Zinde Yaşam Platformunuz
Anjiyo Nedir? Koroner Anjiyografi
Koroner Anjiyografi ya da diğer adıyla anjiyografi, koroner arterlerdeki plak birikiminin neden olduğu tıkanmaları tespit etmek için genellikle iyot içeren kontrast boya ve x ışını resimleri kullanan bir prosedürdür.
Anjiyo Nasıl Yapılır?
Damarlardaki tıkanmalar, kalbinizin oksijen ve önemli besinleri almasını önler. Koroner Anjiyografi ya da diğer adıyla Anjiyo, göğüs ağrısı, ani kalp durması ya da Elektrokardiyogram (EKG) veya Egzersiz Stres Testi gibi testlerden çıkan anormal sonuçlar doğrultusunda iskemik kalp hastalığını teşhis etmek için kullanılır. Tıkanıklıkları tespit etmek önemlidir çünkü zamanla, özellikle fiziksel aktivite veya stres ile, göğüs ağrısına veya kalp krizine neden olabilirler. Kalp krizi geçiriyorsanız, koroner anjiyografi, doktorunuzun tedavinizi planlamasına yardımcı olabilir.
Kardiyologlar, koroner anjiyografinizi bir hastanede veya uzman bir laboratuvarda yapacaklardır. İşlem sırasında uyanık kalacaksınız, böylece doktorunuzun talimatlarını takip edebilirsiniz, ancak sizi rahatlatmak için ilaç alacaksınız. Koroner Anjiyografi yapılırken hareketli bir masanın üstünde sırtüstü yatarsınız.
Genellikle koroner anjiyografi kalp kateterizasyonu ile yapılır. Bunun için doktorunuz bir kan damarı içinde küçük bir delik açmadan önce kol, kasık veya üst uyluk veya boyundaki bir alanı temizler ve uyuşturur. Daha sonra doktorunuz kan damarınıza bir kateter tüpü yerleştirir. Doktorunuz kateteri koroner arterinize yerleştirmek için röntgen resimleri çekecektir. Kateter yerleştirildikten sonra doktorunuz, tıkanmaları vurgulamak için kateter içinden kontrast boyayı enjekte edecek ve kalbinizin röntgen fotoğraflarını çekecektir. Tıkanmalar tespit edilirse, kalbinize kan akışını düzeltmek amacıyla, doktorunuz Koroner Anjiyografi ya da Anjiyo adı da verilen, Perkütan (Cilt Yoluyla) Koroner Girişim gerçekleştirecektir.
Anjiyo işlemi genellikle 30 ila 60 dk arası sürer.
Koroner anjiyografiden sonra doktorunuz kateteri çıkaracak, kan damarını kapatmak için bir kapatma cihazı kullanacak ve kolunuz, kasıklarınız veya boynunuzda açılan noktayı kapatıp bandajlayacaktır. Kateterin yerleştirildiği yerde morarma veya ağrı yaşayabilirsiniz. İşlemi takiben birkaç saat veya bir gece hastanede kalacaksınız. Bu süre zarfında, kalp atış hızınız ve kan basıncınız izlenecektir. Hareketiniz, kateterin yerleştirildiği delikten kanamayı önlemek için sınırlı olacaktır. İşlemden sonra aldığınız ilaçlar veya anestezi nedeniyle eve giderken yanınızda bir refakatçi gereklidir.
Koroner anjiyografi, çok yaygın bir işlem olup nadiren ciddi sorunlara neden olur. Olası komplikasyonlar arasında kanama, kontrast boyaya karşı alerjik reaksiyonlar, enfeksiyon, kan damarı hasarı, aritmi, kalp krizi veya felci tetikleyebilecek kan pıhtıları, böbrek hasarı ve kalp çevresinde sıvı birikmesi olabilir. Yaşlı veya kronik böbrek hastalığı veya diyabet gibi belirli koşulları olan kişilerde komplikasyon riski daha yüksektir.
Koroner bilgisayarlı tomografi (BT) anjiyografi veya koroner CTA adı verilen bir görüntüleme testi, kalpteki tıkanıklıkları tespit etmek için koroner anjiyografi yerine tercih edilebilir. Koroner CTA’da da kontrast boya kullanılmasına rağmen, koroner anjiyografinin birçok komplikasyonuna neden olan invaziv kalp kateterizasyonu prosedürünü gerektirmez.
Bu konularla da ilgilenebilirsiniz:
Kalp Krizine İlk Yardım ve Tedavi
Kalp Dostu Yaşam Tarzı Değişiklikleri