UA-168268421-2
top of page

Tüberküloz Nedir?

lung.png


Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis adı verilen bir bakteriden kaynaklanır. Bakteriler genellikle akciğerlere saldırır, ancak tüberküloz bakterileri vücudun böbrek, omurga ve beyin gibi herhangi bir bölümünde de görülebilir.


Tüberküloz bakterileri ile enfekte olan herkes hastalanmaz!


Sonuç olarak, tüberküloz ile ilişkili iki durum vardır:


1. Gizli Tüberküloz Enfeksiyonu

2. Tüberküloz Hastalığı (Verem)


Düzgün tedavi edilmezse, Tüberküloz Hastalığı (Verem) ölümcül olabilir. Tüberküloz bakterileri havadan bir kişiden diğerine yayılır. Tüberküloz bakterileri, akciğerlerde veya boğazda Tüberküloz Hastalığı (Verem) olan bir kişi öksürdüğünde, konuştuğunda veya şarkı söylediğinde havaya konur. Yakındaki insanlar bu bakterileri soluyabilir/ nefes olarak alabilir ve enfekte olabilir.


Tüberküloz aşağıdakileri yaparak BULAŞMAZ:


· Birinin elini sıkmak

· Yiyecek veya içeceklerini paylaşmak

· Nevresim takımları veya aynı tuvaleti kullanmak

· Diş fırçaları paylaşımı (yine de tavsiye edilmez!)

· Öpüşmek


Bir kişi Tüberküloz Bakterilerini soluduğunda, bakteriler akciğerlere yerleşebilir ve büyümeye başlayabilir. Oradan kan yoluyla vücudun böbrek, omurga ve beyin gibi diğer bölgelerine geçebilirler.


Akciğerler veya boğazdaki Tüberküloz Hastalığı (Verem) bulaşıcı olabilir. Bu, bakterilerin diğer insanlara yayılabileceği anlamına gelir. Vücudun böbrek veya omurga gibi diğer bölgelerindeki Tüberküloz genellikle bulaşıcı değildir.


Tüberküloz Hastalığı (Veremli) olan kişilerin, her gün zaman geçirdikleri insanlara yayılma olasılığı daha yüksektir. Buna aile üyeleri, arkadaşlar ve iş arkadaşları veya okul arkadaşları dahildir.


Gizli Tüberküloz Enfeksiyonu ve Tüberküloz Hastalığı (Verem)

Tüberküloz bakterileri ile enfekte olan herkes hastalanmaz.


Sonuç olarak, Tüberküloz ile ilişkili iki durum vardır:


Gizli Tüberküloz Enfeksiyonu ve Tüberküloz Hastalığı (Verem)

Gizli Tüberküloz Enfeksiyonu

Tüberküloz bakterileri sizi hasta etmeksizin vücudunuzda yaşayabilir. Buna Gizli Tüberküloz Enfeksiyonu denir. Tüberküloz bakterilerini soluyan ve enfekte olan (hasta olan değil) çoğu insanda vücut, bakterilerle savaşarak onların büyümesini durdurabilir.


Gizli Tüberküloz Enfeksiyonu olan insanlar:


· Herhangi bir belirti göstermez

· Hasta hissetmez

· Tüberküloz bakterilerini başkalarına yaymaz

· Tüberküloz cilt testi reaksiyonu veya Tüberküloz kan testinde genellikle pozitif sonuç verirler

· Gizli Tüberküloz Enfeksiyonu için tedavi olmazlarsa Tüberküloz Hastalığı (verem) geliştirebilir


Gizli Tüberküloz Enfeksiyonu olan birçok insanda yaşamları boyunca Tüberküloz Hastalığı (Verem) gelişmez. Bu insanlarda, Tüberküloz bakterileri, bir hastalığa neden olmadan ömür boyu hareketsiz kalır. Ancak diğer insanlarda, özellikle zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olanlarda, bakteriler aktif hale gelir, çoğalır ve Tüberküloz (Verem) Hastalığına neden olur.


Tüberküloz Hastalığı (Verem)

Bağışıklık sistemi büyümelerini durduramazsa, Tüberküloz bakterileri aktif hale gelir. Tüberküloz bakterileri aktif olduğunda (vücudunuzda çoğalır), buna Tüberküloz Hastalığı (Verem) denir. Tüberküloz hastalığı (verem) olan insanlar hastalık belirtileri göstermeye başlarlar. Bakterileri her gün birlikte vakit geçirdikleri insanlara da yayabilirler.


Gizli Tüberküloz Enfeksiyonu olan:


1. Birçok insanda asla Tüberküloz Hastalığı (Verem) gelişmez.

2. Bazı insanlar, bağışıklık sistemi Tüberküloz bakterileri ile enfekte olduktan sonraki haftalar içinde, henüz vücut onlarla savaşamadan, Tüberküloz Hastalığı (Verem) geliştirir.

3. Diğer insanlar, bağışıklık sistemleri yıllar sonra olsa bile başka bir nedenden dolayı zayıfladığında hastalanabilirler.


Bağışıklık sistemleri zayıf olan insanlar, özellikle HIV enfeksiyonu olanlar için, Tüberküloz Hastalığı (Verem) geliştirme riski, normal bağışıklık sistemleri olan insanlardan çok daha yüksektir.


Belirti ve Semptomlar

Tüberküloz hastalığı (verem) belirtileri, Tüberküloz bakterilerinin vücutta nerede büyüdüğüne bağlıdır. Tüberküloz bakterileri genellikle akciğerlerde büyür (Pulmoner Tüberküloz/ Akciğer Tüberkülozu). 


Akciğerlerdeki Tüberküloz Hastalığı (Verem):


· 3 hafta veya daha uzun süren kötü bir öksürük

· Göğüste ağrı

· Kan veya balgamlı öksürük (akciğerlerin derinliklerindeki balgam)


Tüberküloz hastalığının diğer belirtileri:


· Halsizlik veya yorgunluk

· Kilo kaybı

· İştahsızlık

· Titreme

· Yüksek ateş

· Gece terlemesi


Vücudun diğer bölgelerindeki Tüberküloz Hastalığı (Verem) belirtileri, etkilenen bölgeye bağlıdır.

Gizli Tüberküloz Enfeksiyonu olan insanlar hasta hissetmezler, semptomları yoktur ve Tüberkülozu başkalarına yayamazlar.


Tüberküloz Risk Faktörleri

Bazı insanlar, bağışıklık sistemi Tüberküloz bakterileri ile enfekte olduktan sonraki haftalar içinde, henüz vücut onlarla savaşamadan, Tüberküloz Hastalığı (Verem) geliştirir. Diğer insanlar, bağışıklık sistemleri yıllar sonra olsa bile başka bir nedenden dolayı zayıfladığında hastalanabilirler.


Genel olarak bakıldığında, Gizli Tüberküloz Enfeksiyonu için tedavi olmayan enfekte kişilerin yaklaşık % 5 ila 10'u hayatlarının herhangi bir döneminde Tüberküloz Hastalığı (Verem) geliştirecektir. Bağışıklık sistemleri zayıf olan kişiler, özellikle HIV enfeksiyonu olanlar için, Tüberküloz Hastalığı (Verem) geliştirme riski, normal bağışıklık sistemine sahip olan kişilerden çok daha yüksektir.


Genellikle, Tüberküloz Hastalığı (Verem) geliştirme riski yüksek kişiler iki kategoriye ayrılır:

  • Yakın geçmişte Tüberküloz bakterileri ile enfekte olmuş kişiler
  • Bağışıklık sistemini zayıflatan tıbbi problemleri olan kişiler

Yakın Geçmişte Tüberküloz Bakterileri İle Enfekte Olmuş Kişiler:

  • Bulaşıcı Tüberküloz hastalığı olan bir kişinin yakın çevresi
  • Dünyanın yüksek Tüberküloz oranlı bölgelerinde yaşayan kişiler
  • Tüberküloz testi pozitif olan 5 yaşından küçük çocuklar
  • Evsizler, enjeksiyonla uyuşturucu kullananlar ve HIV enfeksiyonu olan kişiler gibi Tüberküloz bulaşma oranları yüksek olan gruplar
  • Hastaneler, evsiz barınakları, ıslah evleri, bakım evleri ve HIV'li kişilerin yaşadıkları ortamlar gibi kurumlarda tüberküloz riski yüksek kişilerle çalışan veya ikamet eden kişiler

Bağışıklık Sistemini Zayıflatan Tıbbi Problemleri Olan Kişiler


Bebekler ve küçük çocuklar genellikle zayıf bağışıklık sistemlerine sahiptir. Diğer insanlar da zayıf bağışıklık sistemlerine sahip olabilir, özellikle aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahip insanlar:

  • HIV enfeksiyonu (AIDS'e neden olan virüs)
  • Madde bağımlılığı
  • Silikoz
  • Şeker hastalığı
  • Şiddetli böbrek hastalığı
  • Düşük vücut ağırlığı
  • Organ nakilleri
  • Baş ve boyun kanseri
  • Kortikosteroidler veya organ nakli gibi tıbbi tedaviler
  • Romatoid artrit veya Crohn      hastalığı için özel tedaviler
bottom of page