UA-168268421-2
top of page

Orta Kulak İltihabı

lung.png

Kulak İltihabı (enfeksiyonu), kulak zarının arkasında sıvı biriktiğinde ortaya çıkan, genellikle bakteri kaynaklı, orta kulağın iltihaplanmasıdır. Herkes kulak İltihabı geçirebilir, ancak çocuklarda yetişkinlerden daha sık görülür. Kulak İltihabı anne babaların, çocuklarını doktora götürmesinin en yaygın nedeni olarak ortaya çıkar. Kulak İltihabının bilimsel adı Otitis Media’dır.


Kulak İltihabı Belirtileri


Üç ana tip kulak iltihabı vardır. Her birinin farklı bir semptom kombinasyonu vardır.


· Akut Otitis Media 


En yaygın kulak iltihabıdır. Orta kulağın kısımları enfekte olarak şişer ve kulak zarının arkasında sıvı birikimi olur. Bu durum, kulakta ağrıya neden olur. Çocuğunuzun ateşi de çıkabilir.


· Efüzyonlu Otitis Media 


Bazen kulak iltihabı seyrini takiben, kulak zarının arkasında sıkışan sıvıdan sonra gelişir. Efüzyonlu Otitis medialı bir çocuğun hiçbir semptomu olmayabilir, ancak doktor kulak zarının arkasındaki sıvıyı özel bir aletle görebilecektir.


· Efüzyonlu Kronik Otitis Media 


Sıvı orta kulakta uzun süre kaldığında veya iltihap olmasa bile tekrar tekrar döndüğünde ortaya çıkar. Efüzyonlu kronik otitis media, çocukların yeni enfeksiyonlarla savaşmasını zorlaştırır ve ayrıca işitme duyusunu etkileyebilir.


Çocuğumda kulak iltihabı olup olmadığını nasıl anlarım?


Çoğu kulak iltihabı, çocuklarda konuşmayı öğrenmeden önceki dönemde görülür.


Çocuğunuz “Kulağım ağrıyor” diyebilecek kadar büyük değilse, dikkat etmeniz gereken birkaç şey var:


· Çocuğunuzun kulak veya kulaklarını çekmesi

· Huzursuzluk ve ağlama

· Uyku problemi

· Ateş (özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda)

· Kulaktan sıvı akması

· Denge sorunları

· Düşük sesleri işitme veya yanıt vermede sorun yaşaması


Orta Kulak İltihabı Neden Olur?

Kulak iltihabına genellikle bakteriler neden olur ve genellikle çocuk boğaz ağrısı, soğuk algınlığı veya farklı bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdikten sonra başlar. Üst solunum yolu enfeksiyonu bakteriyel ise, aynı bakteriler orta kulağa yayılabilir; üst solunum yolu enfeksiyonuna soğuk algınlığı gibi bir virüs neden oluyorsa, bakteri mikrop dostu ortama çekilebilir ve ikincil bir enfeksiyon olarak orta kulağa geçebilir. Enfeksiyon nedeniyle, kulak zarının arkasında sıvı birikir.


Kulak Yapısı


Kulağın üç ana parçası vardır: dış kulak, orta kulak ve iç kulak.


Pinna olarak da adlandırılan dış kulak, dışarıda gördüğümüz her şeyi içerir - kulağın kulak memesine giden kıvrımlı kepçesi - aynı zamanda kulağa açılan ve kulak zarına uzanan kulak kanalını da içerir. Kulak zarı dış kulağı orta kulaktan ayıran bir zardır.


Kulak enfeksiyonlarının meydana geldiği orta kulak, kulak zarı ile iç kulak arasında bulunur. Orta kulakta, ses titreşimlerini kulak zarından iç kulağa aktaran malleus, incus ve stapes adı verilen üç küçük kemik vardır. Orta kulağın kemikleri hava ile çevrilidir.


İç kulak, dengemizi korumamıza yardımcı olan labirent içerir. Labirentin bir parçası olan koklea, ses titreşimlerini orta kulaktan elektrik sinyallerine dönüştüren salyangoz şeklinde bir organdır. İşitme siniri bu sinyalleri kokleadan beyne taşır.


Kulağın yakınındaki diğer organlar da kulak enfeksiyonlarına karışabilir. Östaki borusu, boğazın üst kısmını orta kulağa bağlayan küçük bir geçittir. Görevi orta kulağa temiz hava sağlamak, sıvıyı boşaltmak ve hava basıncını burun ve kulak arasında sabit bir seviyede tutmaktır.


Adenoidler (geniz etleri), burnun arkasında, boğazın üstünde ve östaki tüplerinin yakınında bulunan küçük doku pedleridir. Adenoidler çoğunlukla bağışıklık sistemi hücrelerinden oluşur. Ağızdan giren bakterileri yakalayarak iltihaplanma yani enfeksiyonla savaşırlar.


Çocuklar Neden Kulak İltihabına Daha Yatkındır?

Çocukların kulak iltihabı geçirme olasılığının yetişkinlerden daha fazla olmasının birkaç nedeni vardır.


Östaki tüpleri çocuklarda yetişkinlerden daha küçüktür. Bu, normal koşullar altında bile sıvının kulaktan dışarı akmasını zorlaştırır. Östaki tüpleri soğuk algınlığı veya diğer solunum yolu rahatsızlıkları nedeniyle şişmiş veya mukusla tıkanmışsa, sıvı akıtılamayabilir.


Bir çocuğun bağışıklık sistemi bir yetişkininki kadar etkili değildir, çünkü hala gelişmektedir. Bu, çocukların enfeksiyonlarla savaşmasını zorlaştırır.


Bağışıklık sisteminin bir parçası olarak, adenoidler burun ve ağızdan geçen bakterilere yanıt verir. Bazen bakteriler adenoidlerde (geniz etleri) hapsolur ve daha sonra östaki tüplerine ve orta kulağa geçebilen kronik bir iltihaplanma yani enfeksiyona neden olur.

Orta Kulak İltihabı Tanı/ Teşhisi

Son zamanlarda çocuğunuzun soğuk algınlığı veya boğaz ağrısı oldu mu? Uyumakta zorlanıyor mu? 

Kulaklarını mı çekiyor? Bir kulak iltihabı muhtemel görünüyorsa, doktoru kulak zarına bakmak için otoskop adı verilen ışıklı bir alet kullanarak muayenesine başlayacaktır. Kırmızı, şişkin kulak zarı bir iltihaplanma yani enfeksiyonu gösterebilir.


Doktor ayrıca kulak zarının arkasındaki sıvıyı kontrol etmek için kulak kanalına bir hava üfleyen bir pnömatik otoskop kullanabilir. Normal bir kulak zarı, arkasında sıvı olan bir kulak zarından daha kolay ileri ve geri hareket eder.


Ses tonları ve hava basıncı kullanan timpanometri, tanı hala net değilse doktorun kullanabileceği bir tanı testidir. Bir timpanometre, küçük bir mikrofon ve hoparlör ve kulaktaki hava basıncını değiştiren bir cihaz içeren küçük, yumuşak bir fiştir. Kulak zarının farklı basınçlarda ne kadar esnek olduğunu ölçer.

Akut Orta Kulak İltihabı Tedavisi

Birçok doktor, yedi ila 10 gün boyunca alınacak bir antibiyotik reçete edecektir. Doktorunuz ayrıca ateş ve ağrıya yardımcı olmak için asetaminofen veya ibuprofen önerebilir. (Aspirin, Reye sendromu için önlenebilir önemli bir risk faktörü olarak kabul edildiğinden, ateşi veya diğer grip benzeri semptomları olan bir çocuğa doktorunuz tarafından talimat verilmediği sürece aspirin verilmemelidir.)


Doktorunuz kesin bir orta kulak iltihabı teşhisi koyamıyorsa ve çocuğunuzun şiddetli kulak ağrısı veya ateşi yoksa, doktorunuz kulak ağrısı olup olmadığını görmek için bir iki gün beklemenizi isteyebilir. 


Semptomların başladığı andan itibaren 48 ila 72 saat içinde iyileşme olmazsa, antibiyotik tedavisine başlanması önerilmektedir. Bazen kulak ağrısı, enfeksiyondan kaynaklanmaz ve bazı kulak iltihapları antibiyotik olmadan iyileşebilir. Antibiyotikleri dikkatli ve iyi bir sebeple kullanmak, antibiyotiklere dirençli olan bakterilerin gelişmesini önlemeye yardımcı olur.


