UA-168268421-2
top of page

E Vitamini Faydaları

lung.png

E Vitamini Nedir?


Vitaminler, vücudunuzun normal olarak büyümesi ve gelişmesi gereken maddelerdir. E vitamini ise bir antioksidandır. Bağışıklık sisteminizde ve metabolik süreçlerinizde rol oynar.


İyi E vitamini kaynakları şunları içerir:


· Sebze yağları

· Margarin

· Kuruyemiş ve tohumlar

· Yeşil yapraklı sebzeler


Bazı tahıllar ve kahvaltılık gevrekler gibi besinlere de E vitamini eklenir. Çoğu insan yediği yiyeceklerden yeterli miktarda E vitamini alır. Bununla birlikte karaciğer hastalıkları, kistik fibroz ve Crohn hastalığı gibi belirli bozuklukları olan insanlar için ekstra E vitamini gerekebilir.


E vitamini takviyeleri, kan inceltici ve diğer ilaçlar alan kişiler için zararlı olabilir. Takviyeleri almadan önce sağlık uzmanınıza danışın.

E Vitamini Ne İşe Yarar?

E vitamini birçok besinde bulunan ve yağda çözünen bir vitamindir. Vücutta antioksidan görevi görür ve hücrelerinizi, serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olur. Serbest radikaller, vücudumuz yediğimiz yiyecekleri enerjiye dönüştürdüğünde oluşan bileşiklerdir. İnsanlar ayrıca sigara dumanı, hava kirliliği ve güneşten gelen ultraviyole (UV) ışınlarından dolayı çevredeki serbest radikallere maruz kalırlar.


Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek için E vitaminine ihtiyacı vardır, böylece istilacı bakteri ve virüslerle savaşabilir. Kan damarlarını genişletmeye ve kanın, damarlar içinde pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur. Ek olarak, hücreler birbirleriyle etkileşim kurmak ve birçok önemli işlevi yerine getirmek için E vitamini kullanır.

E Vitamininin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Bilim insanları sağlığı nasıl etkilediğini anlamak için E vitamini üzerinde çalışıyorlar.


Bu araştırmanın gösterdiklerine birkaç örnek:


Kalp Hastalığı


Bazı çalışmalar, takviyelerden yüksek miktarda E vitamini alımını, daha düşük koroner kalp hastalığı riskine bağlar. Ancak en güvenilir araştırma bunu doğrulamamaktadır. Bu çalışmalardaki insanlar rastgele olarak E vitamini veya bir plasebo (E vitamini veya aktif bileşen içermeyen hap) almak için atanır ve hangilerini aldıklarını bilmezler. 


Bu çalışmalarda E vitamini takviyeleri kalp hastalığı şiddetini azaltır veya bu hastalıktan ölüm riskini etkiler görünmüyor. Bilim insanları, yüksek E vitamini alımının, kalp hastalığı riski yüksek olmayan genç ve sağlıklı insanlarda kalbi koruyup koruyamayacağını bilmiyorlar.


Kanser


Çoğu araştırma, E vitamininin kanseri önlemeye yardımcı olmadığını ve bazı durumlarda zararlı olabileceğini göstermektedir. Büyük dozlarda alınan E vitamini, yapılan çalışmalarda kolon ve meme kanseri riskini sürekli olarak azaltmamıştır. Büyük bir çalışma, birkaç yıl boyunca E vitamini takviyelerinin (Günde 180 mg [400 IU]) alınmasının erkeklerde prostat kanseri gelişme riskini artırdığını buldu. 


Orta yaşlı erkek ve kadınlarda 7 veya daha fazla yıl süren iki çalışma, ekstra E vitamininin (ortalama olarak günde 201−268 mg [300-400 IU]) onları herhangi bir kanser türünden korumadığını bulmuştur. Bununla birlikte, bir çalışmada 10 yıl veya daha uzun süre E vitamini takviyesi kullanımı ile mesane kanserinden daha düşük ölüm riski arasında bir bağlantı bulunmuştur.


E vitamini takviyeleri ve diğer antioksidanlar, kemoterapi ve radyasyon terapisi ile etkileşime girebilir. Bu tedavileri gören insanlar, özellikle yüksek dozlarda E vitamini veya diğer antioksidan takviyeleri almadan önce doktorları veya onkologlarıyla konuşmalıdır.


Göz Bozuklukları


Yaşa Bağlı Maküla Dejenerasyonu veya yaşlılarda ve kataraktta merkezi görme kaybı, yaşlılarda görme kaybının en yaygın nedenleri arasındadır. E vitamininin bu koşulların önlenmesine yardımcı olup olamayacağı araştırmasının sonuçları tutarsızdır. İleri düzeyde Yaşa Bağlı Maküla Dejenerasyonu geliştirme riski yüksek olan kişiler arasında, çinko ve bakır gibi diğer antioksidanlar ile birlikte yüksek dozlarda E vitamini içeren bir gıda takviyesi, görme kaybı oranını yavaşlatma konusunda umut verdi.


Zihinsel İşlev


Birçok çalışma, E vitamini takviyelerinin yaşlı yetişkinlerin zihinsel olarak uyanık ve aktif kalmasına yardımcı olabileceği ve ayrıca zihinsel işlev ve Alzheimer hastalığının azalmasını önleyip yavaşlatabileceği konusunu araştırdı. 


Şimdiye kadar, araştırma E vitamini takviyeleri almanın sağlıklı insanlara veya hafif zihinsel işlev sorunları olan insanlara beyin sağlığını korumaya yardımcı olabileceğine dair çok az kanıt sunmaktadır.

E Vitamini Zararlı Olabilir mi?

Gıdalarda E vitamini yemek riskli veya zararlı değildir.


Bununla birlikte, besin takviyesi formunda, yüksek dozda E vitamini alınması, kanama riskini artırabilir (Ciltteki kesik veya yaralanma sonrası kanın pıhtılaşma yeteneğini azaltarak) ve beyindeki ciddi kanama (hemorajik inme olarak da bilinir). Bu risk nedeniyle yetişkinler için üst sınır, doğal veya sentetik E vitamini takviyeleri için günde 1.100 mg'dır. Bu, doğal E vitamini takviyeleri için günde 1.500 IU ve sentetik E vitamini takviyeleri için günde 1.100 IU’ye eşittir. Çocuklar için üst sınırlar yetişkinlere göre daha düşüktür. 


Bazı araştırmalar, bu üst sınırların altında bile E vitamini takviyesi almanın zarar verebileceğini düşündürmektedir. Bir çalışmada, örneğin, birkaç yıl boyunca her gün 400 IU (180 mg) sentetik E vitamini alan erkeklerde prostat kanseri riski artmıştır.

E Vitamini ve İlaç Etkileşimleri

E vitaminli gıda takviyeleri, aldığınız bazı ilaçlarla etkileşime girebilir veya onların çalışma mekanizmalarına müdahale edebilir.


İşte bazı örnekler:

  • E vitamini, antikoagülanlar gibi ilaçlar alan kişilerde kanama riskini artırabilir.

  • Bir çalışmada, E vitamini artı diğer antioksidanlar (C vitamini, Selenyum ve Beta karoten gibi), birlikte alınan iki ilacın (Statin ve Niasin) kan-kolesterol seviyelerini etkileyerek kalp koruyucu etkilerini azalttı.

  • Kanser için kemoterapi veya radyasyon tedavisi uygulanırken antioksidan takviyeleri almak bu tedavilerin etkinliğini değiştirebilir.

Aldığınız besin takviyeleri ve ilaçları doktorunuza, eczacınıza ve hemşirenize bildirin. Bu besin takviyelerinin reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçlarla etkileşime girip girmeyeceğini veya müdahale edip etmediğini veya ilaçların vücudunuzun besinleri nasıl emdiğini, kullandığını veya parçaladığını etkileyip etkilemeyeceğini söyleyebilirler.

E Vitamini ve Sağlıklı Beslenme

İnsanlar besin maddelerinin çoğunu doğal yiyeceklerden almalıdır. Gıdalar, vitaminler, mineraller, diyet lifleri ve sağlığa fayda sağlayan diğer maddeler içerir. Bazı durumlarda, takviye edilmiş gıdalar ve diyet takviyeleri, aksi takdirde tavsiye edilenden daha az miktarda tüketilebilen besinleri sağlayabilir.

bottom of page