Zinde Yaşam Platformunuz
K Vitamini Nedir?
Vitaminler, vücudunuzun normal olarak büyümesi ve gelişmesi gereken maddelerdir. K vitamini, sağlıklı kemikler ve dokular için proteinler yaparak vücudunuza yardımcı olur. Ayrıca kan pıhtılaşması için proteinler yapar. Vücudunuzda yeterince K vitamini yoksa çok fazla kanayabilirsiniz.
Yenidoğanların çok az K vitamini vardır. Genellikle doğumdan kısa bir süre sonra K vitamini enjeksiyonu alırlar.
Eğer kan sulandırıcı ilaçlar alırsanız tükettiğiniz K vitamini konusunda dikkatli olmanız gerekir. Ayrıca, E vitamini takviyeleri almak konusunda da dikkatli olmalısınız. E vitamini, K vitamininin vücudunuzda nasıl çalıştığına müdahale edebilir. Bu vitaminler hakkındaki önerileri için sağlık uzmanınıza danışın.
Farklı K vitamini türleri vardır.Çoğu insan yeşil sebzeler ve koyu meyveler gibi bitkilerden K vitamini alır. Bağırsaklarınızdaki bakteriler de az miktarda başka bir tür K vitamini üretir.
K Vitamini Nedir ve Ne İşe Yarar?
K vitamini, vücudun sağlıklı kalması için gereken bir besindir. Kan pıhtılaşması ve sağlıklı kemikler için önemlidir ve ayrıca vücutta başka işlevlere sahiptir. Kan inceltici bir ilaç kullanıyorsanız, her gün yaklaşık aynı miktarda K vitamini almak çok önemlidir.
Ne Kadar K Vitaminine İhtiyacım Var?
İhtiyacınız olan K vitamini miktarı yaşınıza ve cinsiyetinize bağlıdır. Günlük ortalama önerilen miktarlar mikrogram (mcg) cinsinden aşağıda listelenmiştir.
Yaşam evresi Önerilen Miktar
Doğumdan 6 aya kadar 2,0 mcg
7-12 ay 2,5 mcg
1-3 yıl 30 mcg
4-8 yaş 55 mcg
9-13 yaş 60 mcg
14-18 yaş 75 mcg
19 yaş ve üstü yetişkin erkekler 120 mcg
19 yaş ve üstü yetişkin kadınlar 90 mcg
Hamile veya emziren gençler 75 mcg
Hamile veya emziren kadınlar 90 mcg
Hangi Yiyeceklerde K Vitamini Bulunur?
K vitamini birçok gıdada doğal olarak bulunur. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli yiyecekler yiyerek önerilen miktarda K vitamini alabilirsiniz:
Ispanak, lahana, brokoli ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler
Sebze yağları
Yaban mersini ve incir gibi bazı meyveler
Et, peynir, yumurta ve soya fasülyesi
K Vitamini Takviyeleri
K vitamini, multivitamin/ multimineral takviyelerinde bulunur. K vitamini ayrıca tek başına K vitamini veya kalsiyum, magnezyum ve/ veya D vitamini gibi birkaç başka besin içeren K vitamini takviyelerinde de mevcuttur.
Yeterli K Vitamini Alıyor muyum?
K vitamini eksikliği çok nadirdir. Çoğu insan yedikleri yiyeceklerden yeterli miktarda K vitamini alır. Ayrıca, bağırsaklar içindeki bakteriler de vücudun emebileceği bir miktar K vitamini üretir.
Bununla birlikte, bazı insan grupları yeterli K vitamini almakta zorluk çekebilir:
Doğumda K vitamini enjeksiyonu yapılmayan yenidoğanlar
Vücudunun emdiği K vitamini miktarını azaltan durumlar (Kistik fibroz, Çölyak Hastalığı, Ülseratif Kolit ve Kısa Bağırsak Sendromu) olan insanlar
Bariyatrik cerrahi (Obezite ameliyatı) geçirmiş kişiler
K Vitamini Yetersizliği
Şiddetli K vitamini eksikliği, kanın pıhtılaşma süresini uzatacağı için, morarma ve kanama sorunlarına neden olabilir. K vitamini eksikliği, kemik gücünü azaltabilir ve osteoporoz riskini artırabilir, çünkü vücudun sağlıklı kemikler için K vitaminine ihtiyacı vardır.
K Vitamininin Sağlık Üzerindeki Etkileri
Bilim insanları sağlığımızı nasıl etkilediğini anlamak için K vitamini üzerinde çalışıyorlar.
Bu araştırmaların gösterdiklerine bazı örnekler şu şekilde özetlenebilir:
Osteoporoz
K vitamini sağlıklı kemikler için önemlidir. Bazı araştırmalar, daha fazla K vitamini açısından zengin gıdalar yiyen insanların daha güçlü kemiklere sahip olduklarını ve kalça kırığı olasılıklarının bu gıdalardan daha az yiyenlere oranla daha düşük olduğunu göstermektedir.
Birkaç çalışmada, K vitamini takviyesi alınmasının kemik gücü ve kemik kırığı risklerinde gelişme sağladığı bulunmuştur, ancak diğer çalışmalarda bu durum doğrulanmamıştır. K vitamini takviyelerinin kemik sağlığını iyileştirmeye ve osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı olup olmadığını daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Koroner Kalp Hastalığı
Bilim insanları, düşük K vitamini seviyelerinin koroner kalp hastalığı riskini artırıp artırmadığını araştırıyorlar, bu durumun muhtemel sebebi, K vitamininin, kalbi besleyen damarları daraltması ve sertleştirmesi olabilir. K vitamini takviyelerinin kalp hastalığını önlemeye yardımcı olup olamayacağını anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
K Vitamini Zararlı Olabilir mi?
K vitamininin herhangi bir zarara neden olduğu çalışmalarda gösterilmemiştir. Bununla birlikte, bazı ilaçlar, K vitamini ile etkileşime girebilir.
K Vitamini ve İlaç Etkileşimleri
Evet, bazı ilaçlar K vitamini ile etkileşime girebilir. İşte birkaç örnek:
Kan İnceltici İlaçlar
K vitamini, kan inceltici ilaçlarla ciddi bir etkileşime sahip olabilir. Eğer kan inceltici ilaçlar kullanıyorsanız, her gün gıdalarla tükettiğiniz K vitamini miktarının aynı olmasına özen göstermelisiniz. Aldığınız K vitamini miktarındaki ani bir değişiklik tehlikeli bir kanamaya (daha az tüketirseniz) veya kan pıhtılarına (daha fazla tüketirseniz) neden olabilir.
Antibiyotikler
Antibiyotikler bağırsaklarınızdaki yararlı bakterileri yok edebilir. Bu bakterilerin bazıları K vitamini yapar. Birkaç haftadan fazla antibiyotik kullanmak bağırsaklarınızda yapılan K vitamini miktarını ve bu nedenle vücudunuzun kullanabileceği K vitamini miktarını azaltabilir.
Safra Asidi Maddeleri
Bazı insanlar kan kolesterol seviyelerini düşürmek için safra asidi düzenleyici ilaçlar alırlar. Bu ilaçlar, özellikle yıllarca alırsanız, vücudunuzun emdiği K vitamini miktarını azaltabilir.
Kilo verme amacıyla kullanılan bazı ilaçlar da vücudunuzun emdiği yağ miktarını azaltır ve K vitamini emilimini azaltabilir.
Diyet takviyeleri ve aldığınız reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçlar hakkında doktorunuza, eczacınıza ve hemşirenize bilgi verin. Diyet takviyelerinin ilaçlarınızla etkileşime girip girmeyeceğini veya vücudunuzun K vitamini gibi besinleri nasıl emdiğini, kullandığını veya parçaladığını etkileyebileceğini söyleyebilirler.
K Vitamini ve Sağlıklı Beslenme
İnsanlar besin maddelerinin çoğunu doğal yiyeceklerden almalıdır. Bu gıdalar vitaminler, mineraller, diyet lifleri ve sağlığa fayda sağlayan diğer maddeler içerir. Bazı durumlarda, takviye edilmiş gıdalar ve diyet takviyeleri, aksi takdirde tavsiye edilenden daha az miktarda tüketilebilen besinleri sağlayabilir.