Zinde Yaşam Platformunuz
Aritmi Risk Faktörleri Nelerdir? Aritmi Önlenebilir mi?
Aritmi, kalp atışının hızı veya ritmi ile ilgili bir sorundur. Bir aritmi sırasında, kalp çok hızlı, çok yavaş veya düzensiz bir ritimle atabilir. Kalp çok hızlı attığında bu duruma taşikardi denir. Bir kalp çok yavaş attığında, durum bradikardi olarak adlandırılır.
Aritmi, kalp dokusundaki ve aktivitesindeki değişikliklerden veya kalp atışınızı kontrol eden elektrik sinyallerinden kaynaklanır. Bu değişikliklere hastalık, yaralanma veya genetik zarar sebep olabilir. Genellikle hiçbir belirti yoktur, ancak bazı insanlar düzensiz kalp atışı hisseder. Halsizlik veya baş dönmesi hissedebilir ya da nefes almada zorluk yaşayabilirsiniz.
Aritmi Risk Faktörleri Nelerdir?
Yaşınız, çevreniz, aile öykünüz ve genetiğiniz, günlük yaşamınızdaki alışkanlıklar, belirli tıbbi durumlar, ırk veya etnik köken, cinsiyet veya ameliyat nedeniyle aritmi riskiniz artabilir.
Yaş - Aritmi
Aritmi olma riski, kısmen kalp dokusundaki değişiklikler ve zamanla kalbin çalışma şekli nedeniyle, yaşlandıkça artar. Yaşlı insanlar aynı zamanda, kalp hastalığı da dahil olmak üzere, aritmi riskini artıran sağlık koşullarına sahip olma riski nedeniyle de aritmilere daha yatkındırlar.
Bazı aritmi türleri, çocuklarda ve genç erişkinlerde, konjenital kalp defektleri veya kalıtsal iletim bozuklukları nedeniyle oluşan aritmiler dahil, daha sık görülür.
Çevresel Faktörler - Aritmi
Bazı araştırmalar hava kirletici maddelere, özellikle de partiküllere ve gazlara maruz kalmanın, kısa süreli aritmi riski ile bağlantılı olduğunu öne sürüyor.
Aile Geçmişi ve Genetik - Aritmi
Ebeveyninizde veya yakın akrabanızda aritmi varsa, sizin de aritmi riskiniz artabilir. Ayrıca, bazı kalıtsal kalp hastalığı tipleri aritmi riskinizi artırabilir. Bazı iletim bozukluklarında, gen mutasyonları kalp hücrelerinden sinyalleri ileten iyon kanallarının hatalı çalışması veya çalışmayı durdurmasına sebep olur.
Yaşam Tarzı Alışkanlıkları - Aritmi
Aşağıdakiler dahil bazı yaşam tarzı alışkanlıkları nedeniyle aritmi riskiniz daha yüksek olabilir:
Alkol almak
Sigara içmek
Kokain veya amfetaminler gibi yasa dışı ilaçlar kullanmak
Diğer Tıbbi Durumlar - Aritmi
Aritmi, kalbi zayıflatan hastalıkları veya rahatsızlıkları olan kişilerde daha yaygındır, ancak birçok durumda aritmi riskini artabilir.
Bunlar şunları içerir:
Anevrizma
Romatoid artrit ve lupus gibi otoimmün hastalıklar
Kalp kasını etkileyen kardiyomiyopati
Yüksek tansiyon ve koroner kalp hastalığı riskini artıran diyabet
Elektrolit dengesizliğine ve ağır yetersiz beslenmeye neden olan bulimia ve anoreksi gibi yeme bozuklukları
Kalp krizi
Kalp enflamasyonu
Kalbi zayıflatan ve elektrik sinyallerinin kalbin içinde hareket etme şeklini değiştiren kalp yetmezliği
Çok kalın veya katı ya da normal şekilde oluşmamış kalp dokusu. Aritmi, doğuştan kalp yetmezliğini onarmak için ameliyat olmuş kişilerde daha yaygın olabilir.
Yüksek Tansiyon
Grip
Böbrek hastalığı
Kalp kapakları. Sızan veya daralmış kalp kapakçıkları kalbin çok çalışmasını sağlar ve kalp yetmezliğine yol açabilir.
Düşük kan şekeri
(KOAH) Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı gibi akciğer hastalıkları
Kas-iskelet sistemi bozukluğu
Şişmanlık
Vücutta çok fazla veya çok az tiroid hormonunun neden olduğu aşırı aktif veya az aktif tiroid bezi. Aşırı tiroid hormonunun en sık nedeni Graves hastalığıdır
.
Sepsis, enfeksiyona toksik immün cevap
Yeterince oksijen almasını önleyerek kalbi strese sokabilen uyku apnesi
Irk veya Etnik Köken - Aritmi
Araştırmalar, beyaz ırkın, yüksek tansiyon ve diğer aritmi risk faktörleri yüksek oranlarda olmasına rağmen, atriyal fibrilasyon gibi bazı aritmilere sahip olma ihtimalinin Afrika kökenlilerden daha yüksek olabileceğini göstermektedir.
Cinsiyet - Aritmi
Bazı çalışmalar erkeklerin atriyal fibrilasyona riskinin kadınlardan daha fazla olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, bazı ilaçları alan kadınların, belirli bir aritmi türü için daha yüksek risk altında oldukları görülmektedir. Adet döngüsünün belirli zamanlarında, kadınların bazı aritmi olayları riskini artırdığı görülmektedir.
Hamile bir kadınsanız, mevcut bir aritminin daha sık meydana geldiğini fark edebilirsiniz. Zararsız ekstra vuruşlar da hamilelik sırasında daha sık görülür. Bazı durumlarda, aritmi ile gelişebilecek komplikasyonlar da cinsiyete göre farklılık gösterir.
Aritmi Önlenebilir mi?
Siz veya çocuğunuzda aritmi riski artarsa, doktor yaşamı tehdit edici bir olay riskini değerlendirmek için tarama yapmak isteyebilir. Bazen rekabet gerektiren sporlara katılmak için tarama yapmak gerekir. Çocuğunuz genetik aritmi riski taşıyorsa, doktoru çocuğunuzun kalbini veya diğer aile üyelerinin sağlığını izlemek için düzenli tarama önerebilir.
Doktor ayrıca risk faktörleri hakkında sorular sorabilir ve çocuğunuz, ebeveyni veya başka bir aile üyesinin bilinen veya şüpheli bir aritmi veya başka bir kalp rahatsızlığı olması durumunda genetik test önerebilir. Kalp dostu yaşam tarzı değişiklikleri ve diğer önlemler, aritmi tetikleme riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Tarama testleri
Doktorunuz yaş veya aile öyküsü gibi risk faktörlerinizi temel alarak tarama testleri önerebilir.
Elektrokardiyogram (EKG), aritmi saptamak için ana testtir. Bir EKG, kalbin elektriksel aktivitesini kaydeder. Doktorunuz siz dinlenirken testi yapabilir veya çok çalıştığı zaman kalbin aktivitesini kaydeden bir stres testi görmek isteyebilir. Doktorunuz ayrıca, klinikte test sırasında herhangi bir aritmi tespit edilmezse size bir gün veya birkaç gün boyunca takmanız için taşınabilir bir monitör verebilir. Genetik bir durum nedeniyle aritmi riski taşıyan bir çocuğunuz varsa, doktor çocuğunuz ve onun kardeşleri için düzenli test önerebilir.
Genetik testler, bir aile üyesine genetik bir hastalık teşhisi konduğunda riskinizi anlamanıza yardımcı olabilir. Yenidoğan veya başka bir yakın akrabanız aniden öldüyse ve genetik risk varsa, test etmek özellikle önemlidir. Doktorunuz ayrıca bayılma öykünüz var ya da, kalp durması veya boğulmaktan kurtulduysanız da, genetik test önerebilir.
Kardiyak Manyetik Rezonans görüntüleme (MRI) gibi görüntüleme testleri, yara izi veya aritmi riskinizi artırabilecek diğer sorunların tespit edilmesine yardımcı olabilir.
Önleme stratejileri
Aşağıdakiler dahil olmak üzere doktorunuzun önerebileceği önleme stratejileri hakkında bilgi edinin:
Aritmilere neden olan veya daha kötü hale getirebilecek kafein veya uyarıcı ilaçlar gibi tetikleyicileri kullanmaktan kaçının. Yasadışı uyuşturuculardan kaçınmaya çalışıyorsanız doktorunuz da yardımcı olabilir.
Kalp hastalığınız varsa, aritmiden ani kalp durmasını önlemek için implante edilebilir veya giyilebilir bir kardiyoverter defibrilatör alınması. Defibrilatörler, kalbe elektrik şoku göndererek aritmileri düzeltebilir.
Kalp dostu beslenme, fiziksel olarak aktif olma, sağlıklı kilo hedefleme, sigarayı bırakma ve stresi yönetme gibi kalp dostu yaşam tarzı değişiklikleri yapmak
Kalp ameliyatı geçirmeniz durumunda, ameliyattan sonra kontrollerinizi yaptırmak. Ameliyat ekibi ayrıca, ilaç kullanabilir ve prosedür sırasında veya sonrasında aritmi önleme amacıyla elektrolit seviyelerini koruyabilir.
Aritmi riskini artıran kalıtsal bir duruma sahip bir çocuğun ebeveyni iseniz, çocuğunuzun bakımının bir parçası olarak çocuk doktorunuzla önleme stratejilerini tartışın.
Çocuğunuz yenidoğan ise ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini azaltmak için güvenli uyku önerilerini izleyin.
Doktorunuz, zamanla ortaya çıkan aritmi kalıpları veya bulgularını tespit etmek için çocuğunuzun kalp aktivitesinin rutin değerlendirmelerini önerebilir.
İşaretler, Belirtiler ve Komplikasyonlar
Bir aritmi, belirgin bir belirti veya semptoma neden olmayabilir. Sadece ara sıra meydana gelen bir şey fark edebilirsiniz veya belirtileriniz zaman içinde daha sık ortaya çıkabilir.
Aritminin ne zaman ve ne sıklıkta gerçekleştiğini, ne hissettiğinizi ve bunların zaman içinde değişip değişmediğini takip edin. Hepsi doktorunuzun kullanabileceği ipuçlarındandır. Eğer tedavi edilmezse, aritmi, inme, kalp yetmezliği veya ani kalp durması gibi hayati tehlike oluşturan komplikasyonlara neden olabilir.
Bu konularla da ilgilenebilirsiniz:
Aritmi Nedir? Aritmi Türleri Nelerdir?
Aritmi Tehlike Belirtileri ve Önlemler