UA-168268421-2
top of page

Hepatit B Aşısı

lung.png

Hepatit Nedir?


Hepatit, karaciğer iltihabı anlamına gelir. Karaciğer iltihaplandığında veya hasar gördüğünde, işlevi etkilenebilir. Ağır alkol kullanımı, toksinler, bazı ilaçlar ve bazı tıbbi durumlar hepatite neden olabilir. Bununla birlikte, hepatite genellikle bir virüs neden olur. En yaygın hepatit virüsleri hepatit A virüsü, hepatit B virüsü ve hepatit C virüsüdür.


Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C Arasındaki Fark Nedir?


Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C üç farklı virüsün neden olduğu karaciğer enfeksiyonlarıdır. Her biri benzer semptomlara neden olsa da, farklı yollarla yayılır ve karaciğeri farklı şekilde etkileyebilir. Hepatit A genellikle kısa süren bir enfeksiyondur ve uzun süreli bir hale gelmez. Hepatit B ve hepatit C de kısa süreli enfeksiyonlar olarak başlayabilir, ancak bazı insanlarda virüs vücutta kalır ve kronik veya yaşam boyu enfeksiyona neden olur.


Hepatit A ve hepatit B'yi önlemek için aşılar vardır; Bununla birlikte, hepatit C için bir aşı yoktur.


Hepatit B Nedir?


Hepatit B, hepatit B virüsünün neden olduğu bir karaciğer enfeksiyonudur. Hepatit B, birkaç hafta süren hafif bir hastalıktan ciddi, yaşam boyu süren bir hastalığa kadar değişebilir.

Hepatit B Aşısı

Hepatit B Önlenebilir mi?


Evet. Hepatit B'yi önlemenin en iyi yolu aşı olmaktır. Hepatit B aşısı güvenli ve etkilidir. Tam koruma için aşı serisinin tamamlanması gerekir.


Hepatit B Aşısı Nasıl Çalışır?


Hepatit B aşısı, doğal bağışıklık sisteminizi hepatit B virüsüne karşı korumak için uyarır. Aşı verildikten sonra, vücudunuz sizi virüse karşı koruyan antikorlar üretir. Antikorlar, vücudu istila eden bir virüse yanıt olarak üretilen kanda bulunan maddelerdir. Bir kişi gelecekte hepatit B virüsüne maruz kalırsa, bu antikorlar enfeksiyonla savaşacaktır.


Hepatit B Aşısını Kimler Yaptırmalıdır?


Hepatit B aşısı aşağıdakiler için önerilir:

  • Tüm bebekler

  • Aşılanmamış 19 yaşından küçük tüm çocuklar ve ergenler

  • Cinsel maruziyet nedeniyle enfeksiyon riski olan kişiler

  • Seks partnerinde hepatit B olanlar

  • Aktif cinsel hayatı olup, uzun vadeli ve karşılıklı olarak tek eşli bir ilişki içinde olmayan insanlar (örneğin, önceki 6 ay içinde birden fazla seks partneri olan kişiler)

  • Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon için değerlendirme veya tedavi arayan insanlar

  • Erkeklerle seks yapan erkekler

  • Kan maruziyeti nedeniyle enfeksiyon riski altındaki kişiler

  • Uyuşturucu enjekte eden insanlar

  • Hepatit B olan bir kişiyle yaşayan insanlar

  • Gelişim engelli insanlar için olan tesislerde yaşayanlar ve tesis personeli

  • İşyerinde kan veya kanla kontamine vücut sıvılarına maruz kalma riski olan sağlık hizmetleri ve kamu güvenliği çalışanları

  • Hemodiyaliz hastaları ve prediyaliz, periton diyalizi ve evde diyaliz hastaları

  • 19-59 yaş arası diyabetli (şeker hastaları) insanlar; 60 yaş ve üstü diyabet hastaları sağlık       uzmanlarına danışmalıdır.

  • Hepatit B'nin yaygın olduğu ülkelere uluslararası seyahat edenler

  • Hepatit C virüsü enfeksiyonu olan insanlar

  • Kronik karaciğer hastalığı olan insanlar

  • HIV enfeksiyonu olan insanlar

  • Hapishanede olan insanlar

  • Hepatit B virüs enfeksiyonundan korunmak isteyen diğer tüm insanlar

Hepatit B Aşısı Uluslararası Yolculuktan Önce Tavsiye Edilir mi?

Uluslararası yolcularda hepatit B virüsü enfeksiyonu riski genellikle düşüktür, ancak belirli ülkelere seyahat eden insanlar daha fazla risk altındadır. Hepatit B'nin yaygın olduğu ülkelere seyahat edenler için hepatit B aşısı yapılmalıdır.


Hepatit B Aşısı Güvenli midir?


Evet, hepatit B aşısı güvenlidir. Enjeksiyon bölgesinde ağrı, bildirilen en yaygın yan etkidir. Herhangi bir ilaçta olduğu gibi, aşıdan sonra ciddi bir problemin ortaya çıkabileceği çok küçük riskler vardır. Aşıların güvenliği her zaman yakından izlenmektedir.


Fazladan Hepatit B Aşısı Yaptırmak veya Hepatit B Aşı Serisini Tekrarlamak Zararlı mıdır?


Hayır, ekstra dozlarda hepatit B aşısı almak zararlı değildir.


Hepatit B Aşı Serisi Tamamlanmadıysa Ne Yapılmalı?


Aşı serisine en kısa sürede devam etmek için doktorunuzla konuşun. Serinin yeniden başlatılması gerekmez. Seri kesilirse, bir sonraki doz mümkün olan en kısa sürede verilmelidir.


Hepatit B Aşısını Kimler Yaptırmamalıdır?


Önceki bir dozda hepatit B aşısına, aşının herhangi bir kısmına veya mayaya karşı ciddi alerjik reaksiyonlar yaşayan herkes, hepatit B aşısından kaçınmalıdır. Hepatit B aşısı, bir kombinasyon aşının parçası olarak verildiğinde, diğer aşıları olmamak için olası nedenler kontrol edilmelidir.


Hepatit B Aşısı İçin Tekrar Dozları Gerekli midir?


Bu durum kişiye göre değişir. Hepatit B aşısının “güçlendirici” dozu, aşının etkinliğini artırır veya etkinlik süresini uzatır. Çoğu sağlıklı insan için güçlendirici dozlar önerilmez. Bu dozlar sadece belirli durumlarda tavsiye edilir ve ihtiyaç, hepatit B yüzey antikorunu (anti-HBs) ölçen bir kan testi ile belirlenir.

Hepatit B Bağışıklık Testi

Bir kişinin, yüzey antikorunun (anti-HBs) varlığı yoluyla hepatit B bağışıklığını ölçen bir kan testi yaptırmasının birçok farklı nedeni vardır. Test, hepatit B virüsü bulaşmış olabilecek bir kişinin kanına maruz kalmış kişiler için özellikle önemlidir.


Bu gruplar şunları içerir:

  • Hepatit B olan annelerden doğan bebekler

  • Sağlık Çalışanları

  • Hemodiyaliz hastaları

  • Hepatit B olan birinin seks partnerleri

  • Enfekte bir kişinin kanına maruz kalma riski devam eden insanlar

Test, enfeksiyona karşı daha fazla koruma sağlamak için kişinin başka bir hepatit B aşısı dozuna ihtiyacı olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.


Hepatit A ve Hepatit B'den Koruyacak Bir Aşı Var mı?


Evet, insanları hem hepatit A hem de hepatit B'den koruyan yetişkinler için onaylanmış bir kombinasyon aşısı vardır. Kombine hepatit A ve B aşısı genellikle 6 aylık bir süre boyunca üç ayrı doz olarak verilir.


Hepatit B Aşısı Diğer Aşılarla Aynı Anda Yapılabilir mi?


Evet. Aynı anda iki farklı aşı almanın zararlı olduğu gösterilmemiştir.


Hepatit B Aşısını Nerede Yaptırabilirim?


Doktorunuzla konuşun veya sağlık departmanınızı arayın. Bazı klinikler ücretsiz veya düşük maliyetli aşılar sunmaktadır.


Hepatit B İmmün Globulin (HBIG) Nedir?


Hepatit B immün globulin, hepatit B virüsüne karşı antikorlar içeren insan kan örneklerinden yapılmış bir maddedir. Hepatit B virüsüne maruz kalan kişilere enfeksiyondan koruyabilecek bir enjeksiyon olarak verilir. Hepatit B İmmün Globulini, hepatit B ile enfekte annelerden doğan bebeklere, doğumdan sonraki 12 saat içinde hepatit B aşısı ile birlikte verilir.

Hamilelik ve Hepatit B

Hamile Kadınlar Hepatit B İçin Test Edilir mi?


Evet. Hamile bir kadın doğum öncesi bakım için geldiğinde, hepatit B virüsü enfeksiyonunun varlığını kontrol eden bir dizi rutin kan testi yapılacaktır.

Hamilelerde, Bebeğe Hepatit B Bulaşması Önlenebilir mi?


Evet, enfekte bir kadından doğan bir bebek önerilen zamanlarda gerekli enjeksiyonları alırsa, hemen hemen tüm hepatit B vakaları önlenebilir. Bebek, doğumdan sonraki 12 saat içinde hepatit B immün globulini (HBIG) ve ilk doz hepatit B aşısını almalıdır.


Hepatit B'yi önlemeye yardımcı olmak için sonraki 1-6 ay boyunca iki veya 3 ek aşıya ihtiyaç duyulur. Zamanlama ve toplam aşı sayısı, verilen aşı tipi, bebeğin yaşı ve doğum ağırlığı dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden etkilenecektir. Ayrıca uzmanlar, 9-12 aylık aşı serisinin tamamlanmasından 1-2 ay sonra hastalığa karşı korunmasını sağlamak için bebeğe bir antikor testi yapılmasını önermektedir. Bebeğinizi en iyi şekilde korumak için bebeğinizin doktorunun tavsiyelerine uyun.


Bir Bebeğe Hepatit B Bulaşırsa Ne Olur?


Hepatit B virüsü ile enfekte olan yenidoğanlarda kronik hepatit B gelişme olasılığı % 90'dır. Bu, sonunda karaciğer hasarı, karaciğer kanseri ve hatta ölüm gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.


Hepatit B Aşısı Neden Tüm Bebeklere Önerilir?


Hepatit B aşısı, tüm bebeklere bu ciddi ancak önlenebilir hastalıklardan korunmaları için önerilmektedir. Bebekler ve küçük çocuklar, hepatit B virüsü ile enfekte olduğunda kronik bir enfeksiyon geliştirme riski altındadır, ancak aşı, enfeksiyonun önlenmesinde oldukça etkilidir.

bottom of page