Zinde Yaşam Platformunuz
D Vitamini Nedir?
Vitaminler, vücudunuzun normal olarak büyümesi ve gelişmesi için gereken maddelerdir. D vitamini vücudunuzun kalsiyumu emmesine yardımcı olur. Kalsiyum, kemiğin ana yapı taşlarından biridir. D vitamini eksikliği osteoporoz veya raşitizm gibi kemik hastalıklarına yol açabilir. D vitamininin sinir, kas ve bağışıklık sistemlerinde de rolü vardır.
Kolekalsiferol ve Ergokalsiferol olarak da adlandırılan D vitaminini üç şekilde alabilirsiniz:
· Cilt yoluyla
· Beslenme yoluyla
· Besin takviyeleri yoluyla
Vücudunuz güneş ışığına maruz kaldıktan sonra doğal olarak D vitamini oluşturur. Bununla birlikte, çok fazla güneşe maruz kalmak cildin yaşlanmasına ve cilt kanserine yol açabilir. Bu nedenle birçok insan D vitaminini diğer kaynaklardan almaya çalışır.
D vitamini yönünden zengin besinler arasında yumurta sarısı, tuzlu su balıkları ve karaciğer bulunur. Süt ve tahıl gibi diğer bazı yiyeceklerde de sonradan eklenmiş halde D vitamini bulunabilir.
D vitamini takviyeleri alımı da bu ihtiyacın giderilmesine yönelik bir adımdır. Ne kadar D vitamini almanız gerektiği konusunda doktorunuza danışın.
Aşağıdakiler gibi bazı grupların fazladan D vitaminine ihtiyacı vardır:
· Yaşlı yetişkinler
· Emzirilen bebekler
· Koyu tenli insanlar
· Karaciğer hastalıkları, Kistik fibroz ve Crohn hastalığı gibi belirli rahatsızlıkları olan insanlar
· Obezite veya gastrik bypass ameliyatı geçiren kişiler
D Vitamini Ne İşe Yarar?
D vitamini, sağlığın ve güçlü kemiklerin korunması için gerekli olan bazı gıdalarda bulunan bir besindir.
Bunu, vücudun gıdalardan ve besin takviyelerinden kalsiyumu (kemiğin ana yapı taşlarından biri) emmesine yardımcı olarak yapar. Çok az D vitamini alan kişiler, çocuklarda raşitizm ve yetişkinlerde osteomalazi olarak bilinen, yumuşak, ince ve kırılgan kemikler geliştirebilir.
D vitamini, vücut için başka birçok açıdan da önemlidir. Örneğin, kaslar hareket etmek için D vitaminine ihtiyaç duyar, sinir hücreleri beyin ve vücudun diğer parçaları arasında mesaj taşımak için ihtiyaç duyarlar ve bağışıklık sistemi istilacı virus ve bakterilerle savaşmak için D vitaminine ihtiyaç duyar. Kalsiyum ile birlikte D vitamini, yaşlı yetişkinleri osteoporozdan korumaya da yardımcı olur . D vitamini vücudun her yerindeki hücrelerde bulunur.
Ne Kadar D Vitaminine İhtiyacım Var?
Her gün ihtiyacınız olan D vitamini miktarı yaşınıza bağlıdır.
Günlük ortalama önerilen miktarlar microgram (mcg) ve Uluslararası birimler (IU) olarak aşağıda listelenmiştir :
Yaşam evresi Önerilen Miktar
Doğumdan 12 aya kadar 10 mcg (400 IU)
1–13 yaş arası çocuklar 15 mcg (600 IU)
14-18 yaş arası gençler 15 mcg (600 IU)
19–70 yaş arası kişiler 15 mcg (600 IU)
71 yaş ve üstü yetişkinler 20 mcg (800 IU)
Hamile ve emziren kadınlar 15 mcg (600 IU)
Hangi Yiyeceklerde D Vitamini Bulunur?
Doğal olarak çok az gıdada D vitamini bulunur. Takviye edilmiş gıdalar da D vitamininin kaynağı olabilir.
Somon, ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıklar en iyi kaynaklar arasındadır.
Sığır karaciğeri, peynir ve yumurta sarısında az miktarda bulunur.
Mantarlar bir miktar D vitamini sağlar. Yeni bulunan bazı mantar türlerinin, ultraviyole ışığa maruz bırakılarak D vitamini içeriği artırılır.
Piyasada D vitamini ile takviye edilmiş süt ürünleri bulunabilmektedir. Aynı zamanda soya sütü, badem sütü ve yulaf sütü gibi bitki bazlı alternatiflerde de takviye edilmiş olanlar mevcuttur. Ancak peynir ve dondurma gibi sütten yapılan yiyecekler genellikle takviye edilmez.
D vitamini birçok kahvaltılık tahıllara ve bazı marka portakal suyu, yoğurt, margarin ve soya içeceklerine eklenir; Ürünün D vitamini içeriğinden emin olmak için besin değerleri etiketini kontrol edin.
Güneşten D Vitamini Alabilir miyim?
Cilt doğrudan güneşe maruz kaldığında vücut D vitamini yapar ve çoğu insan D vitamini ihtiyaçlarının en azından bir kısmını bu şekilde karşılar. Kapalı bir pencereden güneş ışığına maruz kalan cilt D vitamini üretmez. Bulutlu günler, gölge ve koyu renkli cilde sahip olmak, cildin yaptığı D vitamini miktarını da azaltır.
Bununla birlikte, güneşin D vitamini yapımındaki önemine rağmen, cilt kanseri riski açısından güneş ışınlarına maruziyeti sınırlı tutmak, ihtiyat gereğidir. Ne zaman dışarıda ve güneş altında birkaç dakikadan fazla kalınacaksa, en az GKF 8 faktörlü cilt koruyucu ürünler uygulamak ve koruyucu giysiler giymek gereklidir.
Solaryum uygulamaları da benzer şekilde, cildin D vitamini yapmasına neden olur, ancak cilt kanseri için yine benzer riskler oluşturur.
Güneşten kaçınan veya vücutlarını güneş kremi veya giysi ile kaplayan insanlar diyetlerinde iyi D vitamini kaynakları içermeli veya takviye almalıdır. Önerilen D vitamini alımları, az güneşe maruz kalma varsayımı üzerine kuruludur.
D Vitamini Takviyeleri
D vitamini takviyeleri piyasada iki farklı şekilde bulunur:
1. D2 Ergokalsiferol
2. D3 Kolekalsiferol
Her ikisi de kandaki D vitamini artırır.
D Vitamini ve Sağlıklı Beslenme
İnsanlar besin maddelerinin çoğunu doğal yiyecek ve içeceklerden almalıdır. Gıdalar vitaminler, mineraller, diyet lifleri ve sağlığa fayda sağlayan diğer maddeler içerir. İnsanların önerilenden daha az miktarda tüketebilmeleri durumunda, besin maddeleri ihtiyaçlarını takviye edilmiş gıdalar ve besin takviyelerinden sağlayabilir.
Bu konunun tamamını okumak için aşağıdaki linke tıklayın: