Zinde Yaşam Platformunuz
Rahim Ağzı Kanseri Serviks Kanseri
Rahim ağzı (serviks) kanseri çoğu batı ülkesinde oldukça önlenebilir, çünkü tarama testleri ve HPV enfeksiyonlarını önlemek için bir aşı mevcuttur.
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Hakkında
Kanser, vücuttaki hücrelerin kontrolden çıktığı bir hastalıktır. Kanser, daha sonra diğer vücut bölgelerine yayılmış olsa bile, her zaman vücudun başladığı kısmı için adlandırılır. Kanser rahim ağzında başladığında buna rahim ağzı (serviks) kanseri denir . Rahim ağzı, doğum kanalını rahmin üst kısmına bağlar. Rahim, bir kadın hamile olduğu zaman bebeğin büyüdüğü yerdir.
Tüm kadınlar serviks kanseri riski altındadır. Bu kanser türü en sık olarak 30 yaşın üzerindeki kadınlarda görülür. Bazı HPV ile uzun süreli enfeksiyonlar , serviks kanserinin ana nedenidir. HPV, cinsel ilişki sırasında bir kişiden diğerine geçen yaygın bir virüstür. Cinsel olarak aktif insanların en az yarısı yaşamlarının bir noktasında HPV kapar, ancak az sayıda kadın rahim ağzı kanseri olur.
Rahim ağzı kanseri çoğu batı ülkesinde oldukça önlenebilir, çünkü tarama testleri ve HPV enfeksiyonlarını önlemek için bir aşı mevcuttur. Rahim ağzı kanseri erken bulunduğunda, oldukça tedavi edilebilir ve uzun sağkalım ve iyi yaşam kalitesi ile ilişkilidir.
Rahim Ağzı Kanseri (Serviks) Taraması
Kanser tarama testleri açısından ne zaman ve ne sıklıkta taranmanız gerektiği konusunda doktorunuzla konuşun. Kişisel sağlık geçmişinize, aile sağlığı geçmişinize veya tarama sonuçlarınıza bağlı olarak, doktorunuz farklı bir tarama programı önerebilir.
Tarama, belirtiler ortaya çıkmadan önce vücudunuzu kanser için kontrol etmek anlamına gelir. Tarama testlerinin düzenli olarak yapılması, özellikle tedavinin en iyi sonuç verebileceği, meme, serviks (rahim ağzı) ve kolorektal (kolon) kanserlerinde önemlidir.
Pap-smear testi, servikste (rahim ağzında) kansere dönüşebilecek anormal hücreler bulabilir. HPV testi, bu hücre değişikliklerine neden olabilecek virüsü (HPV) arar. Pap smear testleri ayrıca, tedavi edilme şansı çok yüksek olan erken dönemde, serviks kanserini bulabilir.
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Riski Nasıl Azaltılır?
Rahim ağzı kanserini önlemek için yapabileceğiniz en önemli şey, 21 yaşından itibaren düzenli tarama testleri yaptırmaktır.
Rahim Ağzı Kanseri (Serviks) Tarama Testleri
İki tarama testi rahim ağzı kanserini (serviks kanseri) önlemeye veya erken bulmaya yardımcı olabilir.
Pap testi (veya Pap smear testi), uygun tedavi edilmezlerse rahim ağzı kanseri (serviks kanseri) olabilecek serviksteki yani rahim ağzındaki hücre değişikliklerini arar.
HPV testi, bu hücre değişikliklerine neden olabilecek virüsü (HPV) tespit etmeye çalışır.
Her iki tarama testi de bir jinekolog (kadın doğum uzmanı) tarafından klinik ya da hastane ortamında yapılabilir.
HPV Aşısı
HPV aşısı, en sık görülen servikal (rahim ağzı), vajinal, ve vulvar kanserlere neden olan HPV türlerine karşı korur.
HPV aşısı 11 ila 12 yaş arası için önerilir, ancak 9 yaşından itibaren yapılabilir.
HPV aşısı, henüz aşılanmamışlarsa, 26 yaşına kadar olan herkes için de önerilir.
HPV aşısı 26 yaşından büyük herkes için önerilmez. Bununla birlikte, 27 ila 45 yaşları arasında henüz aşılanmamış olan bazı yetişkinler, doktorlarıyla yeni HPV enfeksiyonu riskleri ve aşılamanın olası yararları hakkında konuştuktan sonra HPV aşısı olmaya karar verebilir. Bu yaş aralığında HPV aşısı, daha fazla insan HPV'ye zaten maruz kalmış olduğu için daha az fayda sağlar.
Aşılamaya 15 yaşından önce başlanırsa, 6 ila 12 ay arayla verilen dozlarla iki doz programı önerilir. 15. doğum gününden sonra seriye başlayan insanlar için aşı üç dozluk bir seri halinde yapılır.
HPV aşısı yeni HPV enfeksiyonlarını önler, ancak mevcut enfeksiyonları veya hastalıkları tedavi etmez. Bu nedenle HPV aşısı, HPV'ye maruz kalmadan önce verildiğinde en iyi sonucu verir.
Bir HPV aşısı yaptırmış olsanız bile, düzenli olarak serviks (rahim ağzı) kanseri taraması yaptırmanız gerekir.
Rahim Ağzı (Serviks) Kanserini Önlemek İçin:
Bunlar da serviks (rahim ağzı) kanseri riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir.
Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanın. *
Cinsel partner sayınızı sınırlayın.
Sigara içmeyin
HPV enfeksiyonu, lateks prezervatifle kaplı veya korunan hem erkek hem de kadın genital bölgelerinde ve ayrıca kapalı olmayan alanlarda ortaya çıkabilir. Prezervatiflerin HPV enfeksiyonunu önlemedeki etkisi bilinmemekle birlikte, prezervatif kullanımı daha düşük rahim ağzı kanseri oranı ile ilişkilendirilmiştir.