UA-168268421-2
top of page

Sinüzit Nedir?

lung.png

Sinüsler elmacık kemiklerinin ve alnın arkasındaki küçük, hava dolu boşluklardır. Sinüzit, sinus astarının iltihaplandığı yaygın bir durumdur. Genellikle viral bir enfeksiyondan kaynaklanır ve genellikle iki veya üç hafta içinde düzelir.


Sinüsleriniz tarafından üretilen mukus genellikle küçük kanallardan burnunuza akar. Sinüzitte bu kanallar bloke olur çünkü sinüs astarları iltihaplanır ve şişer.

Sinüzitte Belirti ve Bulgular

Sinüzit genellikle soğuk algınlığı gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra ortaya çıkar. Kalıcı bir soğuk algınlığınız varsa ve aşağıdaki belirtileri yaşıyorsanız sinüzitiniz olabilir.


Sinüzit belirtileri şunları içerir:


· Burundan gelen yeşil veya sari renkte akıntı

· Burun tıkanıklığı

· Yanaklarda, gözlerde veya alın bölgesinde ağrı ve hassasiyet

· Sinüs baş ağrısı

· 38C veya daha yüksek yüksek ateş

· Diş ağrısı

· Azalmış koku alma hissi

· Ağızda hoş olmayan bir koku


Sinüzitli çocuklar agresif olabilir, ağızlarından nefes alabilir ve beslenmede zorluk çekebilir. Konuşmaları da burundan gibi gelebilir (Soğuk algınlığındaki burun tıkanıklığı gibi).


Sinüzit belirtileri genellikle birkaç hafta içinde temizlenir ve bu durum akut sinüzit olarak adlandırılır, ancak bazen, kronik sinüzitte, üç ay veya daha fazla sürebilir.

Sinüzitte Ne Zaman Doktorunuzu Görmelisiniz?

Semptomlarınız hafifse ve iyileşiyorsa, genellikle doktorunuzu görmenize gerek yoktur ve evde kendi kendinize bakabilirsiniz.


Ancak aşağıdaki durumlar doktorunuzu görmeyi gerektirir:


· Belirtileriniz şiddetli veya kötüleşiyorsa

· Yaklaşık 7-10 gün geçmesine ragmen belirtileriniz düzelmeye başlamadıysa

· Sinüzit atakları sık görülüyorsa


Pratisyen hekiminiz genellikle belirtilerinizden ve burnunuzun içini inceleyerek sinüziti teşhis edebilir.


Şiddetli veya tekrarlayan sinüzitiniz varsa, daha fazla değerlendirme için bir kulak, burun ve boğaz uzmanına görünmeniz gerekebilir.

Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?

Sinüzitli çoğu insan evde kendi kendine bakabilir ve iki veya üç hafta içinde iyileşir.


Belirtilerinizi hafifletmekte şunlar yardımcı olabilir:


· Parasetamol veya İbuprofen gibi ağrı kesiciler almak

· Burun dekonjestanları kullanmak- bunlar bir haftadan fazla kullanılmamalıdır, çünkü bu işleri daha da kötüleştirebilir

· Sıcak su paketleriyle yüze uygulama yapmak

· Burnunuzun içini düzenli olarak nu amaçla eczanelerde satılan solüsyonlarla temizleyin - bunu evde kendiniz yapabilir (Bir bardak kaynatılıp ılıtılmış suya bir çay kaşığı karbonat ve bir çay kaşığı tuz ekleip karıştırın) veya bir eczaneden satın alınan bileşenleri kullanabilirsiniz.


Belirtileriniz düzelmiyorsa veya kötüleşiyorsa, doktorunuz antibiyotik ve steroid spreyi reçete edebilir.

Bu tedavileri denedikten sonra belirtileriniz düzelmezse, sinüslerinizin drenajını iyileştirmek için bir KBB uzmanına yönlendirilebilirsiniz.

Sinüzit Neden Olur?

Sinüzit genellikle üst solunum yollarından sinüslere yayılan soğuk algınlığı veya grip virüsünün bir sonucudur. Nadiren sinüzit, bakteriyel enfeksiyonların sonucudur.


Enfekte bir diş veya mantar enfeksiyonu da zaman zaman sinüslerin iltihaplanmasına neden olabilir.


Sinüzitin kronikleşmesine (uzun süreli) tam olarak neyin neden olduğu açık değildir, ancak aşağıdakilerle ilişkilendirilmiştir:


· Alerjik rinit, astım ve saman nezlesi dahil alerjilerle ilgili durumlar

· Burun polipleri (burun içindeki dokusal oluşumlar)

· Sigara içmek

· Zayıflamış bir bağışıklık sistemi


Alerji ve astım gibi altta yatan durumların iyi kontrol edildiğinden emin olmak kronik sinüzit semptomlarını iyileştirebilir.

Sinüzit Tedavisi

Sinüzitli çoğu insanın doktorunu görmesi gerekmez. Durum normalde kendi kendine temizlenen viral bir enfeksiyondan kaynaklanır.


Semptomlarınız genellikle iki veya üç hafta içinde geçer (akut sinüzit) ve evde kendinize bakabilirsiniz.

