini eksikliği nadir görülen bir durumdur. Yeterli B6 vitamini almayan insanlar, anemi, kaşıntılı döküntüler, dudakların soyulması, ağız köşelerinde çatlaklar ve dilde şişme gibi çeşitli semptomlar gösterebilir. Çok düşük B6 vitamini seviyelerinin diğer semptomları arasında depresyon, konfüzyon (zihinsel durumda karışıklık) ve zayıf bir bağışıklık sistemi bulunur. 


Yeterli B6 vitamini almayan bebekler huzursuz olabilir veya son derece hassas işitme veya nöbet geçirme belirtileri gösterebilirler.

B6 Vitamininin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Bilim insanları, sağlığı nasıl etkilediğini anlamak için B6 vitamini üzerinde çalışıyorlar. İşte bu araştırmanın gösterdiklerine bazı örnekler:


Kalp-Damar Hastalığı


Bazı bilim insanları, bazı B vitaminlerinin (Folik asit, B12 vitamini ve B6 vitamini gibi) kandaki bir aminoasit olan homsistein düzeylerini düşürerek kardiyovasküler hastalık (kalp damar hastalığı) riskini azaltabileceğini düşünmüşlerdi. B vitamini takviyelerinin kan homosistein seviyelerini düşürdüğünün anlaşılmasına rağmen, araştırmalar aslında kalp hastalığı veya inme riskini ya da şiddetini azaltmadıklarını göstermektedir.


Kanser


Kanda düşük B6 vitamini seviyesine sahip insanlar, kolorektal kanser gibi belirli kanser türleri için daha yüksek bir risk taşıyabilir.


Ancak bugüne kadar yapılan çalışmalar, B6 vitamini takviyelerinin kanseri önlemeye veya bu hastalıktan ölme şansını azaltmaya yardımcı olmadığını göstermiştir.


Bilişsel İşlev


Bazı araştırmalar, daha yüksek kan B6 vitamini seviyesine sahip yaşlı insanların daha iyi hafızaya sahip olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, B6 vitamini takviyelerinin (tek başına veya B12 vitamini ve / veya folik asit ile kombine) alınması, sağlıklı insanlarda veya demans (bunama) hastalarında bilişsel işlevi veya ruh halini iyileştirmez.


Adet Öncesi Sendromu (PMS)


Bilim insanları, adet öcesi sendromu (PMS) için B6 vitamini almanın potansiyel faydalarından henüz emin değiller. Ancak bazı çalışmalar, B6 vitamini takviyelerinin huysuzluk, sinirlilik, unutkanlık, şişkinlik ve kaygı gibi adet öcesi sendromu (PMS) semptomlarını azaltabildiğini göstermektedir.


Gebelikte Bulantı ve Kusma


Tüm kadınların en az yarısı gebeliğin ilk birkaç ayında bulantı, kusma veya her ikisini de yaşar. Çeşitli çalışmaların sonuçlarına dayanarak, Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Kongresi (ACOG), hamilelik sırasında mide bulantısı ve kusma için bir doktor gözetimi altında B6 vitamini takviyeleri almanızı önerir.

B6 Vitamini ve İlaç Etkileşimleri

B6 vitamini takviyeleri aldığınız ilaçlarla etkileşime girebilir veya müdahale edebilir. İşte birkaç örnek:

  • B6 vitamini takviyeleri, tüberkülozu tedavi etmek için kullanılan bir antibiyotik olan sikloserin ile etkileşime girebilir ve ilacın neden olabileceği nöbetleri ve sinir hücresi hasarını kötüleştirebilir.

  • Bazı epilepsi (sara) ilaçlarının alınması, B6 vitamini seviyelerini düşürebilir ve ilaçların nöbetleri kontrol etme yeteneğini azaltabilir.

  • Astım veya başka bir akciğer hastalığı için teofilin almak B6 vitamini seviyelerini düşürebilir ve nöbetlere neden olabilir.

Aldığınız diyet takviyeleri ve ilaçları doktorunuza, eczacınıza ve hemşirenize bildirin. Bu diyet takviyelerinin reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçlarla etkileşime girip girmeyeceğini veya müdahale edip etmediğini veya ilaçların vücudunuzun besinleri nasıl emdiğini, kullandığını veya parçaladığını etkileyip etkilemeyeceğini söyleyebilirler.


B6 Vitamini Zararlı Olabilir mi?


İnsanlar neredeyse hiçbir zaman yiyeceklerden çok fazla B6 vitamini alamazlar. Ancak bir yıl veya daha uzun süre takviyelerden yüksek B6 vitamini almak, ciddi sinir hasarına neden olabilir ve insanların vücut hareketlerinin kontrolünü kaybetmesine neden olabilir. Semptomlar genellikle takviyeleri almayı bıraktıklarında durur. Çok fazla B6 vitamini belirtileri arasında ağrılı, cilt lekeleri, güneş ışığına aşırı duyarlılık, mide bulantısı ve mide ekşimesi bulunur.


B6 vitamini için günlük üst limitler aşağıda listelenmiştir. Bu seviyeler, doktor gözetimi altında tıbbi nedenlerle B6 vitamini alan kişiler için geçerli değildir.


Yaşam evresi                                             Üst sınır


Doğumdan 12 aya kadar                           Belirlenmemiştir

1-3 yaş arası çocuklar                               30 mg

4-8 yaş arası çocuklar                               40 mg

9-13 yaş arası çocuklar                             60 mg

14-18 yaş arası gençler                             80 mg

Yetişkinler                                                  100 mg

bottom of page