Zinde Yaşam Platformunuz
Kanser Tedavisi, Egzersiz, Diyet, Sağlıklı Yaşam
Kanser tedavisi sona erdiğinde, insanlar hayatlarında umut ve mutluluk , aynı zamanda endişe ve korku da getirebilen yeni bir bölüme başlarlar. İki insan birbirine benzemez. Her insanın bu duyguları yönetmek için kendi başa çıkma ve öğrenme yolu vardır.
Duyguları yönetmeyi öğrenmek kadar sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek de zaman ve pratik alacaktır. Daha sağlıklı bir yolda yürümeye hazırlanırken, aşağıda birkaç ana başlık halinde hangi adımların atılabileceğine bir göz atalım.
Aktif Kalmak
Fiziksel aktivite, kanser tedavisinden sonra iyileşmenizin önemli bir parçası olabilir.
Tedavi süresince, sadece daha az oturmak ve kısa yürüyüşler yapmak için fırsatlar yaratmak bile yardımcı olabilir.
Aktif olmanın birçok yararı vardır ve aşağıdakilere yardımcı olabilir:
· yorgunluğu ve bazı tedavi yan etkilerini azaltması
· kaygı ve depresyonu azaltması
· ruh hali ve yaşam kalitesini geliştirmesi
· kaslar, eklemleri ve kemikleri güçlendirmesi
· kalbinize iyi bakması ve diğer sağlık sorunları riskini azaltması
Önerilen seviyelerde aktif olmak ve sağlıklı bir kiloda kalmak, bazı kanserlerin tekrar nüksetme riskini azaltabilir.
Eğer egzersiz yapmaya alışkın değilseniz ya da bir süredir egzersiz yapmıyorsanız, devamlılık sağlamak konusunda endişe edebilirsiniz. Ancak şunu haırlamakta fayda var ki aktif olmak yoğun egzersiz yapmanız gerektiği anlamına gelmez. Başlangıç olarak kısa yürüyüşler yapmak, evin etrafındaki ufak işlerle ilgilenmek veya basit bahçe aktiviteleri kadar kolay olabilir.
Gücünüzü kademeli olarak artırdıkça, hoşunuza giden bir etkinlik seçebilirsiniz. Yürüyüş, dans, yoga, koşu, bisiklete binme, daha zinde ve sağlıklı olmanıza yardımcı olacak birçok aktiviteden bazılarıdır. Her geçen gün daha fazla enerjiniz olduğunu ve kendinizi daha iyi hissedeceğinizi göreceksiniz.
Diyet ve Sağlıklı Beslenme
Yiyeceklerin kanser gelişme riskini nasıl etkileyebileceğini bulmak için birçok araştırma yapılmaktadır.
Bazı araştırmalar, aşırı kilolu olmanın ve yeterli meyve ve sebze yememenin kanser riskinizi artırabileceğini göstermiştir. Ancak bu konuda kesin bilgi vermeden daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor.
Dengeli bir beslenme, genel sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi seçimlerden biridir. Sağlıklı bir kiloda kalmak, gücünüzü korumanıza veya yeniden kazanmanıza ve daha fazla enerjiye sahip olmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca yeni kanser, kalp hastalığı, inme ve diyabet riskini de azaltabilir.
Beslenme düzeninizde değişiklik yapmak her zaman kolay değildir. Hele ki kanserle mücadele ediyor ve tedavinize devam ediyorsanız daha da zor olabilir. Bununla baş edebilmek için değişiklikleri yavaş yavaş uygulamaya koyabilirsiniz, böylece farklı yemek tarzlarını benimsemek daha kolay olur.
Dengeli, sağlıklı bir diyet çeşitli yiyecekler içerir. Farklı gıda türlerini bilmek, diyetiniz hakkında seçim yapmayı kolaylaştırır. Doktorunuz, uzman hemşireniz veya diyetisyeninizden bu konuda tavsiye alabilirsiniz.
Meyve ve sebzeler sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır. Günde beş porsiyon meyve ve sebze yemeye çalışın.
Nişastalı gıdalar ve lif bize daha fazla enerji verir, bu nedenle kahverengi pirinç, fasulye ve kepekli ekmek yemek iyidir.
Et, balık ve bakliyatlardan gelen protein, vücut hücrelerimizin büyümesine ve onarılmasına yardımcı olur.
Günümüzde çoğu insan çok fazla yağ ve tuz yiyor. Fındık ve tohumlardaki doymamış yağlar iyidir, ancak kızarmış yiyecekler, çikolata ve peynirdeki doymuş yağlar sağlıklı değildir ve kilo almanızı sağlar.
Alkol, bazı kanserlerin gelişme riskini artırabilir. İçtiğiniz alkol miktarını azaltmak daha sağlıklı bir yaşam tarzına yol açabilir.
Sağlıklı Bir Kiloyu Korumak
Sağlıklı bir kiloda tutmak kalp hastalığı, felç ve diyabet riskini azaltır. Kilonuzu yönetmek, belirli kanser türlerini geliştirme riskini ve bazı kanserlerin geri dönüş riskini de azaltabilir.
Vücut Kitle İndeksiniz(BKİ) i hesaplayarak sağlıklı kilonuzu koruyabilirsiniz.
Vücut Kitle İndeksiniz, fazla kilolu veya düşük kilolu olup olmadığınızı görmenizi sağlar:
· 18,5'ten az: zayıf
· 18.5 ile 24.9 arası: sağlıklı kilo
· 25 ila 29,9 arası: fazla kilolu
· 30 üstü BKİ: obez
Belinizi ölçmek, sağlıklı kilonuzun üstünde olup olmadığınızı belirlemenize de yardımcı olabilir.
Fazla kiloluysanız, yavaş yavaş kilo vermeye çalışmak iyi bir fikirdir. Her hafta 0,5 ila 1 kg arasında kilo vermeyi hedefleyin. Doktorunuz ve diyetisyeniniz size tavsiyelerde bulunabilir ve bu süreçte size destekleyebilir.
Sigarayı Bırakmak
Eğer sigara içiyorsanız, bırakmayı seçmek sağlığınıza fayda sağlayacak bir karardır. Sigara içmek çeşitli kanser türlerinin riskini artırır. Ayrıca kalp ve akciğer hastalıklarına da yol açabilir. Bir kanser türü ile mücadele çıkıyorsanız, sigarayı bırakmanın stresli olduğunu görebilirsiniz.
Bununla birlikte, araştırmalar sigara içmeyenlerin kanser tedavisi sırasında daha az yan etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Bırakmaya hazırsanız, sigarayı bırakmak daha iyi hissetmenize ve daha sağlıklı olmanıza yardımcı olacaktır.
Sigarayı bırakmanın birçok faydası olduğunu göreceksiniz:
· sağlık yararları – doktorunuz veya hemşireniz bunu her yönüyle sizinle konuşabilir, sorularınızı cevaplayabilir ve sigaranın vücudunuzu nasıl etkilediğini açıklayabilir
· finansal faydalar - sigarayı bırakmak yılda binlerce liradan tasarruf etmenizi sağlayabilir
· fiziksel faydalar - cildiniz daha parlak ve sağlıklı görünecek
· ailenize faydaları - onları pasif sigara içmenin zararlı etkilerine karşı koruyacaksınız
Bu konularla da ilgilenebilirsiniz: