UA-168268421-2
top of page

Karbonhidratlar Proteinler Yağlar

lung.png

Karbonhidratlar vücudun ana enerji kaynağıdır. Meyve, sebze, süt ve tahıl besin grupları tüm karbonhidrat içerir.

 

Şeker, bal ve şurup gibi tatlandırıcılar ve şeker, alkolsüz içecekler ve kurabiyeler gibi ilave şekerler içeren yiyecekler de karbonhidrat içerir.

 

Karbonhidratlarınızın çoğunu, şekerler veya rafine edilmiş tahıllar yerine meyveler, sebzeler, yağsız ve az yağlı süt ürünleri ve tam tahıllardan almaya çalışın.

Karbonhidratlar

Karbonhidratlı birçok gıda da lif sağlar. Lif, vücudunuzun sindiremediği bir karbonhidrat türüdür. Meyveler, sebzeler, fındık, tohumlar, fasulye ve kepekli tahıllar dahil olmak üzere bitkilerden gelen birçok gıdada bulunur. Lifli yiyecekler yemek, mide veya kabızlık gibi bağırsak problemlerini önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca kolesterol ve kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir.


Gıdalardan lif almak diyet takviyelerinden daha iyidir. Yavaşça lif eklemeye başlayın. Bu gazın önlenmesine yardımcı olacaktır. 

 

Gıdalarınıza lif eklemek için:

  • Pişmiş kuru fasulye, bezelye ve mercimek yiyin.

  • Derileri meyve ve sebzelerinize bırakın, yemeden önce yıkayın.

  • Meyve suyuna göre bütün meyveyi seçin.

  • Tam tahıllı ekmekler ve lif içeren tahıllar yiyin.

Proteinler

Proteinler genellikle vücudun yapı taşları olarak adlandırılır. Doku oluşturmak ve onarmak için kullanılırlar. Enfeksiyonla savaşmanıza yardımcı olurlar. Vücudunuz enerji için ekstra protein kullanır. 

 

Protein gıdaları grubu, deniz ürünleri, yağsız et ve kümes hayvanları, yumurta, fasulye ve bezelye, soya ürünleri ve tuzsuz kabuklu yemişler ve tohumları içerir. Protein, süt grubunda da bulunur . Bitki kaynaklarından elde edilen protein doymuş yağda daha düşük olma eğilimindedir, kolesterol içermez ve lif ve sağlığı geliştiren diğer besinler sağlar.

Yağlar

Yağlar size enerji verir ve vücudun belirli vitaminleri emmesine yardımcı olurlar. Esansiyel yağ asitleri vücudun işlev görmesine yardımcı olur, ancak vücudunuz tarafından yapılmazlar - onları tüketmeniz gerekir. 


Birçok gıda doğal olarak süt ürünleri de dahil olmak üzere yağ içerir; etler, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve yumurtalar; ve tohumlar, fındık, avokado ve hindistancevizi.


Bazı yağ türleri sağlığınız için kötü olabilir - doymuş yağlar ve trans yağlar:

  • Doymuş yağlar tereyağı, sığır eti yağı ve hindistancevizi, palmiye ve hurma çekirdeği yağlarında en fazla miktarda bulunur. Daha yüksek yağlı etler, süt ürünleri ve kekler, kurabiyeler ve bazı atıştırmalık yiyecekler doymuş yağlarda daha yüksektir. Birçok içerikli yemekler, pizza, güveç, hamburger, tako ve sandviç de dahil olmak üzere yaygın doymuş yağ kaynaklarıdır.
  • Trans yağ asitleri için kısa olan trans yağlar, bazı gıdalarda doğal olarak bulunur ancak yapay olarak da üretilir. Çünkü trans yağlar sağlıklı değildir, gıda üreticileri bunları kaldırıyorsunuz. Ancak trans yağlar, bazı tatlılar, mikrodalga patlamış mısır, dondurulmuş pizza, margarin ve kahve kreması gibi bazı işlenmiş gıdalarda hala bulunabilir.

Çoğunlukla trans yağlar ve doymuş yağlar içeren yağlar oda sıcaklığında katı haldedir. Doymuş yağ alımınızı her gün kalorilerinizin yüzde 10'undan daha azıyla sınırlayın ve trans yağ alımını mümkün olduğunca düşük tutun .


Toplam yağ alımını önerilen aralıkta tutarken doymuş ve trans yağları bu iki sağlıklı yağ türüyle değiştirin :

  • Tekli doymamış yağlar. Bunlar, kanola, zeytin, fıstık, ayçiçeği ve aspir yağlarında ve avokado, fıstık ezmesi ve çoğu fındıkta en fazla miktarda bulunur.
  • Çoklu doymamış yağlar. Bunlar ayçiçeği, mısır, soya fasulyesi ve pamuk tohumu yağlarında ve yağlı balık, ceviz ve bazı tohumlarda en fazla miktarda bulunur.

Yağlar çoğunlukla tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar içerir ve oda sıcaklığında sıvıdır. Bu tür yağlar, doymuş yağların yerini aldıklarında kalp hastalığı şansınızı azaltmış gibi görünmektedir. Ancak bu, beslenme kılavuz bilgilerinin önerdiğinden daha fazlasını yiyebileceğiniz anlamına gelmez .


Diyetinizdeki doymuş yağı azaltmak için:

  • Daha az yağ içeren et kesimlerini seçin ve cildi tavuktan çıkarın
  • Az yağlı veya yağsız süt ürünleri kullanın
  • Yemek pişirmek için zeytin veya kanola gibi yağları seçin
  • Doymuş yağlarda daha yüksek olan malzemeleri sebze, kepekli tahıllar, az yağlı ve yağsız süt ürünleri veya et ve kümes hayvanlarının yağsız kesimleri ile değiştirin
  • Beslenme değerleri etiketini okuyun ve doymuş yağ oranı düşük ürünleri seçin

Karbonhidrat Mekanizması hakkında daha fazla okuyun.

Karbonhidrat Çeşitlerini öğrenmek için burayı tıklayın.


bottom of page