Zinde Yaşam Platformunuz
Akciğer Kanseri Nedir?
Kanser, vücuttaki hücrelerin kontrolden çıktığı bir hastalıktır. Akciğerlerde kanser başladığında buna akciğer kanseri denir.
Akciğer kanseri akciğerlerde başlar ve beyin, lenf bezleri veya vücuttaki diğer organlara yayılabilir. Diğer organlardan gelen kanserler de akciğerlere yayılabilir. Kanser hücreleri bir organdan diğerine yayıldığında, buna metastaz denir.
Akciğer Kanseri Nedir?
Akciğer kanserleri genellikle küçük hücre ve küçük olmayan hücre olarak adlandırılan iki ana tipte gruplandırılır. Bu akciğer kanseri türleri farklı büyür ve farklı şekilde tedavi edilir. Küçük hücreli dışı akciğer kanseri, küçük hücreli akciğer kanserinden daha yaygındır.
Akciğer Kanseri Taraması
Tarama, herhangi bir hastalık belirtisi veya öyküsü olmadığında bir hastalığın test edilmesi anlamına gelir. Doktorlar, tedavinin erken dönemde başarı şansının yüksek olması nedeniyle tarama testlerini önermektedir.
Akciğer kanseri için önerilen tek tarama testi, düşük doz bilgisayarlı tomografidir (düşük doz BT veya CT taraması olarak da adlandırılır). Bir BT taraması sırasında, bir masanın üzerinde uzanırsınız ve bir X-ışını makinesi, akciğerlerinizin ayrıntılı görüntülerini taramak için düşük dozda (miktar) radyasyon kullanır. Tarama sadece birkaç dakika sürer ve ağrılı değildir.
Akciğer Kanseri İçin Kimler Taranmalıdır?
Düşük doz bilgisayarlı tomografi ile yıllık akciğer kanseri taraması şu gruplarda önerilir:
· 55 ila 80 yaşları arasında ve ağır sigara içme öyküsü olan kişiler
· 55 ila 80 yaşları arasında olup halen sigara içmekte olan veya son 15 yıl içinde sigarayı bırakan kişiler
Ağır sigara kullanımı, bir yıl içerisinde 30 paket veya daha fazla sigara içme öyküsü anlamına gelir. Bir paket yılı, bir yıl boyunca günde ortalama bir paket sigara içmek anlamında kullanılır. Örneğin, bir kişi 30 yıl boyunca günde bir paket veya 15 yıl boyunca günde iki paket sigara içerek 30 paket yıllık bir geçmişe sahip olabilir.
Akciğer Kanseri Taramasının Riskleri
Akciğer kanseri taramasının en az üç riski vardır:
· Akciğer kanseri tarama testi, bir kanser varlığı söz konusu olmadığında da olmadığında, kişide akciğer kanseri olduğunu önerebilir. Buna yanlış pozitif sonuç denir. Yanlış pozitif sonuçlar, gerekli olmayan ve daha fazla risk taşıyabilen takip testlerine ve ameliyatlara yol açabilir.
· Akciğer kanseri tarama testi, hasta için hiçbir zaman soruna yol açmamış olabilecek kanser vakalarını bulabilir. Buna aşırı tanı denir. Aşırı teşhis, gerekli olmayan tedaviye yol açabilir.
· Tekrarlanan CT testlerinden yayılan radyasyon, sağlıklı kişilerde kansere neden olabilir.
Bu nedenle akciğer kanseri taraması sadece sigara içme öyküsü ve yaşı nedeniyle hastalığı geliştirme riski yüksek olan ve yaşam beklentilerini veya gerekirse akciğer ameliyatı olma durum veya isteklerini önemli ölçüde sınırlayan bir sağlık problemi bulunmayan yetişkinler için önerilmektedir.
Tarama yapmayı düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun. Akciğer kanseri taraması sizin için uygunsa, doktorunuz sizi uygun bir tarama tesisine yönlendirebilir.
Akciğer kanseri riskinizi azaltmanın en iyi yolu sigara içmemek ve ikinci el dumandan kaçınmaktır.
Akciğer kanseri taraması, sigarayı bırakmak yerine geçmez.
Tarama Ne Zaman Bırakılmalı?
Yıllık akciğer kanseri taramasının durması aşağıdaki durumlarda önerilir:
· 81 yaşında ya da
· 15 veya daha fazla yıl içinde sigara içmemiş kişiler veya
· Akciğer kanseri bulunması durumunda ameliyat olamayacak şekilde bir sağlık problemi gelişen kişiler
Bu konularla da ilgilenebilirsiniz: