![Original%2520on%2520Transparent_edited_e](https://static.wixstatic.com/media/7224cc_2eead3c1ab904673a07dd76a34d68982~mv2.png/v1/fill/w_92,h_122,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/Original%252520on%252520Transparent_edited_e.png)
Zinde Yaşam Platformunuz
Astımda Sağlıklı Yaşam Tarzı Değişiklikleri
![lung.png](https://static.wixstatic.com/media/77f5caab3f7d42d0ba0e174c88d9eac7.jpg/v1/fill/w_380,h_303,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/lung.jpg)
Doktorunuz astım semptomlarını kontrol altında tutmak için aşağıdaki yaşam tarzı değişikliklerinden birini veya birkaçını önerebilir:
Sağlıklı bir kilo hedefleyin. Obezite astımı yönetmeyi zorlaştırabilir. Yardımcı olabilecek programlar hakkında doktorunuzla konuşun. Yüzde 5 ila 10 kilo kaybı bile semptomlara yardımcı olabilir.
Fiziksel olarak aktif olun. Egzersiz, bazı insanlar için bir astım tetikleyicisi olsa da, bundan kaçınmamalısınız. Fiziksel aktivite, sağlıklı bir yaşam tarzının önemli bir parçasıdır. Hangi fiziksel aktivite seviyesinin sizin için uygun olduğu konusunda doktorunuzla konuşun. Aktif kalmanıza yardımcı olabilecek ilaçları sorun.
Kalp dostu beslenin. Daha fazla meyve sebze yemek ve yeterince D vitamini almak, astım kontrolünde size yardımcı olabilecek önemli sağlık yararları sağlayabilir.
Stres yönetiminizi iyi yapın. Semptomlara yardımcı olabilecek nefes alma ve gevşeme tekniklerini öğrenin. Endişe, depresyon veya panik atak geçirirseniz, bir zihinsel sağlık uzmanıyla görüşün.
Sigarayı bırakın ve pasif sigara içiminden kaçının. Sigara içmek ve ikinci elden çıkan duman, astımı tedavi etmeyi zorlaştırır. Birçok kaynak sigarayı bırakma konusunda temel bilgiler içerir.
Evde Astım Bakımı Nasıl Yapılır?
Evde astımınızı izlemek ve yönetmek sağlığınız için önemlidir. Doktorunuza astım eğitimi hakkında danışın. Eğitim, astımınızı, ilaçlarınızın amacını, semptomları nasıl önleyeceğinizi, astım ataklarını nasıl erken tanıyacağınızı ve ne zaman tıbbi yardım isteyeceğinizi anlamanıza yardımcı olabilir.
Doktorunuz size, bir pik ekspiratuvar akış ölçer kullanarak astımınızı nasıl izleyebileceğinizi gösterebilir. Astımınızın kontrol altında olduğundan emin olmak için zamanla ölçümlerinizi karşılaştırabilirsiniz. Düşük bir sayı belirtileri fark etmeden önce bile sizi astım krizi konusunda uyarmanıza yardımcı olabilir.
Günlük tutmak, astım eylem planınızı takip etmekte zorlanırsanız veya plan işe yaramıyorsa yardımcı olabilir.
Aşağıdaki deneyimlerden herhangi birine sahipseniz, onları günlüğe kaydedin ve doktorunuzu görmek için randevu alın. Randevunuzda günlüğü yanınızda getiriniz.
Normal aktivitelerinizi sınırlıyorsunuz ve okul ya da işi kaçırıyorsunuz.
Hızlı tahliye inhalerinizi haftada iki günden fazla kullanmanız gerekiyor.
Astım ilaçlarınız artık yardımcı olmuyor gibi görünüyor.
Pik ekspiratuvar akış sayınız düşük veya günden güne çok değişiyor.
Belirtileriniz daha sık, daha şiddetli veya uykunuzu kaçırmanıza neden oluyor.
Astım Ataklarının Kötüleşmesi Önlenebilir mi?
Bazı unsurlar astım semptomlarını hafifletebilir veya kötüleştirebilir. Bunlara astım tetikleyicileri denir. Bu tetikleyicilerin ne olduğunu öğrendikten sonra, çoğunu kontrol etmek için adımlar atabilirsiniz.
Astım için yaygın bir tetikleyici, alerjenlere maruz kalmaktır.
Hayvan kürkü astım semptomlarını tetiklerse, evcil hayvanınızı evinizden veya yatak odanızdan uzak tutun.
Evinizi mümkün olduğunca tozsuz ve küfsüz tutun.
İşyerinde belirtilerinizi tetikleyen şeylerden kendinizi uzaklaştırın. Mesleki astımınız varsa, hassas olduğunuz maddenin düşük seviyeleri bile semptomları tetikleyebilir.
Alerjen seviyeleri yüksekse, açık havada zaman sınırlamayı deneyin.
Diğer astım tetikleyicileri şunlardır:
Duygusal stres. Yoğun öfke, ağlama veya gülme gibi duygusal stres, hiperventilasyona ve hava yolunun daralmasına ve dolayısıyla astım krizinin tetiklemesine neden olabilir.
Grip. Her yıl, astım krizi riskini artırabilecek olan gribi önlemeye yardımcı olmak için grip aşısını yaptırın.
İlaçlar. Şiddetli astımı olan bazı kişiler, aspirin gibi ilaçlara duyarlı olabilir ve ciddi solunum problemleri yaşayabilir. Doktorunuza sizin veya çocuğunuzun şu anda aldığı tüm ilaçlar hakkında bilgi verin.
Kötü hava kalitesi veya çok soğuk hava. Kirlilik veya fırtına gibi bazı hava koşulları hava kalitesini etkileyebilir. Kirlilik, boşaltılmamış verimsiz pişirme veya ısıtma cihazlarından kaynaklanan gazların neden olduğu iç mekan kirliliğini içerebilir. Dış hava kirliliğinin önlenmesi zor olabilir, ancak hava kalitesi düşük olduğunda pencereleri kapalı tutabilir ve yorucu dış mekan etkinliklerinden kaçınabilirsiniz.
İkinci el duman da dahil olmak üzere tütün dumanı.
Astım Komplikasyonlarının Evde Tedavisi
Komplikasyonları önlemenize yardımcı olmak için doktorunuz aşağıdakileri önerebilir:
-
İlaç dozunuzu mümkün olduğunca düşük tutun Uzun süreli yan etkileri önlemek için bu gereklidir. Zaman içinde yüksek dozlar katarakt ve osteoporoz riskinizi artırabilir. Katarakt, gözünüzdeki mercek bulutlarıdır. Osteoporoz, kemiklerinizi zayıf ve kırılma olasılığını artıran bir hastalıktır.
-
Astımınızı izlemek ve herhangi bir değişiklik olursa doktorunuza danışmak. Astım tedavi edilmediğinde, yaşamı tehdit edici astım ataklarına neden olabilir. Hamileyseniz, bebeğinizin sağlığını tehlikeye atabilir.
Astımda Uyarı İşaretleri Nelerdir?
Acil bakım için ne zaman 1-1-2 yi aramanız gerektiğini doktorunuza sorun. Bu, astım eylem planınıza da yazılmalıdır.
Bu durumlarda doktorunuzu arayın:
- İlaçlarınız astım krizini hafifletmediğinde.
- Pik Ekspiratuvar Akış numaranız düşük olduğunda.
Bu konuyla da ilgilenebilirsiniz:
Astım Nedenleri, İşaretleri ve Belirtileri