Zinde Yaşam Platformunuz
Egzersiz ve Beslenme
Ne yiyeceğiniz, ne yemeniz, ne zaman yemeniz ve ne kadar sağlıklı olmanız gerektiğine ilişkin günlük kararlar vermeye çalışmak yorucu olabilir. Eğer öyleyse, cesaretinizi kırmayın çünkü yalnız değilsiniz. Bu kadar çok seçenek ve kararla ne yapacağınızı ve hangi bilgilere güvenebileceğinizi bilmek zor olabilir.
Bu bilgiler günlük yemeğinizde ve fiziksel aktivite alışkanlıklarınızda değişiklikler yapmanıza yardımcı olabilir, böylece daha zindeleşir, sağlıklı bir kiloya ulaşabilir ve sürdürebilirsiniz.
Beslenme Hakkında Bazı Mitler
Efsane: Kilo vermek için en sevdiğin yiyeceklerden vazgeçmek zorundasın.
Gerçek: Kilo vermeye çalışırken en sevdiğiniz yiyeceklerden vazgeçmek zorunda değilsiniz. En sevdiğiniz yüksek kalorili yiyeceklerin küçük miktarları kilo verme planınızın bir parçası olabilir. Aldığınız toplam kaloriyi takip etmeyi unutmayın. Kilo vermek için yiyecek ve içeceklerden aldığınızdan daha fazla kalori yakmanız gerekir.
İPUCU: Kalorisi yüksek yiyecekleri sınırlamak kilo vermenize yardımcı olabilir. İnternetten bulabileceğiniz onlarca kaynakta kişinin yaşı, cinsiyeti ve fiziksel aktivite seviyesine göre günlük kalori ihtiyacını tahmin ediliyor.
Efsane: Ekmek, makarna ve pirinç gibi tahıl ürünleri şişmanlatır. Kilo vermeye çalışırken onlardan kaçınmalısınız.
Rafine tahıl ürünleri için kepekli tahılların yerini almak daha sağlıklı ve daha dolgun hissetmenize yardımcı olabilir.
Gerçek: İşlenmiş/rafine ürünler yerine tam tahılların konması daha sağlıklı olmanız ve daha doymuş hissetmenize yardımcı olabilir ancak tahılların kendileri mutlaka şişmanlatıcı veya sağlıksız değildir. Yediğiniz tahılların en az yarısı tam tahıl olmalıdır. Kepekli tahıl örnekleri arasında kahverengi pirinç ve tam tahıllı ekmek, mısır gevreği ve makarna bulunur. Kepekli tahıllar demir, lif ve diğer önemli besinleri sağlar.
İPUCU: Rafine/işlenmiş veya beyaz ekmek ve makarnayı, tam buğday ekmeği ve rafine makarna ile değiştirin.
Efsane: Glutensiz yiyecekler seçmek daha sağlıklı beslenmenize yardımcı olacaktır.
Gerçek: Çölyak Hastalığınız yoksa veya glutene karşı hassas değilseniz, glutensiz yiyecekler daha sağlıklı değildir. Gluten buğday, arpa ve çavdar taneleri içinde bulunan bir proteindir. Bir sağlık uzmanı, çölyak hastalığı olan veya glütene duyarlı insanları tedavi etmek için glutensiz bir beslenme planı önerebilir. Bu sağlık sorunlarınız yoksa ancak yine de glutenden kaçınırsanız, ihtiyacınız olan vitaminleri, lifleri ve mineralleri alamayabilirsiniz. Bir glutensiz diyet, kilo verme diyeti değildir ve kilo vermenize yardımcı olmak için tasarlanmamıştır.
İPUCU: Yiyecek grubunun tamamını tüketmemeye karar vermeden önce, yiyecek veya içecekleri buğday, arpa veya çavdarla tükettikten sonra sorun yaşarsanız, sağlık uzmanınızla konuşun.
Efsane: Sağlıklı olmaya ya da kilo vermeye çalışıyorsanız, tüm yağlardan kaçınmalısınız.
Gerçek: Sağlığınızı iyileştirmeye ya da kilo vermeye çalışıyorsanız, tüm yağlardan kaçınmanıza gerek yoktur. Yağlar temel besinleri sağlar ve sağlıklı bir beslenme planının önemli bir parçası olmalıdır. Ancak yağlar, gram başına protein veya karbonhidratlardan daha fazla kaloriye sahip olduğundan, fazla kalorileri önlemek için yağları sınırlamanız gerekir. Kilo vermeye çalışıyorsanız, avokado, zeytin veya fındık gibi sağlıklı yağlar içeren yiyeceklerden az miktarda yemeyi düşünün. Ayrıca tam yağlı peynir veya sütü daha az yağlı versiyonlarıyla değiştirebilirsiniz.
İPUCU: Uzmanlar, günlük kalorilerinizin yüzde 10'undan daha azını doymuş yağlardan tüketmenizi tavsiye ediyor. Katı yağ içeren yiyecekleri kesmeyi deneyin. Yemek pişirirken tereyağı yerine zeytinyağı kullanın.
Efsane: Süt ürünleri şişmanlatır ve sağlıksızdır.
Gerçek: Süt ürünleri önemli bir besin grubudur, çünkü vücudunuzun kasları inşa etmesi ve organların iyi çalışması için ihtiyaç duyduğu proteinleri ve kemikleri güçlendirmek için kalsiyum içerir. Yağsız veya az yağlı sütten üretilen süt ürünleri, tam sütten elde edilen süt ürünlerinden daha az kaloriye sahiptir.
İPUCU: Yetişkinler, sağlıklı bir beslenme planının bir parçası olarak, yoğurt ve peynir gibi süt ya da süt ürünleri veya takviye edilmiş soya içecekleri dahil olmak üzere günde 3 porsiyon yağsız veya az yağlı ürünler tüketmelidir.
Laktozu, yani süt ürünlerinde bulunan şekeri, sindiremiyorsanız güçlendirilmiş soya ürünleri, kalsiyum ve D vitamini içeren diğer yiyecek ve içecekleri veya laktoz içermeyen veya düşük laktoz süt ürünlerinden seçin:
Kalsiyum - soya bazlı içecekler veya kalsiyum sülfatla yapılan tofu, konserve somon veya koyu yeşil yapraklı sebzeler
D vitamini — tahıllar veya soya bazlı içecekler
Efsane: “Vejeteryan olmak” kilo vermenize ve daha sağlıklı olmanıza yardımcı olacaktır.
Gerçek: Bazı araştırmalar, sağlıklı bir vejetaryen beslenme planının veya çoğunlukla bitkilerden oluşan bir planın düşük obezite, düşük kan basıncı ve düşük kalp hastalığı riski ile bağlantılı olabileceğini göstermektedir. Ancak vejeteryan olmak, yalnızca aldığınız toplam kalori miktarını azaltırsanız kilo kaybına neden olur. Bazı vejetaryenler, şeker, yağ ve kalorileri yüksek miktarda yemek yemek gibi, kilo alımına neden olabilecek yiyecek seçimleri yapabilir.
Küçük miktarlarda yağsız et yemek, kilo vermek ve bu kiloyu korumak için sağlıklı bir planın parçası olabilir.
İPUCU: Vejetaryen bir beslenme planına uymayı seçerseniz, vücudunuzun sağlıklı olması için gereken besinleri aldığınızdan emin olun.
Tüm vejeteryanlar aynı değildir.
Dünyanın birçok yerinde yenen vejeteryan diyetler çeşitlilik gösterebilir. Örneğin, veganlar süt ve yumurta dahil hiçbir hayvansal ürün tüketmez. Lakto-ovo vejetaryenler süt ve yumurta ile birlikte bitki kaynaklı besinler yerler. Bazı insanlar esas olarak vejeteryan olan ancak az miktarda et, kümes hayvanları veya deniz ürünleri içeren yeme düzenlerine sahiptir. Sizin de eğer beslenme planınızın ihtiyaç duyduğunuz tüm besinleri sağlayıp sağlamadığı konusunda endişeleriniz varsa bir diyetisyenle veya sağlık uzmanı ile görüşerek danışmanlık alabilirsiniz.
Fiziksel Aktivite Mitleri
Efsane: Fiziksel aktivite, sadece uzun süre yaparsanız işe yarar.
Gerçek: Önerilen düzenli fiziksel aktivite miktarını elde etmek için uzun süre aktif olmanıza gerek yoktur. Her hafta en az 150 dakika veya 2 saat 30 dakika, orta yoğunlukta fiziksel aktivite yeterli olacaktır. Orta şiddette bir aktivite örneği tempolu yürüyüşlerdir. Bu oturumları hafta boyunca yayabilir ve hatta haftanın 3-5 veya daha fazla günü, günde 3 defa, kısa, 10 dakikalık kısa süreli faaliyetler şeklinde yapabilirsiniz.
İPUCU: Gününüze kısa süreli fiziksel aktiviteler oluşturmanın yollarını bulun. İşteyken, 10 dakikalık bir yürüyüş molası verin ya da çalışma ve programın izin vermesi halinde, "oturmak" yerine, "yürümeye" başlayın. Asansör veya yürüyen merdiven yerine merdivenleri kullanın. Otobüsten bir durak erken kalkın. Yemek yerine yürüyüş için bir arkadaşınızla buluşun.
Efsane: Ağırlık kaldırma, sağlığınızı iyileştirmek veya kilo vermek için iyi bir yol değildir, çünkü sizi daha “toplu” hale getirecektir.
Gerçek: Şınav ve bazı yoga türleri gibi güçlü kaslar inşa etmenize yardımcı olabilecek, haftanın 2 veya 3 günü ağırlık kaldırma veya başka aktiviteler yapmak, sizi irileştirmez. Sadece yoğun kuvvet antrenmanı, bazı genlerle birlikte büyük kaslar oluşturabilir. Diğer fiziksel aktivite türleri gibi, kas güçlendirme aktiviteleri sağlığınızı geliştirmenize yardımcı olur ve ayrıca enerji tüketen kas miktarını artırarak kilonuzu kontrol etmenize yardımcı olabilir.
İPUCU: Büyük lastik bantlar veya direnç bantları kullanmak; kaldırmanıza veya kazmanıza gibi hareketler yapacağınız ev ve bahçe işleri yapmak, güçlü kaslar oluşturmanıza yardımcı olabilir.
Sadece olduğunuz yerde oturmayın!
Günümüz insanı oturmak için çok zaman harcıyor: masalarda, arabalarda ve bilgisayarların önünde, televizyonlarda ve diğer elektronik cihazlarda. Bir seferde sadece 10 dakika olsa bile, ayağa kalkıp hareket ederek oturma zamanınızı parçalara bölün. Bu dakikalar, günler ve haftalar boyunca toplanıp anlamlı hale gelecek.
Bu konularla da ilgilenebilirsiniz:
Fazla Kilonun Sebep Olduğu Hastalıklar