Zinde Yaşam Platformunuz
Hepatit A Aşısı
Hepatit Nedir?
Hepatit, karaciğer iltihabı anlamına gelir. Karaciğer iltihaplandığında veya hasar gördüğünde, işlevi etkilenebilir. Ağır alkol kullanımı, toksinler, bazı ilaçlar ve bazı tıbbi durumlar hepatite neden olabilir ancak genellikle hepatite neden olan durum bir virüstür.
En yaygın hepatit virüsleri hepatit A virüsü, hepatit B virüsü ve hepatit C virüsüdür.
Hepatit A Nedir?
Hepatit A, hepatit A virüsünün neden olduğu oldukça bulaşıcı bir karaciğer enfeksiyonudur. Birkaç hafta süren hafif bir hastalıktan, birkaç ay süren ciddi bir hastalığa kadar değişebilir. Nadiren de olsa, hepatit A bazı insanlarda ölüme neden olabilir.
Hepatit A virüsü genellikle farkında olmadan, enfekte bir kişiden küçük, tespit edilmemiş miktarlarda dışkı ile kirlenmiş nesnelerden, yiyeceklerden veya içeceklerden yutularak yayılır.
Hepatit A Nasıl Tedavi Edilir?
Bir doktor, belirtilerinizi sorup bir kan örneği alarak hepatit A olup olmadığınızı belirleyebilir.
Son zamanlarda (son 2 hafta içinde) hepatit A virüsüne maruz kalan aşılanmamış kişiler, ciddi hastalığı önlemek için hepatit A aşısı veya immün globulin enjeksiyonu almalıdır. Hepatit A semptomlarını tedavi etmek için doktorlar genellikle dinlenme, yeterli beslenme ve sıvılar önerir. Bazı insanlar bir hastanede tıbbi bakıma ihtiyaç duyacaktır.
Hepatit A hastalarının daha iyi hissetmeye başlaması birkaç ay sürebilir.
Hepatit A Önlenebilir mi?
Evet. Hepatit A'yı önlemenin en iyi yolu, hepatit A aşısı ile aşılamaktır. Hepatit A aşısından en iyi şekilde yararlanmak için birden fazla aşı yapılması gerekir. Bu aşıların sayısı ve zamanlaması, size verilen aşı türüne bağlıdır.
İyi el hijyeni uygulamak - tuvaleti kullandıktan, çocuk bezlerini değiştirdikten ve yiyecekleri hazırlamadan veya yemek yemeden önce sonra ellerinizi iyice yıkamak- hepatit A'nın yayılmasını önlemede önemli bir rol oynar.
Kimler Hepatit A Aşısı Yaptırmalıdır?
Aşağıdaki kişiler için hepatit A aşısı önerilir:
· 1 yaşındaki tüm çocuklar
· Hepatit A'nın yaygın olduğu ülkelere seyahat edenler
· Hepatit A'nın yaygın olduğu ülkelerden evlat edinenler ve aileleri
· Diğer erkeklerle cinsel ilişki yaşayan erkekler
· Enjeksiyon olsun ya da olmasın, eğlence amaçlı uyuşturucu kullanıcıları
· Evsiz yaşayan insanlar
· Hepatit B veya hepatit C dahil olmak üzere kronik veya uzun süreli karaciğer hastalığı olan kişiler
· Pıhtılaşma faktörü bozuklukları olan insanlar
· Hepatit A olan kişilerle doğrudan temasta olan kişiler
· Koruma amaçlı bağışıklık edinmek isteyen kişiler
Hepatit A Aşısı Nasıl Yapılır?
Hepatit A aşısı güvenli ve etkilidir. 6 ay arayla 2 doz aşı olarak yapılır. Uzun süreli koruma için her iki aşı dozu da gereklidir.
Hepatit A aşısının, 18 yaş ve üstü herkese yapılabilen, hem hepatit A hem de B aşısı içeren bir kombinasyon formu da bulunur. Bu kombinasyon aşısı 6 ay boyunca 3 doz aşı olarak verilir. Hem hepatit A hem de B için uzun süreli koruma için her üç aşı dozu da gereklidir.
Hepatit A Aşısı Etkili midir?
Evet, hepatit A aşısı, hepatit A virüs enfeksiyonunu önlemede oldukça etkilidir. İkinci bir hepatit A aşısı uzun süreli koruma sağlar.
Hepatit A Aşısı Güvenli midir?
Evet, hepatit A aşısı güvenlidir. Hepatit A aşısından ciddi bir yan etki bildirilmemiştir. Enjeksiyon bölgesinde hafif ağrı, bildirilen en yaygın yan etkidir. Herhangi bir ilaçta olduğu gibi, biri aşı olduktan sonra ciddi bir problemin ortaya çıkma riski her zaman küçüktür.
Hepatit A hastalığı ile ilişkili potansiyel riskler, hepatit A aşısı ile ilişkili potansiyel risklerden çok daha fazladır. 1995 yılında ilk hepatit A aşısının ruhsatlandırılmasından bu yana dünya çapında milyonlarca hepatit A aşısı yapılmıştır.
Hepatit A Aşısını Kimler Yaptırmamalıdır?
Hepatit A aşısına karşı ciddi bir alerjik reaksiyon geçirmiş olan veya hepatit A aşısının herhangi bir komponentine karşı alerjisi olduğu bilinen insanlar bu aşıyı yaptırmamalıdır. Bu maxddelerden birine şiddetli alerjiniz varsa mutlaka doktorunuza bildirin. Ayrıca, aşı 1 yaşın altındaki bebeklerde kullanım için lisanslanmamıştır.
İmmün Globulin (IG) Nedir?
İmmün Globulin (IG), insan kan plazmasından yapılmış ve enfeksiyona karşı koruma sağlayan antikorlar içeren bir maddedir. İmmün globulin bir enjeksiyondur ve verilen doza bağlı olarak 2 aya kadar hepatit A'ya karşı koruma sağlar. İmmün Globulin bazen hepatit A'nın yaygın olduğu bir ülkeye seyahat etmeden önce kullanılır. İmmün Globulin ayrıca hepatit A virüsüne maruz kaldıktan sonra enfeksiyonu önlemek için kullanılır, ancak en iyi koruma için maruziyetten sonraki 2 hafta içinde verilmelidir.
Hepatit A Aşısı Hepatit B ve C İçin Korur mu?
Hayır, hepatit A aşısı sizi sadece hepatit A'ya karşı koruyacaktır. Hepatit B için ayrı bir aşı vardır. Ayrıca her iki virüs için de koruma sağlayan hepatit A ve hepatit B aşı kombinasyonu vardır. Şu anda hepatit C için bir aşı yoktur.
Hemodiyaliz Hastaları Gibi Bağışıklık Sistemi Zayıf Kişilere Hepatit A Aşısı Yapılabilir mi?
Evet. Hepatit A aşısı inaktiftir yani canlı aşı değildir, bu nedenle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilere verilebilir.
Fazladan Bir Doz Hepatit A Aşısı Yaptırmak veya Tüm Hepatit A Aşı Serisini Tekrarlamak Zararlı mıdır?
Hayır, ekstra dozlarda hepatit A aşısı almak zararlı değildir.
Son Hepatit A Aşısı Dozu Ertelenirse Ne Yapılmalıdır?
İkinci doz ertelendiyse (ilk doz verildiğinden beri 6 aydan fazla), ikinci veya son doz mümkün olan en kısa sürede verilmelidir. İlk dozun tekrar verilmesi gerekmez.
Hepatit A Aşısını Nereden Alabilir veya Yaptırabilirim?
Sağlık ocağınızla, gittiğiniz sağlık merkeziyle veya eczacınızla konuşarak aşı hakkında bilgi alabilirsiniz.
Hepatit A Aşısı ve Uluslararası Seyahat
Uluslararası Seyahatlerden Önce Hepatit A Aşısını Kimler Yaptırmalıdır?
Daha önce Hepatit A’ya karşı aşılanmamış veya hepatit A geçirmemiş ve Hepatit A hastalığının yaygın olduğu ülkelere seyahat etmeyi planlayan herkes, seyahate başlamadan önce hepatit A aşısı veya immün globulini ile aşılanmalıdır.
Hepatit A'nın yaygın olduğu ülkelerde kentsel alanlara, tatil yerlerine ve lüks otellere seyahat edenler bile yüksek risk altındadır. İyi el hijyenini sürdürdüklerini ve içtikleri ve yediklerine dikkat ettiklerini bildiren gezginler bile, hepatit A'nın yaygın olduğu ülkelere seyahat ederken enfekte olmuştur.
Uluslararası seyahatlerden önce, yaptırmanız gereken aşılar ya da kullanmanız gereken ilaçlarla ilgili danışmanlık almak üzere bulunduğunuz şehirdeki Seyahat Sağlığı Merkezi ile görüşmelisiniz.
Seyahatten Ne Kadar Süre Önce Hepatit A Aşısı Yaptırmalıyım?
Hepatit A'nın yaygın olduğu bir ülkeye uluslararası seyahat planlıyorsanız, ilk doz hepatit A aşınızı yaptırmalısınız. Ülkeye seyahat etmeden iki hafta veya daha uzun bir süre önce idealdir, ancak seyahatten önce herhangi bir zamanda aşı yaptırmak da bir miktar koruma sağlayacaktır.
Optimal koruma için 2 haftadan kısa sürede Hepatit A riskli bölgesine gitmeyi planlayan 40 yaşından büyük kişiler, bağışıklık yetersizliği olanlar, kronik karaciğer hastalığı veya diğer kronik tıbbi rahatsızlıkları olan kişiler ilk aşı dozunu almalı ve Aynı anda immün globulin enjeksiyonu yaptırmalıdır (1 aya kadar seyahat için 0.1 mL / kg; 2 aya kadar seyahat için 0.2 mL / kg; iki ayda bir 0.2 mL / kg dozunu tekrarlayın).
Birkaç Gün İçinde Gezime Gidiyorum, Hala Hepatit A Aşısı Yaptırabilir miyim?
Uzmanlar, hepatit A aşısının ilk dozunun ülkeden ayrılmadan önce herhangi bir zamanda verilebileceğini söylüyor. Bu, çoğu sağlıklı insan için bir miktar da olsa koruma sağlayacaktır.
Uluslararası Seyahat Ediyor, Hepatit A Aşısı Alamıyorsam Ne Yapmalıyım?
Bir aşı bileşenine alerjisi olan veya 6 aydan daha genç olan gezginler, tek bir doz immün globulin (IG) almalıdır. İmmün globulin, verilen doza bağlı olarak 2 ay boyunca hepatit A virüs enfeksiyonuna karşı etkili koruma sağlar. İki aydan daha uzun süre kalıyorsanız, sürekli koruma için başka bir İmmün globulin dozu alabilirsiniz.
Bu konu hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki linke tıklayın: