Zinde Yaşam Platformunuz
Derin Ven Trombozu
Derin ven trombozu, vücudun derinliklerinde bir damarda oluşan bir kan pıhtısıdır. Derin ven pıhtılarının çoğu alt bacak veya uylukta görülür. Damar şişerse, bu duruma tromboflebi denir. Derin ven trombozu gevşeyebilir ve akciğerlerde pulmoner emboli adı verilen ciddi bir soruna neden olabilir. Bu durumda kan pıhtısı serbest halde kalır, kan dolaşımından geçerek akciğerlere kan akışını engelleyebilir. Pulmoner emboli adı verilen bu komplikasyon ölümcül olabilir.
Uzun süre hareketsiz oturmak derin ven trombozu olasılığınızı artırabilir. Kan pıhtısı riskinizi artıran bazı ilaçlar, damar hasarı, damar içindeki kan akışının yavaşlaması veya durması derin ven trombozlarına yol açabilir. Bir derin ven trombozu geliştirmek için bir dizi risk faktörü olsa da, en yaygın olanlardan ikisi alt vücudunuzda bir yaralanma olması ve kalçalarınızı veya bacaklarınızı içeren bir ameliyat geçirmiş olmaktır.
Birçok durumda gözle görülür semptomlar olmadan ortaya çıkar ve tespit edilmesi çok zordur ancak ortaya çıktığında derin ven trombozunun yaygın belirtileri şunları içerir:
· Damar üzerinde sıcaklık ve hassasiyet
· Etkilenen vücut bölgesinde ağrı veya şişme
· Cilt kızarıklığı
Tedavi, ağrı ve iltihabı hafifletmek, pıhtıları parçalamak ve yeni pıhtıların oluşmasını önlemek amaçlı ilaçları içerir. Etkilenen bölgenin yerden yüksekte tutulması ve nemli ısı uygulamak da yardımcı olabilir.
Uzun bir araba veya uçak yolculuğu yapıyorsanız, aralıklı molalar vermeyi düşünmek iyi bir planlama olacaktır; bu aralarda yürüyün veya bacaklarınızı uzatın ve bol miktarda sıvı tüketin.
Derin Ven Trombozu Sebepleri
Derin damarlardaki çeşitli faktörler kan akışını etkileyerek kan pıhtısı gelişme riskini artırabilir.
Bunlar:
· Artan yaş
· Kişisel veya ailede derin ven trombozu veya pulmoner emboli öyküsü
· Bazı malign kanser türleri
· Varisli damarlar gibi bir damar hastalıkları
· Sigara içmek
· Doğum kontrol hapları veya hormon tedavisi
· Gebelik
· Aşırı kilolu veya obez olmak
· Kalıtsal kan pıhtılaşma bozukluğu
Damarlardan Yavaş Akan Kan
Damarların duvarları düzgündür. Bu, kanın serbestçe akmasına ve kan hücrelerinin pıhtılaşmasını önleyen kanda doğal olarak oluşan ajanlarla (antikoagülanlar) karışmasına yardımcı olur. Serbestçe akmayan ve antikoagülanlarla karışmayan kanın kan pıhtılarına yol açma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle, yatak istirahatinde, atel veya dökümde hareketsiz olan veya uzun süre hareket edemeyen insanlarda Derin Ven Trombozu belirtilerini izlemek önemlidir.
Hiperkoagülasyon (Pıhtılaşma)
Damarlara ait olmayan madde etrafında kan kalınlaşır veya pıhtılaşır. Ameliyat sırasında, doku döküntüsü, kollajen veya yağ gibi maddeler kan sistemine salınabilir ve kanın pıhtılaşmasına neden olabilir. Ek olarak, total kalça protezi sırasında, kemiklerin protezi almak için hazırlanması ve hazırlanması, vücudun antijen adı verilen kimyasal maddeleri kan sistemine salmasına neden olabilir. Bu antijenler ayrıca pıhtı oluşumunu uyarabilir.
Damar Duvarlarında Hasar
Ameliyat sırasında, doktor ameliyat edilen bölgeye ulaşmak için bağlar, kaslar ve tendonlar gibi yumuşak dokuları hareket ettirmeli veya geri çekmelidir. Bazı durumlar, bu kan pıhtılaşmasını destekleyen doğal olarak oluşan maddeleri serbest bırakarak Derin Ven Trombozuna sebebiyet verebilir.
Derin Ven Trombozu Belirtileri
Derin Ven Trombozu belirtileri kan pıhtısından etkilenen bacakta görülür ve şunları içerir:
· Şişme
· Ağrı veya hassasiyet
· Şişkin damarlar
· Ciltte kızarma veya renk bozukluğu
· "Kord" olarak adlandırılan damarın sertliği veya kalınlaşması durumu
Bununla birlikte, birçok hasta hiçbir belirti yaşamaz. Bazı durumlarda, pulmoner emboli, Derin Ven Trombozunun ilk belirtisi olabilir.
Pulmoner emboli belirtileri şunları içerir:
· Nefes darlığı
· Ani göğüs ağrısı
· Öksürme
· Kan tükürmek veya kusmak
Derin Ven Trombozu İçin Yapılan Testler
Doktorunuz Derin Ven Trombozundan şüphelenirse tanı testleri isteyecektir.
Testler
Duplex Ultrason
Bu, Derin Ven Trombozu için en yaygın testtir. Ultrason, vücudu yansıtan yüksek frekanslı ses dalgaları kullanır. Bu kan damarlarının bir resmini oluşturur. Duplex ultrason, geleneksel ultrason teknolojisini, vücuttaki kanı akarken gösteren renkli bir görüntü oluşturan Doppler teknolojisi ile birleştirir.
Ultrason hem non-invazif hem de ağrısızdır. Radyasyon gerektirmediği için düzenli olarak tekrarlanabilir. Kan pıhtınız yoksa, dupleks ultrason semptomlarınıza sebep olan diğer nedenleri ortaya çıkarmada yardımcı olabilir.
Manyetik Rezonans (MR)
Bir MR, kan damarları ve damarlar dahil olmak üzere vücut içindeki yapıların ayrıntılı, kesitsel görüntülerini üretir. Test ağrısız ve non-invaziftir. Nadiren kullanılmasına rağmen, bazı doktorlar pelvis ve uyluktaki kan pıhtılarını bulmak için MR kullanabilir.
MR, her iki bacağın aynı anda görüntülenmesini sağlar. Bununla birlikte, kalp pili gibi bazı implante cihazlara sahip hastalar için kullanılamaz.
Venografi
Venografide, doktor ayağın üst kısmındaki bir damara kontrast bir solüsyon (veya boya) enjekte eder. Çözelti kanla karışır ve damarlar boyunca akar. Etkilenen bacağın röntgeni daha sonra baldır ve uyluğun damarlarında herhangi bir tıkanıklık olup olmadığını gösterecektir.
Venografi nadiren kullanılır çünkü invaziftir ve radyasyon gerektirir.
Bu konularla da ilgilenebilirsiniz: