UA-168268421-2
top of page

Kalp Krizi Belirtileri Nedenleri

lung.png

Kalp Krizi Önlenebilir mi?


İskemik Kalp Hastalığı için risk faktörlerinizi düşürmek kalp krizini önlemenize yardımcı olabilir. Zaten kalp hastalığınız olsa bile, kalp krizi riskini azaltmak için hala adımlar atabilirsiniz. Bu adımlar kalbin sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini yapmayı ve kalp krizini daha olası kılan ilgili durumlar için sürekli tıbbi bakım almayı içerir. 

 

Aspirin primer korunmasından faydalanıp faydalanmadığınızı veya ilk kalp krizinizi önlemeye yardımcı olmak için aspirin kullanıp kullanmadığınızı doktorunuzla konuşun.


Bazı risk faktörleri iskemik kalp hastalığı geliştirmenizi ve kalp krizi geçirmenizi daha olası kılar. Bu risk faktörlerinin çoğunu kontrol edebilirsiniz.

Kalp Krizinde Kontrol Edilebilen ve Edilemeyen Risk Faktörleri

Kalp krizi için kontrol edebileceğiniz ana risk faktörleri şunlardır:


·       Sigara içmek

·       Yüksek tansiyon

·       Yüksek kan kolesterolü

·       Aşırı kilo ve obezite

·       Sağlıksız bir diyet (örneğin, doymuş yağ, trans yağ, kolesterol ve sodyum bakımından yüksek bir diyet)

·       Rutin fiziksel aktivite yetersizliği

·       İnsülin Direnci veya Diyabet nedeniyle yüksek kan şekeri

 

Bu risk faktörlerinden bazıları- obezite, yüksek tansiyon ve yüksek kan şekeri gibi - birlikte ortaya çıkma eğilimindedir ki bu durum metabolik sendrom olarak adlandırılır.

 

Genel olarak bakıldığında, metabolik sendromu olan bir kişi, sağlıklı bir bireyle kıyaslandığında, kalp hastalığı için iki, diyabet gelişimi açısından beş kat risk altındadır.


Kalp Krizinde Kontrol edemediğiniz risk faktörleri şunları içerir:


·       Yaş. 45 yaşından sonra erkekler ve 55 yaşından sonra (veya menopoz sonrası) kalp hastalığı riski artar.

·       Erken kalp hastalığı aile öyküsü. 55 yaşından önce babanıza veya bir erkek kardeşinize kalp hastalığı tanısı konduğunda veya 65 yaşından önce annenize veya kız kardeşinize kalp hastalığı tanısı konduğunda riskiniz artar.

·       Preeklemsi. Bu durum hamilelik sırasında gelişebilir. Preeklemsinin iki ana belirtisi kan basıncında bir artış ve idrarda aşırı proteindir. Preeklemsi, kalp krizi, kalp yetmezliği ve yüksek tansiyon gibi yaşam boyu artmış kalp hastalığı riski ile bağlantılıdır.


Kalp Krizinde Evde Bakım

Kalp krizini daha muhtemel hale getiren koşulları tedavi etmek de kalp krizi riskini azaltmanıza yardımcı olabilir. 

 

Bu koşullar şunları içerebilir:


·       Diyabet (yüksek kan şekeri). Şeker hastasıysanız, kan şekeri seviyenizi diyet ve fiziksel aktivite ile kontrol etmeye çalışın (doktorunuzun önerdiği şekilde). Gerekirse, belirtilen şekilde ilacı alın.

·       Yüksek Kan Kolesterolü. Doktorunuz, diyet ve egzersiz yeterli değilse, kolesterolünüzü düşürmek için bir statin ilacı verebilir.

·       Yüksek Tansiyon. Doktorunuz, kan basıncınızı kontrol altında tutmak için ilaç yazabilir.

·       Kronik Böbrek Hastalığı. Doktorunuz, yüksek tansiyonunuzu veya yüksek kan şekeri seviyenizi kontrol etmek için ilaçlar yazabilir.

·       Periferik Arter Hastalığı. Doktorunuz, etkilenen arterlerin engelini kaldırmak için ameliyat veya prosedürler önerebilir.

 

Acil Eylem Planınız Olsun.


Siz veya ailenizden birinin kalp krizi geçirmesi durumunda acil durum eylem planınız olduğundan emin olun. Kalp krizi geçirme riskiniz varsa veya zaten geçiriyorsanız, bu çok önemlidir.


Aldığınız ilaçların bir listesini, alerjiniz olan ilaçları, sağlık hizmeti sağlayıcınızın telefon numaralarını (mesai saatleri sırasında ve sonrasında) ve bir arkadaşınız ya da akrabanızın iletişim bilgilerini yazın. Tıbbi bir acil durumda paylaşmak için listeyi kullanışlı bir yerde tutun.


Doktorunuzla kalp krizi belirtileri ve semptomları , 1–1–2'yi aramanız gerektiğinde ve tıbbi yardımın gelmesini beklerken izleyebileceğiniz adımlar hakkında konuşun.


Kalp Krizinin Belirtileri ve Komplikasyonları

Tüm kalp krizleri aniden, televizyonda ya da filmlerde sıkça görülen ezici göğüs ağrısıyla başlamaz. Örneğin bir çalışmada, kalp krizi geçiren hastaların üçte birinde göğüs ağrısı yoktu. Bu hastaların daha yaşlı, kadın veya diyabetik olma olasılığı daha yüksektir.

