UA-168268421-2
top of page

Kalp Nasıl Çalışır?

lung.png

Bu bölümde:

  • Kalp Nasıl Çalışır?

  • Kalp Anatomisi (Kalp Odacıkları / Kalp Dokusu)

  • Kan Akışı (Kalp Kapakçıkları / Kanın Oksijenlenmesi)

  • Kalbin Elektrik Sistemi

 

Kalp Nasıl Çalışır?

 

Kalp, yaklaşık olarak yumruğunuz büyüklüğünde ve vücudunuza kan pompalayan bir organdır. Birden fazla doku katmanından oluşur.

Kalbiniz, dolaşım sisteminin merkezinde yer alır. Bu sistem, vücudunuzun tüm bölgelerine kan taşıyan ve atardamarlar, toplar damarlar ve kılcal damarlardan oluşan bir kan damarları ağıdır. Kanınız, organlarınızın düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu oksijen ve besin maddelerini taşır. Kan, akciğerlerinize karbondioksit de taşır, böylece onu nefesinizle dışarı atabilirsiniz. Kalbinizin içinde, vana benzeri kapakçıklar kanın doğru yönde akmasını sağlar.

Kalbinizin elektrik sistemi, kalp atışınızın hızını ve ritmini kontrol eder. Sağlıklı bir kalp, vücudunuza iyi çalışması için gereken hızda ve doğru miktarda kan sağlar. Hastalık veya yaralanma kalbinizi zayıflatırsa, vücudunuzun organları normal çalışmak için yeterli kan alamaz. Elektrik sistemindeki veya kalp atış hızınızı ve kan basıncınızı kontrol eden sinir veya endokrin sistemleri ile ilgili bir problem de kalbin kan pompalamasını zorlaştırabilir.


Kalp Anatomisi

Kalbiniz göğsün ortasında, akciğerlerinizin yakınında yerleşmiştir. Kas ve diğer kalp dokusuyla çevrili dört oyuk kalp odasına sahiptir. Odalar, kanın doğru yönde akmasını sağladığından emin olmak için kalp kapakçıklarıyla ayrılır.

 

Kalp Odacıkları - Kalp Nasıl Çalışır?

 

Kalbinizdeki iki üst odacığa atriyum ve iki alt odacıklara ventrikül adı verilir. Kan vücuttan ve akciğerlerden atriyumlara, atriyumlardan ventriküllere akar. Ventriküller, kanı kalpten akciğerlere ve vücudun diğer kısımlarına pompalar. İç doku duvarı, kalbinizin sağ ve sol taraflarını böler. Bu duvara septum denir.


Kalbin odaları. Kalbinin dört odası var. Sol ve sağ kulakçık adı verilen iki üst oda ve sol ve sağ ventrikül adı verilen iki alt oda, kalp atışınız olarak bilinen sabit bir ritimde kasılır. Normal bir kalp atışı sırasında, dokularınızdan ve akciğerlerinizden gelen kan atriyumlara, ardından ventriküllere akar. Kalbinizin içindeki interatriyal septum ve intraventriküler septum adı verilen duvarlar, kanın her iki tarafta karışmasını önlemeye yardımcı olur.

 

Kalp Dokusu - Kalp Nasıl Çalışır?

 

Kalp, üç kat dokudan oluşur.

  • Endokardiyum

    , kalp odalarının ince iç astarı olup aynı zamanda kapak yüzeyini de oluşturur.

  • Miyokardiyum

    , kalp odalarınızın kasılmasını ve vücudunuza kan pompalamak için gevşemesini sağlayan orta kalın kas tabakasıdır.

  • Perikardiyum

    , kalbi çevreleyen kesedir. İnce doku katmanlardan oluşmuş, kalbi yerinde tutar ve korur. Katmanlar arasındaki az miktarda sıvı, kalp atışını ve etrafındaki dokular arasındaki sürtünmeyi azaltmaya yardımcı olur.

Kalp kası. Kanı daha verimli pompalamak için, miyokard adı verilen kalp kasınız benzersiz bir düzende ayarlanmıştır. Üç kat miyokard, kalbinizin alt tarafına sarılır. Kalbinizden kanı pompalamak üzere farklı yönlerde döner ve sıkışırlar. 

 

Bazı durumlar kalbin dokusunu etkileyebilir. 

 

Örnekler şunları içerir:

  • Kardiyomiyopati: kalp kasının genişlemiş, kalın veya sert hale geldiği durumdur. Kardiyomiyopati kötüleştikçe, kalp zayıflar ve vücuda kan pompalamak ve normal bir elektriksel ritmi sürdürmek için daha zor hale gelir.

  • Kalp İltihabı: Perikardiyum, miyokardiyum veya endokardiyum dahil olmak üzere, kalpteki doku katmanlarının bir veya daha fazlasında cerehatsiz bir iltihabi durumdur. Bu, kalp yetmezliği, kardiyojenik şok veya düzensiz kalp ritmi gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Kan Akışı

Arterler ve damarlar kalbinizi dolaşım sisteminin geri kalanına bağlar. Toplardamarlar kalbinize kan getirir. Atardamarlar kalbinizden kan taşır. Kalp kapakçıklarınız kan akışının yönünü kontrol etmeye yardımcı olur.

 

Kalp Kapakçıkları 

 

Kalp kapakçıkları kan akışını kontrol ederek, kanın doğru yöne hareket etmesini sağlar. Valfler kanın geriye akmasını önler.

 

Kalbin dört valfi yani kapakçığı var.

  • Triküspit kapak sağ atriyum ve sağ ventrikülü ayırır.

  • Mitral kapak sol atriyumu ve sol ventrikülü ayırır.

  • Pulmoner kapak sağ ventrikülü ve pulmoner arteri ayırır.

  • Aort kapağı sol ventrikülü ve aortu ayırır.

 

Valfler, kalbin atriyum ve ventriküllerinin pompalama hareketi ile zamanında açılır ve kapanır. Açılış ve kapanış, yapraksı birer yapı olan ve kıskaçlar adı verilen bir kapak takımı içerir. Bu kapaklar kanın bir odadan dışarı akmasına izin vermek için açılır ve odanın kanla dolmasını sağlamak için kapanır. Kalp kapağı hastalıkları geri akışa neden olabilir ya da kalbin kan akışını yavaşlatabilir.

 

Kalbin valfleri. İki valf, atriyal ve ventriküllerin arasına, kanın atriyumlara geri akmasını önlemek için kapılar gibi oturur. Triküspit kapak sağ ventrikülünüze, mitral kapak sol ventrikülünüze açılır. Kordae tendinea adı verilen güçlü ince dokular ventriküllerin kuvvetli kasılmaları sırasında valflerinizi yerinde tutar. Ventriküllerden çıkan kan, sol ventrikül ve aortunuzu birleştiren başka bir valf grubundan, pulmoner valftan, sağ ventrikül ve pulmoner bagajınız ve aort valfinden geçer.


Kanın Oksijenlenmesi

Vücudun oksijenden zayıf kanı, kalbe, superior ve inferior vena kava adı verilen iki büyük damar yoluyla girer. Kan, kalbin sağ atriyumuna girer ve sağ ventrikülünüze pompalanır, o da kanı ciğerlerinize pompalar.

 

Pulmoner arter daha sonra oksijeni zayıf kanı kalbinizden akciğerlere taşır. Akciğerleriniz kanınıza oksijen ekler. Oksijen bakımından zengin kan, pulmoner venlerden kalbe geri döner.

 

Akciğerlerden oksijen bakımından zengin kan daha sonra sol atriyuma girer ve sol ventriküle pompalanır. Sol ventrikül, kanı tüm vücudunuza kan damarlarınızdan pompalamak için gereken yüksek basıncı oluşturur.

 

Kan vücudun geri kalanına gitmek için kalbi terk ettiğinde, aort denilen büyük bir arterden geçer. Aortta bazen aort anevrizması adı verilen balon benzeri bir çıkıntı oluşabilir.

 

Dolaşım ve Kalp. 

 

Kalbiniz, çift pompa gibi bir arada çalışan, sol ve sağ olmak üzere iki yarıya bölünmüştür. Kalbinizin sağ tarafında, vücudunuzun dokularındaki oksijeni zayıf kan, üst ve alt vena kava olarak adlandırılan büyük damarlardan sağ atriyuma akar. Daha sonra kan, kendisini oksijen toplamak ve karbondioksitten kurtulmak için akciğerlerinize gönderen sağ ventrikülünüze hareket eder. Kalbinizin sol tarafında, akciğerlerinizdeki oksijen bakımından zengin kan, pulmoner ven aracılığıyla sol atriyuma akar. Kan daha sonra sol ventrikülünüze hareket eder, bu da kasılıp gevşeyerek, aort yoluyla, hücrelerinizi ve dokularınızı beslemek için kanı vücuda pompalar.

 

Kalp Kasının Oksijenlenmesi

 

Vücuttaki diğer kaslar gibi, kalbinizin oksijen ve besin almak için kana ihtiyacı vardır. Koroner arterleriniz (kalpteki atardamarlar) kalbin kan ihtiyacını tedarik eder. Bu arterler aorttan ayrılır, böylece vücudunuzdaki organların yanı sıra kalbe oksijen bakımından zengin kan verilir

  • Sol Koroner Arter, sol atriyum ve ventrikül ve ventriküller arasındaki septum dahil, kalbinizin sol tarafına kan iletir.

  • Sirkumfleks arter, sol ventrikülün bir kısmına kan vermek için sol koroner arterden ayrılır.

  • Sol ön inen arter de sol koroner arterden dallanır ve hem sağ hem de sol ventrikülün bazı kısımlarına kan sağlar.

  • Sağ koroner arter sağ atriyuma ve her iki ventrikülün bir bölümüne kan sağlar.

  • Marjinal arterler sağ koroner arterden dallanır ve sağ atriyum yüzeyine kan sağlar.

  • Arka inen arter de sağ koroner arterden dallanır ve her iki ventrikülün dibine kan sağlar.

 

Vücuda Oksijen Sağlayan Arterler. 


Koroner arterler aorttan dallanır ve kalp kasına oksijen ve besin sağlar. Aortunuzun tepesinden, atardamarlar kanınızı başınıza ve kollarınıza taşımak üzere ayrılırlar. Aortun orta ve alt kısımlarından dallanan arterler ise vücudunuzun geri kalanına kan sağlar. 

 

Bazı koşullar bu kalp damarlarından normal kan akışını etkileyebilir. 

 

Örnekler şunları içerir:

  • Anjina

  • Kalp Krizi

  • İskemik Kalp Hastalığı

Koroner damarlar, oksijenden düşük kanı kalbin kaslarından sağ atriyuma geri döndürür, böylece akciğerlere pompalanabilir,

 

Bu damarlar şunlardır:

  • Ön Kalp Damarları

  • Büyük Kalp Damarı

  • Orta Kalp Damarı

  • Küçük Kalp Damarı


Bu konularla da ilgilenebilirsiniz:


Anjiyo Nedir? Koroner Anjiyografi

Kalp Krizi Nedir?

Kalp Krizi Belirtileri

Kalp Krizine İlkyardim ve Tedavi

Kalp Krizi Sonrası

Kalp Dostu Yaşam Tarzı Değişiklikleri


bottom of page