UA-168268421-2
top of page

E Vitamini Eksikliği

lung.png

Vitaminler, vücudunuzun normal olarak büyümesi ve gelişmesi gereken maddelerdir. E vitamini ise bir antioksidandır. Bağışıklık sisteminizde ve metabolik süreçlerinizde rol oynar.


İyi E vitamini kaynakları şunları içerir:


· Sebze yağları

· Margarin

· Kuruyemiş ve tohumlar

· Yeşil yapraklı sebzeler


Bazı tahıllar ve kahvaltılık gevrekler gibi besinlere de E vitamini eklenir. Çoğu insan yediği yiyeceklerden yeterli miktarda E vitamini alır. Bununla birlikte karaciğer hastalıkları, kistik fibroz ve Crohn hastalığı gibi belirli bozuklukları olan insanlar için ekstra E vitamini gerekebilir.


E vitamini takviyeleri, kan inceltici ve diğer ilaçlar alan kişiler için zararlı olabilir. Takviyeleri almadan önce sağlık uzmanınıza danışın.

E Vitamini Nedir ve Ne İşe Yarar?

E vitamini birçok besinde bulunan ve yağda çözünen bir vitamindir. Vücutta antioksidan görevi görür ve hücrelerinizi, serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olur. Serbest radikaller, vücudumuz yediğimiz yiyecekleri enerjiye dönüştürdüğünde oluşan bileşiklerdir. İnsanlar ayrıca sigara dumanı, hava kirliliği ve güneşten gelen ultraviyole (UV) ışınlarından dolayı çevredeki serbest radikallere maruz kalırlar.


Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek için E vitaminine ihtiyacı vardır, böylece istilacı bakteri ve virüslerle savaşabilir. Kan damarlarını genişletmeye ve kanın, damarlar içinde pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur. Ek olarak, hücreler birbirleriyle etkileşim kurmak ve birçok önemli işlevi yerine getirmek için E vitamini kullanır.

Ne Kadar E Vitaminine İhtiyacım Var?

Her gün ihtiyacınız olan E vitamini miktarı yaşınıza bağlıdır. Günlük ortalama önerilen miktarlar aşağıda miligram (mg) olarak listelenmiştir.


Yaşam evresi                                           Önerilen Miktar


Doğumdan 6 aya kadar                            4 mg

7-12 aylık bebekler                                   5 mg

1-3 yaş arası çocuklar                              6 mg

4-8 yaş arası çocuklar                              7 mg

9-13 yaş arası çocuklar                            11 mg

14-18 yaş arası gençler                            15 mg

Yetişkinler                                                 15 mg

Hamile gençler ve kadınlar                       15 mg

Emziren gençler ve kadınlar                     19 mg

Hangi Yiyeceklerde E Vitamini Bulunur?

E vitamini gıdalarda doğal olarak bulunur ve bazı zenginleştirilmiş gıdalara eklenir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli yiyecekler yiyerek önerilen miktarda E vitamini alabilirsiniz:

  • Buğday tohumu, ayçiçeği yağları gibi bitkisel yağlar en iyi E vitamini kaynakları arasındadır. Mısır ve soya fasülyesi yağları da biraz E vitamini sağlar.

  • Kuruyemişler (fıstık, fındık ve özellikle badem) ve tohumlar (ayçiçeği tohumu gibi) de en iyi E vitamini kaynakları arasındadır.

  • Ispanak ve brokoli gibi yeşil sebzeler bir miktar E vitamini sağlar.

  • Gıda şirketleri bazı kahvaltılık tahıllara, meyve sularına, margarinlere ve diğer yiyeceklere E vitamini ekler. Hangilerinin E vitaminli olduğunu öğrenmek için ürünlerin besin etiketini kontrol edin.

E Vitamini Takviyeleri

E vitamini takviyeleri farklı miktarlarda ve şekillerde gelir. Bir E vitamini takviyesi seçerken dikkate alınması gereken ana başlıklar şunlardır:


1.E Vitamini Miktarı : Günde bir kez alınan multivitamin-mineral takviyelerinin çoğu yaklaşık 13.5 mg E vitamini sağlarken, sadece E vitamini takviyeleri genellikle 67 mg veya daha fazlasını içerir. Sadece E vitamini içeren takviyelerdeki dozlar tavsiye edilen miktarlardan çok daha yüksektir. Bazı insanlar bu vitaminleri büyük dozlarda alarak sağlıklı kalacaklarına veya bazı hastalık risklerini azaltacaklarına inanır veya umarlar.


2.E Vitamini Formu : E vitamini tek bir madde gibi görünse de, aslında alfa-tokoferol de dahil olmak üzere gıdadaki sekiz ilgili bileşiğin adıdır. Her formun vücutta farklı bir gücü veya aktivite seviyesi vardır.


Bazı gıda ve besin takviyesi etiketleri hala mg yerine IU (International Units) E vitamini listelemektedir. E vitamininin doğal formunun 1 IU değeri 0,67 mg'a eşdeğerdir. Sentetik E vitamini formunun 1 IU değeri 0.45 mg E vitaminine eşdeğerdir.


Yeterli E Vitamini Alıyor muyum?


Çoğu kişinin diyeti, önerilen E vitamini miktarından daha azını sağlar. Bununla birlikte, sağlıklı insanlar nadiren yeterli E vitamini almadığına dair açık belirtiler gösterirler.


E Vitamini Eksikliği

E vitamini eksikliği sağlıklı insanlarda çok nadirdir. Neredeyse her zaman, yağların düzgün bir şekilde sindirilememesi veya emilimindeki sorunlarla bağlantılıdır. Örnekler arasında Crohn Hastalığı, Kistik Fibroz, Abetalipoproteinemi ve E vitamini eksikliği olan ataksi (AVED) gibi bazı nadir genetic hastalıklar sayılabilir. E vitamini, sindirim sistemi tarafından emilebilmek için bir miktar yağa ihtiyaç duyar.


E vitamini eksikliği, kollarda ve bacaklarda his kaybına, vücut hareket kontrolü kaybına, kas güçsüzlüğüne ve görme problemlerine yol açan sinir ve kas hasarına neden olabilir. Eksikliğin bir başka işareti, zayıflamış bir bağışıklık sistemidir.


E Vitamini ve Sağlıklı Beslenme


İnsanlar besin maddelerinin çoğunu doğal yiyeceklerden almalıdır. Gıdalar, vitaminler, mineraller, diyet lifleri ve sağlığa fayda sağlayan diğer maddeler içerir. Bazı durumlarda, takviye edilmiş gıdalar ve diyet takviyeleri, aksi takdirde tavsiye edilenden daha az miktarda tüketilebilen besinleri sağlayabilir.

bottom of page