Doktorunuz bir antibiyotik reçete ediyorsa, çocuğunuzun tam olarak reçete edildiği gibi ve tam olarak aldığından emin olmak önemlidir. Çocuğunuz birkaç gün içinde daha iyi görünse de, iltihap hala kulaktan tamamen temizlenmemiştir. İlacı çok erken kesmek, iltihabın geri gelmesine izin verebilir. Çocuğunuzun kontrol ziyaretine gitmesi de oldukça önemlidir, böylece doktor enfeksiyonun geçip geçmediğini kontrol edebilir.


Çocuğumun İyileşmesi Ne Kadar Sürer?


Çocuğunuz doktora gittikten sonra birkaç gün içinde daha iyi hissetmeye başlamalıdır. Birkaç gün geçtiyse ve çocuğunuz hala hasta görünüyorsa doktorunuzu arayın. Çocuğunuzun farklı bir antibiyotiğe ihtiyacı olabilir. Enfeksiyon temizlendikten sonra, sıvı hala orta kulakta kalabilir, ancak genellikle üç ila altı hafta içinde kaybolur.


Çocuklarda Kulak Tüpleri

Orta kulak iltihabının geri gelmesini önlemek için, çocuğunuzu riske atabilecek bazı faktörlerin sınırlanmasına yardımcı olur, örneğin sigara içen insanlar. Bu önleme rağmen, bazı çocuklar orta kulak iltihabı geçirmeye (bazen yılda beş veya altı kez kadar) devam edebilir. 


Doktorunuz, işlerin kendi başına iyileşip iyileşmediğini görmek için birkaç ay beklemek isteyebilir, ancak enfeksiyonlar tekrar devam ederse ve antibiyotikler yardımcı olmazsa, birçok doktor kulak zarına küçük bir havalandırma tüpü yerleştiren cerrahi bir prosedür önerecektir. Bu işlem, hava akışını iyileştirir ve orta kulakta sıvı birikimini önler. En sık kullanılan tüpler altı ila dokuz ay yerinde kalır ve düşene kadar takip ziyaretleri gerektirir.


Tüplerin yerleştirilmesi hala iltihaplanma yani enfeksiyonları engellemiyorsa, doktor enfeksiyonun östaki tüplerine yayılmasını önlemek için adenoidleri (geniz etleri) çıkarmayı düşünebilir.


Kulak Enfeksiyonları Önlenebilir mi?


Şu anda, kulak iltihabını önlemenin en iyi yolu, bunlarla ilişkili risk faktörlerini azaltmaktır. Çocuğunuzun kulak iltihabı riskini azaltmak için yapmak isteyebileceğiniz bazı şeyler:


· Çocuğunuza her yıl grip veya grip aşısı yaptırdığınızdan emin olun.

· Çocuğunuzu pnömokok aşısı (PCV13) ile aşılamanız önerilir. PCV13, önceki aşı PCV7'den daha fazla enfeksiyona neden olan bakteri türüne karşı koruma sağlar. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 2 yaşın altındaki çocukların 2 aylıktan başlayarak aşılanmasını önerir. Araştırmalar aşılanan çocukların aşılanmayan çocuklardan çok daha az kulak enfeksiyonu geçirdiğini göstermiştir. Aşı, kreş veya anaokuluna giden çocuklar için şiddetle tavsiye edilir.

· Ellerinizi sık sık yıkayın. Ellerin yıkanması mikropların yayılmasını önler ve çocuğunuzun soğuk algınlığı veya grip yakalamasına yardımcı olabilir.

· Bebeğinizi sigara dumanına maruz bırakmayın. Çalışmalar, sigara içenlerin etrafındaki bebeklerin daha fazla kulak enfeksiyonu geçirdiğini göstermiştir.

· Uyku esnasında bebeğinizi asla biberon ile bırakmayın.

· Hasta çocukların birlikte vakit geçirmelerine izin vermeyin. Çocuğunuz veya çocuğunuzun oyun arkadaşları hasta olduğunda mümkün olduğunca sosyal izolasyon uygulayın.


bottom of page