Zinde Yaşam Platformunuz
Gıda Zehirlenmesi Ne İyi Gelir?
Doktorlar genellikle belirtilerinize göre gıda zehirlenmesini teşhis eder. Belirtileriniz hafifse ve kısa bir süredir devam ediyorsa, genellikle testlere ihtiyacınız olmaz.
Bazı durumlarda tıbbi geçmiş , fiziksel muayene , dışkı testleri ve kan testleri gıda zehirlenmelerinin teşhisinde yardımcı olabilir. Doktorunuz komplikasyonları kontrol etmek veya diğer sağlık problemleri ihtimalini ortadan kaldırmak için ek testler yapabilir .
Tıbbi Geçmiş
Doktorunuz size ne tür belirtiler yaşadığınızı soracaktır :
Hangi belirtileriniz var
Bu belirtiler ne kadar süredir devam ediyor
Ne sıklıkla bu belirtileri yaşıyorsunuz
Doktorunuz aynı zamanda aşağıdakiler hakkında sorular soracak :
Son günlerde neler yiyip içtiğiniz
Yakın zamanda benzer semptomları olan başka insanlar biliyor musunuz
Gelişmekte olan ülkelere yaptığınız son seyahat
Mevcut ve geçmiş tıbbi durumlarınız
Reçeteli ve reçetesiz satılan , kullanmakta olduğunuz ilaçlar
Fizik Muayene
Fiziksel bir muayene sırasında doktorunuz şunları yapabilir :
Dehidrasyon bulguları için tansiyon ve nabzınızı kontrol eder
Vücudunuzu yüksek ateş veya dehidrasyon belirtileri açısından inceler
Karın seslerinizi dinlemek için bir stetoskop kullanır
Hassasiyet veya ağrı olup olmadığını kontrol etmek için karnınıza hafifçe vurur
Bazen doktorlar dışkıda kan olup olmadığını kontrol etmek için dijital rektal muayene yaparlar . Dışkınızdaki kan varlığı , bakteri veya parazitlerle enfeksiyonun belirtisi olabilir .
Dışkı Testleri
Bir sağlık uzmanı size dışkı testi için bir kap verecek. Analiz için kabı nereye göndereceğiniz veya alacağınızla ilgili talimatlar alacaksınız. Dışkı testleri virüs , bakteri veya parazit varlığını gösterebilir .
Kan Testleri
Bir sağlık uzmanı sizden kan örneği alabilir ve numuneyi bir laboratuvara gönderebilir . Kan testleri, bazı enfeksiyonların belirtilerini veya dehidrasyon gibi komplikasyonların belirtilerini gösterebilir .
Gıda Zehirlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Çoğu durumda, gıda zehirlenmesi olan insanlar tıbbi tedavi olmadan kendi başlarına iyileşebilirler. Susuz kalmayı önlemek için , vücuttan kaybolan sıvıları ve elektrolitleri yerine koyarak gıda zehirlenmesini tedavi edebilirsiniz . Belirtilerinizin çok şiddetli olmadığı bazı durumlarda, reçetesiz satılan ilaçlar rahatsızlığınızı gidermeye yardımcı olabilir.
Gıda zehirlenmesi yaşıyorsanız , kısa bir süre için yedikten sonra iştahınızı kaybederek kusabilirsiniz . İştahınız normale döndüğünde, genellikle ishal devam etse bile olsa normal beslenmenize başlayabilirsiniz .
Bununla birlikte çocuğunuzda kusma veya ishal gibi yiyecek zehirlenmesi belirtileri varsa , tavsiye için bir doktora başvurmaktan çekinmeyin .
Bakterilerin veya parazitlerin neden olduğu gıda zehirlenmesini tedavi etmek için doktorunuz rehidrasyon çözeltilerine (oral rehidrasyon sıvılarına) ek olarak , antibiyotik veya parazitleri hedef alan ilaçları reçete edebilir .
Bazı durumlarda ise doktorlar probiyotik kullanımıbı önerebilir . Probiyotikler , normalde sindirim sisteminizde bulunan mikroplara benzer bakteriler olan , canlı mikroplardır . Araştırmalar , bazı probiyotiklerin ishal süresinde kısalmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir . Araştırmacılar hala gıda zehirlenmesini tedavi etmek için probiyotik kullanımı üzerinde çalışıyorlar .
Güvenliğiniz nedeniyle , probiyotik veya başka bir tamamlayıcı veya alternative ilaç ya da uygulama kullanmadan önce doktorunuzla konuşun . Bu prensip özellikle çocuklar , yaşlı yetişkinler veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler ishal olduğunda önemlidir .
Ciddi dehidrasyon , hemolitik üremik sendrom veya felç gibi hayati tehlike oluşturan semptom ve komplikasyonları olan hastaların hastanede yatarak tedavi edilmesi gerekebilir .
Kayıp Sıvıları ve Elektrolitleri Telafi Edin
Gıda zehirlenmeniz varsa, vücutta susuzluğu önlemek veya hafif dehidrasyonu tedavi etmek için kaybolan sıvıları ve elektrolitleri yerine koymanız gerekir . Herşeyden önce bol miktarda sıvı almalısınız . Kusma problem yaşıyorsanız , az miktarda berrak sıvılar içmeyi deneyin . Bunlara örnek olarak su ve çay verilebilir . Gıda zehirlenmesinde kaybedilen sıvıları ve elektrolitleri telafi etmek en önemli tedavi yöntemidir .
Yetişkinler
Gıda zehirlenmesine sahip yetişkinler , kaybettiği sıvıları ve elektrolitleri yerine koymada aşağıdaki örnekleri göz önünde bulundurabilir :
Su
Meyve suyu veya konsantre meyve suları
Spor içecekleri
Et suları
Tuzlu kraker yemek , elektrolit kaybının telafisinde yardımcı olabilir .
Yaşlı yetişkinler, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler ve şiddetli ishal veya dehidrasyon belirtileri olan yetişkinler . eczanelerde satılan oral rehidrasyon çözeltileri içmelidirler . Oral rehidrasyon çözeltileri, glukoz ve elektrolitler içeren sıvılardır .
Çocuklar
Çocuğunuzda gıda zehirlenmesi varsa, çocuğunuza doktoru tarafından tavsiye edilebilecek , yaş ve gelişim düzeyine uygun bir oral rehidrasyon sıvısı vermelisiniz . Bu solüsyonları bebeğinize verme konusunda bir doktorla konuşun . Bebekler anne sütünü veya her zamanki tükettikleri formülü içmelidir .
Reçetesiz İlaçlar
Bazı durumlarda yetişkinler , gıda zehirlenmesinin neden olduğu ishali tedavi etmek için loperamide (Lopermid) ve Bizmut Subsalisilat gibi reçetesiz ilaçları alabilirler .
Bu ilaçlar bebekler ve çocuklar için tehlikeli olabilir . Çocuğunuza reçetesiz ilaç vermeden önce mutlaka doktoruyla konuşun .
Kanlı ishal veya ateş varsa ( bakteri veya parazitlerin yol açtığı enfeksiyon belirtileri ) ishali tedavi etmek için reçetesiz satılan ilaçlar kullanılmamalıdır . Bu durumdaysanız tedavi için bir doktora görünmelisiniz .
Gıda Zehirlenmesi Nasıl Önlenir?
Gıdaların düzgün şartlarda depolanması , taşınması , temizliği , pişirilmesi ve saklanması konusunda uygun adımları takip ederek bazı gıda zehirlenmesi önleyebilirsiniz .
Örneğin :
Çiğ et , kümes hayvanları , deniz ürünleri ve yumurtaları diğer yiyeceklerden ayrı tutun
Bozulabilecek gıdaları hemen soğutun veya dondurun
Yiyecekleri kullanmadan önce ve sonra ellerinizi su ve sabunla yıkayın
Meyve ve sebzeleri yemeden, kesmeden veya pişirmeden önce yıkayın
Zararlı mikropları öldürmek için yeterince uzun ve yeterince yüksek sıcaklıkta yiyecekleri pişirin
Her kullanımdan sonra kapları ve yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin
4 saatten fazla oda sıcaklığında bekleyen yiyecekleri yemeyin
Gıda güvenliği, özellikle gıda zehirlenmesi ve buna bağlı olarak , ilgili komplikasyonlara yakalanma olasılığı daha fazla olan kişiler için önemlidir :
Bebekler ve çocuklar
Hamile kadınlar ve bebekleri
Yaşlı yetişkinler
Kemoterapi ya da uzun süreli steroid tedavisi görenler gibi bağışıklık sistemi zayıf insanlar
Piyasadan Geri Toplanan Gıdalar
Piyasadan toplanan yiyecek çağrılarını izleyerek , gıda zehirlenmelerini önlemeye yardımcı olabilirsiniz . Şirketler sattıkları ürünlerin hastalığa yol açabilecek bir riski bulunduğunu tespit ederlerse bazen piyasaya sundukları yiyecekleri geri toplarlar . Bir yiyeceğin gıda zehirlenmesine neden olabileceği için geri çağrıldığını öğrenirseniz bu ürünün mutfağınızda bulunup bulunmadığını kontrol edin . Bunu yaptığınızda aynı zamanda onu kimsenin yemediğinden emin olun . Yiyecekleri aldığınız firmaya iade edebilir veya başka br şekilde elden çıkarabilirsiniz .
Gezgin İshali ( Traveler’s Diarhea )
Gezgin ishali olasılığınızı azaltmak için gelişmekte olan ülkelere seyahat ederken aşağıdakileri yemekten veya içmekten kaçının :
Şişelenmemiş veya arıtılmamış su . Ayrıca, dişlerinizi şişelenmemiş veya arıtılmamış su ile fırçalamaktan kaçının . Musluk, kuyu, göl veya nehir suları mikrop içerebilir .
Arıtılmamış musluk suyu veya kuyu suyu ile hazırlanmış buz, yiyecek ve içecekler
,Pastörize edilmemiş meyve suyu, süt ve peynir ya da yoğurt gibi süt ürünleri. Pastörizasyon süreci zararlı mikropları öldürür .
Sokak satıcılarından alınan yiyecek veya içecekler .
Yeterince sıcak servis edilmeyen pişmiş yemekler .
Çiğ veya az pişmiş et , balık veya kabuklu deniz ürünleri .
Temiz suda yıkanmamış ya da soyulmuş çiğ sebze ve meyveler .
Seyahat edenlerin ishali konusunda endişeleniyorsanız , seyahat etmeden önce doktorunuzla konuşun . Doktorunuz, zararlı mikropları öldürmek veya uzaklaştırmak içi yerel suların arındırılması konusunda önlemler önerebilir . Doktorunuz, seyahatiniz sırasında ishal olmanız durumunda yanınızda antibiyotikler getirmenizi de önerebilir . Antibiyotiklerle erken tedavi, bir gezgin ishali vakasını kısaltabilir.
Doktorlar bazı insanlara - özellikle de bağışıklık sistemi zayıflamış kişilere - seyahat öncesi ishalin önlenmesine yardımcı olmak için antibiyotik kullanmalarını önerebilirler .
Gıda Zehirlenmesinde Beslenme
Yiyecek zehirlenmeleri siz konusu olduğunda, kaybolan sıvıları ve elektrolitleri telafi etmek için bol miktarda sıvı içmelisiniz . Eğer kusma şikayetiniz varsa bir süre için iştahınızı kaybetmeniz mümkündür . İştahınız döndüğünde, genellikle isahaliniz bile olsa normal diyetinizi yemeye geri dönebilirsiniz .
Çocuklarda gıda zehirlenmesi olduğunda ebeveynler ve bakıcılar çocuklarına iştahları döndükten sonra genellikle yedikleri şeyleri vermelidir . Bebeklere anne sütü ya da her zamanki kullandıkları formül verilmelidir .
Gıda Zehirlenmesinde Nelerden Kaçınmalıyım?
Bazı insanlar için, aşağıdakiler gibi bazı gıda bileşenleri, ishal gibi gıda zehirlenmesi belirtilerine yol açabilir :
Kahve ve çay gibi kafeinli içecekler ve bazı alkolsüz içecekler.
Kızarmış yiyecekler, pizzalar ve fast food tarzı hızlı hazırlanan yiyecekler gibi yağ oranı yüksek gıdalar.
Şekerli içecekler ve bazı meyve suları gibi büyük miktarlarda basit şekerler içeren yiyecek ve içecekler.
Şeker ve laktoz içeren süt ve süt ürünleri. Gıda zehirlenmesinden kurtulan bazı kişilerde laktozun bir ay veya daha uzun bir süre boyunca sindirilmesi sorunu görülür.
Araştırmalar sınırlı bir diyet uygulamanın ishalin tedavisine yardımcı olmadığını göstermektedir. Çoğu uzman ishal olduğunda açlık diyeti ya da herhangi başka bir diyet izlemenizi önermiyor .
Bu konularla da ilgilenebilirsiniz: