Zinde Yaşam Platformunuz
Kalp Krizine İlk Yardım ve Tedavi
Kalp Krizi Tedavisi
Kalp krizi semptomları yaşadığınız veya kalp krizi geçirdiğinizi düşündüğünüz her an, bunu görmezden gelmeyin veya yardım çağrısı yapmaktan çekinmeyin. Kalp krizi geçirip geçirmediğinizden emin olmasanız bile acil tıbbi yardım için 1–1–2'yi arayın.
Bir kalp krizi için erken tedavi, pr olayını ya da kalp kası hasarını sınırlayabilir. Hızlı hareket, kalp krizinin ilk belirtilerinde 1-1–2'yi arayarak hayatınızı kurtarabilir. Sağlık personeli, hastaneye gitmeden önce bile tanı ve tedaviye başlayabilir.
Kalp Krizinde Acil Tedavi
Bazı tedaviler genellikle, bir kalp krizinden şüphelenilirse, tanı onaylanmadan önce bile hemen başlar.
Bunlar şunları içerir:
· Kanın pıhtılaşmasını önlemek için aspirin
· Kalbin iş yükünü azaltmak ve koroner arterlerden kan akışını iyileştirmek için nitrogliserin
· Oksijen Terapisi
· Göğüs ağrısı tedavisi
Bir kalp krizi teşhisi doğrulandıktan veya kuvvetle şüphelenildikten sonra, doktorlar derhal kalbi besleyen kan damarlarından kan akışını geri kazanmaya çalışmak için tedavilere başlarlar. İki ana tedavi, pıhtılaşan ilaçlar ve aynı zamanda tıkalı koroner arterleri açmak için kullanılan bir prosedür olan koroner anjiyoplasti olarak da bilinen peruktan koroner girişimdir.
Pıhtı Çözücü İlaçlar
Aynı zamanda pıhtı avcıları da denen trombolitik ilaçlar, koroner arterleri bloke eden kan pıhtılarını çözmek için kullanılır. En iyi şekilde çalışması için, bu ilaçların kalp krizi semptomlarının başlamasından sonraki birkaç saat içinde verilmesi gerekir. İdeal olarak, ilaç mümkün olan en kısa sürede verilmelidir.
Perkütan Koroner Müdahale
Perkütan koroner girişim, tıkalı veya daralmış koroner arterleri açan cerrahi olmayan bir işlemdir. Ucunda bir balon veya başka bir cihaz bulunan ince, esnek bir tüp (kateter) genellikle kasıktaki (üst uylukta) bir kan damarı içinden daralmış veya tıkalı koroner artere sabitlenir.
Bir kez yerleştirildiğinde, kateterin ucunda bulunan balon plak ve ilgili pıhtıyı arter duvarına sıkıştırmak için şişirilir. Bu, arterden kan akışını geri kazandırır. İşlem sırasında, doktor arterde stent adı verilen küçük bir ağ tüpü yerleştirebilir. Stent, işlemden sonraki ay veya yıllarda arterdeki tıkanmaları önlemek için kan damarını açık tutmaya yardımcı olur.
Kalp Krizi İçin Tedaviler
Kalp krizi için diğer tedaviler şunlardır:
· İlaçlar
· Tıbbi prosedürler
· Kalp dostu yaşam tarzı değişiklikleri
· Kardiyak rehabilitasyon
Kalp Krizi İçin Kullanılan İlaçlar
Doktorunuz, aşağıdaki ilaçlardan bir veya daha fazlasını reçete edebilir:
· ACE İnhibitörleri. ACE inhibitörleri kan basıncını düşürür ve kalbinizdeki baskıyı azaltır. Ayrıca, kalp kasının daha da zayıflamasını yavaşlatmaya yardımcı olurlar.
· Pıhtı Çözücü İlaçlar. Anticlotting ilaçları trombositlerin birbirine yapışmasını ve istenmeyen kan pıhtıları oluşturmasını önler. Bu ilaçların örnekleri arasında aspirin ve klopidogrel bulunur.
· Antikoagülanlar. Antikoagülanlar, veya kan incelticiler, atardamarlarınızda kan pıhtılarının oluşmasını önler. Bu ilaçlar aynı zamanda mevcut pıhtıların büyümesini de önler.
· Beta Blokörler. Beta blokörler kalbinizin iş yükünü azaltır. Bu ilaçlar ayrıca göğüs ağrısı ve rahatsızlığını gidermek ve başka bir kalp krizini önlemeye yardımcı olmak için kullanılır. Beta blokörleri ayrıca aritmileri (düzensiz kalp atışları) tedavi etmek için kullanılır.
· Statin İlaçları. Statinler kolesterolünüzü kontrol eder veya azaltır. Kan kolesterol seviyenizi düşürerek, başka bir kalp krizi veya felç geçirme riskinizi azaltabilirsiniz.
Ayrıca, ağrı ve kaygıyı hafifletmek ve aritmileri tedavi etmek için size ilaçlar verilebilir. Tüm ilaçları doktorunuzun reçetelediği gibi düzenli olarak alın. Doktorunuz size söylemediği sürece ilacınızın miktarını değiştirmeyin veya doz atlamayın.
Kalp Krizi Tanı / Teşhis Testleri
Doktorunuz belirti ve semptomlarınıza, tıbbi ve aile geçmişinize ve test sonuçlarına göre kalp krizi tanısı koyacaktır.
