Zinde Yaşam Platformunuz
HPV Testi Nasıl Yapılır?
HPV Testi Nedir?
HPV, human (insan) papilloma virüsü anlamına gelir. Şu anda milyonlarca insana bulaşmış olan en yaygın cinsel yolla bulaşan hastalıktır. HPV hem erkeklere hem de kadınlara bulaşabilir. HPV'li çoğu insan buna sahip olduklarını bilmez ve asla herhangi bir belirti veya sağlık sorunu yaşamaz. Birçok farklı HPV türü vardır. Bazı tipler sağlık sorunlarına neden olur. HPV enfeksiyonları genellikle düşük riskli veya yüksek riskli HPV olarak gruplandırılır.
· Düşük Riskli HPV
Makat ve genital bölgede ve bazen de ağızda siğillere neden olabilir. Diğer düşük riskli HPV enfeksiyonları kollarda, ellerde, ayaklarda veya göğüste siğillere neden olabilir. HPV siğilleri ciddi sağlık sorunlarına neden olmaz. Kendi başlarına geçebilirler veya bir doctor tarafından küçük bir ofis içi prosedürle bunlar ortadan kaldırılabilir.
· Yüksek Riskli HPV
Çoğu yüksek riskli HPV enfeksiyonu herhangi bir belirtiye neden olmaz ve bir veya iki yıl içinde kendiliğinden geçer. Ancak bazı yüksek riskli HPV enfeksiyonları yıllarca sürebilir. Bu uzun süreli enfeksiyonlar kansere yol açabilir. HPV, çoğu serviks (rahim ağzı) kanserinin nedenidir. Uzun süreli HPV, makat, vajina, penis, ağız ve boğazdakiler de dahil olmak üzere diğer kanserlere neden olabilir.
HPV testi, kadınlarda yüksek riskli HPV taraması sağlar. Doktorlar genellikle siğilleri görsel olarak inceleyerek düşük riskli HPV'yi teşhis edebilir. Yani bu durumda teste gerek yoktur. Erkekler HPV ile enfekte olabilirken, erkekler için test yoktur. HPV'li erkeklerin çoğu, herhangi bir belirti olmadan enfeksiyondan iyileşir.
Diğer isimler: genital insan papilloma virüsü, yüksek riskli HPV, HPV DNA, HPV RNA
HPV Testi Ne İçin Yapılır?
HPV Testi, serviks (rahim ağzı) kanserine yol açabilecek HPV tipini kontrol etmek için kullanılır. Genellikle rahim ağzı kanserine yol açabilen anormal hücreleri kontrol eden bir prosedür olan pap smear ile aynı zamanda yapılır.
HPV testi ve pap smear aynı anda yapıldığında buna ortak test denir.
Neden HPV Testi Yaptırmalıyım?
Aşağıdaki durumlarda bir HPV testine ihtiyacınız olabilir:
· 30-65 yaşlarındaki bir kadınsanız, Amerikan Kanser Derneği, bu yaş grubundaki kadınların her beş yılda bir pap smear (ortak test) içeren bir HPV testi yaptırmasını önermektedir.
· Pap smear'da anormal sonuç alan herhangi bir yaştaki bir kadınsanız
HPV testi 30 yaşından küçük ve normal pap smear sonuçları olan kadınlar için tavsiye edilmez. Serviks (Rahim ağzı) kanseri bu yaş grubunda nadirdir, ancak HPV enfeksiyonları yaygındır. Genç kadınlarda çoğu HPV enfeksiyonu tedavi edilmeden temizlenir.
HPV Testi Nasıl Yapılır?
HPV testi için, dizleriniz bükülmüş olarak bir muayene masasına sırt üstü uzanacaksınız. Ayağınızı muayene masasının alt ucundaki desteklerde dinlendireceksiniz. Doktorunuz vajinayı açmak için spekulum adı verilen plastik veya metal bir alet kullanacaktır, böylece serviks yani rahim ağzı görülebilir.
Doktorunuz daha sonra serviksten (rahim ağzından) hücreleri toplamak için yumuşak bir fırça veya plastik spatula kullanacaktır. Ayrıca bir pap smear yaptırıyorsanız, doktorunuz her iki test için de aynı örneği kullanabilir veya ikinci bir hücre örneği toplayabilir.
HPV Testine Hazırlanmak İçin
Adet dönemi boyunca HPV testi yaptırmamalısınız. Test yaptırmadan önce belirli etkinliklerden de kaçınmalısınız.
HPV Testinizden iki gün önce başlayarak şunları yapmamalısınız:
· Tampon kullanma
· Vajinal ilaçlar veya doğum kontrol köpükleri kullanma
· Vajinal duş yapma
· Cinsel ilişkiye girme
HPV Testinin Herhangi Bir Riski Var mı?
HPV testi için bilinen bir risk yoktur. İşlem sırasında hafif bir rahatsızlık hissedebilirsiniz. Daha sonra, biraz kanama veya vajinal akıntı geçirebilirsiniz.
HPV Testi Sonuçları
Sonuçlarınız normal olarak da adlandırılan negatif veya anormal olarak da adlandırılan pozitif olarak verilir.
Negatif / Normal. Yüksek riskli HPV bulunmadı. Sağlık uzmanınız beş yıl içinde veya yaşınıza ve tıbbi geçmişinize bağlı olarak daha erken bir tarama için ileride testi tekrarlamanızı önerebilir.
Pozitif / Anormal. Yüksek riskli HPV bulundu. Bu durum, kanser olduğunuz anlamına gelmez. Gelecekte rahim ağzı kanseri olma riski daha yüksek olabilir. Doktorunuz, durumunuzu izlemek ve / veya teşhis etmek için daha fazla test isteyebilir.
Bu testler şunları içerebilir:
· Kolposkopi, doktorunuzun vajina ve servikse (rahim ağzına) bakmak için özel bir büyüteç aracı (kolposkop) kullandığı bir prosedür
· Servikal Biyopsi, doktorunuzun serviksten (rahim ağzından) mikroskop altında bakmak için bir doku örneği aldığı bir prosedür
· Daha Sık HPV ve Pap Smear Testi
Sonuçlarınız pozitifse, düzenli veya daha sık test yaptırmak önemlidir. Anormal servikal hücrelerin kansere dönüşmesi onlarca yıl alabilir.
Erken teşhis edilirse, anormal hücreler kanserli hale gelmeden önce tedavi edilebilir. Rahim ağzı kanserini önlemek, geliştikten sonra tedavi etmekten çok daha kolaydır.
HPV Testi Hakkında Bilmem Gerekenler
HPV için bir tedavi yoktur ancak çoğu enfeksiyon kendi kendine temizlenir. HPV kapma riskinizi azaltmak için adımlar atabilirsiniz. Sadece bir eşle seks yapmak ve güvenli seks yapmak (prezervatif kullanarak) riskinizi azaltabilir. Aşı daha da etkilidir.
HPV aşısı, kendinizi yaygın olarak kansere neden olan HPV enfeksiyonlarından korumanın güvenli ve etkili bir yoludur. HPV aşısı, virüse hiç maruz kalmamış birine verildiğinde en iyi sonucu verir. Bu nedenle, cinsel aktiviteye başlamadan önce insanlara bu aşıyı yaptırmaları tavsiye edilir.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve Amerikan Pediatri Akademisi, kız ve erkek çocuklarına 11 veya 12 yaşından itibaren aşı yapılmasını önermektedir. Genellikle, birkaç ay arayla toplam iki veya üç HPV doz aşılama yapılır. Doz sayısındaki fark çocuğunuzun veya genç yetişkinin yaşına ve sağlık uzmanının tavsiyelerine bağlıdır.
HPV aşısı hakkında sorularınız varsa çocuğunuzun doktoru veya sağlık uzmanınızla konuşun.