UA-168268421-2
top of page

Hepatit B Belirtileri

lung.png

Hepatit Nedir?


Hepatit, karaciğer iltihabı anlamına gelir. Karaciğer iltihaplandığında veya hasar gördüğünde, işlevi etkilenebilir. Ağır alkol kullanımı, toksinler, bazı ilaçlar ve bazı tıbbi durumlar hepatite neden olabilir. Bununla birlikte, hepatite genellikle bir virüs neden olur. En yaygın hepatit virüsleri hepatit A virüsü, hepatit B virüsü ve hepatit C virüsüdür.


Hepatit B Nedir?


Hepatit B, hepatit B virüsünün neden olduğu bir karaciğer enfeksiyonudur. Hepatit B, birkaç hafta süren hafif bir hastalıktan ciddi, yaşam boyu süren bir hastalığa kadar değişebilir.

  • Akut Hepatit B, bir kişinin hepatit B virüsüne maruz kalmasından sonraki ilk 6 ay içinde ortaya çıkan kısa süreli bir hastalıktır. Akut bir enfeksiyon, az veya hiç semptomu olmayan hafif bir hastalıktan şiddete, hastaneye yatmayı gerektiren ciddi bir duruma kadar değişebilir. Bazı insanlar, özellikle yetişkinler, tedavi edilmeden virüsü vücuttan temizleyebilir. Virüsü temizleyen insanlar bağışıklık kazanır ve kendilerine tekrar hepatit B virüsü bulaşmaz. Akut enfeksiyon - ancak her zaman değil - kronik enfeksiyona yol açabilir.

  • Kronik Hepatit B, hepatit B virüsü ile yaşam boyu süren bir enfeksiyondur. Zamanla, kronik hepatit B, karaciğer hasarı, siroz, karaciğer kanseri ve hatta ölüm gibi ciddi sağlık sorunlarına neden      olabilir.

Hepatit B Belirtileri

Akut Hepatit B Belirtilere Neden Olur mu?


Ara sıra. 5 yaş ve üzerindeki insanların yaklaşık % 30 ila % 50'sinde akut hepatit B belirtileri vardır. 5 yaşın altındaki çocukların çoğunda ve bağışıklık sistemi baskılanması gibi ciddi sağlık sorunları olan kişilerin genellikle semptomları yoktur.


Akut Hepatit B Belirtileri Nelerdir?


Akut hepatit B belirtileri, ortaya çıkması durumunda şunları içerebilir:

  • Yüksek ateş

  • Yorgunluk

  • İştah kaybı

  • Mide bulantısı

  • Kusma

  • Karın ağrısı

  • Koyu renkli idrar

  • Dışkıda kil rengi

  • Eklem ağrısı

  • Sarılık (ciltte veya gözlerde sarı renk)

Hepatit B'ye Maruz Kaldıktan Ne Kadar Sonra Belirtiler Ortaya Çıkar?


Semptomlar ortaya çıkarsa, maruziyetten ortalama 90 gün (veya 3 ay) sonra başlarlar, ancak maruziyetten 8 hafta ile 5 ay arasında herhangi bir zamanda da ortaya çıkabilirler.


Akut Hepatit B Belirtileri Ne Kadar Sürer?


Akut Hepatit B Belirtileri ortaya çıkarsa genellikle birkaç hafta sürer ancak bazı insanlar 6 ay kadar hasta olabilir.

Belirti Vermeyen Bir Kişi Hepatit B'yi Bulaştırabilir mi?

Evet. Akut veya kronik hepatit B'li birçok insanda hiçbir belirti yoktur, ancak virüsü yaymaya devam edebilirler.


Kronik Hepatit B Belirtileri Nelerdir?


Kronik Hepatit B'li kişilerin çoğunda herhangi bir belirti yoktur, hasta hissetmezler ve onlarca yıl belirtisiz kalabilirler. Semptomlar ortaya çıktığında veya ortaya çıkarsa akut enfeksiyon semptomlarına benzerler ancak bunlar, ileri karaciğer hastalığının da bir işareti olabilir.


Çocukluk döneminde kronik olarak enfekte olan yaklaşık her 4 kişiden 1'i ve çocukluktan sonra kronik olarak enfekte olanların yaklaşık % 15'i nihayetinde siroz veya karaciğer kanseri gibi ciddi karaciğer koşullarından ölecektir. Karaciğer hastalıklı olsa bile bazı insanlar hala semptom göstermezler ancak anormallikler, karaciğer fonksiyonu için bazı kan testlerinde görülmeye başlayabilir.

Hepatit B Olup Olmadığımı Nasıl Bileceğim?

Doktorunuzla konuşun. Hepatit B'li birçok insanın semptomları olmadığından, doktorlar enfeksiyonu kan testleri kullanarak teşhis eder.


Kronik Hepatit B Ne Kadar Ciddidir?


Kronik hepatit B, karaciğer hasarı, karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri ve hatta ölüm gibi uzun süreli sağlık sorunlarına neden olan ciddi bir hastalığa dönüşebilir. 2016 yılında CDC'ye bildirilen hepatit B virüsü ile ilgili 1.698 ölüm meydana geldi, ancak bu sayının gerçek rakamların altında olduğu tahmin ediliyor.

Hepatit B İçin Kan Testleri

Hepatit B'yi teşhis etmek için birçok farklı kan testi vardır. Bunlar bireysel bir test veya bir dizi test olarak order edilebilir.


Aşağıda bazı yaygın testler ve anlamları verilmiştir.


Hepatit B Yüzey Antijeni (HBsAg), Hepatit B virüsünün yüzeyindeki bir proteindir. Akut veya kronik hepatit B virüsü enfeksiyonu sırasında kanda tespit edilebilir. Vücut normalde enfeksiyona normal bağışıklık yanıtının bir parçası olarak HBsAg'a karşı antikorlar üretir.


Pozitif bir test şu anlama gelir:

  • Kişinin akut veya kronik hepatit B enfeksiyonu vardır ve virüsü başkalarına bulaştırabilir

Negatif test şu anlama gelir:

  • Kişinin kanında hepatit B virüsü yoktur.


Hepatit B Yüzey Antikoru (anti-HBs), Hepatit B yüzey antijenine yanıt olarak vücut tarafından üretilen bir antikordur.


Pozitif bir test şu anlama gelir:

  • Kişi iki nedenden biri nedeniyle Hepatit B virüsünü almaktan korunur veya bağışıktır:

  • Hepatit B'ye başarılı bir şekilde aşılandı
         VEYA

  • Virüsü temizledi ve akut bir enfeksiyondan kurtuldu (ve tekrar hepatit B virüsünü alamıyor)


Toplam Hepatit B Çekirdek Antikoru (anti-HBc), Hepatit B virüsünün “çekirdek antijen” adı verilen bir kısmına yanıt olarak vücut tarafından üretilen bir antikordur. Bu testin anlamı genellikle diğer iki testin, anti-HBs ve HBsAg sonuçlarına bağlıdır.


Pozitif bir test şu anlama gelir:

  • Kişi şu anda Hepatit B virüsü ile enfekte veya geçmişte enfekte olmuş ancak enfeksiyonu temizlemiş


Hepatit B Çekirdek Antijenine IgM Antikoru (IgM anti-HBc) Akut bir enfeksiyonu tespit etmek için kullanılır.


Pozitif bir test şu anlama gelir:

  • Son 6 ay içinde bu kişiye Hepatit B virüsü bulaştı


Hepatit B “e” Antijeni (HBeAg), aktif bir Hepatit B virüsü enfeksiyonu sırasında Hepatit B virüsü bulunduğunda kanda bulunan bir proteindir. Bu test ayrıca kronik Hepatit B tedavisinin etkinliğini izlemek için kullanılır.


Pozitif bir test şu anlama gelir:

  • Kişinin kanında yüksek düzeyde virüs vardır ve virüsü başkalarına kolayca yayabilir


Hepatit B ‘e’ Antikoru (HBeAb veya anti-HBe), Hepatit B “e” antijenine yanıt olarak vücut tarafından üretilen bir antikordur.


Pozitif bir test şu anlama gelir:

  • Kişinin kronik Hepatit B virüsü enfeksiyonu vardır, ancak kanındaki düşük Hepatit B virüsü seviyeleri nedeniyle karaciğer problemleri riski daha düşüktür


Hepatit B Viral DNA, bir kişinin kanında Hepatit B virüsü DNA'sının varlığını tespit etmek için yapılan bir testi ifade eder. Bu test ayrıca kronik Hepatit B virüsü enfeksiyonu için ilaç tedavisinin etkinliğini izlemek için kullanılır.


Pozitif bir test şu anlama gelir:

  • Virüs kişinin vücudunda çoğalır, oldukça bulaşıcıdır ve virüsü başkalarına bulaştırabilir

  • Kişinin kronik bir Hepatit B virüsü enfeksiyonu varsa, viral DNA varlığı kişinin muhtemelen karaciğer hasarı için yüksek risk altında olduğu anlamına gelir.

Akut Hepatit B Nasıl Tedavi Edilir?

Akut Hepatit B'yi tedavi etmek için herhangi bir ilaç yoktur. Bu kısa süreli enfeksiyon sırasında doktorlar genellikle dinlenmeyi, yeterli beslenmeyi ve sıvıları önerir ancak bazı kişilerin hastaneye yatırılması gerekebilir.


Kronik Hepatit B Nasıl Tedavi Edilir?


Bu da kişiden kişiye değişir. Kronik Hepatit B'li kişiler, Hepatit B tedavisi deneyimi olan bir doktora danışmalıdır. Bu, bir iç hastalıkları uzmanı veya aile hekimlerinin yanısıra enfeksiyon hastalık doktorları, gastroenterologlar veya hepatologlar (karaciğer uzmanları) gibi uzmanları da içerebilir.


Kronik Hepatit B'li kişiler karaciğer hastalığı belirtileri açısından düzenli olarak izlenmeli ve olası tedavi açısından değerlendirilmelidir. Hepatit B tedavisi için onaylanmış ilaçlar vardır ve yeni ilaçlar geliştirilmektedir. Bununla birlikte, kronik Hepatit B'li herkesin ilaç alması gerekmez ve bazı hastalarda ilaçlar yan etkilere neden olabilir. Bir kişi tedaviye başladığında ömür boyu ilaç alması gerekir.


Kronik Hepatit B'li İnsanlar Karaciğerlerine Bakmak İçin Ne Yapabilir?


Kronik Hepatit B'li kişiler, bu konuda deneyimli bir doktor tarafından düzenli olarak izlenmelidir. Ek karaciğer hasarına neden olabileceğinden, alkolden kaçınmalıdırlar. Aynı zamanda karaciğere zarar verebileceğinden, herhangi bir tedaviyi, reçeteli hapları, besin veya bitkisel takviyeleri veya reçetesiz ilaçları almadan önce bir sağlık uzmanına danışmaları da önemlidir.

bottom of page