Durum şiddetli ise, kötüleşirse veya iyileşmezse (kronik sinüzit), doktorunuzu görerek tedaviye ihtiyacınız olabilir. Kronik sinüziti tedavi etmek zor olabilir ve kendinizi iyi hissetmeniz birkaç ay sürebilir.


Sinüzitte Evde Bakım


Semptomlarınız hafifse ve bir haftadan az sürdüyse, genellikle doktorunuzu görmeden, kendi kendinize bakabilirsiniz.


Aşağıdaki ipuçları iyileşme sürecinde kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir:


· Ateş ve ağrıyı hafifletmek için parasetamol ve İbuprofen gibi ağrı kesiciler alınabilir – Sağlık durumunuzun uygun olup olmadığını kontrol etmek için önce ilacınızla birlikte gelen broşürü kontrol edin ve 16 yaşın altındaki çocuklara asla aspirin vermeyin.

· Burun tıkanıklığını gidermek ve daha kolay nefes almanızı sağlamak için dekonjestan (tıkanıklık giderici) burun spreyleri veya damlaları kullanılabilir - bunlar bir seferde bir haftadan fazla kullanılmamalıdır.

· Ağrınızı yatıştırmak ve sinüslerinizden mukusun boşalmasına yardımcı olmak için yüzünüze sıcak su paketleri uygulayın. Çok sıcak bir paketi asla doğrudan yüzünüze uygulamayın, bunun yerine arada bariyer olarak ince bir havlu kullanılabilir.

· Burnunuzun tıkanıklığını açmak ve burun akıntısını azaltmak için burnunuzun içini düzenli olarak bir tuzlu su çözeltisiyle temizleyin.


Burnunuzun İçinde Temizlik


Ev yapımı bir tuzlu su çözeltisi veya bir eczaneden satın alınan sinus yıkama bileşenleri ile yapılmış bir çözelti kullanarak burnunuzun içini temizleyebilirsiniz.


Çözeltiyi evde yapmak için, bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karbonatı soğumaya bırakılan bir bardak kaynamış suya karıştırın.


Burnunuzu yıkamak için:


· Önce ellerinizi yıkayın

· Bir lavabonun üzerinde durun, bir elin avuç içine hazırladığınız solüsyonu koyun

· Suyu her seferinde bir burun deliğinize çekin


Burnunuz daha rahat hissedene kadar bu adımları tekrarlayın (tüm çözeltiyi kullanmanız gerekmeyebilir). Her gün taze bir çözelti yapmalısınız. Bir gün önce yapılmış çözeltiyi tekrar kullanmayın.


Eczanelerde eliniz yerine kullanabileceğiniz özel plastik şişeler de mevcuttur. Bunlardan birini kullanmayı seçerseniz, üreticinin kullanımı ve temizliği ile ilgili talimatları izlediğinizden emin olun.


Sinüzit İçin Doktorunuzdan Tedaviler


Belirtileriniz şiddetliyse, 7 ila 10 gün içinde düzelmeye başlamıyorsa veya kötüleşiyorsa doktorunuza gidin. Steroid damla veya spreyleri veya antibiyotikle tedavi edilmeniz gerekli olabilir.

Bu tedaviler yardımcı olmazsa, doktorunuz değerlendirme ve ameliyatın uygun bir seçenek olup olmadığını tartışmak için sizi bir kulak, burun ve boğaz (KBB) uzmanına yönlendirebilir.


Kortikosteroid Damla ve Spreyleri


Steroid olarak da bilinen kortikosteroidler, inflamasyonu azaltarak burun tıkanıklığını gidermeye yardımcı olabilecek bir grup ilaçtır.


Kalıcı sinüzit semptomlarınız varsa, doktorunuz sinüslerinizdeki şişmeyi azaltmak için steroid burun damlaları veya spreyleri reçete edebilir. Bunların birkaç ay kullanılması gerekebilir.


Olası yan etkiler arasında burun tahrişi, boğaz ağrısı ve burun kanaması bulunur.


Antibiyotikler


Doktorunuz sinüslerinize bakteri bulaşmış olabileceğini düşünüyorsa, enfeksiyonu tedavi etmek için bir antibiyotik reçete edecektir.


Bunları genellikle bir hafta boyunca almanız gerekir, ancak bazen daha uzun süreli tedavi gerekli olabilir.

Antibiyotiklerin olası yan etkileri arasında bulantı, ishal ve karın ağrısı bulunur.


Sinüzit Ameliyatı


Yukarıda belirtilen tedavileri denemenize rağmen semptomlarınız düzelmezse, fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi adı verilen bir ameliyat önerilebilir. Bu, sinüslerinizden mukusun drenajını iyileştirmek için bir prosedürdür. 


Fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi genellikle genel anestezi altında yapılır. İşlem sırasında cerrah, burnunuza endoskop adı verilen bir cihaz yerleştirecektir. Endoskop, bir ucunda burnunuzun içini büyüten bir lens bulunan ince bir tüptür. Cerrahın sinüslerinizi görmesine izin verecektir.


Bu prosedürlerin potansiyel yan etkileri ve riskleri arasında burun içinde geçici rahatsızlık ve kabuklanma, burun kanaması ve enfeksiyon bulunur. Riskleri önceden cerrahınızla görüştüğünüzden emin olun.
 

bottom of page