UA-168268421-2
top of page

C Vitamini Faydaları

lung.png

C Vitamini Nedir ve Ne İşe Yarar?


Vitaminler, vücudunuzun normal olarak büyümesi ve gelişmesi gereken maddelerdir. C vitamini bir antioksidandır. Cildiniz, kemikleriniz ve bağ dokusu için önemlidir. İyileşmeyi teşvik eder ve vücudun demiri emmesine yardımcı olur.


Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, bazı gıdalarda bulunan suda çözünür bir besin maddesidir vemeyve sebzelerden gelir. İyi kaynaklar narenciye, kırmızı ve yeşil biber, domates, brokoli ve yeşillikleri içerir. Bazı meyve suları ve tahıllar C vitamini eklenmiş halde satılabilir.


Vücutta antioksidan görevi görür ve hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olur. Serbest radikaller, vücudumuz yediğimiz yiyecekleri enerjiye dönüştürdüğünde oluşan bileşiklerdir. İnsanlar ayrıca sigara dumanı, hava kirliliği ve güneşten gelen UV (ultraviyole) ışınlardan dolayı çevredeki serbest radikallere maruz kalırlar.


Vücudun ayrıca yaraların iyileşmesine yardımcı olmak için gerekli bir protein olan kolajen yapmak için C vitaminine ihtiyacı vardır. Ek olarak, C vitamini demirin bitki bazlı gıdalardan emilimini artırır ve bağışıklık sisteminin vücudu hastalıklardan korumak için düzgün çalışmasına yardımcı olur.


Bununla birlikte aşağıdaki gibi bazı gruplar ekstra C vitaminine ihtiyaç duyabilir:


· Hamile / emziren kadınlar

· Sigara içenler

· Ameliyat olmuş kişiler

· Yanık kurbanları

C Vitamininin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Bilim insanları, sağlığı nasıl etkilediğini anlamak için C vitamini üzerinde çalışıyorlar.


İşte bu araştırmanın gösterdiklerine birkaç örnek:


Kanserin Önlenmesi ve Tedavisi


Meyve ve sebzelerden yüksek miktarda C vitamini alan kişilerin, akciğer, meme ve kolon kanseri gibi birçok kanser türüne yakalanma riski daha düşük olabilir. Bununla birlikte yapılan çalışmalar, diğer antioksidanlarla birlikte alınmasına bakılmaksızın, C vitamini takviyeleri almanın insanları kanserden koruduğunu göstermemektedir.


Yüksek dozda C vitamini almanın kanser tedavisi için faydalı olup olmadığı açık değildir. C vitamininin etkileri hastaya nasıl uygulandığına bağlı gibi görünmektedir. Ağızdan alınan C vitamini dozları, enjeksiyon yoluyla verilen intravenöz dozlar kadar kan C vitamini seviyelerini yükseltemez. 


Hayvanlarda ve test tüplerinde yapılan birkaç çalışma, çok yüksek kan C vitamini seviyelerinin tümörleri küçültebileceğini göstermektedir. Ancak, yüksek doz intravenöz C vitamininin insanlarda kanseri tedavi etmeye yardımcı olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.


C vitaminli besin takviyeleri ve diğer antioksidanlar, kanser için alınan kemoterapi ve radyasyon terapisi ile etkileşime girebilir. Kanser tedavisi gören insanlar, özellikle yüksek dozlarda C vitamini veya diğer antioksidan takviyeleri almadan önce onkologlarıyla konuşmalıdır.


Kalp-Damar Hastalığı


Çok fazla meyve ve sebze yiyenlerin kardiyovasküler hastalık (kalp damar hastalığı) riski daha düşük gibi görünmektedir. Araştırmacılar, bu gıdaların antioksidan içeriğinin bu ilişkiden kısmen sorumlu olabileceğine inanıyorlar çünkü oksidatif hasar kardiyovasküler hastalığın ana nedenidir. 


Bununla birlikte bilim insanları, C vitamininin (yiyeceklerden veya takviyelerden alınan) kendisinin insanları kardiyovasküler hastalıklardan korumaya yardımcı olup olmadığından emin değiller. C vitamininin, zaten sahip olan insanlarda kardiyovasküler hastalığın kötüleşmesini önlemeye yardımcı olup olmadığı da açık değildir.


Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu ve Katarakt


Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu ve Katarakt, yaşlılarda görme kaybının önde gelen nedenlerinden ikisidir. Araştırmacılar, C vitamini ve diğer antioksidanların Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu riskini etkilediğine inanmıyor. Bununla birlikte araştırmalar, C vitamininin diğer besinler ile birlikte Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu gelişimini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.


Gelişmiş Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu geliştirme riski yüksek olan yaşlılar arasında yapılan büyük bir çalışmada, yaklaşık 6 yıldır günlük olarak 500 mg C vitamini, 80 mg çinko, 400 IU E vitamini, 15 mg beta-karoten ve 2 mg bakır ile günlük besin takviyesi alanlarda ileri düzey Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu geliştirme şansı daha düşüktü. 


Ayrıca besin takviyesi almayanlardan daha az görme kaybı vardı. Hastalığı olan veya gelişen insanlar, diyet takviyeleri almak konusunda doktorlarıyla konuşabilirler.


C vitamini ve katarakt oluşumu arasındaki ilişki belirsizdir. Bazı çalışmalar, gıdalardan daha fazla C vitamini alan kişilerin katarakt olma riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Ancak bu ilişkiyi açıklığa kavuşturmak ve C vitamini takviyelerinin katarakt alma riskini etkileyip etkilemediğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.


Soğuk Algınlığı


C vitamini uzun zamandır soğuk algınlığı için popüler bir ilaç olmasına rağmen, araştırmalar çoğu insan için C vitamini takviyelerinin soğuk algınlığı riskini azaltmadığını göstermektedir. Bununla birlikte, düzenli olarak C vitamini takviyesi alan kişiler, soğuk algınlığı olduğunda biraz daha kısa süreli ve hafif geçirebilirler. Soğuk algınlığı semptomları başladıktan sonra C vitamini takviyelerinin kullanılması yararlı görünmemektedir.

C Vitamini Zararlı Olabilir mi?

Çok fazla C vitamini almak ishal, bulantı ve mide kramplarına neden olabilir. Vücudun çok fazla demir depolamasına neden olan hemakromatoz adı verilen bir durumda, yüksek dozlarda C vitamini alımı, demirin vücutta aşırı yüklenmesini kötüleştirebilir ve vücut dokularına zarar verebilir.


C vitamini için günlük üst limitler aşağıda listelenmiştir:


Yaşam evresi                                       Üst sınır


Doğumdan 12 aya kadar                    Belirlenmemiştir

1-3 yaş arası çocuklar                        400 mg

4-8 yaş arası çocuklar                        650 mg

9-13 yaş arası çocuklar                      1.200 mg

14-18 yaş arası gençler                      1.800 mg

Yetişkinler                                            2000 mg

C Vitamini ve İlaç Etkileşimleri

C vitamini diyet takviyeleri, aldığınız ilaçlarla etkileşime girebilir veya onların etki mekanizmalarına müdahale edebilir.


İşte birkaç örnek:

  • C vitamini diyet takviyeleri kemoterapi ve radyasyon tedavisi gibi kanser tedavileri ile etkileşime girebilir. C vitamininin, tümör hücrelerini kanser tedavilerini etkisiz hale getirip getirmediği veya normal dokuların hasar görmesini önlemeye yardımcı olup olamayacağı açık değildir. Kanser      tedavisi görüyorsanız, özellikle yüksek dozlarda C vitamini veya diğer antioksidan takviyeleri almadan önce doktorunuza danışın.

  • Bir çalışmada, C vitamini artı diğer antioksidanlar (E vitamini, Selenyum ve beta-karoten gibi), kan kolesterol seviyelerini kontrol etmek için kombinasyon halinde alınan iki ilacın (Statin ve Niasin) kalp koruyucu etkilerini azaltmıştır. Bu etkileşimin diğer statinler ile de gerçekleşip gerçekleşmediği bilinmemektedir. Sağlık hizmeti sunucuları, hem statinler hem de antioksidan takviyeleri alan kişilerde lipit seviyelerini izlemelidir.

Aldığınız diyet takviyeleri ve ilaçları doktorunuza, eczacınıza ve diğer sağlık uzmanlarına bildirin. Bu besin takviyelerinin reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçlarla etkileşime girip girmeyeceğini veya müdahale edip etmediğini veya ilaçların vücudunuzun besinleri nasıl emdiğini, kullandığını veya parçaladığını etkileyip etkilemeyeceğini söyleyebilirler.

C Vitamini ve Sağlıklı Beslenme

İnsanlar besin maddelerinin çoğunu doğal yiyeceklerden almalıdır. Gıdalar vitaminler, mineraller, diyet lifleri ve sağlığa fayda sağlayan diğer maddeler içerir. Tavsiye edilenden daha az miktarda tüketilebilmesi durumunda, takviye edilmiş gıdalar ve besin takviyeleri, bu eksikliği gidermek hususunda destek sağlayabilir.


C Vitamini hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki linke tıklayın:


C Vitamini Eksikliği

bottom of page