UA-168268421-2
top of page

Uyku Apnesi Testi

lung.png

Doktorunuz tıbbi geçmişinize, fizik muayenenize ve bir uyku çalışmasının sonuçlarına dayanarak uyku apnesini teşhis edebilir. Size uyku apnesi teşhisi koymadan önce doktorunuz belirti ve semptomlarınıza neden olabilecek diğer tıbbi nedenleri veya koşulları ekarte edecektir.


Uyku Apnesinde Tıbbi Geçmiş

 

Uyku apnesinin teşhisine yardımcı olmak için doktorunuz aşağıdakileri dikkate alabilir:

  • Sağladığınız bilgiler; yaşadığınız belirti ve bulgular

  • Ailenizde uyku apnesi öyküsü veya başka bir uyku bozukluğu olup olmadığı

  • Uyku apnesi için risk faktörlerine sahip olup olmamanız

  • Atriyal fibrilasyon, tip 2 diyabet veya kontrol edilmesi zor yüksek tansiyon gibi tanı konmamış veya tedavi edilmemiş uyku apnesinin komplikasyonları olup olmadığı

 

Uyku Apnesi İçin Fizik Muayene


Fizik muayene sırasında doktorunuz, obezite, büyük bademcikler, üst solunum yolunun daralması veya büyük boyun çevresi gibi uyku apnesi riskinizi artırabilecek diğer durumların belirtilerini arayacaktır. Erkekler için 43 cm veya kadınlar için 40.5 cm'den büyük bir boyun çevresi, geniş olarak kabul edilir. 

 

Doktorunuz ayrıca çenenizin büyüklüğüne ve yapısına, dilinizin büyüklüğüne ve dilinizin ağzınızdaki konumuna bakabilir. Doktorunuz, uyku apnesinin sık görülen komplikasyonları olup olmadığını görmek için akciğerlerinizi, kalbinizi ve nörolojik sistemlerinizi kontrol edecektir.


Uyku Çalışmaları

Uyku apnesini veya başka bir uyku bozukluğunu teşhis etmek için doktorunuz sizi bir uyku uzmanına veya uyku çalışması için bir merkeze yönlendirebilir. Uyku çalışmaları özel bir merkezde veya evde yapılabilir. 


Bir uyku merkezindeki çalışmalar şunları yapabilir:

  • Solunum dururken ya da uyku sırasında yavaşladığında görülen apne olaylarını tespit etme

  • Solunumu kontrol eden kaslarda düşük veya yüksek aktivite seviyelerini tespit etme

  • Uyku sırasında kandaki oksijen seviyelerini izleme

  • Uyku sırasında beyin ve kalp aktivitesini izleme

Doktorunuz uyku çalışması sırasında bir saat içinde yaşadığınız uyku apnesi olaylarının sayısına bağlı olarak hafif, orta veya şiddetli uyku apnesi teşhis edebilir.

  • Hafif: Bir saatte 5 ila 14 apne olayı

  • Orta: Bir saatte 15 ila 29 apne olayı

  • Şiddetli: Bir saat içinde 30 veya daha fazla apne olayı

 

Uyku çalışmalarının hangi tip uyku apnesine sahip olduğunuzu belirlemeye yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz?

 

Uyku çalışmaları, kaslarınızın hareketini izleyebilir, solunum düzenlerini ve obstrüktif veya merkezi uyku apnenizin olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir. Obstrüktif uyku apneli hastaların uyku çalışmaları sıklıkla, üst solunum yolundaki tıkanıklığı gidermek amaçlı olan, solunum kas aktivitelerinde bir artış gösterir.

 

Buna karşın, santral uyku apneli hastaların uyku çalışmaları, göğüs kaslarında azalmış aktivite gösterme eğilimindedir, bu da solunumda yavaşlama veya durma periyodlarına neden olabilir.


Uyku Apnesi Testleri

Doktorunuz uyku apnesine neden olabilecek diğer tıbbi durumları ekarte etmek için aşağıdaki testleri isteyebilir:

  • Kan Testleri

    Bazı hormonların seviyelerini kontrol etmek ve uyku apnesine katkıda bulunabilecek endokrin bozukluklarını tanılamak için yapılır. Tiroid hormonu hipotiroidizmi ortaya koyabilir. Büyüme hormonu testleri akromegaliyi ortaya koyabilir. Toplam testosteron ve dehidroepiandrosteron sülfat (DHEAS) testleri polikistik over sendromunun (PKOS) tanılanmasına yardımcı olabilir.

  • Pelvik ultrason

    , yumurtalıkları incelemek ve kistleri tetkik etmek için kullanılır. Bu PCOS'u tanılayabilir.

 

Doktorunuz ayrıca, uykunuzu etkileyebilecek veya uyku apnesinin solunum semptomlarına neden olabilecek opioidler gibi ilaçlar kullanıp kullanmadığınızı bilmek isteyecektir. 

 

Doktorunuz, son zamanlarda 6.000 feet'ten daha yüksek irtifalarda seyahat edip etmediğinizi bilmek isteyebilir, çünkü bu düşük oksijenli ortamlar da seyahatten birkaç hafta sonra uyku apnesi semptomlarına neden olabilir.

Uyku Apnesi Tedavisi

Uyku apnesi teşhisi konulursa doktorunuz uyku sırasında havayolu açıklığını sürdürmenize yardımcı olacak önerilerde bulunabilir. Bunlar sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini veya pozitif hava yolu basıncı (PAP) makinesi, ağızlık veya implant gibi solunum cihazlarını içerebilir. Doktorunuzla konuşun. Uyku apnesinizin türüne ve ciddiyetine, ihtiyaç ve tercihlerinize bağlı olarak diğer tedaviler mümkün olabilir.


