Zinde Yaşam Platformunuz
Hepatit B Nedir?
Hepatit Nedir?
Hepatit, karaciğer iltihabı anlamına gelir. Karaciğer iltihaplandığında veya hasar gördüğünde, işlevi etkilenebilir. Ağır alkol kullanımı, toksinler, bazı ilaçlar ve bazı tıbbi durumlar hepatite neden olabilir. Bununla birlikte, hepatite genellikle bir virüs neden olur. En yaygın hepatit virüsleri hepatit A virüsü, hepatit B virüsü ve hepatit C virüsüdür.
Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C Arasındaki Fark Nedir?
Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C üç farklı virüsün neden olduğu karaciğer enfeksiyonlarıdır. Her biri benzer semptomlara neden olsa da, farklı yollarla yayılır ve karaciğeri farklı şekilde etkileyebilir. Hepatit A genellikle kısa süren bir enfeksiyondur ve uzun süreli bir hale gelmez. Hepatit B ve hepatit C de kısa süreli enfeksiyonlar olarak başlayabilir, ancak bazı insanlarda virüs vücutta kalır ve kronik veya yaşam boyu enfeksiyona neden olur.
Hepatit A ve hepatit B'yi önlemek için aşılar vardır; Bununla birlikte, hepatit C için bir aşı yoktur.
Hepatit B Nedir?
Hepatit B, hepatit B virüsünün neden olduğu bir karaciğer enfeksiyonudur. Hepatit B, birkaç hafta süren hafif bir hastalıktan ciddi, yaşam boyu süren bir hastalığa kadar değişebilir.
Akut Hepatit B, bir kişinin hepatit B virüsüne maruz kalmasından sonraki ilk 6 ay içinde ortaya çıkan kısa süreli bir hastalıktır. Akut bir enfeksiyon, az veya hiç semptomu olmayan hafif bir hastalıktan şiddete, hastaneye yatmayı gerektiren ciddi bir duruma kadar değişebilir. Bazı insanlar, özellikle yetişkinler, tedavi edilmeden virüsü vücuttan temizleyebilir. Virüsü temizleyen insanlar bağışıklık kazanır ve kendilerine tekrar hepatit B virüsü bulaşmaz. Akut enfeksiyon - ancak her zaman değil - kronik enfeksiyona yol açabilir.
Kronik Hepatit B, hepatit B virüsü ile yaşam boyu süren bir enfeksiyondur. Zamanla, kronik hepatit B, karaciğer hasarı, siroz, karaciğer kanseri ve hatta ölüm gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Akut Hepatit B'nin Kronik Hale Gelme Olasılığı Nedir?
Hepatit B'nin akut bir enfeksiyondan kronik enfeksiyona dönüşme olasılığı, enfekte olan kişinin yaşına bağlıdır. Bir kişi hepatit B virüsü ile enfekte olduğunda ne kadar gençse, enfeksiyonun kronikleşme ihtimali o kadar artar.
Enfekte bebeklerin yaklaşık % 90'ında kronik enfeksiyon gelişir. Çocuk büyüdükçe risk azalır. 1 ila 5 yaşları arasında enfekte çocukların yaklaşık % 25-50'si kronik hepatit B geliştirecektir. Buna karşılık, yetişkinlerin yaklaşık % 95'i tamamen iyileşir ve kronik olarak enfekte olmaz.
Hepatit B İstatistikleri
2017 yılında CDC'ye toplam 3,409 akut hepatit B vakası bildirilmiştir. Birçok insan hiçbir belirti veremeyebilir veya enfekte olduklarını bilemeyebileceğinden, hastalıkları sıklıkla teşhis edilmez, bu nedenle rapor edilemez veya sayılamaz. CDC, 2017 yılındaki gerçek akut hepatit B vakası sayısının 22.200'e yakın olduğunu tahmin ediyor.
Küresel olarak, yaklaşık 257 milyon insanın kronik hepatit B'si var.
Hepatit B Nasıl Bulaşır?
Hepatit B virüsü, hepatit B virüsü ile enfekte olan kan, meni veya diğer vücut sıvısının, enfekte olmayan bir kişinin vücuduna girmesiyle yayılır.
İnsanlara şu şekillerde virüs bulaşabilir:
Doğum (enfekte olmuş bir anneden doğum sırasında bebeğine yayılma)
Enfekte bir partnerle seks yapma
İğneleri, enjektörleri veya ilaç hazırlama ekipmanlarını paylaşma
Diş fırçası, tıraş bıçağı veya glikoz monitörü gibi tıbbi ekipmanı enfekte bir kişiyle paylaşmak
Enfekte bir kişinin kanıyla veya açık yaralarıyla doğrudan temas
Hepatit B ile enfekte olmuş bir kişinin kullandığı iğne/ enjektör veya diğer keskin aletlerinin temas ettiği kana maruz kalma
Hepatit B virüsü, yemek kaplarını paylaşma, emzirme, sarılma, öpme, el tutma, öksürme veya hapşırma, yiyecek veya su yoluyla YAYILMAZ.
Hepatit B Virüsü Farkında Olmadan Yayılabilir mi?
