Zinde Yaşam Platformunuz
MR Nedir?
Manyetik Rezonans görüntüleme, yani kısa adıyla MR ya da MRI, vücudunuzdaki organlara ve yapılara bakmak için büyük bir mıknatıs ve radyo dalgaları kullanır. Uzmanlar, yırtılmış bağlardan tümörlere kadar çeşitli durumları teşhis etmek için MR taramaları kullanır. MR'lar beyin ve omuriliği incelemek için çok faydalıdır. Bir MR görüntüsündeki sinyal esas olarak vücuttaki yağ ve su moleküllerindeki protonlardan gelir.
Tarama sırasında, tünel şeklindeki bir makinenin içinde kayan bir masanın üzerinde uzanırsınız. Tarama yapmak uzun zaman alabilir ve hareketsiz kalmanız gerekir. Tarama ağrısızdır. MRI makinesi oldukça gürültülü çalışır. Teknisyen kulaklık takmanızı önerebilir.
Bir MR işlemi sırasında, hastanın vücudunda geçici bir manyetik alan oluşturmak için sarmal kablolardan bir elektrik akımı geçirilir. Radyo dalgaları makinedeki bir verici / alıcıdan gönderilir ve alınır ve bu sinyaller vücudun taranmış alanının dijital görüntülerini yapmak için kullanılır. Tipik bir MR taraması, görüntülenen vücudun kısmına bağlı olarak 20 - 90 dakika arasında sürer. Bazı MR çekimlerinde, MR görüntüsünün kontrastını değiştirmek için intravenöz (IV) ilaçlar kullanılır.
MR Taramasından önce şu konularda doktorunuza bilgi verin:
· Hamileyseniz
· Vücudunuzda metal parçaları varsa. Şarapnel veya kurşunla yaralanma gibi bir eski bir yaralanmanız olduysa veya kaynakçıysanız, vücudunuzda metal parçası olabilir.
· Vücudunuzda kalp pili veya metal yapay eklem gibi metal veya elektronik cihazlar bulunuyorsa
MR Ne İçin Yapılır?
MR görüntüleri, doktorunuza aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli durumlar ve teşhis prosedürleri hakkında faydalı bilgiler verir:
Beyin ve omurilik anormallikleri
Meme, prostat ve karaciğer gibi vücudun çeşitli bölgelerindeki anormallikler
Eklem yaralanmaları veya anormallikleri
Kalbin yapısı ve işlevi (kardiyak görüntüleme)
Beyin içindeki aktivasyon alanları (fonksiyonel MRI veya fMRI)
Kan damarları ve arterlerden kan akışı (anjiyografi)
Dokuların kimyasal bileşimi (spektroskopi)
Bu teşhis kullanımlarına ek olarak, MR bazı girişimsel prosedürleri yönlendirmek için de kullanılabilir.
MR Avantaj ve Riskleri
MR Avantajları
Bir MR tarayıcısı, vücudun herhangi bir kısmının herhangi bir yönde görüntülerini çekmek için kullanılabilir. MR, BT'den daha iyi yumuşak doku kontrastı sağlar ve yağ, su, kas ve diğer yumuşak dokuları BT'den daha iyi ayırt edebilir (BT genellikle kemiklerde daha iyidir). Bu görüntüler hekimlere bilgi sağlar ve çok çeşitli hastalık ve durumların teşhisinde yararlı olabilir.
MR Avantaj ve Riskleri
MR Riskleri
MR görüntüleri iyonlaştırıcı radyasyon kullanılmadan yapılır, bu nedenle hastalar iyonlaştırıcı radyasyonun zararlı etkilerine maruz kalmazlar. Ancak MR ortamına geçici olarak maruz kalmanın bilinen sağlık tehlikeleri olmasa da, MR ortamı güçlü, statik manyetik alan radyofrekans enerjisi içerir ki bu da aşağıdaki kaygıları beraberinde getirebilir:
Güçlü, statik manyetik alan, manyetik nesneleri (cep telefonları gibi küçük eşyalardan, oksijen tankları gibi büyük, ağır eşyalara) mıknatıs gibi çeker ve tarayıcıda hasara veya hastanın veya tıp uzmanlarının yaralanmasına neden olabilir. MR ortamına giren insanların ve nesnelerin dikkatli bir şekilde taranması önemlidir.
Zamanla değişen manyetik alanlar, yeterli kulak koruması kullanılmadığında işitme duyusuna zarar verebilecek yüksek vuruntulu sesler oluşturur.
MR taraması sırasında kullanılan radyofrekans enerjisi vücudun ısınmasına neden olabilir. Uzun MR görüntüleme sırasında ısınma potansiyeli daha fazladır.
Bazı hastalar MR tarayıcının içini rahatsız edici derecede küçük bulur ve klostrofobi yaşayabilir. Açık bir MRI tarayıcısında görüntüleme bazı hastalar için bir seçenek olabilir, ancak tüm MR sistemleri buna uygun değildir. Doktorunuz, bu durumda, işlemi sizin için kolaylaştırmak amacıyla rahatlatıcı bir ilaç reçete edebilir.
