UA-168268421-2
top of page

Cocukluk Çağı Aşıları

lung.png

Aşı, bazı tıbbi hastalıklar için önleyici bir tedavidir. Bunlar enfeksiyonların neden olduğu ve kişiden kişiye yayılan hastalıklardır. Aşılar, enfeksiyonun zayıflamış bir versiyonunu veya benzer versiyonları içerir. Aşıların çoğu çocukluk çağında yapılır. Aşılar, hastalığa maruz kaldığınızda, vücudunuzun karşı bir koruma geliştirmesine yardımcı olur.


Aşılar önemlidir. Sadece çocuğunuzun sağlıklı kalmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda hastalığın yayılmasını sınırlayarak muhtemel ciddi çocukluk hastalıklarını ortadan kaldırır ve tüm çocuklara fayda sağlar.


Gelişmiş Sağlığa Giden Yol


Seyahat ve okula gitmek de dahil olmak üzere birçok durum için çocukluk aşıları gereklidir.


Bununla birlike anne babaların aşılar hakkında bazı soruları olabilir.

Çocuğum Ne Zaman Aşılanmalı?

Çocuğunuzu ne zaman aşılatmanız gerektiği ile ilgili öneri ve uygulamalar zaman zaman değişir.


En güncel program size en yakın hastanee ve sağlık ocağından veya Sağlık Bakanlığının https://asi.saglik.gov.tr/asi-takvimi/ adresinden öğrenilebilir.


Çocuğunuz genellikle ilk aşısını doğduktan hemen sonra alır.

Aşıların Yan Etkileri Var mı?

Bazı aşılar hafif, geçici yan etkilere neden olabilir. Bu ateş, ağrı veya aşının yapıldığı alanda küçük bir şişlik olabilir. Doktorunuz sizinle belirli aşıların olası yan etkileri hakkında konuşacaktır.


Çocuğunuzun aşı olup olmayacağı konusunda herhangi bir sorunuz varsa doktorunuzla konuşmalısınız.


Çocuğumu Aşılatmamam İçin Bir Neden Var mı?


Bazı özel durumlarda, çocuklara aşı yapılmamalıdır. Örneğin, bazı kanser türleri veya bazı hastalıkları olan çocuklara bazı aşılar yapılmamalıdır. Vücudun enfeksiyona direnme yeteneğini azaltan ilaçlar alan çocuklara aşı verilmemelidir.


Çocuğunuz daha önce aldığı aşılardan birine ciddi bir alerjik tepki verdiyse, doktorunuzla çocuğunuza dizideki diğer aşıları yaptırmanın artıları ve eksileri hakkında konuşun.

Çocukluk Çağı Aşıları

Grip Aşısı Nedir?


Grip aşısı grip mevsiminin başında, genellikle Ekim veya Kasım aylarında yapılır.


Grip aşısı 6 aylık ve daha büyük çocuklar için güvenlidir. Grip virüsleri yıldan yıla değişir. Çocuğunuzun her yıl aşı olması önemlidir, böylece anlamlı bir korunma sağalanacaktır. Çocuklarda grip enfeksiyonu kaynaklı hastanede kalış ve hatta ölüm gibi komplikasyonlar görülmektedir, Bunlar grip aşısının semptomlarından daha olasıdır ve daha ciddi sonuçlara yol açar.


DBT (Difteri, Boğmaca, Tetanoz) Aşısı Nedir?


DBT, tek bir aşıda üç hastalık etkenini bulunduran bir kombine aşıdır. Difteri, tetanoz ve boğmacaya karşı korur. 4 aşılık bir seri olarak verilir. Birincisi, çocuğunuz 2 aylıkken ve sonuncusu, 18 aylıkken verilir.


Difteri hastalığı boğaza ve kalbe saldırır. Kalp yetmezliğine ve ölüme yol açabilir.


Tetanoza “kilit çene” de denir. Şiddetli kas spazmlarına ve ölüme yol açabilir.


Boğmaca, ciddi öksürüğe neden olur. Nefes almayı, yemek yeme ve içmeyi zorlaştırır ve zatürreye neden olabilir.


Zatürre, çocuğunuzun nöbet geçirmesine, beyin hasarı ve ölüme yol açabilir.


DBT aşısı çocuğunuzu bu hastalıklara karşı yaklaşık 10 yıl korur.


Rotavirüs Aşısı Nedir?


Aşı rotavirüs adı verilen bir virüse karşı koruma sağlar. Aşılanma takvimi, aşıda kullanılan markaya ve doktorunuzun önerilerine bağlıdır. Tüm dozlar 8 aylıktan önce verilmelidir. Rotavirüs, çoğunlukla bebeklerde ve küçük çocuklarda ishale neden olur. İshal şiddetli olabilir ve dehidrasyona yol açabilir. 


Rotavirüs ayrıca bebeklerde kusmaya ve ateşe neden olabilir.


Rotavirüs aşılamasından sonra çocuğunuzda şiddetli ağlama (kısa olabilir), kusma, dışkıda kan, agresif davranış veya karın ağrısı varsa doktorunuzu arayın. Bu özellikle rotavirüs aşılamasından sonraki ilk yedi gün içinde önemlidir.


Çocuğunuzun bu belirtilerden herhangi birini yaşaması durumunda, son aşı dozundan bu yana birkaç hafta geçmesine rağmen doktorunuza başvurmalısınız.


OPA (Çocuk Felci) Aşısı Nedir?


OPA aşısı çocuk felcini önlemeye yardımcı olur. Çocuk felci, kas ağrılarına, bacakların veya kolların her ikisinin de felcine neden olabilir.


Ayrıca çocuk felci hastalığı, nefes almak ve yutmak için kullanılan kasları felç edebilir. Ölüme yol açabilir.


KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) Aşısı Nedir?


KKK aşısı, kızamık, kabakulak ve kızamıkçığa karşı koruma sağlar.


Kızamık hastalığı ateş, döküntü, öksürük, burun akıntısı ve sulu gözlere neden olur. Ayrıca kulak enfeksiyonlarına ve zatürreye neden olabilir. Kızamık ayrıca beyin şişmesi ve hatta ölüm gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir.


Kabakulak hastalığı, ateş baş ağrısı ve tükürük bezlerinden birinde veya her ikisinde ağrılı şişmeye neden olur. Kabakulak menenjite (beyin ve omurilik astarlarının enfeksiyonu) ve çok nadiren beyin şişmesine yol açabilir. Nadir durumlarda, erkeklerin yumurtalıklarında şişmeye ve kısırlığa da sebep olabilir.


Kızamıkçık hastalığı ayrıca Alman kızamığı olarak da adlandırılır. Hafif ateş, döküntü ve boyundaki bezlerin şişmesine neden olur. Kızamıkçık ayrıca beyin şişmesine veya kanama problemine neden olabilir.


Hamile bir kadın kızamıkçığa yakalanırsa, bebeğini kaybetmesine veya bebekte körlük, sağırlık veya öğrenme güçlüğü problemlerine neden olabilir.


Bazı insanlar KKK aşısının otizme neden olduğunu ileri sürmüşlerdir. Bununla birlikte, araştırmalar otizm ve çocukluk aşıları arasında bir bağlantı olmadığını göstermiştir.


Hib (Hemafilus İnfluenza, Tip B) Aşısı Nedir?


Hib aşısı, çocuklarda ciddi hastalıkların önde gelen nedeni olan Haemophilus influenza tip b'yi önlemeye yardımcı olur. Menenjit, zatürre ve şiddetli boğaz enfeksiyonuna yol açabilir. Hib aşısı, 2 aydan 18 aya kadar bir seri olarak verilir.


Suçiçeği Aşısı Nedir?


Suçiçeği aşısı su çiçeği hastalığının önlenmesine yardımcı olur. Çocuklara 12 aylık olduktan sonra veya daha önce hiç su çiçeği hastalığı veya aşısı olmadılarsa daha büyük çocuklara verilir.


Hepatit B Aşısı Nedir?


Hepatit B aşısı, karaciğer kanseri ve ölüme yol açabilecek bir karaciğer enfeksiyonu olan hepatit B virüsü (HBV) enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olur. Aşı 3 dozluk bir dizi olarak verilir, ilk doz doğumdan hemen sonra uygulanır.


BCG (Verem) Aşısı Nedir?


Verem aşısı, hastalık yapma gücü azaltılmış canlı bakteri içerir.


BCG aşısı doğumdan itibaren yapılabilir, ancak uygulama kolaylığı, bağışıklamanın daha güçlü gelişmesi için 2 ayı doldurduğunda uygulanmalıdır.


BCG aşısı, 3. aydan sonra yapılacaksa ppd ile TCT (cilt testi) yapıldıktan sonra sonucuna göre uygulanır.


Uygulanmaması gereken durumlar


Kanser, kanser tedavisi ve kortizon içeren ilaç kullanımı vb. bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlar

Gebelik


Pnömokok Aşısı Nedir?


Pnömokok aşısı kulak enfeksiyonlarının en sık nedeni olan bir bakteri türüne karşı koruma sağlar. Bu bakteri türü menenjit ve bakteriyemi (kan dolaşımındaki enfeksiyon) gibi daha ciddi hastalıklara da neden olabilir. 

Bebeklere ve küçük çocuklara 2 ve 12 ay arasında uygulanır. Aşı ayrıca pnömokok enfeksiyonu riski taşıyan daha büyük çocuklarda da kullanılabilir.


Meningokok Aşısı Nedir?


Meningokok aşısı, N. meningitidis bakterilerinin neden olduğu bazı bakteriyel menenjit tiplerine karşı koruma sağlar.


Bakteriyel menenjit, beyin ve omurilik sıvısının bir enfeksiyonudur. Yüksek ateş, baş ağrısı, boyun tutulması ve bilinç durumunda bulanıklığa neden olabilecek ciddi bir hastalıktır. Ayrıca beyin hasarı, işitme kaybı veya körlük gibi daha ciddi komplikasyonlara da neden olabilir.


HPV Aşısı Nedir?


HPV aşısı, servikal kansere ve genital siğillere neden olabilecek HPV (insan papillomavirus) enfeksiyonunun önlenmesine yardımcı olur.


HPV aşısı ülkemizde rutin olarak uygulanmamakla birlikte dünyanın ileri gelen ülkelerinde hem kız hem de erkek çocuklarına uygulanmaktadır. Dünya çapında uzmanlar 11-12 yaşından itibaren çocukların aşılanmasının önemini vurgularlar.

Aşılanmada Önemli Unsurlar

Aşılar, uzun yıllar süren çok aşamalı güvenlik testlerinden geçmelerinin ardından insanlığın hizmetine sunulmuş ve bilimin ulaştığı en ileri düzey hizmetlerindendir.


Aşı koruması, ciddi yan etki riskinden çok daha ağır basmaktadır. Aşılar sayesinde günümüzde birçok ciddi çocukluk çağı hastalığı nadirdir. Aşılar olmadan, ciddi  hastalıklar geri gelebilir ve çok sayıda nüfusu ölüm veya sakatlığa varan derecelerde etkileyebilir.


Örneğin, 2019'da kızamık salgını vardı. Kızamık, çeşitli komplikasyonlara ve ölüme yol açabilecek ciddi bir hastalıktır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne (CDC) göre, 2019 salgınındaki vakaların çoğu kızamık aşısı almayan insanlar arasındaydı.


Doktorunuza Sorabileceğiniz Sorular


· Çocuğumun aşı yapılmadan hastalanma ihtimali nedir?

· Yeni doğmuş bebeğimi aşılanmamış başka bir çocuğa maruz kalmaktan nasıl koruyabilirim?

· İnsanlar neden aşıların otizme neden olduğuna inanıyor?

· Çocuğum aşıdan sonra alerjik reaksiyon gösterebilir mi?

bottom of page