Zinde Yaşam Platformunuz
Kalp Kateterizasyonu Nedir? (Kardiyak Kateterizasyon)
Kalp kateterizasyonu olarak da bilinen kardiyak kateterizasyon, bazı kalp rahatsızlıklarını teşhis ve tedavi etmek için kullanılan tıbbi bir prosedürdür. Doktorların sorunları tanımlamak ve kalbinizde başka testler veya işlemler yapmak için kalbe yakından bakmasını sağlar.
Doktorunuz, göğüs ağrısı veya düzensiz kalp atışı gibi semptomların nedenini bulmak veya koroner arterlerdeki tıkanıklıklar nedeniyle iskemik kalp hastalığınız olup olmadığını öğrenmek için kalp kateterizasyonu yaptırmanızı önerebilir.
Kalp kateterizasyon işleminden önce, kalbinizin ne kadar iyi çalıştığını belirlemek ve prosedüre rehberlik etmek için doktorunuzun kan testleri, kalp görüntüleme testleri veya stres testi gibi tanı testleri yapması gerekebilir.
Kardiyak kateterizasyon sırasında, kateter adı verilen uzun, ince, esnek bir tüp kol, kasık, uyluk veya boynunuzdaki bir kan damarına yerleştirilir. Kateter daha sonra kalbinize ilerletilir. Doktorunuz kalp kapakçıklarınızı incelemek ya da kan veya kalp kası örnekleri almak için bu kateteri kullanabilir.
Doktorunuz ayrıca arterlerinizin daralarak bloke olup olmadığını görmek için koroner (kalpteki) arterlerinize ultrason yapabilir veya boya enjekte edebilir. Kalp kusurlarını onarmak ve kalp kapaklarını değiştirmek için bazı açık kalp ameliyatları yerine kalp kateterizasyonunu da kullanabilir.
Kardiyak kateterizasyon çoğu insan için güvenlidir. Komplikasyonlar nadirdir, ancak olması durumunda kanama ve kan pıhtılarını içerebilir. Doktorunuz durumunuzu izleyecek ve kan pıhtılarını önlemek için ilaç önerecektir.
Kardiyak Kateterizasyonu ve Kardiyak Anjiyografi
Kardiyak kateterizasyon, bir kardiyoloğun, kalbinizdeki kan akış davranışı ve kan basıncı hakkında doğrudan bilgi sahibi olmasını sağlayan prosedür anlamına gelir. Bir kardiyak anjiyografi (anjiyo), kalple bağlantılı ana damarlardan ya da kalpteki odacıklardan birine enjekte edilen, Röntgen ışınları altında görünür hale gelen ve ‘kontrast madde’ adı verilen özel sıvının verilmesinin ardından çekilen bir dizi Röntgen filmidir.
Kardiyak Kateterizasyon Kimlere Yapılmalıdır?
Doktorunuz, bir kalp probleminin belirtilerine ve semptomlara neyin neden olduğunu bulmak veya problemi tedavi etmek gibi nedenlerle kardiyak kateterizasyon önerebilir.
Kardiyak kateterizasyon çoğu insan için güvenlidir.
Kardiyak Kateterizasyon Ne Zaman Önerilir?
Doktorunuz tanılara yardımcı olmak veya tedaviyi planlamak için kalp kateterizasyonu önerebilir.
Aşağıdakilerden biri yapılmak istendiğinde kateterizasyon yararlı olabilir:
· Ekokardiyografi, Kardiyak MR ve Kardiyak BT taraması gibi diğer test ve prosedürlerin sonuçlarını, özellikle de diğer çalışmalar sorunu tanımlayamadıysa veya diğer çalışmalardan elde edilen sonuçlar, doktorunuzun sizi muayene ederken bulduklarından farklıysa bunları daha iyi anlamak için,
· Göğüs ağrınızın, aritminin veya kalp probleminin diğer belirti ve semptomlarının nedenini teşhis etmek veya kalp krizi gibi acil durumlarda sizi değerlendirmek amacıyla yapılabilir. Prosedür, doktorunuza pulmoner hipertansiyon, kardiyomiyopati, iskemik kalp hastalığı, aort darlığı ve mitral yetersizliği gibi kalp kapak hastalıkları teşhislerinde yardımcı olabilir.
