UA-168268421-2
top of page

Laktoz İntoleransı Belirtileri

lung.png

Laktoz İntoleransı Nedir? Ne Kadar Yaygındır?

 

Laktoz intoleransı, laktoz içeren yiyecek veya içecekleri tüketmenizden sonra yaşadığınız  şişkinlik , ishal ve gaz gibi sindirim semptomlarına sahip olduğunuz bir durumdur . Laktoz, süt ve peynir veya dondurma gibi süt ürünlerinde doğal olarak bulunan bir şekerdir.


Laktoz intoleransında, sindirim semptomlarına laktoz malabsorpsiyonu neden olur . Laktoz malabsorpsiyonu ince bağırsaklarınızın katı veya sıvı halde tükettiğiniz hiçbir laktozu sindiremediği veya parçalayamadığı durumdur.


Laktoz malabsorpsiyonu olan herkes laktoz kullandıktan sonra sindirim semptomları göstermez. Sadece belirtileri olan insanların laktoz intoleransı vardır.


Laktoz intoleransı olan çoğu kişi belirti olmadan bir miktar laktoz tüketebilir. Farklı insanlar belirtilere maruz kalmadan önce farklı miktarlarda laktoz tolere edebilir.


Laktoz intoleransı süt alerjisinden farklıdır . Süt alerjisi bir bağışıklık sistemi bozukluğudur .

Laktoz, süt ve süt ürünlerinde doğal olarak bulunan bir şekerdir.


Bebeklerin çoğu laktozu sindirebilse de, birçok insan bebeklikten sonra laktoz malabsorpsiyonu (laktozu sindirme yeteneğinin azalması) geliştirmeye başlar. Uzmanlar, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 68'inin laktoz emilim bozukluğuna sahip olduğunu tahmin ediyor. 


Laktoz malabsorpsiyonu, dünyanın bazı bölgelerinde diğerlerinden daha yaygındır. Afrika ve Asya'da çoğu insan laktoz emilim bozukluğuna sahiptir. Kuzey Avrupa gibi bazı bölgelerde, birçok insan bebeklikten sonra laktozu sindirmelerini sağlayan bir gen taşır ve laktoz malabsorpsiyonu daha az yaygındır. Amerika Birleşik Devletleri'nde, insanların yaklaşık yüzde 36'sı laktoz emilim bozukluğuna sahiptir. 


Laktoz malabsorpsiyonu, laktoz intoleransına neden olurken, laktoz malabsorpsiyonu olan herkesin laktoz intoleransı yoktur.



Laktoz İntoleransı / Süt Alerjisi


Laktoz intoleransı ve süt alerjisi farklı nedenlerle farklı durumlardır. Laktoz intoleransı, sütün içindeki doğal şeker olan laktozu sindirmedeki problemden kaynaklanır. Buna karşılık, süt alerjisi, bağışıklık sisteminizin süt ve süt ürünlerindeki bir veya daha fazla proteine yanıt vermesinden kaynaklanır .


Süt alerjisi, en sıklıkla yaşamın ilk yılında görülürken, laktoz intoleransı tipik olarak daha sonraki yıllarda ortaya çıkar. Laktoz intoleransı rahatsız edici semptomlara neden olabilirken, süte ciddi alerjik reaksiyon yaşamı tehdit edici olabilir.
 

Laktoz İntoleransı Kimlerde Daha Sık Görülür?

Eğer siz veya aileniz laktoz malabsorpsiyonunun daha yaygın olduğu dünyanın bir yerinden iseniz, laktoz intoleransı yaşama ihtimaliniz daha yüksektir. Aşağıdaki etnik ve ırksal grupların laktoz emilim bozukluğuna sahip olma olasılığı daha yüksektir:


  • Afrika kökenliler

  • Kızılderililer

  • Asyalılar

  • İspanyollar / Latinler

 

Bu etnik ve ırksal grupların laktoz emilim bozukluğuna sahip olma olasılıkları daha fazla olduğundan, laktoz intoleransı belirtilerine sahip olma olasılıkları da daha yüksektir.

 

Laktoz intoleransı, kendileri veya aileleri Avrupa'dan gelen kişiler arasında az görülen bir durumdur.


Laktoz intoleransı sağlığınızı, kalsiyum ve D vitamini gibi besinleri yeterli miktarda almaktan alıkoyuyorsa etkileyebilir . Laktoz içeren süt ve süt ürünleri, kalsiyum, D vitamini ve diğer besinlerin ana kaynaklarından bazılarıdır.


Büyümek ve sağlıklı kemiklere sahip olmak için yaşam boyunca kalsiyum gerekir. Yeterli kalsiyum almazsanız, kemikleriniz zayıflar ve kırılma olasılığı artar. Bu duruma osteoporoz denir . Laktoz intoleransınız varsa, belirtilerinizi yönetirken yeterli kalsiyum aldığınızdan emin olmak için diyetinizi değiştirmeniz gerekebilir .


Laktoz İntoleransının Belirtileri ve Sebebi Nelerdir?

Laktoz intoleransınız varsa, süt, süt ürünleri veya laktoz içeren gıdaları tükettikten birkaç saat sonra semptomlarınız olabilir . 


Belirtileriniz şunları içerebilir :

  • Şişkinlik

  • İshal

  • Gaz

  • Mide bulantısı

  • Karın Ağrısı

  • Karında guruldama benzeri sesler

  • Kusma

Ne kadar laktozunuz olduğuna bağlı olarak semptomlarınız hafif veya şiddetli olabilir.



