Zinde Yaşam Platformunuz
Emzirme
Emzirme çoğu bebek için en iyi beslenme kaynağıdır. Ayrıca hem bebekler hem de anneler için bazı kısa ve uzun vadeli sağlık koşulları riskini azaltabilir.
Emzirme Sadece Yaşam Tarzı Kararı Değil, Sağlığa Bir Yatırımdır.
Annelerin çoğu emzirmek ister, ancak sürekli destek eksikliği nedeniyle emzirmeyi planladığından daha erken kesebilir. Bazı faktörler bebeklerin emzirilme süresi ve kalitesi konusunda fark yaratır.
Anne ve Bebek İçin Yararları
Bebekler İçin Yararları
Emzirilen bebeklerin aşağıdakileri azaltma şansı vardır:
Astım.
Obezite.
Tip 1 diyabet.
Şiddetli alt solunum yolu hastalığı.
Akut otitis media (kulak enfeksiyonları).
Ani bebek ölüm sendromu (SIDS).
Gastrointestinal enfeksiyonlar (ishal / kusma).
Erken doğan bebeklerde için nekrotizan enterokolit (NEC)
Anneler İçin Yararları
Emzirme, annenin aşağıdakileri yapma riskini azaltmaya yardımcı olabilir:
- Yüksek tansiyon.
- 2 tip diyabet.
- Yumurtalık kanseri.
- Meme kanseri.
Bir Anne Ne Kadar Süreyle Emzirmelidir?
Amerikan Pediatri Akademisi, bebeklerin ilk 6 ay boyunca sadece emzirilmelerini ve 1 yıl veya daha uzun süre uygun tamamlayıcı gıdalar sunulmalarını önerir.
Dünya Sağlık Örgütü de, 6 aya kadar sadece emzirmeyi ve 2 yaşına kadar veya daha uzun uygun tamamlayıcı yiyeceklerin yanı sıra emzirmeye devam etmenizi önerir.
Anneler en az 1 yıl boyunca çocuklarını emzirmeye teşvik edilmelidir. Bir bebek ne kadar uzun süre emzirilirse, bazı hastalıklardan ve uzun süreli hastalıklardan korunma şansı o kadar büyük olur. Bir kadının emzirdiği aylar veya yılların süresince (tüm çocuklarının kombine emzirme), kendi sağlığına da faydaları artar.
Amerikan Pediatri Akademisi, çocukların yaklaşık 6 aylıkken anne sütü veya bebek mamaları dışındaki gıdalarla tanıştırılmasını önerir. Bebek ve bebek besleme hakkında daha fazla bilgi edinmek için CDC'nin Bebek ve Bebek Beslenmesi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Anne Sütünün Uygun Şekilde Saklanması ve Hazırlanması
Emziren anneler ve emzirilen bebeklerin ve çocukların bakıcıları, önerilen saklama ve hazırlama tekniklerini izleyerek, bebeğin sağlığı için ifade edilen anne sütünün güvenliğini ve kalitesini koruyabilir.
Bunlar, anne sütünün farklı sıcaklıklarda depolanması için genel kılavuzlardır. Çeşitli faktörler (süt hacmi, süt sağıldığındaki oda sıcaklığı, buzdolabındaki ve dondurucudaki sıcaklık dalgalanmaları ve çevrenin temizliği) insan sütünün ne kadar süreyle güvenli bir şekilde saklanabileceğini etkileyebilir.
Anne sütünü sağmadan önce:
- Ellerinizi sabun ve su ile iyice yıkayın. Sabun ve su yoksa, en az % 60 alkol içeren bir alkol bazlı el dezenfektanı da kullanabilirsiniz.
- Anneler anne sütünü elle veya manuel veya elektrikli pompa ile sağabilir.
- Pompa kullanıyorsanız, temiz olduğundan emin olmak için pompa kitini ve tüpünü inceleyin. Küflü veya kirli görünen tüpü derhal atın ve değiştirin.
- Paylaşılan bir pompa kiti kullanıyorsanız, pompa kadranlarını, güç anahtarını ve tezgahı dezenfektan mendille temizleyin.
Anne sütünün sağıldıktan sonra saklanması:
- Anne sütü saklama torbaları veya ekspres anne sütünü saklamak için cam veya plastikten yapılmış sıkı oturan kapaklı temiz gıda sınıfı kaplar kullanın.
- Konteynerin BPA içeren bir plastikten yapılmış olabileceğini gösteren geri dönüşüm sembolü 7 numaralı şişelerden kaçının.
- Anne sütünü asla anne sütünü saklama amaçlı olmayan tek kullanımlık veya plastik torbalarda saklamayın.
- Taze olarak sağılan veya pompalanan süt saklanabilir:
- Oda sıcaklığında 4 saate kadar.
- Buzdolabında 4 güne kadar.
- Dondurucuda yaklaşık 6 ay en iyisidir; 12 aya kadar kabul edilebilir. Donma, yiyecekleri neredeyse süresiz olarak güvende tutsa da, en iyi kalite için önerilen saklama süreleri önemlidir.
Depolama ipuçları:
Anne sütünün sağıldığı tarihle açıkça etiketleyin. Anne sütünü buzdolabının veya dondurucunun kapısında saklamayın. Bu, anne sütünün kapı açılış ve kapanışındaki sıcaklık değişikliklerinden korunmasına yardımcı olacaktır.
- 4 gün içinde taze olarak sağılan anne sütünü kullanacağınızı düşünmüyorsanız hemen dondurun. Bu, anne sütünün kalitesini korumaya yardımcı olacaktır.
- Tek seferde bitirilemeyen anne sütünü boşa harcamamak için küçük miktarlarda (veya bir beslemede sunulacak miktar) dondurun.
- Anne sütü donarken genişlediği için kabın üstünde bir miktar boşluk bırakın.
- Bir çocuk bakıcısına anne sütünü teslim edecekseniz, kabı çocuğun adıyla açık bir şekilde etiketleyin ve anne sütünü saklamak için sahip olabilecekleri diğer gereksinimler hakkında çocuk bakıcınızla konuşun.
- Anne sütü, seyahat ederken 24 saate kadar donmuş buz paketlerine sahip yalıtılmış bir soğutucu torbada saklanabilir. Varış noktanıza vardığınızda, süt hemen kullanılmalı, buzdolabında saklanmalı veya dondurulmalıdır.
Anne Sütünün Güvenli Çözülmesi
Daima önce en eski anne sütünü çözün. Dolaba ilk giren ilk çıkar prensibini unutmayın çünkü zamanla, anne sütünün kalitesi düşebilir.
- Anne sütünüzü çözmenin birkaç yolu vardır:
- Bir gece buzdolabında bekletin.
- Ilık su kabına koyun.
- Ilık akan suyun altında çözün.
- Anne sütünü asla mikrodalgada çözmeyin veya ısıtmayın. Mikrodalga, anne sütündeki besinleri tahrip edebilir ve bebeğin ağzını yakabilecek sıcaklık oluşturabilir.
- Buzdolabında çözüldükten sonraki 24 saat içinde anne sütünü kullanın.
- Anne sütü oda sıcaklığına getirildikten veya buzdolabında veya dondurucuda saklandıktan sonra ısıtıldıktan sonra 2 saat içinde kullanılmalıdır.
- Çözüldükten sonra anne sütünü asla tekrar dondurmayın.
Sağılmış Anne Sütü ile Besleme
- Anne sütünün ısıtılması gerekmez. Oda sıcaklığında veya soğuk olarak servis edilebilir.
- Anne sütünü ısıtmaya karar verirseniz, bazı ipuçları:
- Isınırken kabı kapalı tutun.
- Anne sütü kabını birkaç dakika boyunca ayrı bir kaba veya ılık suya koyun veya kabın üzerine birkaç dakika ılık (sıcak olmayan) musluk suyu akıtın.
- Anne sütünü doğrudan ocakta veya mikrodalgada ısıtmayın.
- Bileğinize birkaç damla damlatarak bebeğinize vermeden önce anne sütünün sıcaklığını test edin. Ilık hissetmelisiniz, sıcak değil.
- Anne sütünü, ayrılmış olabilecek yağları karıştırmak için hafifçe çalkalayın.
- Bebeğiniz şişeyi bitirmediyse, kalan anne sütü, bebeğin beslenmesi bittikten sonra 2 saat içinde kullanılabilir. 2 saat sonra artık anne sütü atılmalıdır.