UA-168268421-2
top of page

Menopoz Ne Demektir?

lung.png

Menopoz, bir kadının hayatının adet dönemlerinin durduğu zamandır. Genellikle doğal şekilde, çoğu zaman 45 yaşından sonra ortaya çıkar. Menopoza giden zamana menopoz geçişi veya perimenopoz denir.


Menopoz, kadının yumurtalıklarının östrojen ve progesteron hormonlarını üretmeyi bırakması nedeniyle olur. Cerrahi veya tıbbi menopoz, yumurtalıkların veya rahmin çıkarılması için yapılan ameliyatın veya meme kanserini tedavi etmek için kemoterapi veya hormon tedavisi gibi tıbbi tedavilerin sonucu olan östrojenin azalması için kullanılan terimdir.


Bir kadın, bir yıldır adet dönemi olmadığı zaman menopoza girmiştir. Değişiklikler ve semptomlar birkaç yıl önce başlayabilir ve şunları içerir:


· Adet dönemlerinde değişiklik - daha kısa veya daha uzun süreli, daha hafif veya daha ağır şiddette ve daha fazla veya daha az zaman aralarla gerçekleşir

· Sıcak basmaları ve / veya gece terlemeleri

· Uyku problemleri

· Vajinal kuruluk

· Ruh hali değişiklikleri

· Odaklanma sorunu

· Saç dökülmesi, yüzde tüylenme


Bazı belirtiler tedavi gerektirebilir. Menopozun en iyi nasıl yönetileceği hakkında doktorunuzla konuşun.

Doktorun tıbbi geçmişinizi ve ailenizin tıbbi geçmişini bildiğinden emin olun. Bunların içinde kalp hastalığı, osteoporoz veya meme kanseri riskleri de dahildir.

Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Perimenopoz, bir kadının adet döngüsünde bir değişiklik ile başlar. Perimenopoz sırasında, bir kadının dönemleri daha uzun veya daha kısa bir süreli, daha hafif veya daha ağır olabilir ve genellikle düzensizdir. Bu tür değişiklikler beklenmesine rağmen, kadınlar ağır kanama, birbirine çok yakın olan dönemler veya bir haftadan uzun süren lekelenme şikayetlerinin devam etmesi halinde bir sağlık uzmanına danışmalıdır.


Menopozun yaygın bir belirtisi, sıcak basması ortaya çıkmasıdır. Sıcak basması hissi, kadının vücudundaki östrojen seviyelerinin değişmesi nedeniyle meydana gelir; ani bir ısı hissinden oluşur, yüzde, boyunda, göğüste ve kollarda kırmızı lekeler ve terleme ve ardından titremeyi içerebilir. Sıcak basmaları 30 saniye ila 10 dakika sürebilir.


Menopoz sırasında, birçok kadın cinsel ilişkide rahatsızlık yaşatabilen ve vajinal veya idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilen vajinal kuruluk yaşar. Ek olarak, mesane kasları zayıflayabilir, bu da hapşırma, öksürme, gülme veya koşma sırasında idrar sızıntısına neden olabilir.


Bazı kadınlar menopoz yıllarında cinsel ilişkiye girmediklerini, bazıları ise cinsel ilişkiden daha fazla keyif aldıklarını fark eder. Kadınların perimenopoz sırasında hala gebe kalabileceklerini ve uygun doğum kontrol önlemleri almaları gerektiğini belirtmek önemlidir. Ayrıca, menopoz cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalanma riskini değiştirmez.


Ek olarak, iyi bir gece uykusu almak menopoz dönemindeki kadınlar için bazen zor olabilir. Gece terlemeleri veya diğer nedenlerle, uzun süreli uyku eksikliği yorgunluğa, enerji eksikliğine ve hafıza sorunlarına yol açabilir.


Bir kadın menopozdan döneminden geçerken sinirlilik veya anksiyete gibi ruh hali değişiklikleri yaşayabilir. Bu belirtiler, kadının hayatında bu süre zarfında meydana gelmesi muhtemel olan hormonlardaki değişimler veya yaşlı ebeveynlerin bakımı gibi yaşam tarzı faktörlerinden de kaynaklanabilir.


Menopozda aynı zamanda kadınları osteoporoz ve kalp hastalığı riski altına sokabilecek diğer fiziksel değişiklikler meydana gelir. Östrojen kaybı, kadınlarda osteoporoza yani kemik yoğunluğunun kaybedilmesine neden olur. Bu, kemiklerin zayıflamasına veya kırılmaya eğilimli olmasına neden olabilir.


Menopozdan sonra östrojen kaybına veya normal yaşlanma ile ilgili diğer sorunlara bağlı olarak kalp hastalığı gelişebilir. Kilo alımı, yüksek tansiyon ve diyabet kalpte strese neden olarak kalp krizi veya felç riskini artırabilir.

Menopoza Neden Olan Nedir?

Menopozun doğal sürecinde, bir kadının yumurtalıkları yumurta salgımayı, östrojen ve progesteron hormonlarını yapmayı bırakır. Bu olaylar meydana geldiğinde, adet dönemleri kesilir ve artık kadın doğurgan değildir.


Menopoz, bir kadının yumurtalıklarının cerrahi olarak çıkarılmasından sonra, kemoterapi sonrası veya meme kanseri tedavisi için hormon tedavisinden sonra da ortaya çıkabilir.

Menopoz Nasıl Teşhis Edilir?

Kadınlar genellikle sağlık uzmanlarının resmi teşhisi olmadan menopoz belirtilerini ve semptomlarını fark ederler. Menstrüel paternlerde bir değişiklik ve sıcak basması görünümü genellikle ilk işaretlerdir.


Bir sağlık uzmanı kan ve idrar test sonuçlarını bir kadının menopozda olup olmadığını söylemek için kullanabilir.


Menopoz sırasında ve sonrasında, bir kadın sağlığını izlemek için düzenli fiziksel, pelvik, meme, kolorektal ve cilt muayeneleri yaptırmalıdır.

Menopozda Görülen Sorunlar ve Tedaviler Nelerdir?

Menopoz yaşlanmanın normal bir parçasıdır ve her kadın buna girer. Önlenemez ve normalde tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, menopozun bazı belirtileri tedavi ile azaltılabilir veya ortadan kaldırılabilir. Benzer şekilde, osteoporoz ve kalp hastalığı gibi menopoz ile ilişkili bozukluk veya hastalık riskleri de tedaviden fayda görebilir.


Doktorlar, eskiden menopozun genel semptomlarını tedavi etmek için rutin olarak östrojen ve bazen progesteron ile hormon replasman tedavisi reçete ederlerdi. Bununla birlikte, birkaç büyük çalışma hormon replasman tedavisinin meme kanseri, kalp krizi, felç ve kan pıhtısı riskini artırabildiğini gösterdikten sonra artık bu uygulama rutin olarak yapılmamaktadır.


Menopoz semptomlarıyla ilgili sorun yaşıyorsanız, menopozal hormon tedavisi olarak adlandırılan tedavinin yararları ve riskleri hakkında doktorunuzla konuşun. Bazı kaynaklara göre sadece inme, kalp hastalığı, kan pıhtıları ve meme kanseri riski düşük olan ve sadece son zamanlarda menopoza girmiş olanlar kadınlar bu tedavi için aday olarak kabul edilir. 


Çoğu doktor, menopoz yaşına göre her kadın için kişiselleştirilmiş bir hormon tedavisi planı önermektedir. Hormon replasman tedavisinin kanama, şişkinlik, meme hassasiyeti veya genişlemesi, baş ağrısı, ruh hali değişiklikleri ve bulantı gibi yan etkilere neden olabileceğini bilmek önemlidir.


Östrojen kaybı, kolesterol seviyelerindeki değişiklikler ve artmış kalp hastalığı riski ile de ilişkilendirilebilir. Yüksek tansiyonunuz veya diyabetiniz varsa veya aşırı kiloluysanız, doktorunuz kalp hastalığı, kalp krizi ve inme riskinizi azaltmak için diyet değişiklikleri veya ilaçlar reçete edebilir.


Özetlenecek olursa, menopoz semptomlarını tedavi etmeye yardımcı olmak için çeşitli seçenekler vardır ve her kadın kendine özel olabilecek bu seçenekleri doktoruyla görüşmelidir.


Menopoza Bağlı Osteoporoz ve Kemik Kaybı Tedavisi


Menopozdan sonraki ilk iki yıl içinde kemik kaybı arttığından, doktorunuz bir kemik yoğunluğu testi isteyebilir. Osteoporozunuz varsa veya risk altındaysanız, uzmanınız gelecekteki kemik kaybını ve kırıklarını önlemeye yardımcı olmak için kemik güçlendirici ilaçlar veya takviyeler reçete edebilir.

Kemik kaybını önlemeye yardımcı olmak için sağlıklı bir yaşam tarzının bir parçası olarak yapabileceğiniz birçok şey vardır:

  • Bol sebze, meyve ve tam tahıllı gıdalar içeren sağlıklı, az yağlı, düşük kolesterol diyeti takip edin.

  • Her gün en az 1.200 mg kalsiyum ve 800-1.000 IU D vitamini aldığınızdan emin olun.

  • Günde birden fazla alkollü içki içmekten kaçının.

  • Sigara içmeyin.

  • Kafein tüketmekten kaçının.

  • Sağlıklı bir kiloda kalın.

  • Nabzınızı yükselten egzersiz ve ağırlık kaldırma veya yürüme gibi egzersizler de dahil olmak üzere haftanın çoğu günü egzersiz yapın.

Sıcak Basmaları ve Gece Terlemeleri Tedavisi


Sıcak basmaları ve gece terlerini gidermek için reçeteli ilaçlar mevcuttur.

Bu semptomları hafifletmek için günlük olarak yapabileceğiniz birkaç pratik şey de vardır:

  • Hafif giysilerle ve serin bir odada uyuyun.

  • Geceleri yatak odanızda bir fan bulundurun.

  • Soğuk bir su veya meyve suyu yudumlayın.

  • Sigara, kafein ve alkolden kaçının.

  • Sıcak basmasını hissettiğinizde, birkaç yavaş, derin nefes alın.

Düzensiz veya Kaçırılan Dönemlerin Tedavisi


Perimenopoz veya menopoz geçişi sırasında düzensiz veya kaçırılmış adet dönemleri görülmesi normal olmakla birlikte, çok ağır veya çok sık aralıklarla kanaması olan kadınlar, bir doktorla adet dönemlerini aşağıdakilerden biri ile düzenlemek hakkında konuşmak isteyebilir:

  • Adet kanamasını düzenlemek için düşük doz doğum kontrol hapları

  • Hormon Replasman Tedavisi

Vajinal Kuruluk Tedavisi

  • Su bazlı bir kayganlaştırıcı (vazelin değil)

  • Hormon Replasman Tedavisi

Uyku Sorunlarının Tedavisi

  • Gün boyunca ve haftanın çoğu günü fiziksel olarak aktif olun.

  • Her gün aynı saatte yatmaya ve kalkmaya alışın.

  • Ilık bir banyo yaparak veya okuyarak yatmadan önce dinlenmek ve rahatlamak için zaman ayırın.

  • Yatmadan hemen önce alkol veya büyük bir yemek yemekten kaçının.

  • Öğleden sonra kafeinli içeceklerden kaçının.

  • Yatmadan önce fazla sıvı tüketmekten kaçının.

bottom of page