Zinde Yaşam Platformunuz
Kolon Kanseri (Kolorektal Kanser)
Kolorektal kanser, kolon veya rektumda ortaya çıkan kanserdir. Bazen kısaca kolon kanseri denir. Kolon, kalın bağırsaktır. Rektum, kolonu anüse bağlayan geçittir. Bazen kolon veya rektumda polip adı verilen anormal büyüme oluşur. Zamanla, bazı polipler kansere dönüşebilir.
Tarama testleri polipleri bulabilir, böylece kansere dönüşmeden önce çıkarılabilirler. Tarama aynı zamanda tedavinin en iyi şekilde çalıştığı erken bir dönemde kolon kanserini (kolorektal kanseri) bulmanıza yardımcı olur.
Kolon Kanseri (Kolorektal Kanser) Taraması
50 ila 75 yaşları arasındaysanız, kolon kanseri/ kolorektal kanser taraması yapılmalıdır.
Uzmanlar 50 yaşından başlayarak tarama yapılmasını önermektedir. Bazı gruplar, 45 yaşından önce başlatılmasını önermektedir.
Yeni kolon kanseri / kolorektal kanser vakalarının büyük çoğunluğu (yaklaşık % 90’ı) 50 yaş ve üstü kişilerde görülür.
Tüm dünyada milyonlarca kişi önerildiği gibi tarama testlerini yaptırmıyor. Erken saptandığında genellikle tedavinin başarılı sonuçlandığı kolon kanseri/ kolorektal kanser önleme veya erken bulma şansını kaçırıyorlar.
Kolon kanseri/ kolorektal kanser için yüksek risk altında olabileceğinizi düşünüyorsanız, aile sağlığı geçmişinizi öğrenin ve 50 yaşından önce taramaya başlayıp başlamamanız gerektiğini doktorunuza sorun.
Herhangi bir semptomu bulunmaksızın hastalığı saptamaya yönelik olarak yapılan testlere tarama testleri adı verilir (Kişide semptomların varlığı söz konusu olduğunda altta yatan nedeni ortaya koymak için yapılan testler, tanı testleridir.)
Kolon kanseri (Kolorektal kanser) neredeyse her zaman kolon veya rektumdaki prekanseröz poliplerden (anormal büyüme) gelişir. Tarama testleri prekanseröz polipleri bulabilir, böylece kansere dönüşmeden önce çıkarılabilirler. Tarama testleri aynı zamanda kolon kanserini (kolorektal kanseri), tedaviye en iyi şekilde cevap verdiği erken dönemde bulabilir.
Kolon Kanseri (Kolorektal Kanser) Taramasını Kimler Yaptırmalıdır?
50 yaşından itibaren düzenli tarama, kolon kanseri/ kolorektal kanseri önlemenin anahtarıdır. USPSTF (ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü), 50 ila 75 yaşlarındaki yetişkinlerin kolon kanseri/ kolorektal kanser taraması yaptırmasını önermektedir. Aynı zamanda, 76 ila 85 yaşlarındaki yetişkinlerin doktorlarından, tarama yaptırmalarını istemelerini önermektedir.
USPSTF (ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü), dışkı testleri, esnek sigmoidoskopi, kolonoskopi ve BT kolonografi (sanal kolonoskopi) dahil olmak üzere çeşitli kolon kanseri/ kolorektal kanser tarama stratejilerini önermektedir.
Kolon Kanseri (Kolorektal Kanser) Taraması Kaç Yaşında Yapılmalıdır?
50 yaşına girdikten kısa bir süre sonra kolon kanseri/ kolorektal kanseri taramaya başlamalı, daha sonra düzenli aralıklarla taramaya devam etmelisiniz.
Bununla birlikte, aşağıdaki durumların varlığı söz konusu olduğunda, 50 yaşından önce veya diğer insanlardan daha sık test edilmeniz gerekebilir:
· Siz veya yakın bir akrabanızda kolorektal polipler veya kolon kanseri/ kolorektal kanser varsa,
· Enflamatuvar Bağırsak Hastalığı(IBS), Crohn hastalığı veya ülseratif kolitiniz varsa,
· Ailesel adenomatöz polipozis (FAP) gibi genetik bir sendromunuz var veya Polipöz olmayan kalıtsal kolorektal kanser (Lynch Sendromu) tanınız varsa
Kolon kanseri/ kolorektal kanser için yüksek risk altında olduğunuzu düşünüyorsanız, doktorunuzla şu konuları konuşun:
· Taramaya ne zaman başlamalıyım?
· Hangi test benim için doğru?
· Ne sıklıkla test yaptırmalıyım?
Bu konularla da ilgilenebilirsiniz: