UA-168268421-2
top of page

Migren Tedavisi Migren Ataklarını Önleme

lung.png

Migren genellikle başın bir tarafında zonklama tarzı bir ağrı olarak görülen, orta veya şiddetli bir baş ağrısıdır.


Birçok insanda bulantı, kusma ve ışığa veya sese karşı artan duyarlılık gibi semptomlarla birlikte görülür.

Genellikle erken yetişkinlik döneminde başlar ve kadınlarda erkeklere nazaran daha sık rastlanan bir durumdur.


Stres veya belirli bir yiyecek türü gibi belirli bir tetikleyicinin migrene neden olduğundan şüpheleniyorsanız, bu tetikleyiciden kaçınmak migren riskinizi azaltacaktır.


Ayrıca düzenli egzersiz, sıvı alımı (yeterince su içmek), kafein ve alkol tüketiminin sınırlandırılması, uyku ve yemek dahil olmak üzere genel olarak sağlıklı bir yaşam tarzının korunması da migrenin önlenmesine yardımcı olur.


Migrenleriniz şiddetliyse veya olası tetikleyicilerden kaçınmanıza rağmen hala semptomlar yaşıyorsanız, doktorunuz daha fazla migren atağını önlemek için ilaç reçete edebilir.


Migrenleri önlemek için kullanılan ilaçlar arasında nöbet önleyici bir ilaç olan topiramat ve genellikle yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan propranolol adı verilen bir ilaç bulunur. Migren belirtilerinizin düzelmeye başlaması, ilacı kullanmaya başladıktan sonra birkaç hafta sürebilir.


Migren yaşama riskinizi azaltmanın birkaç yolu vardır.

Migren Tetikleyicilerini Belirleme ve Kaçınma

Belirli yiyecekleri yedikten sonra veya stresli olduğunuzda migreniniz olduğunu fark edebilirsiniz ve bu tetikleyiciden kaçınarak migreni önleyebilirsiniz.


Migren günlüğü tutmak, olası tetikleyicileri belirlemenize ve aldığınız herhangi bir ilacın ne kadar iyi çalıştığını izlemenize yardımcı olabilir.


Migren günlüğünüzde şunları kaydetmeye çalışın:


· Atak tarihi

· Atağın başladığı günün saati

· Herhangi bir uyarı işareti

· Belirtileriniz (auranın varlığı veya yokluğu dahil)

· Hangi ilacı aldığınız

· Migren atağının ne zaman bittiği

Migren İçin İlaç ve Takviyeler

Migrenleri önlemeye yardımcı olmak için ilaçlar da mevcuttur. Bu ilaçlar genellikle olası tetikleyicilerden kaçınmaya çalışmanıza ragmen hala migren yaşıyorsanız kullanılır.


Çok şiddetli migren atakları yaşıyorsanız veya ataklarınız sık sık meydana gelirse farklı ilaçlar da tercih edilebilir ancak bunun için doktorunuzla görüşmelisiniz.


Migrenleri önlemek için kullanılan ana ilaçlardan bazıları aşağıda özetlenmiştir:


Topiramat


Topiramat, başlangıçta epilepsili (sara hastası) kişilerde nöbetleri önlemek için geliştirilmiş bir ilaç türüdür ancak şimdi migrende daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Migrenleri önlemeye yardımcı olduğu gösterilmiştir ve genellikle her gün tablet şeklinde alınır.


Topiramat, böbrek veya karaciğer problemleri olan kişilerde dikkatli kullanılmalıdır. Hamilelik sırasında alınırsa doğmamış bir bebeğe de zarar verebilir ve hormonal kontraseptiflerin (doğum kontrol haplarının) etkinliğini azaltabilir, bu nedenle doktorunuz topiramat reçete edilen kadınlarla alternatif doğum kontrol yöntemlerini tartışmalıdır.


Topiramatın yan etkileri şunları içerebilir:


· İştah azalması

· Mide bulantısı

· Kusma

· Kabızlık veya ishal

· Baş dönmesi

· Uyuşukluk

· Uyku sorunları


Propranolol


Propranolol, geleneksel olarak anjin ve yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bir ilaçtır ancak migrenleri etkili bir şekilde önlediği de gösterilmiştir. Genellikle her gün tablet şeklinde alınır.


Propranolol, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve bazı kalp problemleri olan kişiler için uygun değildir. Diyabetli (şeker hastası) kişilerde de dikkatli kullanılmalıdır.


Propranololün yan etkileri şunları içerebilir:


· El ve ayaklarda soğukluk

· Karıncalanma hissi

· Uyku sorunları

· Yorgunluk

A Tipi Botulinum Toksini (Migren İçin Botox Tedavisi)

Botulinum toksini tip A, kasları felç eden bir nörotoksin (sinir toksini) türüdür. Bu tedavinin neden migren için etkili olabileceği tam olarak açık değildir.


Bu tedavinin, daha önce en az 3 önleyici tıbbi tedaviye cevap vermeyen kronik migren (her ayın en az 15 gününde baş ağrısı, en az 8 günü migren yaşayan kişiler) için bir seçenek olarak düşünülmesini önerir.


Yönergelere göre Botox tedavisi migren için her 12 haftada bir yeni tedavi yöntemi olarak uygulanabilir.

Adet Dönemi İlişkili Migrenlerin Önlenmesi

Adet dönemi ile ilişkili migrenler genellikle dönemin başlamasından iki gün öncesinde başlar ve üç gün sonrasına kadar devam eder. Bu migrenler nispeten öngörülebilir olduğundan, hormonal olmayan veya hormonal tedaviler kullanarak bunları önlemek mümkün olabilir.


Hormonal Olmayan Tedaviler


Tavsiye edilen hormonal olmayan tedaviler şunlardır:


· Steroidal olmayan anti enflamatuvar ağrı kesici ilaçlar - yaygın bir ağrı kesici türüdür

· Triptanlar - migrene katkıda bulunan bir faktör olduğu düşünülen kan damarlarının genişlemesini tersine çeviren ilaçlardır

Bu ilaçlar, adet döneminin başlangıç gününden veya başlamadan 2 gün öncesinden, kanamanın son gününe kadar günde iki ila dört kez birer tablet olarak alınır.


Hormonal Tedaviler


Tavsiye edilebilecek hormonal tedaviler şunları içerir:


· Kombine doğum kontrol hapları

· Sadece progesteron hapları, implantlar veya enjeksiyonlar gibi sadece progesteron içeren doğum kontrol metodları

· Adet başlangıcından üç gün önce kullanılabilen ve yedi gün boyunca devam eden östrojen hormonu kullanımı


Hormonal doğum kontrol yöntemleri genellikle aura semptomları yaşayan kadınlarda adet ile ilişkili migreni önlemek için kullanılmaz, çünkü bu inme / felç riskinizi artırabilir. Bu konuda  daha fazla bilgi için migren komplikasyonları bölümümüzü okuyabilirsiniz.

Migren İçin Akupunktur

İlaç uygun değilse veya migreni önlemeye yardımcı olmazsa, akupunktur da migrende tedavi yöntemi olarak düşünülebilir.


Bu konularla da ilgilenebilirsiniz:


Baş Ağrısı Sebepleri

Migren İlaçları

Migren Neden Olur?

Migren Nedir?

bottom of page