Zinde Yaşam Platformunuz
Soğuk Algınlığı Nedir?
Herkes soğuk algınlığının semptomlarını bilir: Hapşırma, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, öksürük. Soğuk algınlığı muhtemelen en yaygın hastalıktır.
Soğuk algınlığı mikrobu bulunan yüzeylere dokunduktan sonra gözlerinize veya burnunuza dokunarak bu enfeksiyonu kapabilirsiniz. Bu mikropları solunum yoluyla ciğerlerinize de soluyabilirsiniz.
Semptomlar genellikle enfeksiyondan 2 veya 3 gün sonra başlar ve 2 ila 14 gün sürer.
Ellerinizi yıkamak ve soğuk algınlığı olan insanlardan uzak durmak, soğuk algınlığından kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
Soğuk algınlığının tedavisi yoktur. Ancak soğuk algınlığının kendi kendine geçmesini beklerken kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak yöntemler vardır:
· Bol dinlenmek
· Bol sıvı tüketmek
· Ilık tuzlu su ile boğaza gargara yapmak
· Öksürük için boğaz spreyleri kullanmak
· Reçetesiz ağrı veya soğuk algınlığı ilaçları almak
Bununla birlikte, çocuklara aspirin vermeyin. Ve dört yaşın altındaki çocuklara öksürük ilacı vermeyin.
Soğuk Algınlığı Nedir?
· Soğuk algınlığı, 200'den fazla farklı virüsün neden olduğu burun ve boğaz enfeksiyonlarıdır. Rinovirüs, soğuk algınlığının yüzde 10 ila 40'ını oluşturan en yaygın nedendir. Diğer yaygın soğuk virüsler arasında Koronavirüs ve RSV (Respiratory Syncytial Virus) bulunur.
· Soğuk algınlığı yaklaşık bir hafta sürebilir, ancak bazı vakalar, özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve sağlıksız kişilerde daha uzun sürer.
· Genel anlamda soğuk algınlığı vakaları, doktor ziyaretlerinin çoğunun sebebidir.
· Yetişkinler, çoğunlukla Eylül ve Mayıs aylarında olmak üzere yılda ortalama iki ila dört kez soğuk algınlığı geçirir.
· Küçük çocuklar yılda ortalama altı ila sekiz soğuk algınlığı atağı geçirirler.
· Soğuk algınlığı oldukça bulaşıcıdır. Genellikle soğuk algınlığı virüsü içeren sıvı damlacıklarına dokunma ve bu mikropların göz, ağız ve buruna dokunmasıyla aktarılmasıyla yayılırlar. Bu damlacıklar aynı zamanda solunum yoluyla alınabilirler.
Soğuk Algınlığı Belirtileri
Soğuk algınlığı, virüsün vücuda girmesinden bir ila üç gün sonra, belirtiler geliştirmeye başlar,
Örneğin:
· Burun Akması
· Burun Tıkanıklığı
· Hapşırma
· Zayıflamış Tat ve Koku Duyuları
· Boğazda Kaşıntı Hissi
Öksürük
Soğuk Algınlığı mı Grip mi?
Grip belirtileri soğuk algınlığına benzer, ancak daha uzun sürer ve daha kötü olma eğilimindedir.
Bebekler ve küçük çocuklarda yüksek ateş, yetişkinlerden daha fazladır. Sigara içenler genellikle sigara içmeyenlere göre daha şiddetli semptomlar gösterirler.
Soğuk Algınlığı Tedavisi
Semptom Gidericiler
Reçetesiz satılan ilaçlar semptomların geçici olarak giderilmesini sağlayabilir ve soğuk algınlığını hissetmeye başladığınız anda kullanılmalıdır.
Çalışmalar, Asetaminofen, Aspirin, İbuprofen veya Ağrı kesici diğer steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçların (NSAID) astım ve / veya peptik ülseri kötüleştirebileceğini göstermiştir. Astımı olan kişiler sağlık uzmanları tarafından önerilmedikçe bu ilaçları almamalıdır. Hamile kadınlar tüm ilaçlar için sağlık uzmanlarına danışmalıdır. Aspirin 18 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir çünkü nadir fakat şiddetli bir karaciğer ve merkezi sinir sistemi durumu olan Reye Sendromuna neden olabilir. Tüm ilaç seçeneklerini bir sağlık uzmanı ile görüştüğünüzden emin olun.
Altta yatan farklı sağlık sorunlarının olmaması durumunda burun tıkanıklığı, öksürük ve burun akıntısı bir dekonjestan, antihistamin veya ikisinin bir kombinasyonu ile tedavi edilebilir. Örneğin, tiroid hastalığı veya yüksek tansiyonu olanlar dekonjestan ilaçlar (burun tıkanıklığını giderici) kullanmamalıdır. Sizin için neyin en uygun olduğunu belirlemek için sağlık uzmanınıza danışın. Reçetesiz satılan soğuk algınlığı ilaçların çoğu bu bileşenlerin her ikisini de içerir.
Tüm ürün etiketlerindeki dozaj talimatlarını takip etmeyi ve aldığınız ilaçta nasıl bir içerik olduğunu öğrenmeyi UNUTMAYIN. Reçeteli ve reçetesiz satılan birçok kombinasyon ürünü asetaminofen, ibuprofen veya aspirin içerir. Bunların yanlışlıkla çok fazla alınmasını önlemek için her bir ürün etiketindeki etken maddeleri okumak önemlidir.
Soğuk algınlığı tedavisi için antiviral ilaç yoktur. Antibiyotikler soğuk algınlığı tedavisinde yararlı değildir ve sadece ondan kaynaklanan bakteriyel komplikasyonları tedavi etmek için alınmalıdır. Bakteriyel bir komplikasyonunuz olduğundan endişe ediyorsanız, bunu doktorunuzla görüşün.
Diğer Çözümler
· Ekinezya, okaliptüs, sarımsak, bal, limon, mentol, çinko ve C vitamini gibi otlar, mineraller ve diğer ürünlerin soğuk algınlığı ilaçları olarak çok fazla tanıtımı yapılmasına karşın, bu iddiaların hiçbiri bilimsel çalışmalarla desteklenmemektedir.
· Yeterli sıvı alımı önerilir. Bu, burun ve boğaz astarının kurumasını önlemeye yardımcı olur, böylece mukus nemli kalır ve burnun temizlenmesi kolaylaşır.
· Kahve, çay veya kafein içeren alkolsüz içeceklerden kaçının. Ayrıca, alkol içeren içeceklerden de kaçının. Kafein ve alkol, vücudunuzun iyileşmesi için gerekli olanın aksine, dehidrasyona (sıvı kaybına) yol açar.
· Sigara içiyorsanız tamamen kesmeye veya en azından kendinizi daha iyi hissedene kadar ara vermeye çalışın. Diğer sigara içenlerden uzak durun; dumanlarını solumak boğazı daha fazla tahriş eder ve daha fazla öksürtür.
· Kendinizi hasta hissediyorsanız evde kalın. Enfeksiyonun yayılmasını azaltmaya yardımcı olun. Öksürür veya hapşırırken tek kullanımlık mendil kullanın ve soğuk algınlığı mikroplarının başkalarına yayılmasını azaltmak için ellerinizi sık sık yıkayın.
Soğuk algınlığını önlemek için ne yapabilirsiniz?
Soğuk algınlığını tamamen önlemek çok zordur. Ancak aşağıdaki öneriler yardımcı olabilir:
· Soğuk algınlığı olan kişilerle, özellikle de enfeksiyonu yayma olasılığı en yüksek ilk birkaç gün boyunca yakın temastan kaçının.
· Soğuk algınlığı olan birine veya dokundukları bir nesneye dokunduktan sonra ve burnunuzu sildikten sonra ellerinizi yıkayın. Soğuk algınlığı olan kişi çocuksa, oyundan sonra oyuncaklarını yıkayın.
· Soğuk algınlığı virüsü parçacıklarına dokunmuş olabileceğinizden dolayı, kendinizi korumak için, ellerinizle ağız, burun ve gözlerinizle temastan kaçının.
· Evdeki hasta bireylerin havlularını, sağlıklı kişilerden ayırın.
· Sinüslerinizin kurumaması için, ortamınızın nemine dikkat edin.
Soğuk algınlığınızı başkalarına bulaştırmayın! Öksürürken veya hapşırırken burnunuzu ve ağzınızı bir mendille örtün, ardından mendili atın ve ellerinizi yıkayın. Ayrıca, astımı veya başka bir kronik akciğer hastalığı olan veya en azından yakın teması sınırlamaya çalışanlar da dahil olmak üzere, en savunmasız olan insanlardan uzak durun.
Soğuk Algınlığı Komplikasyonları
Soğuk algınlığı, bir kişinin ilaç alıp almamasına bakılmaksızın birkaç gün ila birkaç hafta içinde iyileşir. Bununla birlikte, soğuk algınlığı virüsü, sinüs veya kulak enfeksiyonları ve akut bronşit dahil olmak üzere diğer enfeksiyonların vücudu istila etmesine yol açabilir. Yaygın bir komplikasyon, uzun süreli öksürük ile sinüs enfeksiyonudur.
Eğer astım, kronik bronşit veya amfizem hastasıysanız, bu koşullardan kaynaklanan semptomlar soğuk algınlığı geçmiş olsa bile haftalarca kötüleşmeye devam edebilir.
Enfeksiyon sonrası devam eden -ve genellikle kuru seyreden- öksürük, soğuk algınlığı geçtikten sonra haftalar ila aylarca sürebilir ve kişiyi gece uykusundan alıkoyabilir. Bu öksürük astım benzeri semptomlarla ilişkilendirilmiştir ve astım ilaçlarıyla tedavi edilebilir. Bu tür öksürüğünüz varsa doktorunuza danışın.
Aşağıdakilerden herhangi birini yaşıyorsanız bir sağlık uzmanıyla görüşün:
· Olağandışı şiddetli soğuk algınlığı semptomları;
· Yüksek ateş;
· Kulak ağrısı;
· Sinüs tipi baş ağrısı;
· Diğer soğuk algınlığı semptomları iyileşirken kötüleşen öksürük; veya
· Astım gibi herhangi bir kronik akciğer probleminin alevlenmesi.
Bu konuyla da ilgilenebilirsiniz: