Zinde Yaşam Platformunuz
Meme Kanseri
Meme kanseri, memedeki hücrelerin kontrolden çıktığı bir hastalıktır. Farklı meme kanseri türleri vardır. Meme kanseri türü, memedeki hangi hücrelerin kansere dönüştüğüne bağlıdır.
Meme kanseri memenin farklı bölgelerinde başlayabilir. Bir meme üç ana bölümden oluşur: lobüller, kanallar ve bağ dokusu. Lobüller süt üreten bezlerdir. Kanallar, memeye süt taşıyan tüplerdir. Bağ dokusu (lifli ve yağlı dokudan oluşur) bu dokuların etrafını sarar ve her şeyi bir arada tutar. Çoğu meme kanseri kanallarda veya lobüllerde başlar.
Meme kanseri, kan damarları ve lenf damarları yoluyla memenin dışına yayılabilir. Meme kanseri vücudun diğer bölgelerine yayıldığında metastaz yaptığı söylenir.
Meme Kanseri Türleri
En yaygın meme kanseri türleri:
İnvaziv duktal karsinom:
Kanser hücreleri kanalların dışında meme dokusunun diğer kısımlarına doğru büyür. İnvaziv kanser hücreleri de vücudun diğer bölgelerine yayılabilir veya metastaz yapabilir.
İnvaziv lobüler karsinom:
Kanser hücreleri lobüllerden, yakın olan meme dokularına yayılır. Bu invaziv kanser hücreleri vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir.
Bunların dışında Paget Hastalığı, medular, musinöz ve enflamatuvar (iltihabi) gibi daha az yaygın meme kanseri türleri de vardır.
Duktal karsinom in situ (DCIS), meme kanserine yol açabilen bir meme hastalığıdır. Kanser hücreleri sadece kanalların astarındadır ve memedeki diğer dokulara yayılmamıştır.
Meme Kanseri Taraması
Tarama, kanser tedavisinde, tedavinin daha kolay olduğu erken dönemde meme kanserini bulmaya yardımcı olabilir.
Meme kanseri, hastalığın belirtileri veya semptomları olmadan önce bir kadının göğüslerini kanser için kontrol etmek anlamına gelir.
Tüm kadınların sağlık hizmetleri sağlayıcıları tarafından kendileri için en iyi tarama seçenekleri hakkında bilgilendirilmesi gerekir. Taramanın yararları ve riskleri hakkında bilgi verildiğinde ve doktorunuzla taramanın sizin için uygun olup olmadığına ve varsa ne zaman sahip olacağına karar verdiğinizde buna bilinçli ve paylaşılan karar verme denir.
Meme kanseri taraması meme kanserini önleyemese de meme kanserinin erken tedavi edilmesinin daha kolay olduğu durumlarda bulunmasına yardımcı olabilir. Hangi meme kanseri tarama testlerinin sizin için doğru olduğu ve ne zaman sahip olmanız gerektiği konusunda doktorunuzla konuşun.
Meme Kanseri Taramasını Kimler Yaptırmalıdır?
ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü (USPSTF), hastalıkları önlemenin en iyi yolunu araştıran ve doktorların hastaların hastalıklardan kaçınmasına veya onları erken bulmalarına nasıl yardımcı olabileceği konusunda önerilerde bulunan doktorlardan ve hastalık uzmanlarından oluşan bir organizasyondur.
ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü (USPSTF), 50-74 yaş arası ve ortalama meme kanseri riski taşıyan kadınların her iki yılda bir mamografi yaptırmasını önerir. 40-49 yaş arası kadınlar ne zaman başlayacakları ve ne sıklıkla mamografi yaptıracakları konusunda doktorlarıyla veya diğer sağlık uzmanlarıyla konuşmalıdır.
Kadınlar, 50 yaşından önce mamografi yaptırmaya başlayıp başlamadıklarına karar verirken tarama testlerinin yararlarını ve risklerini tartmalıdır.
Meme Kanseri Tarama Testleri
Nerede Yaptırabilirim?
Bir klinikte, hastanede veya doktor ofisinde meme kanseri taraması yaptırabilirsiniz. Meme kanseri taraması yaptırmak istiyorsanız, doktorunuzun ofisini arayın.
Sağlık sigortası planlarının çoğunun, 40 yaşından başlayan kadınlar için her iki yılda bir mamografiyi kapsaması gerekir.
Mamografi
Bir mamografi, memenin röntgen işlemi anlamına gelir. Mamografi, tedavinin daha kolay olduğu erken dönemde ve semptomların hissedebilecek kadar büyük olmadan önce meme kanserini bulmanın en iyi yoludur. Düzenli mamografi yaptırmak, meme kanserinden ölme riskini azaltabilir.
Mamografi, çoğu kadın için meme kanseri bulmanın en iyi yoludur.
Meme MR
Meme MR, memenin fotoğraflarını çekmek için manyetik ve radyo dalgaları kullanır. MR, meme kanseri olma riski yüksek olan kadınları taramak için mamografi ile birlikte kullanılır. Meme MR'ları kanser olmasa bile anormal görünebileceğinden, ortalama risk altındaki kadınlar için kullanılmazlar.
Klinik Meme Muayenesi
Bir klinik meme muayenesi, meme dokusundaki yumru veya diğer değişiklikler için hissetmek ellerini kullanan bir doktor veya hemşire tarafından bir muayenedir.
Kendi Kendine Meme Muayenesi
Göğüslerinizin nasıl göründüğüne ve hissettiğine aşina olmak, sizde endişe uyandırabilecek yumrular, ağrı veya boyut değişiklikleri gibi semptomları fark etmenize yardımcı olabilir. Bunlar kendi kendine meme muayenesi sırasında bulunan değişiklikleri içerebilir. Fark ettiğiniz değişiklikleri doktorunuza veya sağlık uzmanınıza bildirmelisiniz.
Meme Kanseri Taramasının Yararları ve Riskleri
Her tarama testinin yararları ve riskleri vardır, bu nedenle mamografi gibi herhangi bir tarama testi yapmadan önce doktorunuzla konuşmanız önemlidir.
Taramanın Yararları
Taramanın yararı, tedavinin daha kolay olduğu zamanlarda kanseri erken bulmaktır.
Tarama Riskleri
Riskler, doktor kanser gibi görünen ancak olmayan bir şey gördüğünde yanlış pozitif test sonuçlarını içerebilir. Bu, pahalı, invazif, zaman alıcı ve kaygıya neden olabilecek daha fazla teste yol açabilir.
Testler ayrıca aşırı tanıya neden olabilir, ki bu durum doktorların semptomlara veya sorunlara neden olmayacak veya hatta kendi başlarına yok olabilecek bir kanser bulmaları durumudur. Aşırı tedavi, meme kanseri için önerilen cerrahi veya radyasyon tedavisi gibi tedavileri içerebilir. Bunlar gereksiz ve istenmeyen yan etkilere neden olabilir.
Meme kanseri taramasından kaynaklanan diğer potansiyel zararlar, prosedür sırasında ağrı ve mamografi testinin kendisinden radyasyona maruz kalmayı içerir. Bir mamografideki radyasyon miktarı az olmakla birlikte, tekrarlanan röntgen ışınlarına maruz kalma riski olabilir.
Mamografi ayrıca, yanlış negatif test sonuçları adı verilen ve kanser bulmayı ve tedaviyi geciktirebilecek bazı kanserleri de gözden kaçırabilir.
Bu konularla da ilgilenebilirsiniz: