UA-168268421-2
top of page

Aritmi Tehlike Belirtileri ve Önlemleri Nelerdir?

lung.png

Aritmi, kalp atışının hızı veya ritmi ile ilgili bir sorundur. Bir aritmi sırasında, kalp çok hızlı, çok yavaş veya düzensiz bir ritimle atabilir. Kalp çok hızlı attığında bu duruma taşikardi denir. Bir kalp çok yavaş attığında, durum bradikardi olarak adlandırılır.

Aritmi, kalp dokusundaki ve aktivitesindeki değişikliklerden veya kalp atışınızı kontrol eden elektrik sinyallerinden kaynaklanır. Bu değişikliklere hastalık, yaralanma veya genetik zarar sebep olabilir. Genellikle hiçbir belirti yoktur, ancak bazı insanlar düzensiz kalp atışı hisseder. Halsizlik veya baş dönmesi hissedebilir ya da nefes almada zorluk yaşayabilirsiniz.

Aritmi Tehlike Belirtileri ve Önlemleri Nelerdir?

Aritmi, ani kalp durması ve beyinde ciddi kanama gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Kendinizin veya bir başkasının aşağıdakilerden herhangi birinden şüpheleniyorsanız, hemen 1-1-2'yi arayın:

  • Beyindeki veya sindirim sistemindeki kanama. Çok yüksek dozda kan inceltici ilaç alırsanız, beyinde veya sindirim sisteminde kanamaya neden olabilir. Belirtiler ve semptomlar parlak kırmızı kusma içerebilir; veya parlak kırmızı kan içeren ya da siyah, katran renkli dışkı; karın veya baştaki şiddetli ağrı; ani, ciddi görme değişiklikleri veya kollarınızı veya bacaklarınızı hareket ettirme kabiliyetinde kayıp ya da hafıza kaybı. Düşme veya yaralanmalardan sonra çok kanama veya kolay morarma ya da kanama kanınızın çok incelmiş olduğu anlamına gelebilir. Aşırı kanama, bir yaraya 10 dakika boyunca baskı uyguladıktan sonra durmayacak kanamadır. Bu işaretlerden herhangi biri varsa derhal doktorunuzu arayın.

  • Kalp krizi. Kalp krizi belirtileri arasında birkaç dakikadan uzun süren veya uzaklaşıp geri dönen, hafif veya şiddetli göğüs ağrısı veya göğsün ortasındaki ya da karın bölgesindeki rahatsızlık bulunur. Baskı, sıkışma, dolgunluk, mide ekşimesi veya hazımsızlık gibi hissedilebilir. Sol kolda da ağrı olabilir. Kadınlarda ayrıca göğüs ağrısı ve sol kolda ağrı olabilir, ancak nefes darlığı, bulantı, kusma, sıradışı yorgunluk ve sırt ağrısı, omuzlar veya çene gibi diğer semptomlara sahip olma olasılığı daha yüksektir. Kalp krizinin belirtileri ve semptomları hakkında daha fazla bilgi edinin.

  • İnme. Birinin inme yani felç geçirdiğini düşünüyorsanız, HIZLI harekete geçin ve aşağıdaki basit testi yapın.

F (Face)— Yüz: Kişiden gülümsemesini isteyin. Yüzünün bir tarafı sarkıyor mu?

A (Arms)— Kollar: Kişiden her iki kolu da kaldırmasını isteyin. Bir kol aşağı doğru kayıyor mu?

S (Speech)— Konuşma: Kişiden basit bir cümleyi tekrar etmesini isteyin. Konuşmaları bulanık ya da garip mi?

T (Time)— Zaman: Bu işaretlerden herhangi birini gözlemlerseniz , derhal 1-1-2'yi arayın. Her dakika önemli.

  • Ani kalp durması. Genellikle, ani kalp durmasının ilk belirtisi bayılmadır. Aynı zamanda, kalp atışı hissedilmez. Bazı insanlar bayılmadan hemen önce çok hızlı kalp atışı hissedebilir veya baş dönmesi ya da sersemlik hissedebilir. Kalp durmasından bir saat önce, bazı kişilerde göğüs ağrısı, nefes darlığı, bulantı veya kusma görülür. Ani kalp durması belirtileri veya semptomları varsa hemen 1-1-2'yi arayın. Yakında bir defibrilatör arayın ve talimatları izleyin.

Aritmi Takibi Nasıl Yapılır?

Durumunuzu izlemek için doktorunuz aşağıdaki testleri önerebilir.

  • Kan Testleri Aldığınız ilaçların etkilerini kontrol etmek için yapılır.

  • Ekokardiyografi (eko) Altta yatan kalp hastalığınız varsa, kalp fonksiyonunuzu kontrol etmek için yapılır

  • EKG'ler kalp ritmindeki değişiklikleri izlemek için yapılır

  • Holter veya olay monitörleri Kalbinizin birkaç gün içindeki elektriksel aktivitesini kaydetmek için uygulanır

  • Akıllı telefon tabanlı monitörler, kalp ritimlerini kaydeder ve atriyal fibrilasyonun ne zaman meydana geldiğini tespit eder. 

Aritmi İçin Alınacak Önlemler

Aritminiz varsa, evdeki durumunuza dikkat etmenin yollarını öğrenmeniz gerekecektir. Aritminizi tetikleyebilecek etkinliklerden de kaçınmanız gerekecektir.

 

  • Doktorunuza, günlük aktivitelerinize devam edip edemeyeceğinizi sorun. Doktorunuz düşük veya orta derecede aktivite önerebilir; rekabet gerektiren  sporlardan kaçınmak; yüzme veya dalış gibi aritmi tetikleyebilecek faaliyetlerin ortadan kaldırılması; veya yapılan faaliyetlere bir yakınınızla katılmak gibi.

  • Bir tıbbi cihaz kimlik kartı taşıyın Defibrilatörünüz veya kalp piliniz hakkında bilgiler içeren ve bakımınızı denetleyen sağlık kuruluşu için iletişim bilgileri içermelidir. Acil bir durumda, durumunuz hakkında bilgi içeren tıbbi bilezikler de yardımcı olabilir.

  • Reçetesiz satılan ilaçlar, besin takviyeleri veya soğuk ve alerji ilaçları almadan önce doktorunuza danışın. Bu ürünlerden bazıları hızlı kalp ritimlerini tetikleyebilir veya kalp ritmi ilaçlarıyla zayıf da olsa etkileşime girebilir.

  • Nabzınızı nasıl ölçeceğinizi öğrenin. Hangi nabız oranının sizin için normal olduğunu doktorunuzla görüşün. Nabız oranınızdaki değişiklikleri kaydedin ve bu bilgileri doktorunuzla paylaşın.

  • Uzanın  Başınız dönüyorsa, çok halsiz hissediyorsanız veya çarpıntı hissederseniz bunu yapın. Yürümeyi veya araba sürmeyi denemeyin. Doktorunuza bu semptomları bildirin.

  • Evde yapabileceğiniz teknikler hakkında doktorunuzla konuşun Kalp atışlarınızda çok fazla hızlanma fark ederseniz bunu yapın. Bunların arasında ağız ve burnunuzu kapatarak ıkınma hareketi yapmak veya yüzünüze soğuk, ıslak bir havlu koymak da  bulunur.

Bu konularla da ilgilenebilirsiniz:


Aritmi Belirtileri

Aritmi Nedir? Aritmi Türleri

Aritmi Risk Faktörleri Nelerdir?

Aritmi Tanısı Nasıl Konulur?

Aritmi Tedavisi


bottom of page