UA-168268421-2
top of page

Folat Yüksekliği

lung.png

B vitaminleri


· B1 (Tiamin)

· B2 (Riboflavin)

· B3 (Niasin)

· B5 (Pantotenik Asit)

· B6

· B7 (Biyotin)

· B12

· Folik Asit


Bu vitaminler, vücudunuzun yediğiniz gıdalardan enerji üretmesi sürecine yardımcı olur. Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olurlar. B vitaminlerini balık, kümes hayvanları, et, yumurta ve süt ürünleri gibi proteinlerden alabilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeler, fasulye ve bezelye de B vitaminleri içerir. Birçok tahıl ve bazı ekmeklerde de B vitamin takviyesi bulunabilir.


Bazı B vitaminlerini yeterince almamak hastalıklara neden olabilir. Bunlardan B12 veya B6 eksikliği anemi nedeni olabilir.

Folik Asit Nedir?

Folik Asit bir B vitaminidir. Vücudun sağlıklı yeni hücreler yapmasına yardımcı olur. Herkesin folik aside ihtiyacı vardır. Hamile kalabilecek kadınlar için gerçekten önemlidir. Hamilelikten önce ve hamilelik sırasında yeterli folik asit almak, bebeğin beyninde veya omurgada oluşabilecek büyük doğum kusurlarını önleyebilir.


İçlerinde folik asit bulunan gıdalar şunları içerir:


· Lifli yeşil sebzeler

· Meyveler

· Kuru fasulye, bezelye ve kuruyemişler

· Zenginleştirilmiş ekmekler, tahıllar ve diğer tahıl ürünleri


Yediğiniz yiyeceklerden yeterli miktarda folik asit almazsanız, bunu besin takviyesi olarak da alabilirsiniz.

Folat Nedir ve Ne İşe Yarar?

Folat, birçok gıdada doğal olarak bulunan bir B vitaminidir. Vücudunuzun DNA ve diğer genetik materyalleri yapmak için folata ihtiyacı vardır. Vücudunuzda hücrelerin bölünmesi için de folat gerekir. Folat’ın bir formu olan folik asit, takviye edilmiş gıdalarda ve birçok besin takviyesinde bulunur.

Folatın Sağlık Üzerindeki Etkileri

Bilim insanları sağlığı nasıl etkilediğini anlamak için folat üzerinde çalışıyorlar. İşte bu araştırmanın gösterdiklerine birkaç örnek:


Nöral Tüp Defektleri


Hamile kalmadan önce ve hamilelik sırasında folik asit almak bebeklerde nöral tüp defektlerini önlemeye yardımcı olur. Nöral tüp defektleri bebeğin beynindeki (anensefali) veya omurgadaki (spina bifida) büyük doğum kusurlarıdır. Ancak tüm gebeliklerin yaklaşık yarısı planlanmamıştır. Bu nedenle, gebe kalabilecek tüm kadınlar ve genç kızlar, sağlıklı bir beslenme düzenini takiben aldıkları folatın yanı sıra, besin takviyelerinden, takviye edilmiş gıdalardan veya her ikisinden toplamda 400 mcg lık folik asit tüketmelidir.


Kanser


Gıdalarda doğal olarak bulunan Folat, çeşitli kanser türlerinin riskini azaltabilir. Ancak folat takviyelerinin, kişinin ne kadar ve ne zaman alacağına bağlı olarak kanser riski üzerinde farklı etkileri olabilir. Kanser gelişmeden önce önerilen miktarda folik asit alan kişiler kanser riskini azaltabilir, ancak kanser (özellikle kolorektal kanser) başladıktan sonra yüksek dozlarda folik asit alımı almak hastalığın ilerleyişini hızlandırabilir. 


Bu nedenle, insanlar özellikle kolorektal adenom(bazen kansere dönüşür) öyküsü varsa, yüksek dozlarda folik asit takviyeleri (1.000 mcg üst sınırından daha fazla) alma konusunda dikkatli olmalıdır. Kanser riskinin anlaşılması konusunda, diyet folat ve folik asit takviyelerinin rollerini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.


Depresyon


Düşük folat seviyesi olan kişilerin depresyon geçirme olasılığı daha yüksektir. Ek olarak, normal folat seviyeleri olan insanlar gibi antidepresan tedaviye de yanıt vermeyebilirler.


Folat takviyeleri, özellikle metilfolat içerenler, antidepresan ilaçları daha etkili hale getirebilir. Ancak takviyelerin hem normal folat düzeylerine hem de folat eksikliği olanlara yardımcı olup olmadığı net değildir. Folatın depresyondaki rolünü ve standart tedaviyle birlikte kullanıldığında folat takviyelerinin yararlı olup olmadığını daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.


Kalp hastalığı ve İnme / Felç


Folik asit, kandaki yüksek kardiyovasküler hastalık (kalp damar hastalığı) riskiyle ilişkili bir aminoasit olan homosisteinin seviyesini düşürür. Ancak takviyeler doğrudan kalp hastalığı riskini azaltmaz. Bazı çalışmalar, folik asidin diğer B vitaminleri ile kombinasyonunun inmeyi (felci) önlemeye yardımcı olduğunu göstermiştir.


Demans (Bunama), Bilişsel İşlev ve Alzheimer Hastalığı


Folik asit takviyeleri, diğer B vitaminleri ile birlikte olsun veya olmasın, bilişsel işlevi geliştirme veya demans veya Alzheimer hastalığını önleme konularında umut verici görünmüyor. Ancak bu konularda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurgulamakta fayda vardır.


Erken Doğum, Doğuştan Kalp Kusurları ve Diğer Doğum Kusurları


Folik asit almak, prematüre bir bebeğe veya belirli kalp problemleri gibi doğum kusurları olan bir bebeğe sahip olma riskini azaltabilir. Ancak folik asidin bu koşulların riskini nasıl etkilediğini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.


Otizm Spektrum Bozukluğu


Otizm Spektrum Bozukluğu, genellikle 2 yaşından başlayarak iletişimi ve davranışı etkiler. ASD'li kişilerin sınırlı ilgi alanları, tekrarlayan davranışları ve diğerleriyle iletişim kurma ve etkileşimde zorlukları vardır.


Bazı çalışmalar erken gebelikten önce ve erken gebelik dönemlerinde önerilen miktarda folik asit almanın, çocukta Otizm Spektrum Bozukluğu riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. 


Bununla birlikte, çalışma sonuçları kesin olmadığından, folik asidin Otizm Spektrum Bozukluğu riskini azaltmada potansiyel rolünü anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Folat ve Sağlıklı Beslenme

İnsanlar besin maddelerinin çoğunu doğal yiyecek ve içeceklerden almalıdır. Yiyecekler vitaminler, mineraller, diyet lifleri ve sağlığa yararlı diğer maddeler içerir. İnsanların, besin maddelerini önerilenden daha az miktarda tüketebilecekleri gibi bazı durumlarda, takviye edilmiş gıdalar ve besin takviyeleri, bu eksikliği giderebilir.


Bu konunun tamamını okumak için aşağıdaki linke tıklayın:


Folat Nedir?

bottom of page