· Olası bir kalp nakli öncesinde sizi değerlendirmek için kullanılabilir.
· Venöz tromboembolizmin bir sonucu olarak ortaya çıkabilecek pulmoner emboli gibi durumlar için pulmoner arterlere bakmak amacıyla başvurulabilir.
Pulmoner arterler, kanı kalbinizden ciğerlerinize taşıyarak kanın oksijenlenmesini sağlayan kan damarlarıdır.
· Kalpteki oksijen seviyelerini ve kan basıncını ölçmek için de kateterizasyon yapılabilir.
Doktorunuz kalp kateterizasyonu sırasında durumunuzu teşhis veya tedavi etmek için ek prosedürler uygulayabilir.
Bu prosedürlerden bazıları şunlardır:
· Daha fazla laboratuvar testi için kalp dokusundan küçük örnekler alan biyopsiler. Biyopsiler genetik test amacıyla veya miyokardit (bir tür kalp iltihabı) ve nakil reddini kontrol etmek için kullanılabilir.
· Koroner anjiyografi, kateterden boya enjekte ederek kalbe veya kan damarlarına bakmak için yapılabilir.
· Küçük kalp ameliyatı: Konjenital kalp kusurlarını tedavi etmek ve daralmış kalp kapaklarını değiştirmek / genişletmek için,
· Koroner arterlerin daralmış veya tıkanmış alanlarını açmak için Perkütan Koroner Müdahale (PCI).
Perkütan Koroner Müdahale (PCI), balon dilatasyonu veya anjiyoplasti veya stent yerleştirilmesini içerebilir.
Kalp krizi veya altta yatan iskemik kalp hastalığı olan çoğu insanda koroner arterleri daralmış veya bloke olmuş haldedir.
Kardiyak Kateterizasyon İşlemi
Kardiyak kateterizasyon, küçük bir ameliyathaneye benzer bir kateterizasyon laboratuarında gerçekleşir.
Prosedür genellikle bir hastanede yapılır, ancak prosedürü geçirme nedeninize ve komplikasyon riskine bağlı olarak, tıbbi bir klinikte bulunan bir kateterizasyon laboratuvarında da prosedür geçirebilirsiniz.
Kardiyak Kateterizasyon Nasıl Yapılır?
· Kardiyak kateterizasyondan önce, kolunuzdaki bir damara intravenöz bir kateter (IV) yerleştirilecektir. Bu IV damar yoluyla, prosedür sırasında rahatlamanıza veya uyumanıza yardımcı olacak bir ilaç alacaksınız.
· Doktorun kateteri yerleştireceği yerden genel veya lokal anestezi sağlayan bir ilaç alırsınız. Bu bölge üst uyluk, kol, boyun veya köprücük kemiğinin altında olabilir. Doktor, damar yolunun açıldığı bölgedeki kan damarına bir iğne yerleştirir. İğneye bir kılavuz tel yerleştirilir ve iğne çıkarılır. Sonra doktor kılavuz telin etrafındaki kan damarına kılıf adı verilen esnek bir maddeden yapılmış küçük bir tüp yerleştirir. Kılavuz tel, yani iğne, çıkarılmıştır.
Kalbe doğru ilerleyecek olan kateter daha sonra bu kılıfın içine yerleştirilir. Doktorunuz kateterin ucunu nereye yerleştireceğini görmek için röntgen görüntülerini izler.
· Kateter yerleştirildikten sonra doktorunuz onu, kalbinizde testler veya tedaviler yapmak için kullanabilir. Örneğin, kalpteki kan akışına bakmak için kateter içine bir boya enjekte edebilir. Boya kan damarlarınıza girecek ve koroner arterlerinizi X-ışını (Röntgen) resimlerinde görünür hale getirecektir.