UA-168268421-2
top of page

Uyku Apnesi Belirtileri

lung.png

Yaygın uyku apnesi belirti ve semptomları uyku sırasında horluyor, hırıltılı veya kesik soluyor olmak; apne olayları olarak adlandırılan solunumun azalması veya olmaması; ve uykulu olma durumlarıdır.

 

Teşhis veya tedavi edilmemiş uyku apnesi, huzurlu bir uykuyu önler ve vücudunuzun birçok bölümünü etkileyebilecek komplikasyonlara neden olabilir.

 

Uyku Apnesi Yaygın Belirtileri:

  • Apne olayları olarak bilinen, azalmış veya olmayan solunum

  • Sık sık yüksek sesle horlama

  • Uyku sırasında hava açlığı

 

Uyku Apnesinin Sık Görülen Belirtileri:

  • Gündüz aşırı uyku hali ve yorgunluk

  • Dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu, motor beceriler, sözlü ve görsel hafızadaki düşüş

  • Uyanırken ağız kuruluğu veya baş ağrısı

  • Cinsel işlev bozukluğu veya azalmış libido

  • İdrar yapmak için gece sık sık uyanmak

 

Uyku apnesi belirtilerinin kadınlar ve çocuklar için, erkeklerle karşılaştırıldığında, farklı olabileceğini biliyor muydunuz?


Uyku apnesi olan kadınlar daha sık baş ağrısı, yorgunluk, depresyon, anksiyete, uykusuzluk ve uyku bozukluğunu rapor eder. Çocuklar yatak ıslatma, astım alevlenmeleri, hiperaktivite, öğrenme ve akademik performans sorunlarını yaşayabilir.


Uyku Apnesinin Sebep Olduğu Rahatsızlıklar

Uyku apnesi, aşağıdaki rahatsızlıklar için riskinizi artırabilir:

  • Astım

  • Atriyal Fibrilasyon

  • Kanserler, Pankreas, böbrek ve deri kanseri

  • Kronik böbrek hastalığı

  • Dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu, motor beceriler, sözlü ve görsel hafızadaki azalmanın yanı sıra yaşlı erişkinlerde bunama gibi bilişsel ve davranışsal bozukluklar. Çocuklarda uyku apnesi öğrenme güçlüğü ile ilişkilendirilmiştir.

  • Ateroskleroz, kalp krizi, kalp yetmezliği, kontrolü zor yüksek tansiyon, felç ve kalp damar hastalıkları

  • Glokom, kuru göz veya keratokonus gibi göz hastalıkları

  • Glukoz intoleransı ve tip 2 Diyabet (şeker hastalığı) dahil olmak üzere metabolik bozukluklar

  • Gebelik Diyabeti (gestasyonel diyabet) ve gebelik yüksek tansiyonunun yanı sıra düşük doğum ağırlıklı bebek gibi hamilelik komplikasyonları

 

Uyku apnesinin iltihaplanmaya neden olabileceğini ve komplikasyonlara yol açabileceğini biliyor muydunuz?


Obstrüktif uyku apnesi nedeniyle kan oksijen seviyeleri düştüğünde, vücudunuz ve beyniniz “savaş ya da uçuş (fight or flight)” cevabını tetikler. Bu, kan basıncınızı ve kalp atış hızınızı artırır ve sizi uykudan uyandırır, böylece üst solunum yolunuz açılabilir. 

 

Düşmüş ve artmış kan oksijen seviyelerinin bu döngüleri kan damarlarında plak birikimine yol açarak, kalp krizi veya inme riskini artıran, ateroskleroza katkıda bulunabilecek iltihaplanmaya neden olabilir. Kronik inflamasyon ayrıca pankreasta hasara yol açabilir ve tip 2 diyabete yol açabilir.


Uyku Apnesi İle Yaşam

 

Uyku apnesi teşhisi aldıysanız, sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarını benimsemeniz, sürdürmeniz ve önerilen tedavinizi kullanmanız önemlidir. Solunum cihazınızı veya ağızlığınızı nasıl kullanacağınız ve koruyacağınız, tedavinizin işe yarayıp yaramadığı ve ne zaman tekrarlı bir uyku çalışmasına ihtiyaç duyacağınız konusunda doktorunuzun nasıl izleyebileceği hakkında daha fazla bilgi edinin.


Solunum Cihazınızı ve Ağızlığı Kullanımı

Reçeteli solunum cihazınızı veya ağızlığınızı uygun şekilde kullanmanız ve bakımını yapmanız önemlidir. 


Doktorunuz bir solunum cihazı veya CPAP cihazı reçete etmişse:

  • Solunum cihazınıza veya

    CPAP makinenize karşı sabırlı olun

    . Bir CPAP makinesinin yardımıyla nefes almanın ayarlanması zaman alabilir.

  • Şekerleme dahil

    tüm uykularda için solunum cihazınızı veya CPAP makinenizi kullanın

    . Tedavinizden tam olarak faydalanabilmek için, cihazınızı ne zaman ve nerede uyursanız kullanın. Seyahat ediyorsanız, solunum cihazınızı da yanınıza aldığınızdan emin olun. Cihazınız düzgün çalışmıyorsa, derhal doktorunuzu veya uyku uzmanınızı arayın.

  • Maskeniz iyi oturmuyorsa, hava sızdırıyorsa, düşmekte veya uyumakta zorluk çekiyorsanız, kuru ağızla uyanıyorsanız veya burun tıkanıklığı veya akıntısı gibi rahatsızlıklar yaşıyorsanız veya reçete edilen solunum cihazınızı kullanırken zorluk çekiyorsanız,

    maske tahrişi olup olmadığını doktorunuzla veya tedarikçinizle konuşun

    . Doktorunuz, farklı maskeler veya burun yastıkları denemek, makinenin basınç zamanlamasını ve ayarlarını ayarlamak veya nemlendirici odasına sahip veya iki seviyeli ya da otomatik ayarlama basınç ayarları sağlayan farklı bir solunum cihazı kullanmayı denemek gibi seçenekleri keşfedebilir. Maskeyi takmadan önce maskeyi temizlemek ve yüzünüzü yıkamak, maske ile cildiniz arasında daha iyi bir sızdırmazlık sağlamanıza yardımcı olabilir.

  • Solunum cihazınıza veya CPAP makinenize uygun şekilde özen gösterin

    . Makinenizin tüm parçalarını nasıl ayarlayacağınızı ve uygun şekilde temizleyeceğinizi bilin. Borular, maskeler ve hava filtreleri de dahil olmak üzere cihazın tüm değiştirilebilir parçalarının reçetelerini zamanında doldurduğunuzdan emin olun.

  • Ağızlığınıza uygun şekilde özen gösterin

    . Bir ağızlık reçetelenmişse, diş hekiminizden nasıl uygun bakım alacağını sorun. Doğru oturmuyorsa veya belirti ve semptomlarınız iyileşmezse, cihazı ayarlayabilmesi için diş hekiminize bildirin. Bir cihaz ayarlandıktan sonra, ağzınız ve yüz kaslarınız yeni oturmaya alışana kadar bir miktar rahatsızlık hissetmek yaygındır.

Uyku Apnesi İçin Evde Bakım

Tedaviye verdiğiniz cevabı izlemek için doktorunuzu ziyaret etmeli ve tedavi edilmediği takdirde yaşamı tehdit edebilecek herhangi bir komplikasyon olup olmadığını kontrol etmelisiniz. 

 

Doktorunuz durumunuzu izlemek için aşağıdakilerden herhangi birini yapabilir:

  • Doktorunuz bir solunum cihazı reçete etmişse, cihazın veri kartını kontrol etmek isteyecektir. Veri kartı, solunum cihazını ne sıklıkta kullandığınızı ve cihazın ve basınç ayarlarının, uyurken apne olaylarının azaltılmasına veya yok edilmesine yardımcı olup olmadığını gösterir. Doktorunuz, gün boyunca hala aşırı uykululuk yaşayıp yaşamadığınızı, yaşam kaliteniz hakkında ne hissettiğinizi, hala horluyor olup olmadığınızı veya yaşam tarzınızda kilo kaybı veya diğer herhangi bir değişiklik yaşanmış olup olmadığını kontrol edebilir.

  • Bir ağızlık reçetesi verildi ise, altı ay sonra ve en az her yıl bir kez diş hekiminize danışmalısınız. Bu, ağızlığın doğru çalışıp çalışmadığını, ayarlanması gerekip gerekmediğini ve yeni bir cihazın gerekli olup olmadığını görmek içindir.

 

Tekrarlayan Uyku Çalışmaları


Bazen uyku çalışmalarının tekrarı gereklidir. Doktorunuz tedaviye verdiğiniz cevabı izlemek için, özellikle uyku semptomlarınız devam ederse, ağızlık kullanıyorsanız, kilonuz önemli ölçüde değişirse veya işvereniniz bu testleri gerektiriyorsa, bir uyku çalışmasını tekrarlamanızı isteyebilir.


CPAP Cihazı Yan Etkileri


CPAP tedavisinin yan etkileri, tıkanıklık, burun akıntısı, ağız kuruluğu, kuru gözler veya burun kanaması olabilir. Eğer mide rahatsızlığı veya şişkinlik yaşarsanız, CPAP makinenizi kullanmayı bırakmalı ve doktorunuza başvurmalısınız.


Uyku Apnesi Ameliyatı

Ameliyat olmayı planlıyorsanız uyku apnesi komplikasyon riskinizi artırabilir ve sürüş yeteneğinizi etkileyebilir.

  • Ameliyattan Önce. Uyuma konusunda destek almak veya ağrı tedavisi için ilaç gerektiren herhangi bir ameliyat geçiriyorsanız, cerrahınıza ve doktorlarınıza uyku apneniz olduğunu bildirin. Ameliyat sırasında ve ağrı kesici ilaçlarınızı seçerken üst solunum yolunuzun açık kaldığından emin olmak için ilave adımlar atmaları gerekebilir.
  • Araç Sürüş Önlemleri. Teşhis edilmemiş ve tedavi edilmemiş uyku apnesi, öğrenme yeteneklerini azaltabilir, karar vermeyi yavaşlatabilir ve uykulu sürüşle sonuçlanabilecek dikkat süresini azaltabilir.

Bu konularla da ilgilenebilirsiniz:


Uyku Apnesi Nedir?

Uyku Apnesi Testi

Uyku ve Zindelik

Uykusuzluk Problemi

Uykusuzluk Tedavisi


bottom of page