Zinde Yaşam Platformunuz
Vajinal Mantar Kaşıntı Yapar mı?
Çoğu kadın hayatının bir noktasında vajinal mantar enfeksiyonu geçirir.
Vajinal mantar enfeksiyonlarının belirtileri arasında yanma, kaşıntı ve kalın beyaz akıntı bulunur. Mantar enfeksiyonlarının tedavisi kolaydır ancak bir enfeksiyon olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzu veya hemşirenizi görmeniz önemlidir. Mantar enfeksiyonu semptomları diğer vajinal enfeksiyonlara ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara benzer.
Daha ciddi bir enfeksiyonunuz varsa ve mantar enfeksiyonunuz yoksa bu durum büyük sağlık sorunlarına yol açabilir.
Vajinal Mantar Enfeksiyonu Nedir?
Kandidiyaz, Candida adı verilen bir mayanın (bir tür mantar) neden olduğu, vajinanın, vulvanın, vajinanın etrafındaki alanın kaşınmasına ve yanmasına neden olan bir enfeksiyondur. Kandida normalde vücudun içinde (ağız, boğaz, bağırsak ve vajina gibi yerlerde) ve ciltte herhangi bir soruna neden olmadan yaşar.
Bazen vajina içindeki ortam onun büyümesini teşvik edecek şekilde değişirse Kandida çoğalır ve enfeksiyona neden olabilir. Yani bir diğer deyişle, vajinal mantar enfeksiyonlarına, Candida mantarının aşırı büyümesi neden olur.
Vajinadaki kandida genellikle “vajinal mantar enfeksiyonu” olarak adlandırılır. Bu enfeksiyon için diğer isimler “vajinal kandidiyaz”, “vulvovajinal kandidiyaz” veya “kandidal vajinit” tir.
Vajinal Mantar Enfeksiyonlarına Kimler Yakalanır?
Her yaştan kadın ve kız çocuğu vajinal mantar enfeksiyonu geçirebilir. Dört kadından üçü yaşamlarının bir noktasında mantar enfeksiyonu geçirir. Tüm kadınların neredeyse yarısı bu enfeksiyonu iki veya daha fazla kez geçirir.
Vajinal mantar enfeksiyonları ergenlikten önce ve menopozdan sonra nadiren görülür.
Bazı Kadınların Mantar Enfeksiyonu Riski Daha mı Yüksektir?
Evet. Aşağıdaki durumlarda mantar enfeksiyonu riskiniz daha yüksektir:
Hamileler
Diyabet (Şeker) hastası olup kan şekeri kontrol altında olmayan kadınlar
Yüksek dozlarda östrojen içeren bir tür hormonal doğum kontrol hapı kullananlar
Vajinal duş yapan veya vajinal spreyler kullanan kadınlar
Son zamanlarda amoksisilin veya steroid ilaçlar gibi antibiyotikler alan kadınlar
HIV enfeksiyonu gibi zayıflamış bir bağışıklık sistemi koşulu bulunan kadınlar
Vajinal Mantar Enfeksiyonu Kaşıntı Yapar mı? Diğer Belirtiler Nelerdir?
Vajinal mantar enfeksiyonunun en yaygın belirtisi vajina ve çevresinde aşırı kaşıntıdır.
Diğer belirti ve semptomlar şunları içerir:
Vajina ve vulvada yanma, kızarıklık ve şişme
İdrar yaparken ağrı
Cinsel ilişki sırasında ağrı
Sızlama
Süzme peynirine benzeyen ve kötü bir kokusu olmayan kalın, beyaz bir vajinal akıntı
Bu belirtilerden sadece birkaçına sahip olabilirsiniz. Belirtiler hafif veya şiddetli olabilirler.
Mantar Enfeksiyonlarına Ne Sebep Olur?
Mantar enfeksiyonlarına, mikroskobik mantar Candida'nın aşırı büyümesi neden olur.
Vajinanız herhangi bir zamanda herhangi bir semptom göstermeden az miktarda mantar içerebilir. Ancak çok fazla mantar büyüdüğünde, enfeksiyon kapabilirsiniz.
Seks Yapmaktan Mantar Enfeksiyonu Kapabilir miyim?
Evet. Bir maya enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan hastalık olarak kabul edilmez, çünkü seks yapmadan da bir mantar enfeksiyonu kapabilirsiniz. Ancak cinsel partnerden de mantar enfeksiyonu kapılabilir.
Prezervatifler (kondomlar) vajinal, oral veya anal seks yoluyla mantar enfeksiyonlarının bulaşmasını veya geçmesini önlemeye yardımcı olabilir.
Mantar Enfeksiyonu Olduğunuzu Düşünüyorsanız Doktorunuz veya Hemşirenizi Aramalı mısınız?
Evet. Doktorunuzu veya hemşirenizi görmek, daha ciddi bir enfeksiyon türü değil, bir mantar enfeksiyonu olup olmadığından emin olmanın tek yoludur.
Bir mantar enfeksiyonunun belirti ve semptomları, cinsel yolla bulaşan hastalık ve Bakteriyel Vajinoz (BV) gibi diğer daha ciddi enfeksiyonların semptomlarına çok benzer. Tedavi edilmezse, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve bakteriyel vajinoz, HIV de dahil olmak üzere diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar riskini artırır ve hamile kalma sorunlarına yol açabilir.
Bakteriyel Vajinoz ayrıca erken doğum gibi hamilelik sırasında sorunlara yol açabilir.
Mantar Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorunuz şişlik ve akıntı aramak için pelvik bir muayene yapacaktır. Doktorunuz ayrıca vajinanızdan akıntı örneğini almak için pamuklu çubuk kullanabilir. Bir laboratuvar teknisyeni, mantar enfeksiyonuna neden olan Candida mantarının aşırı büyümesinin olup olmadığını görmek için numuneye mikroskop altında bakacaktır.
Mantar Enfeksiyonu Tedavisi
Mantar enfeksiyonları genellikle antifungaller olarak adlandırılan mantar karşıtı ilaçlarla tedavi edilir. Başka bir enfeksiyon türü değil, vajinal mantar enfeksiyonu geçirdiğinizden emin olmak için doktorunuza veya hemşirenize başvurun.
Daha sonra mantar enfeksiyonları için antifungal ilaçları reçetesiz olarak bir eczaneden satın alabilirsiniz. Antifungal ilaçlar vajinaya uygulayacağınız kremler, tabletler, merhemler veya fitiller şeklinde gelir. Seçtiğiniz markaya bağlı olarak, tedaviyi tek bir dozda veya günde bir kez ve yedi güne kadar uygulayabilirsiniz.
Doktorunuz veya hemşireniz ayrıca flukonazol gibi ağızdan alınan tek bir doz antifungal ilaç verebilir. Yılda dörtten fazla vajinal mantar enfeksiyonu geçirirseniz veya reçetesiz satılan ilaç tedavisini kullandıktan sonra mantar enfeksiyonunuz geçmezse, altı aya kadar düzenli dozlarda antifungal ilaç almanız gerekebilir.
Konunun tamamını okumak için aşağıdaki linke tıklayın: