UA-168268421-2
top of page

Hashimoto Tiroiditi Tedavisi Nedir?

lung.png

Bu sayfada:


· Hashimoto Hastalığı

· Hashimoto Hastalığının Başka Bir Adı Var mı?

· Hashimoto Hastalığına Kimler Daha Yatkındır?

· Hashimoto Hastalığı Nedeniyle Başka Hangi Sağlık Problemlerim Olabilir?

· Hamilelik Sırasında Hashimoto Hastalığı

· Hashimoto Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

· Hashimoto Hastalığının Nedenleri

· Hashimoto Hastalığının Teşhisi / Tanısı

· Hashimoto Hastalığının Tedavisi

· Hashimoto Hastalığı ve Beslenme


Hashimoto Hastalığı


Hashimoto hastalığı, hipotiroidizme veya az aktif tiroidlere neden olabilen bir otoimmün bozukluktur. Bir diğer deyişle bu hastalık ile bağışıklık sisteminiz tiroid bezinize saldırır. Tiroid bezi hasar görür ve yeterli tiroid hormonu üretemez.


Tiroid, boynunuzun önünde küçük, kelebek şeklinde bir bezdir. Tiroid hormonları vücudunuzun enerjiyi nasıl kullandığını kontrol eder, böylece vücudunuzdaki hemen hemen her organı, hatta kalbinizin atış şeklini etkiler. Yeterli tiroid hormonu olmadan, vücudunuzun işlevlerinin çoğu yavaşlar.


Hashimoto Hastalığının Başka Bir Adı Var mı?


Hashimoto hastalığına Hashimoto tiroiditi, kronik lenfositik tiroidit veya otoimmün tiroidit de denir.

Hashimoto Tiroiditine Kimler Daha Yatkındır?

Hashimoto tiroiditi kadınlarda, erkeklerden en az 8 kat daha yaygındır. Hastalık gençlerde veya genç kadınlarda ortaya çıkabilse de, daha sıklıkla 40 ila 60 yaşları arasında görülür. Hashimoto tiroiditi geliştirme şansınız, diğer aile üyelerinizde aynı hastalığın olması durumunda artar.


Başka otoimmün bozukluklarınız varsa da Hashimoto tiroiditine yakalanma olasılığınız daha yükselir. 


Hashimoto tiroiditine bağlı durumlar şunları içerir:


· Addison Hastalığı, hormonal bir bozukluk

· Otoimmün Hepatit, bağışıklık sisteminin karaciğere saldırdığı bir hastalık

· Çölyak Hastalığı, bir tür sindirim bozukluğu

· Lupus, vücudunuzun birçok bölümünü birden etkileyebilecek kronik veya uzun süreli bir bozukluk

· Pernisyöz Anemi, B12 vitamini eksikliğinin neden olduğu bir durum

· Romatoid Artrit, eklemleri ve bazen diğer vücut sistemlerini etkileyen bir bozukluk

· Sjögren Sendromu, kuru gözlere ve ağza neden olan bir hastalık

· Tip 1 Diyabet (Şeker Hastalığı), Kan şekeri de denilen kan glikozunuz çok yüksek olduğunda ortaya çıkar

· Vitiligo, cildin bazı kısımlarının pigmentli olmadığı bir durum


Hashimoto Tiroiditi Nedeniyle Başka Hangi Sağlık Problemlerim Olabilir?


Hashimoto tiroiditi olan birçok insan hipotiroidizm geliştirir. Düşük tiroid hormon seviyeleri, nihayetinde kalp hastalığına yol açabilen yüksek kolesterole katkıda bulunabilir.


Nadiren, şiddetli ve tedavi edilmeyen hipotiroidizm, vücudun işlevlerini hayatı tehdit eden noktaya kadar yavaşladığı aşırı bir hipotiroidizm formu olan miksödem komaya yol açabilir. Miksödem koma acil tıbbi tedavi gerektirir.

Hamilelik Sırasında Hashimoto Tiroiditi

Tedavi edilmeyen hipotiroidizm, hem anne hem de bebek için sorunlara neden olabilir. Bununla birlikte tiroid ilaçları, problemleri önlemeye yardımcı olabilir ve hamilelik sırasında bu ilaçların alınması güvenlidir.


Tiroid hormon ilacı alan birçok kadının hamilelik sırasında ilaç dozunun artırılmasına ihtiyacı vardır, bu nedenle hamile olduğunuzu öğrenirseniz hemen doktorunuza başvurmalısınız.

Hashimoto Tiroiditinin Belirtileri Nelerdir?

Hashimoto Tiroiditi olan birçok insanın ilk başta semptomları yoktur. Hastalık yavaş yavaş ilerledikçe, tiroid genellikle büyür ve boynun ön kısmının şişmesine neden olabilir. Guatr olarak adlandırılan genişlemiş tiroid, boğazınızda dolgunluk hissi yaratabilir ancak genellikle ağrılı değildir.


Yıllar hatta on yıllar sonra tiroid hasarı tiroid bezinin büzülerek küçülmesine ve guatrın kaybolmasına neden olur.


Hashimoto Tiroiditinin hipotiroidizmi genellikle hastalığın başlarında hafif ve semptomsuzdur. 


Hipotiroidizm ilerledikçe, aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasını yaşamanız mümkündür:


· Yorgunluk

· Kilo almak

· Soğuk havaya toleransta sorun

· Eklem ve kas ağrıları

· Kabızlık

· Kuru, incelmiş saçlar

· Ağır veya düzensiz adet dönemleri ve hamile kalma sorunları

· Depresyon

· Hafıza problemleri

· Yavaşlamış kalp atış hızı

Hashimoto Tiroiditinin Nedenleri

Araştırmacılar bazı insanların neden Hashimoto Tiroiditi gibi otoimmün bozukluklar geliştirdiğinden emin değiller. Bu bozukluklar muhtemelen genlerin ve virüs gibi bir dış tetikleyicinin kombinasyonundan kaynaklanır.


Hashimoto Tiroiditinde, bağışıklık sisteminiz tiroid bezine saldıran antikorlar yapar. Bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfosit adı verilen çok sayıda beyaz kan hücresi tiroidde birikir. Lenfositler otoimmün süreci başlatan antikorları yapar.


Hashimoto Tiroiditinin Teşhisi / Tanısı


Doktorunuz tıbbi öykü ve fizik muayene ile başlayacak ve hipotiroidizminiz olup olmadığını öğrenmek için bir veya daha fazla kan testi isteyecektir. Hashimoto hastalığında yaygın olan bir guatrınız olabilir.

Doktorunuz, Hashimoto Tiroiditi olan hemen hemen tüm insanların sahip olduğu Tiroperoksidaz Antikorları (TPO) olarak bilinen antitiroid antikorları aramak için daha fazla kan testi isteyecektir.


Hashimoto hastalığınız olduğunu doğrulamak için muhtemelen başka testlere ihtiyacınız olmayacak. 


Bununla birlikte, doktorunuz Hashimoto Tiroiditinden şüpheleniyorsa, ancak kanınızda antikor yoksa, tiroidinize bakılması için ultrason yaptırmanız istenebilir.


Ultrasonun verdiği görüntüler tiroidinizin boyutunu ve Hashimoto Tiroiditinin diğer özelliklerini gösterebilir.


Ultrason ayrıca tiroid bezindeki küçük yumrular şeklindeki tiroid nodülleri gibi genişlemiş bir tiroidin diğer nedenlerini de ortaya koyabilir.

Hashimoto Tiroiditinin Tedavisi

Hashimoto Tiroiditinin tedavisi genellikle tiroidin hipotiroidizme neden olacak kadar hasar görüp görmediğine bağlıdır. Hipotiroidizminiz yoksa, doktorunuz hastalığınızın kötüleşip kötüleşmediğini görmek için durumunuzu takip etmeyi seçebilir.


Hipotiroidizm, kendi tiroid bezinizin artık yapamadığı hormonun yerine konması şeklinde tedavi edilir. Bu ilaç, normalde vücudun ürettiği tiroid hormonuna özdeş olan bir tiroid hormonu içerir.


Doktorunuz tiroid ilacınızı yemek yemeden önce sabah almanızı önerebilir.


Tiroid hormonu almaya başladıktan yaklaşık 6 ila 8 hafta sonra doktorunuz size bir kan testi verecektir ve gerekirse ilacınızın dozunu ayarlayacaktır. İlaç dozunuzun her değiştirilmesinde başka bir kan testi yaptırmanız istenecektir. Sizin için uygun bir doza ulaştığınızda, doktorunuz muhtemelen 6 ay sonra ve daha sonra yılda bir kez kan testini tekrarlayacaktır.


Hipotiroidizminiz büyük olasılıkla talimatlarda belirtilen dozu aldığınız sürece tiroid hormonu ilacı ile tamamen kontrol edilebilir. İlk önce doktorunuzla konuşmadan ilacınızı almayı asla bırakmayın.


Hashimoto Tiroiditi ve Beslenme


Tiroid beziniz, tiroid hormonları yapmak için bazı gıdalarda bulunan bir mineral olan iyot kullanır. Bununla birlikte, Hashimoto Tiroiditi veya diğer otoimmün tiroid bozuklukları tipleri olan kişiler iyottan kaynaklanan zararlı yan etkilere duyarlı olabilir. Deniz yosunu gibi çok miktarda iyot içeren yiyecekler yemek hipotiroidizme neden olabilir veya var olan hipotiroidizmi daha da kötüleştirebilir. İyot takviyeleri almak da aynı etkiye neden olabilir.


Hangi gıdaları sınırlamanız veya bu gıdalardan kaçınmanız gerektiği konusunda doktorunuzla konuşun. İyot takviyeleri alıyorsanız bunu doktorunuza bildirin.


Ayrıca öksürük şurupları kullanıyorsanız bunlar hakkında da doktorunuzla bilgi paylaşın, çünkü öksürük şurupları iyot içerebilir.


Kadınlar hamile olduklarında daha fazla iyota ihtiyaç duyar çünkü bebek annenin diyetinden iyot alır. 


Bununla birlikte çok fazla iyot da bebekte guatr gibi sorunlara neden olabilir.


Hamileyseniz, ne kadar iyot almanız gerektiğine dair doktorunuzla konuşun.

bottom of page