EKG (Elektrokardiyogram)
EKG, kalbin elektriksel aktivitesini kaydeden basit, ağrısız bir testtir.
EKG, kalbinizin ne kadar hızlı attığını, kalp atışlarınızın ritminin sabit veya düzensiz olup olmadığını ve kalbinizin her bölümünden geçen elektriksel darbelerin gücü ve zamanlamasını gösterebilir. Kalp hastalığını taramak için yapılan rutin muayenenin bir parçası olarak EKG yapılabilir. EKG iskemik kalp hastalığı nedeniyle kalp hasarı belirtileri ve geçirilmiş veya halen mevcut kalp krizi belirtilerini gösterebilir.
Bu test aynı zamanda aritmi veya düzensiz kalp atışı ve kalp yetmezliği gibi diğer kalp problemlerini tespit etmek ve incelemek için kullanılır. Bu testten elde edilen sonuçlar başka kalp rahatsızlıklarını da ortaya koyabilir.
EKG bir doktorun ofisinde, poliklinikler gibi ayaktan tedavi merkezlerinde, büyük bir ameliyattan önce bir hastanede veya stres testinin bir parçası olarak kaydedilebilir. Test için, bir masanın üzerinde hareketsiz şekilde uzanacaksınız. Bir hemşire veya teknisyen, göğsünüzdeki, kollarınızdaki ve bacaklarınızdaki cilde 12 elektrot takacaktır. Elektrotların yapışmasına yardımcı olmak için cildinizin traş edilmesi gerekebilir. Elektrotlar, kalbinizin elektriksel aktivitesini grafik kağıda veya bir bilgisayara kaydeden bir makineye kablolar aracılığıyla bağlanır. Testten sonra, elektrotlar çıkarılacaktır.
EKG'nin ciddi riskleri yoktur. EKG'ler, kalbinize elektrik şoku vermez. Elektrotların cildinize tutturulduğu yerde hafif bir döküntü oluşabilir. Bu döküntü genellikle tedavi olmadan kendiliğinden geçer.
Kan Testleri
Kalp krizi sırasında, kalp kası hücreleri ölür ve kan dolaşımına proteinler salgılar. Kan testleri, kan dolaşımındaki bu proteinlerin miktarını ölçebilir. Bu proteinlerin normal seviyelerden daha yüksek olması kalp krizine işaret eder.
Yaygın olarak kullanılan kan testleri troponin testlerini, CK veya CK – MB testlerini ve serum miyoglobin testlerini içerir. Kan testleri zaman içindeki değişiklikleri kontrol etmek için sıklıkla tekrarlanır.
Koroner Anjiyografi
Koroner Anjiyografi, koroner arterlerinizin içini göstermek için boya ve özel röntgen kullanan bir testtir. Bu test genellikle koroner arterlerdeki tıkanıklıkları bulmaya yardımcı olmak için kalp krizi sırasında yapılır.
Boyayı koroner arterlerinize sokmak için doktorunuz kalp kateterizasyonu adı verilen bir prosedür kullanacaktır.
Kateter adı verilen ince, esnek bir tüp, kolunuzda, kasıklarınızda (üst uyluk) veya boynunuzdaki bir kan damarı içine yerleştirilir. Tüp, koroner arterlerinize sabitlenir ve boya kan dolaşımınıza bırakılır.
Boya, koroner arterlerden akarken özel röntgenler alınır. Boya, doktorunuzun kan ve kan damarlarından kan akışını incelemesini sağlar.
Doktorunuz bir tıkanıklık buluyorsa, bazen koroner anjiyoplasti ya da anjıyo olarak adlandırılan, perkitan koroner girişim (PCI) adı verilen bir prosedür önerebilir. Bu prosedür, tıkalı bir arterden kan akışını geri kazanmaya yardımcı olabilir. Bazen işlem sonrası tıkanmaların önlenmesine yardımcı olmak için artere stent adı verilen küçük bir ağ tüpü yerleştirilir.
Koroner Bypass Ameliyatı
Koroner Bypass Ameliyatı kalp krizini tedavi etmek için de kullanılabilir. Koroner bypass ameliyatı sırasında, bir cerrah vücudunuzdan sağlıklı bir arter veya veni çıkarır. Arter veya ven daha sonra koroner arterin (kalpteki atardamarın) bloke edilmiş bölümünü atlayarak, yeni bir köprü oluşturacak şekilde bağlanır. Bu nakledilmiş arter veya ven, koroner arterin bloke edilen bölümünü atlar (yani etrafından dolanır) ve kanın kalp kasına akması için yeni bir yol sağlar.
Kalp Dostu Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Kalp krizi tedavisi genellikle kalp dostu yaşam tarzı değişikliklerini yapmayı içerir.
Doktorunuz ayrıca şunları da önerebilir:
· Kalp Dostu Beslenme
· Sağlıklı Kilo Hedefleme
· Stresle Başa Çıkma
· Fiziksel Aktivite
· Sigarayı Bırakma
Bu adımları atmak, başka bir kalp krizi geçirme riskinizi azaltabilir.
Bu konularla da ilgilenebilirsiniz:
Anjiyo Nedir? Koroner Anjiyografi
Kalp Dostu Yaşam Tarzı Değişiklikleri