 

Kalp krizinin belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Bazı insanlar az semptom gösterebilir ve kalp krizi geçirdiklerini öğrenince şaşırırlar. Zaten bir kalp krizi geçirdiyseniz, semptomlarınız başka biri için aynı olmayabilir. Kalp krizinin en sık görülen semptomlarını bilmek ve ayrıca bu gerçekleri hatırlamanız önemlidir:


·       Kalp krizleri yavaş başlayabilir ve sadece hafif ağrı veya rahatsızlığa neden olabilir. Belirtiler hafif veya daha yoğun ve ani olabilir. Belirtileri de birkaç saat içinde gelip gidebilir.

·       Kan şekeri yüksek (şeker hastalığı) olan kişilerde semptom olmaz veya çok hafiftir.

·       Hem erkek hem de kadınlarda en sık görülen semptom, göğüs ağrısı veya rahatsızlıktır.

·       Kadınların nefes darlığı, bulantı ve kusma, sıradışı yorgunluk (bazen günlerce) ve sırt ağrısı, omuzlar ve çenede sıkıntı yaşama olasılığı biraz daha fazladır.


Bazı insanların hiçbir semptomu yoktur. Herhangi bir belirti olmadan veya çok hafif belirtilerle ortaya çıkan kalp krizlerine sessiz kalp krizi denir.


Kalp Krizinin En Yaygın Belirtileri

Hem erkek hem de kadınlar için kalp krizinin en yaygın uyarı semptomları:


·       Göğüs Ağrısı veya Rahatsızlığı.  Kalp krizlerinin çoğu göğsün ortasındaki veya sol tarafındaki rahatsızlığı içerir. Rahatsızlık genellikle birkaç dakikadan fazla sürer veya gider ve geri döner. Baskı, sıkışma, dolgunluk veya acı gibi hissedebilir. Aynı zamanda mide ekşimesi veya hazımsızlık gibi hissedebilirsiniz. Bu duygu hafif veya şiddetli olabilir.

·       Üst Bedende Rahatsızlık Hissi.  Bir veya iki kolda, sırtta, omuzlarda, boynda, çenede veya midenin üst kısmında (göbek deliğinin üstünde) ağrı veya rahatsızlık hissedebilirsiniz.

·       Nefes Darlığı.  Bu sizin tek semptomunuz olabilir veya göğüs ağrısı veya rahatsızlıktan önce veya sonra ortaya çıkabilir. Dinlenirken veya biraz fiziksel aktivite yaparken ortaya çıkabilir.

 

Anjina semptomları kalp krizi semptomlarına benzer olabilir. Anjina, İskemik Kalp Hastalığı olan insanlarda, genellikle aktif olduklarında ortaya çıkan göğüs ağrısıdır. Anjin ağrısı genellikle sadece birkaç dakika sürer ve dinlenerek gider.

 

Dinmeyen veya olağan düzeninden değişmeyen göğüs ağrısı veya rahatsızlığı (örneğin, daha sık görülür veya dinlenirken) kalp krizi belirtisi olabilir.

 

Tüm göğüs ağrıları bir doktor tarafından kontrol edilmelidir.


Kalp Krizinin Diğer Belirtileri

Kalp krizinin diğer olası belirtilerine dikkat edin:


·       Soğuk ter içinde kalmak

·       Gereksiz yere, bazen günlerce, yorgunluk hissetmek (özellikle kadınsanız)

·       Bulantı ve kusma

·       Sersemlik hissi veya ani baş dönmesi

·       Ani, yeni semptomlar veya zaten sahip olduğunuz semptomların düzeninde bir değişiklik (örneğin, semptomlarınız normalden daha şiddetli veya daha uzun sürerse)

 

Kalp krizi geçiren herkesin tipik semptomları yoktur. Zaten bir kalp krizi geçirdiyseniz, semptomlarınız başka biri için aynı olmayabilir. Bununla birlikte, bazı insanlar tekrarlayan bir semptom paternine sahip olabilir.


Ne kadar çok belirti ve semptom varsa, kalp krizi geçirme ihtimaliniz o kadar yüksek olur.


Kalbiniz İçin Geç Kalmayın! 112’ yi arayın!


Kalp krizinin belirti ve semptomları aniden gelişebilir. Bununla birlikte, yavaşça da gelişebilirler- bazen geçirilen kalp krizinden saatler, günler veya haftalar içinde.


Kalp krizi semptomları yaşadığınız veya kalp krizi geçirdiğinizi düşündüğünüz her an, bunu görmezden gelmeyin veya yardım çağrısı yapmaktan çekinmeyin. Kalp krizi geçirip geçirmediğinizden emin olmasanız bile acil tıbbi yardım için 1–1–2'yi arayın. 


İşte nedeni:


·       Hızlı davranmak hayatınızı kurtarabilir.

·       Bir ambulans hastaneye gitmenin en iyi ve en güvenli yoludur. Acil sağlık hizmetleri personeli, neler yaptığınızı kontrol edebilir ve hayat kurtarıcı ilaçlar ve diğer tedavileri hemen başlatabilir. Ambulansla gelen insanlar genellikle hastanede daha hızlı tedavi görürler. 

·       1–1–2 operatörü size tavsiyelerde bulunabilir. Alerjik değilseniz, almamanız için tıbbi bir neden olmadığı sürece, bir aspirini ezmeniz veya çiğnemeniz istenebilir. Kalp krizi sırasında alınan aspirin, kalbinize verilen hasarı sınırlayabilir ve hayatınızı kurtarabilir.


Her dakika önemli! Asla aspirin almak veya yardımcı olabileceğini düşündüğünüz herhangi bir şeyi yapmak için 1–1–2'yi aramayı asla geciktirmeyin.


Bu konularla da ilgilenebilirsiniz:


Anjiyo Nedir? Koroner Anjiyografi

Kalp Nasıl Çalışır?

Kalp Krizi Nedir?

Kalp Krizine İlkyardım ve Tedavi

Kalp Krizi Sonrası

Kalp Dostu Yaşam Tarzı Değişiklikleri


bottom of page