Uyku Apnesi İçin Yaşam Tarzı Değişiklikleri 


Uyku apnesinin kontrolüne veya tedavisine yardımcı olmak için doktorunuz yaşam boyu sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini benimsemenizi önerebilir.

  • Kalp dostu beslenme seçimleri yapın. Bu ayrıca, özellikle yatmadan önce alkol alımınızı sınırlandırmayı da içerir.

  • Düzenli fiziksel aktivite yapın.

  • Sağlıklı bir kilo hedefleyin. Araştırmalar, kilo vermenin obezite tanısı alan kişilerde uyku apnesini azaltabileceğini göstermiştir.

  • Sağlıklı uyku alışkanlıkları geliştirin. Doktorunuz, yaşınıza göre önerilen miktarda uyku almayı da içeren genel sağlıklı uyku alışkanlıkları önerebilir.

  • Sigarayı bırakın. Sigara ve Kalbiniz sayfasında bu konuda ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu tür kaynaklar kalp sağlığına odaklansalar da sigara içmeyi bırakma konusunda temel bilgileri içerirler.

Solunum Cihazları, Ağızlık ve İmplantlar

CPAP makinesi gibi bir solunum cihazı, uyku apnesi olan hastalar için en sık tavsiye edilen tedavi yöntemidir. Doktorunuz bir CPAP veya başka bir solunum cihazı tavsiye ediyorsa, doktor tarafından önerilen sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerinizi sürdürdüğünüzden emin olun. Solunum cihazınızın bakımı hakkında daha fazla bilgi edinmek için Uyku Apnesi ile Yaşamak bölümümüzü okuyun.


Uyku Apnesi İçin Ağızlıklar


Ağızlıklar veya ağıziçi aletler genellikle uyurken giydiğiniz özel şekilli cihazlardır. Üst solunum yolunu açmak için farklı şekilde çalışan iki tür ağızlık vardır. 


Bazı hibrid ağızlıklar her iki tipte özelliklere sahiptir.

  • Mandibular yeniden konumlandırma ağızlıkları, üst ve alt dişleri örten ve çeneyi üst solunum yolunu tıkamasını önleyen bir konumda tutan cihazlardır.

  • Dil tespit cihazları, üst havayolunu bloke etmemesi için dili ileri konumda tutan ağızlıklardır.

Hafif uyku apnesiniz varsa veya apneniz yalnızca sırtüstü yattığınızda meydana gelirse, doktorunuz bir ağızlık önerebilir. Ağızlığınızı almak için doktorunuz, diş veya çene sorunlarının düzeltilmesinde uzmanlaşmış bir dişhekimi veya bir ortodontisti ziyaret etmenizi önerebilir. Bu uzmanlar, oral cihazın ağzınıza ve çenenize özel olarak oturmasını sağlar.


Uyku Apnesi İçin İmplantlar


İmplantlar uyku apnesi olan bazı insanlara yarar sağlayabilir. Bazı cihazlar hem obstrüktif hem de merkezi uyku apnesini tedavi eder. Vücudunuza bir implant yerleştirmek için ameliyat olmalısınız. Bu cihaz, solunum düzenlerini algılar ve uyku sırasında solunum yollarını açan bazı kaslara hafif stimülasyon sağlar. İmplantın santral uyku apnesinin tedavisinde ne kadar etkili olduğunu belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Bir sinir stimülatörü ayrıca uyku apnesini de tedavi edebilir. 

 

Bu tedavi aynı zamanda ameliyatı da içerir. Cerrah, dil hareketini kontrol eden hipoglossal sinir için bir stimülatör yerleştirir. Bu sinirin uyarılmasının artırılması, üst solunum yolunun açık kalması için dilin konumlandırılmasına yardımcı olur.


Uyku Apnesi İçin Ağız ve Yüz Kas Tedavisi


Uyku apnesi olan çocuklar ve yetişkinler, orofasiyal tedavi olarak bilinen ağız ve yüz kasları tedavisinden fayda görebilirler. Bu terapi, dilin konumlandırılmasını iyileştirir ve dudakları, dili, yumuşak damak, lateral farenks duvarı ve yüzünü kontrol eden kasları güçlendirir.


Uyku Apnesi İçin Ameliyatlar

CPAP makinesi gibi solunum cihazlarına cevap vermeyen veya belki de büyük bademcikler nedeniyle üst solunum yolunun gözle görülür şekilde tıkanmasından kaynaklanan ağır obstrüktif uyku apneniz varsa, ameliyat olmanız gerekebilir. 


Olası cerrahi prosedürler şunları içerir:

  • Tonsillektomi: Boğazınızın arkasında bir organ olan bademcikleri çıkarmak için yapılan bir ameliyat

  • Maksiller veya çene ilerlemesi: Üst havayollarını büyütmek için üst çeneyi (maksilla) ve alt çeneyi (mandibula) ileri doğru hareket ettiren bir ameliyat

  • Trakeostomi: Boynunuzun önünden soluk borusuna bir delik açacak olan ameliyattır. Yapay bir solunum borusu, nefes almanıza yardımcı olmak için delikten ve doğrudan, doğal soluk borunuza yerleştirilir.

Ameliyat olası bir tedavi olarak kabul edilirse, farklı cerrahi prosedür tipleri, prosedürlerin riskleri ve faydaları, olası rahatsızlıklar ve ameliyat sonrası ihtiyaç duyacağınız iyileşme süresi hakkında doktorunuzla konuşun.


Bu konularla da ilgilenebilirsiniz:


Uyku Apnesi Nedir?

Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?

Uyku ve Zindelik

Uykusuzluk Problemi

Uykusuzluk Tedavisi


bottom of page