Evet. Hepatit B virüsü enfeksiyonu olan birçok insan, hasta hissetmedikleri veya hasta görünmedikleri için enfekte olduklarını bilmezler. Bununla birlikte, virüsü hala başkalarına yayabilirler.
Hepatit B Virüsü Seks Yoluyla Bulaşabilir mi?
Evet. Hepatit B virüsü, enfekte bir kişinin kanında, meni ve diğer vücut sıvılarında olabilir. Enfekte bir partnerle seks yapan bir kişi virüsle enfekte olabilir.
Hepatit B Yiyeceklerle Bulaşabilir mi?
Hepatit A'nın aksine, hepatit B yiyecek veya su yoluyla rutin olarak yayılmaz.
Hepatit B İçin Kimler Risk Altındadır?
Herkes hepatit B olabilir, ancak aşağıdaki gruplar gibi bazı insanlar daha büyük risk altındadır:
Enfekte annelerden doğan bebekler
Uyuşturucu enjekte eden veya iğne, şırınga veya diğer ilaç ekipmanlarını paylaşan kişiler
Hepatit B'li kişilerin seks partnerleri
Erkeklerle cinsel teması olan erkekler
Hepatit B olan bir kişiyle yaşayan insanlar
İşyerinde kana maruz kalan sağlık hizmetleri ve kamu güvenliği çalışanları
Hemodiyaliz hastaları
Hepatit B İçin Kimler Test Edilmelidir?
CDC aşağıdaki kişiler için hepatit B testini önerir:
% 2 veya daha yüksek Hepatit B virüsü prevelanslı ülkelerde doğanlar
Erkeklerle seks yapan erkekler
Uyuşturucu enjekte eden insanlar
HIV'li insanlar
Hepatit B olan kişilerin ev ve cinsel temasları
İmmünsüpresif (bağışıklık sistemi baskılayıcı) tedavi gören insanlar
Son dönem böbrek yetmezliği olan kişiler (hemodiyaliz hastaları dahil)
Hepatit C olan insanlar
Yüksek ALT seviyeli kişiler
Hamile kadınlar
HBV ile enfekte annelerden doğan bebekler
Hepatit B Virüsüne Maruz Kaldığımı Düşünüyorum, Ne Yapmalıyım?
Hepatit B virüsüne maruz kalmış olabileceğinizden endişe ediyorsanız, doktorunuzu veya sağlık departmanınızı derhal arayın. Hepatit B virüsüne maruz kalan biri 24 saat içinde hepatit B aşısı ve / veya “HBIG” (hepatit B immün globulin) denilen bir enjeksiyon alırsa, hepatit B enfeksiyonu önlenebilir.
Hepatit B Virüsü Vücut Dışında Ne Kadar Yaşayabilir?
Hepatit B virüsü, vücut dışında en az 7 gün hayatta kalabilir. Bu süre zarfında virüs hala enfeksiyona neden olabilir.
Hepatit B Bulaşmış Yüzeyler Nasıl Temizlenmelidir?
Daha önce kurumuş olanlar da dahil olmak üzere, tüm kan dökülmeleri, bir çamaşır suyu ve su karışımı ile temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir (bir kap ev tipi çamaşır suyuna 10 kap su eklenmeli). Kan dökülmelerini temizlerken daima eldiven kullanılmalıdır. Kurumuş kan bile bulaşıcı olabilir.
Geçmişte Hepatit B Virüsü Bulaştıysa Tekrar Hasta Olabilir miyim?
Geçmişte hepatit B ile enfekte olduysanız ve virüsü temizlediyseniz, tekrar enfekte olmazsınız. Hepatit B virüsünü temizledikten sonra, sizi tekrar enfekte olmaktan koruyan antikorlarınız vardır. Antikorlar, bir virüse karşı vücudun ürettiği kanda bulunan bir maddelerdir. Antikorlar, virüse yapışıp onu yok ederek vücudu hastalıktan korur.
Bununla birlikte, bazı insanlar, özellikle erken çocukluk döneminde enfekte olanlar, virüsü vücutlarından asla temizlemedikleri için ömür boyu enfekte kalırlar. Daha önce enfekte olup olmadığınızı veya hala hepatit B virüsüne sahip olup olmadığınızı anlayabilmek için kan testleri mevcuttur.
Hepatit B Hastaları Kan Bağışı Yapabilir mi?
Hepatit B için pozitif test edilen veya Hepatit B belirti ve semptomları olan kişilerden kan bağışı kabul edilmemektedir.
Hepatit B Hastaları Organ Bağışlayabilir mi?
Çok az sayıda durum bir kişinin organ, göz veya doku donörü olmasına engel teşkil edecektir. Akut veya kronik hepatit B ile bile, organlarınızı veya dokularınızı bağışlayabilirsiniz. Nakil ekibi, klinik değerlendirme, tıbbi öykü ve diğer faktörlere bağlı olarak hangi organların veya dokunun kullanılabileceğini belirleyecektir.
Bu kural sağlık merkezine veya bulunduğunuz ülkeye göre değişebileceğinden, bu soruyu doktorunuzla tartışmanızda fayda vardır.