UA-168268421-2
top of page

Prostat Kanseri

lung.png

Kanser, vücuttaki hücrelerin kontrolden çıktığı bir hastalıktır. Prostatta kanser başladığında buna prostat kanseri denir. Deri kanseri haricinde, prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanserdir.

 

Prostat Nedir?

Prostat penis, prostat ve testis içeren erkek üreme sistemi, bir parçasıdır. Prostat mesanenin hemen altında ve rektumun önünde bulunur. Yaklaşık bir ceviz büyüklüğündedir ve üretrayı (idrarı mesaneden boşaltan tüp) çevreler. Spermanın bir parçasını oluşturan sıvı üretir.

Bir erkek yaşlandıkça, prostat boyut olarak artma eğilimindedir. Bu, üretranın daralmasına ve idrar akışını azaltmasına neden olabilir. Buna iyi huylu prostat hiperplazisi denir ve prostat kanseri ile aynı değildir. Erkeklerde kanser olmayan başka prostat değişiklikleri de olabilir.

Prostat Kanseri İçin Kimler Risk Altındadır?

Tüm erkekler prostat kanseri riski altındadır. İstatistiklere göre her 100 erkekten yaklaşık 13'ü yaşamları boyunca prostat kanseri olacak ve yaklaşık 2-3 erkek prostat kanserinden ölecektir.


En yaygın risk faktörü yaştır. Bir adam büyüdükçe, prostat kanseri olma şansı da artar.


Bazı erkekler prostat kanseri için yüksek risk altındadır. Ailenizde prostat kanseri öyküsü varsa, prostat kanserine yakalanma veya ölme riskiniz yüksektir.

 

Aile Öyküsü:

  • Prostat kanseri olan bir babası, oğlu veya erkek kardeşi olan erkeklerin prostat kanseri olma riski daha yüksektir.

  • Üç veya daha fazla birinci derece akrabası (baba, oğul veya erkek kardeş) veya ailenin aynı tarafında prostat kanseri olan iki yakın akrabası olan erkeklerde kalıtsal genetik değişikliklerin neden olduğu bir tür prostat kanseri olabilir.

Ailede prostat kanseri öyküsü olmayan erkekler ortalama risk altındadır.


Prostat Kanserinin Belirtileri

Sizi endişelendiren herhangi bir belirtiniz varsa, hemen doktorunuzu görmeyi unutmayın. Bunlara prostat kanseri dışındaki durumlar neden olabilir.


Farklı insanlar prostat kanseri için farklı semptomlara sahiptir. Bazı erkeklerde hiçbir belirti görülmez.


Prostat kanserinin bazı belirtileri:

  • İdrara çıkmada zorluk.

  • Zayıf veya kesintili idrar akışı.

  • Özellikle geceleri sık idrara çıkma.

  • Mesaneyi tamamen boşaltmada zorluk.

  • İdrar yaparken ağrı veya yanma.

  • İdrarda veya spermde kan.

  • Sırtta ağrı, kalça veya pelvis yok.

  • Ağrılı boşalma.

Sizi endişelendiren herhangi bir belirtiniz varsa, hemen doktorunuzu görmeyi unutmayın. Bu semptomların prostat kanseri dışındaki durumlardan kaynaklanabileceğini unutmayın.


Prostat Kanseri Taraması

Bazı erkeklere prostat kanseri taraması için PSA testi yapılır. Doktorunuzla konuşun, nelerin dahil olduğunu öğrenin ve PSA testinin sizin için uygun olup olmadığına karar verin.

 

Kanser tarama belirtilere neden olmadan kanser aramak demektir. Prostat kanseri taramasının amacı, tedavi edilmezse yayılma riski yüksek olabilecek kanserleri bulmak ve yayılmadan önce onları bulmaktır.

Tarama yapmayı düşünüyorsanız, tarama, tanı ve tedavinin olası yararları ve zararları hakkında bilgi edinin ve doktorunuzla kişisel risk faktörleriniz hakkında konuşun.

Prostat kanseri taraması için standart bir test yoktur. Prostat kanseri taramasında yaygın olarak kullanılan iki test aşağıda açıklanmaktadır.

Prostat Spesifik Antijen (PSA) Testi

Prostat spesifik antijen (PSA) testi adı verilen bir kan testi, kandaki PSA seviyesini ölçer. PSA, prostat tarafından üretilen bir maddedir. Prostat kanseri olan erkeklerde kandaki PSA seviyeleri daha yüksek olabilir. PSA seviyesi, prostatı etkileyen diğer durumlarda da yükselebilir.


Kural olarak, kandaki PSA seviyesi ne kadar yüksek olursa, prostat problemi daha olasıdır. Ancak yaş ve ırk gibi birçok faktör PSA düzeylerini etkileyebilir. Bazı prostat bezleri diğerlerinden daha fazla PSA yapar.


PSA seviyeleri şunlardan etkilenebilir:

  • Bazı tıbbi prosedürler.

  • Bazı ilaçlar.

  • Büyümüş bir prostat.

  • Prostat enfeksiyonu.

Birçok faktör PSA seviyelerini etkileyebileceğinden, doktorunuz PSA test sonuçlarınızı yorumlamak için en iyi kişidir. PSA testi anormalse, doktorunuz prostat kanseri olup olmadığını öğrenmek için biyopsi önerebilir.


Dijital Rektal Muayene (DRE)

Dijital rektal muayene (DRE), bir sağlık uzmanının prostatı kanser gibi anormal herhangi bir şey için hissetmek için eldivenli, yağlanmış bir parmağı bir insanın rektumuna sokmasıdır. 

 

2018 yılında ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü, avantajlara ilişkin kanıt eksikliği nedeniyle Dijital Rektal Muayene 'yi tarama testi olarak önermediğini belirtti.


Bu konularla da ilgilenebilirsiniz:


Prostat Büyümesi Nedir?

Prostat Büyümesi Nedenleri

Prostat Tedavisi

Prostat Ameliyatı

Prostat Ameliyatı Sonrası


bottom of page