Laktoz İntoleransının Sebebi Nedir?


Laktoz intoleransı, laktoz malabsorpsiyonundan kaynaklanır. Laktoz malabsorpsiyonunuz varsa, ince bağırsaklarınız , laktozu parçalayan enzim olarak düşük laktaz seviyelerini oluşturur ve yediğiniz veya içtiğiniz tüm laktozu sindiremez .


Sindirilmemiş laktoz kolonunuza geçer . Kolonunuzdaki bakteriler laktozu parçalayarak sıvı ve gaz oluşturur. Bazı insanlarda, bu ekstra sıvı ve gaz, laktoz intoleransı semptomlarına neden olur.


Bazı durumlarda ise genleriniz laktoz intoleransının nedenidir. 


Genler aşağıdaki koşullarda rol oynar ve bu koşullar ince bağırsak ve laktoz emiliminde düşük laktaz seviyelerine neden olabilir:


•    Laktaz Yetmezliği. Laktaz yetmezliği olan kişilerde , ince bağırsak bebeklikten sonra daha az laktaz yapar. Laktaz seviyeleri yaşla birlikte düşer. Laktoz intoleransı belirtileri çocukluk, gençlik yılları veya erken yetişkinlik dönemine kadar başlamayabilir. Aynı zamanda primer laktaz eksikliği olarak da adlandırılan laktaz devamsızlığı, düşük laktaz seviyelerinin en sık nedenidir.
•    Konjenital Laktaz Eksikliği. Bu nadir durumda, ince bağırsak, doğumdan başlayarak çok az laktaz yapar veya hiç yapmaz.
Laktoz intoleransının tüm nedenleri genetik değildir. Aşağıdakiler laktoz intoleransına neden olabilir:
•    İnce Bağırsaktaki Yaralanma. Crohn Hastalığı veya Çölyak Hastalığı gibi ince bağırsaklarınıza zarar veren enfeksiyonlar, hastalıklar veya diğer durumlar daha az laktaz yapılmasına neden olabilir. Diğer tıbbi durumlar için uygulanan tedaviler,  ilaçlar, cerrahi veya radyasyon terapisi de ince bağırsaklarınıza zarar verebilir.

İnce bağırsağın zarar görmesinden kaynaklanan laktoz intoleransı, ikincil laktoz intoleransı olarak adlandırılır. Yaralanmanın nedeni tedavi edilirse, tekrar laktoz tolere edilebilir.


    Erken Doğum. Erken doğan bebeklerde , ince bağırsak, doğumdan sonra kısa bir süre için yeterli laktaz yapamayabilir. İnce bağırsak genellikle bebek büyüdükçe laktaz yapabilir hale gelir.


Laktoz İntoleransı Testi Nasıl Yapılır?

Laktoz intoleransı tanısı koymak için doktorunuz, belirtileriniz, aile ve tıbbi geçmişiniz ve yeme alışkanlıklarınızı soracaktır.


Doktorunuz laktoz intoleransı teşhisine yardımcı olmak veya diğer sağlık sorunlarını kontrol etmek için fizik muayene ve testler yapabilir. İrritabl Bağırsak Sendromu, Çölyak Hastalığı, İltihaplı Bağırsak Hastalığı ya da İnce bağırsakta aşırı bakteri üremesi gibi bazı tıbbi durumlar , laktoz intoleransına benzer semptomlara neden olabilir.


Doktorunuz belirtilerinizin geçip geçmediğini görmek için bir süre süt ve süt ürünleri yemeyi ve içmeyi bırakmanızı isteyebilir. Belirtileriniz geçmezse, doktorunuz ek testler isteyebilir.


Fizik Muayene


Fiziksel bir muayene sırasında doktorunuz:


•    Karnınızda şişkinlik olup olmadığını kontrol eder
•    Karnınızın içindeki sesleri dinlemek için bir stetoskop kullanır
•    Hassasiyet veya ağrı olup olmadığını kontrol etmek için karnınıza hafifçe vurur

Doktorunuz ayrıca belirtilerinizi, aile ve tıbbi geçmişinizi ve yeme alışkanlıklarınızı soracaktır.


Laktoz İntoleransı Teşhisinde Hangi Testler Kullanılıyor?


Doktorunuz, ince bağırsaklarınızın laktozu ne kadar iyi sindirdiğini görmek için bir hidrojen nefes testi isteyebilir .


Hidrojen Nefes Testi


Doktorlar bu testi laktoz emilim bozukluğu ve laktoz intoleransı tanısı için kullanırlar . Normalde nefesinizde az miktarda bir tür gaz olan hidrojen bulunur. Laktoz emilim bozukluğunuz varsa, sindirilmemiş laktoz nefesinizde yüksek miktarda hidrojen bulunmasına neden olur.


Bu test için, içinde belli miktarda laktoz içeren bir sıvı içeceksiniz. Birkaç saat boyunca her 30 dakikada bir, nefesinizdeki hidrojen miktarını ölçen bir balon tipi kabın içine nefes alacaksınız. Bu süre zarfında, bir sağlık uzmanı belirtilerinizi soracaktır. Her iki nefes hidrojen düzeyiniz yüksek çıkarsa ve test sırasında belirtileriniz kötüleşirse, doktorunuz laktoz intoleransı tanısı koyabilir.

Laktoz İntoleransı Testi hakkına okumak için buraya tıklayın


bottom of page