Zinde Yaşam Platformunuz
D Vitamini Eksikliği
D Vitamini Nedir?
Vitaminler, vücudunuzun normal olarak büyümesi ve gelişmesi için gereken maddelerdir. D vitamini vücudunuzun kalsiyumu emmesine yardımcı olur. Kalsiyum, kemiğin ana yapı taşlarından biridir. D vitamini eksikliği osteoporoz veya raşitizm gibi kemik hastalıklarına yol açabilir. D vitamininin sinir, kas ve bağışıklık sistemlerinde de rolü vardır.
Kolekalsiferol, Ergokalsiferol olarak da adlandırılan D vitaminini üç şekilde alabilirsiniz:
· Cilt yoluyla
· Beslenme yoluyla
· Besin takviyeleri yoluyla
Vücudunuz güneş ışığına maruz kaldıktan sonra doğal olarak D vitamini oluşturur. Bununla birlikte, çok fazla güneşe maruz kalmak cildin yaşlanmasına ve cilt kanserine yol açabilir. Bu nedenle birçok insan D vitaminini diğer kaynaklardan almaya çalışır.
D vitamini yönünden zengin besinler arasında yumurta sarısı, tuzlu su balıkları ve karaciğer bulunur. Süt ve tahıl gibi diğer bazı yiyeceklerde de sonradan eklenmiş halde D vitamini bulunabilir.
D vitamini takviyeleri alımı da bu ihtiyacın giderilmesine yönelik bir adımdır. Ne kadar D vitamini almanız gerektiği konusunda doktorunuza danışın.
Aşağıdakiler gibi bazı grupların fazladan D vitaminine ihtiyacı vardır:
· Yaşlı yetişkinler
· Emzirilen bebekler
· Koyu tenli insanlar
· Karaciğer hastalıkları, Kistik fibroz ve Crohn hastalığı gibi belirli rahatsızlıkları olan insanlar
· Obezite veya gastrik bypass ameliyatı geçiren kişiler
Yeterli D Vitamini Alıyor muyum?
D vitamini güneşten, yiyeceklerden ve takviyelerden gelebileceğinden, bir kişinin D vitamini durumunun en iyi ölçüsü, 25-hidroksivitamin D olarak bilinen bir formdaki kan seviyeleridir.
Genel olarak, 30 nmol / L'nin (12 ng / mL) altındaki seviyeler kemik veya genel sağlık için çok düşüktür ve 125 nmol / L'nin (50 ng / mL) üzerindeki seviyeler çok yüksektir.
Çoğu kişi için 50 nmol / L veya üstü (20 ng / mL veya üstü) seviyeler yeterlidir.
Bu sayılar ışığında, bazı kimselerde D vitamini eksikliği görülür ve neredeyse hiç kimse çok yüksek seviyelere sahip değildir. Genel olarak, gençlerin 25-hidroksivitamin D kan seviyeleri yaşlılardan daha yüksektir ve erkeklerde de kadınlardan daha yüksektir.
Aşağıdaki gibi bazı diğer gruplar da yeterli D vitamini alamayabilir:
Emzirilen bebekler, çünkü anne sütü bu anlamda zayıf bir besin kaynağıdır. Emzirilen bebeklere her gün 400 IU D vitamini takviyesi verilmelidir.
Yaşlı yetişkinler, çünkü ciltleri güneş ışığına maruz kaldığında gençken olduğu kadar verimli bir şekilde D vitamini yapamaz ve böbrekleri D vitaminini aktif formuna daha az dönüştürebilir.
Koyu tenli insanlar, çünkü ciltleri güneşten D vitamini üretme yeteneğine daha az sahiptir.
Crohn Hastalığı ve Çölyak Hastalığı olanlar gibi yağları düzgün şekilde vücutlarında kullanamayan insanlar; çünkü D vitamini emilebilmek için yağa ihtiyaç duyar.
Obez insanlar, çünkü vücut yağları bir miktar D vitaminine bağlanır ve onun kan içine girmesini önler.
D Vitamini Eksikliği
İnsanların D vitamini eksikliği yaşama nedenleri arasında, yeterli miktarda tüketmemeleri, yiyeceklerden yeterince emmemeleri, güneş ışığına maruz kalmalarının sınırlı olması veya böbreklerinin D vitaminini vücuttaki aktif formuna dönüştürememesi bulunur.
Çocuklarda D vitamini eksikliği, kemiklerin yumuşadığı ve büküldüğü bir durum olan raşitizme neden olur. Raşitizm nadir bir hastalıktır. Yetişkinlerde, D vitamini eksikliği kemik ağrılarına ve kas güçsüzlüğüne neden olarak osteomalaziye yol açar.
D Vitamininin Sağlık Üzerindeki Etkileri
D vitamininin, diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve multipl skleroz (MS) gibi otoimmün durumlar gibi çeşitli hastalıklar ve tıbbi sorunlarla olası bağlantıları araştırılmaktadır.
Aşağıda tartışılan iki tanesi kemik bozuklukları ve bazı kanser türleridir.
Kemik Bozuklukları
Yaşları ilerledikçe, milyonlarca insan (çoğunlukla kadınlar, fakat erkekler de) kemiklerini daha kırılgan hale getiren ve düşme halinde kırılma risklerini artıran bir durum olan osteoporoz geliştirir veya geliştirme riski altındadır. Bu durum, uzun vadede yeterli kalsiyum ve D vitamini almamanın bir sonucudur.
Hem D3 vitamini (günde 700-800 IU) hem de kalsiyum (günde 500-1200 mg) takviyeleri alımının 62-85 yaş arasındaki kişilerde kemik kaybı ve kırık riskini azalttığı gösterilmiştir. Erkekler ve kadınlar, osteoporozu önlemek veya tedavi etmek için genel sağlık kontrollerinin bir parçası olarak doktorlarıyla D vitamini ve kalsiyum ihtiyaçları hakkında konuşmalıdır.
Kanser
Bazı çalışmalar D vitamininin kolon kanserine ve hatta prostat ve meme kanserlerine karşı koruyabileceğini düşündürmektedir. Ancak kandaki daha yüksek D vitamini seviyeleri de daha yüksek pancreas kanseri oranları ile ilişkilendirilmiştir.
Şu anda, düşük D vitamini durumunun kanser riskini artırıp artırmadığını veya daha yüksek seviyelerin bazı kişilerdeki risk durumunu nasıl etkilediğini söylemek için henüz çok erkendir.
D Vitamini Zararlı Olabilir mi?
Evet, kandaki miktarlar çok yükseldiğinde D vitamini zararlı olabilir. Toksisiste (zehirlenme) işaretleri arasında, mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, kabızlık, halsizlik ve kilo kaybı bulunabilir. Çok fazla D vitamini kandaki kalsiyum seviyelerini yükselterek, zihinsel durumda karışıklığa, yönelim bozukluğuna ve kalp ritmiyle ilgili sorunlara neden olabilir. Fazla D vitamini böbreklere de zarar verebilir.
D vitamini için günlük üst sınır şu şekildedir:
· Bebekler için 25 mcg ila 38 mcg (1,000 ila 1,500 IU);
· 1-8 yaş arası çocuklar için 63 mcg ila 75 mcg (2,500 ila 3,000 IU);
· 9 yaş ve üstü çocuklar, yetişkinler, hamile ve emziren gençler ve kadınlar için 100 mcg (4.000 IU)
D vitamini toksisitesi neredeyse her zaman takviyelerin aşırı kullanımından kaynaklanır. Aşırı güneşe maruz kalma D vitamini toksisitesine neden olmaz çünkü vücut, ürettiği bu vitamin miktarını kendiliğinden sınırlar.
D Vitamini ve İlaç Etkileşimleri
Besin takviyelerinin çoğunda olduğu gibi, D vitamininin de diğer ilaç veya takviyelerle etkileşimi söz konusu olabilir.
İşte birkaç örnek:
Prednizon ve diğer kortikosteroid ilaçlar, (iltihabı azaltmak için kullanılırlar) vücudun D vitamini ile etkileşimini bozar, bu da zamanla kalsiyum emilimini bozarak kemik kaybına sebep olur.
Hem kilo kaybı ilacı Orlistat hem de kolesterol düşürücü ilaç Kolestiramin, D vitamini ve diğer yağda çözünen vitaminlerin emilimini azaltabilir (A, E ve K vitaminleri).
Epileptik nöbetleri önlemek ve kontrol altına almak için kullanılan Fenobarbital ve Fenitoin, D vitamininin parçalanmasını artırır ve kalsiyum emilimini azaltırlar.
Aldığınız besin takviyeleri ve ilaçları doktorunuza, eczacınıza ve diğer sağlık uzmanlarına bildirin. Bu diyet takviyelerinin reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçlarla etkileşime girip girmeyeceğini veya müdahale edip etmediğini veya ilaçların vücudunuzun besinleri nasıl emdiğini, kullandığını veya parçaladığını etkileyip etkilemeyeceğini söyleyebilirler.
D Vitamini ve Sağlıklı Beslenme
İnsanlar besin maddelerinin çoğunu doğal yiyecek ve içeceklerden almalıdır. Gıdalar vitaminler, mineraller, diyet lifleri ve sağlığa fayda sağlayan diğer maddeler içerir. İnsanların önerilenden daha az miktarda tüketebilmeleri durumunda, besin maddeleri ihtiyaçlarını takviye edilmiş gıdalar ve besin takviyelerinden sağlayabilir.
Bu konunun tamamını okumak için aşağıdaki linke tıklayın: