Zinde Yaşam Platformunuz
EKG Nedir?
EKG, yani elektrokardiyografi, kalbin elektriksel aktivitesini kaydeden basit, ağrısız bir testtir.
EKG olarak kısaltılmış olan elektrokardiyogram, kalp atışının elektriksel aktivitesini ölçer. Her vuruşta elektriksel bir dalga kalpten geçer. Bu dalga, kasın kalpten kan sıkmasına ve pompalamasına neden olur. EKG'de normal bir kalp atışı, üst ve alt odaların zamanlamasını gösterecektir.
Sağ ve sol atriyumlar (kalbin üst odacıkları da denilen kulakçıklar) veya üst odalar elektrik dalgası alt odalara gittiğinde düz bir çizgiyi takip ederek “P dalgası” olarak adlandırılan ilk dalgayı oluşturur Sağ ve sol alt ventriküller (kalbin alt odacıkları da denilen karıncıklar) “QRS kompleksi” olarak adlandırılan bir sonraki dalgayı oluşturur. Son dalga veya “T dalgası” elektriksel iyileşmeyi veya ventriküller için dinlenme durumuna geri dönüşü temsil eder.
EKG, kalbinizin ne kadar hızlı attığını, kalp atışlarınızın ritminin sabit veya düzensiz olup olmadığını ve kalbinizin her bölümünden geçen elektriksel darbelerin gücü ve zamanlamasını gösterebilir. Kalp hastalığını taramak için yapılan rutin muayenenin bir parçası olarak EKG yapılabilir. EKG iskemik kalp hastalığı nedeniyle kalp hasarı belirtileri ve geçirilmiş veya halen mevcut kalp krizi belirtilerini gösterebilir.
Bu test aynı zamanda aritmi veya düzensiz kalp atışı ve kalp yetmezliği gibi diğer kalp problemlerini tespit etmek ve incelemek için kullanılır. Bu testten elde edilen sonuçlar başka kalp rahatsızlıklarını da ortaya koyabilir.
EKG Nasıl Yapılır?
EKG bir doktorun ofisinde, poliklinikler gibi ayaktan tedavi merkezlerinde, büyük bir ameliyattan önce bir hastanede veya stres testinin bir parçası olarak kaydedilebilir. Test için, bir masanın üzerinde hareketsiz şekilde uzanacaksınız.
Bir hemşire veya teknisyen, göğsünüzdeki, kollarınızdaki ve bacaklarınızdaki cilde 12 elektrot takacaktır. Elektrotların yapışmasına yardımcı olmak için cildinizin tıraş edilmesi gerekebilir. Elektrotlar, kalbinizin elektriksel aktivitesini grafik kağıda veya bir bilgisayara kaydeden bir makineye kablolar aracılığıyla bağlanır. Testten sonra, elektrotlar çıkarılacaktır.
EKG'nin ciddi riskleri yoktur. EKG'ler, kalbinize elektrik şoku vermez. Elektrotların cildinize tutturulduğu yerde hafif bir döküntü oluşabilir. Bu döküntü genellikle tedavi olmadan kendiliğinden geçer.
EKG Neden Yapılır?
Elektrokardiyogram, her yaştan insanda birçok yaygın kalp problemini teşhis etmeye yardımcı olan ağrısız, invaziv olmayan bir yoldur.
Doktorunuz aşağıdakileri tespit etmek için EKG görmek isteyebilir:
-
Kalp ritminizdeki düzensizlikler (aritmiler)
-
Kalbinizdeki tıkanmış veya daralmış arterler (koroner arter hastalığı) göğüs ağrısına veya kalp krizine neden oluyorsa
-
Kalbinizin odaları ile yapısal sorunlar
-
Önceki kalp krizi
-
Kalp pili gibi devam eden kalp hastalığı tedavilerinin ne kadar iyi çalıştığı
Aşağıdaki belirti ve semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız kalp ritmi testine ihtiyacınız olabilir:
-
Kalp çarpıntısı
-
Hızlı nabız
-
Göğüs ağrısı
-
Nefes darlığı
-
Baş dönmesi, baş dönmesi veya karışıklık
-
Zayıflık, yorgunluk veya egzersiz yeteneğinde azalma
EKG Cihazı Nasıl Çalışır?
Elektrokardiyograma 12 uçlu EKG veya 12 uçlu EKG de denir, çünkü kalbin 12 farklı bölgesinden bilgi toplar. Bu görüntüler göğsünüzün derisine ve bazen uzuvlarınıza yerleştirilen tipik olarak 10 elektrot tarafından oluşturulur. Elektriksel aktivite, kalp atışınızın her bir elektriksel fazına karşılık gelen farklı desenlerle bir grafikte dalgalar olarak kaydedilir.
Standart bir EKG, yalnızca test sırasında meydana gelirse anormal bir kalp ritmini kaydedebilir. Bazı anormal kalp ritimleri gelir ve gider, bu nedenle doktorunuz belirtilerinizin nedenini teşhis etmeye yardımcı olmak için Holter monitörü gibi farklı bir kalp ritmi izlemesinden geçebilir.
Bu konularla da ilgilenebilirsiniz:
Koroner Anjiyografi (Anjiyo) Nedir?