Kaliteli görüntüler üretmek için, hastalar genellikle tüm MR prosedürü boyunca çok hareketsiz kalmalıdır. Bebekler, küçük çocuklar ve hareketsiz yatamayan diğer hastaların işlem için sakinleştirilmesi gerekebilir. Sedasyon ve anestezi, MR işleminden bağımsız olarak, yavaş veya zor nefes alma ve düşük tansiyon gibi riskler taşır.
İmplant, Harici ve Aksesuar Cihazları Olan Hastalar
MR ortamı, implantı, harici veya aksesuar tıbbi cihazlar taşıyan hastalar için çeşitli güvenlik tehlikeleri sunar. İmplante edilmiş cihazlara örnek olarak yapay eklemler, stentler, koklear implantlar ve kalp pilleri verilebilir.
Harici bir cihaz, harici bir insülin pompası, bir bacak desteği veya yara örtüsü gibi hastaya dokunabilen bir cihazdır. Aksesuar cihazı, hastayı izlemek veya desteklemek için kullanılan implante edilmemiş bir tıbbi cihazdır (ventilatör, hasta monitörü gibi).
MR tarayıcının güçlü, statik manyetik alanı manyetik malzemeleri çeker ve tıbbi cihazın istenmeyen hareketine neden olabilir.
Zamanla değişen radyofrekans enerjisi ve manyetik alanlar, implante edilen tıbbi cihazın ve çevresindeki dokunun ısınmasına neden olarak yanıklara neden olabilir.
Bir MR tarayıcısının yarattığı manyetik alanlar ve radyofrekans enerjisi, elektriksel olarak aktif tıbbi cihazların arızalanmasına neden olabilir ve bu da cihazın amaçlanan tedaviyi verememesine neden olabilir.
Tıbbi cihazın varlığı, MR görüntüsünün kalitesini düşürebilir, bu da MRI taramasında uygun olmayan tıbbi tedaviye yol açabilecek yanlış bir klinik tanıya yol açabilir.
Bu nedenle, implante edilmiş tıbbi cihazları olan hastalar, implante edilen tıbbi cihaz MR güvenli olarak tanımlanmadıkça MR işlemine sokulmamalıdır. MR Güvenliği bulunan tıbbi cihaz veya protezler manyetik değildir, metal içermez, elektrik iletmez ve hiçbir MR ortamında bilinen bir tehlike oluşturmaz. MRI güvenlik durumu bilinmeyen herhangi bir cihazın MR Güvensiz olduğu varsayılmalıdır.
MR İşleminden Önce
MR işleminden önce bir tarama anketi doldurmanız istenecektir. Güvenliğiniz için, anketi doğru bir şekilde cevaplamak son derece önemlidir. Özellikle, stentler, diz veya kalça protezleri, kalp pilleri veya ilaç pompaları gibi implante edilmiş herhangi bir tıbbi cihazınız varsa MR merkezini bilgilendirdiğinizden emin olun.
Bazı cihazlar MR Güvenli veya MR Koşullu'dur, yani MR ortamında belirli koşullar altında güvenle kullanılabilirler. Cihazınız için bir implant kartınız varsa, doktorunuza veya MRI teknisyenine ne tür bir cihazınız olduğunu belirleme konusunda yardımcı olabilmeniz için MRI sınavınıza yanınızda getirin.
Görüntülerinizi çekmek için MR cihazına yerleştireceğiniz alan, bazı insanlar, özellikle de fazla kilolu kişiler için bir uyum sağlayabilir. Klostrofobik hissedeceğinize inanıyorsanız, MRI teknolojisine veya doktorunuza bildirin.
MR tarayıcısı görüntüleri alırken çok fazla gürültü yapacaktır. Bu normaldir. Gürültü sesini daha az yüksek hale getirmek için size kulaklık sunulmalıdır. MR çekimini daha keyifli hale getirmek için kulaklık aracılığıyla müzik dinleyebilirsiniz.
MR çekiminizde bir kontrast madde kullanılacaksa, teknisyen veya hemşire kollarınızdan birine küçük bir intravenöz (IV) kateter yerleştirecektir. Kontrast maddesi enjekte edildiğinde biraz soğukluk hissedebilirsiniz. Herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissederseniz hemşireyi veya teknisyeni bilgilendirdiğinizden emin olun.
Prosedürünüzle ilgili herhangi bir sorunuz varsa sormaktan çekinmeyin.
Doktorunuz veya Radyoloji Teknisyenine Sorulabilecek Sorular
“MR taraması hangi bilgileri sağlayacak? ”
“Çekim sırasında kontrast madde kullanılacak mı?
"Taramamın ne kadar sürmesini bekleyebilirim?"
“MR taramam sırasında müzik dinleyebilir miyim?”
“Bir sorun olup olmadığını bildirmek için kullanabileceğim bir acil durum düğmeniz var mı?”