Zinde Yaşam Platformunuz
Aritmi Tanısı Teşhisi Nasıl Konulur?
Aritmi, kalp atışının hızı veya ritmi ile ilgili bir sorundur. Bir aritmi sırasında, kalp çok hızlı, çok yavaş veya düzensiz bir ritimle atabilir. Kalp çok hızlı attığında bu duruma taşikardi denir. Bir kalp çok yavaş attığında, durum bradikardi olarak adlandırılır.
Aritmi, kalp dokusundaki ve aktivitesindeki değişikliklerden veya kalp atışınızı kontrol eden elektrik sinyallerinden kaynaklanır. Bu değişikliklere hastalık, yaralanma veya genetik zarar sebep olabilir. Genellikle hiçbir belirti yoktur, ancak bazı insanlar düzensiz kalp atışı hisseder. Halsizlik veya baş dönmesi hissedebilir ya da nefes almada zorluk yaşayabilirsiniz.
Aritmiyi teşhis etmek için doktorunuz size belirtilerinizi, tıbbi geçmişinizi ve ailenizdeki herhangi bir aritmi belirtisini soracaktır. Doktorunuz ayrıca EKG ve tanınızın bir parçası olarak fizik muayene de yapabilir. Başka bir nedeni ekarte etmek veya doktorunuzun tedaviye karar vermesine yardımcı olmak için ek testler gerekebilir.
Aritmide Tıbbi Geçmiş
Aritmi teşhisi için doktorunuz, yeme, fiziksel aktivite alışkanlıklarınız, aile öyküsü ve aritmi için diğer risk faktörleri hakkında sorular soracaktır. Doktorunuz başka herhangi bir belirti veya semptomunuz olup olmadığını sorabilir. Bu bilgiler doktorunuzun, aritmiye neden olabilecek komplikasyonlar veya başka koşullar olup olmadığını belirlemesine yardımcı olabilir.
Aritmide Fizik Muayene
Fiziksel bir muayene sırasında doktorunuz şu adımları atabilir:
-
Bacaklarınızda veya ayaklarınızda, genişlemiş kalp veya kalp yetmezliğinin belirtisi olabilecek şişlik olup olmadığını kontrol eder.
-
Kalbinizin ne kadar hızlı attığını öğrenmek için nabzınızı kontrol eder
-
Kalp atışınızın hızını ve ritmini dinler
-
Üfürüm olup olmadığını tespit etmek üzere kalbinizi dinler
-
Aritmiye neden olabilecek tiroid hastalığı gibi diğer hastalıkların belirtilerini arar
Aritmi Teşhis Test ve İşlemleri
Doktorunuz, aritmiyi teşhis etmek için aşağıdaki testlerden bazılarını görmek isteyebilir:
Kan testleri, aritmi riskinizi artırabilecek kandaki potasyum ve tiroid hormonu gibi belirli maddelerin seviyesini kontrol eder.
Kalp Kateterizasyonu Kalp hastalığından kaynaklanan komplikasyonların olup olmadığını görmek için yapılır.
Göğüs Röntgeni, kalbinizin normalden daha büyük olup olmadığını gösterir.
Ekokardiyografi (EKO) kalbinizin büyüklüğü ve şekli ve ne kadar iyi çalıştığı hakkında bilgi sağlar. Ekokardiyografi rahimdeki fetal aritmiyi teşhis etmek için de kullanılabilir.
EKG, kalp atımlarının ne kadar hızlı olduğunu ve düzenli olup olmadığını anlamak için bakılır. Bu, aritmileri teşhis etmek için kullanılan en yaygın testtir.
Elektrofizyoloji Çalışması (EPS), kalbin elektriksel aktivitesine bakmak için yapılır. Bu çalışma, kalbinizi elektriksel olarak uyarmak ve bir aritmi tetiklemek için bir kablo ya da tel kullanır. Doktorunuz riskinizi yükselten başka bir durum tespit etmişse, EPS, aritmi oluşma ihtimalini değerlendirmesine yardımcı olabilir. Bir EPS ayrıca doktorunuzun ilaç gibi bir tedavinin sorunu durdurup durdurmayacağını görmesini sağlar.
Holter veya Olay Monitörü Normal aktivitelerinizi yaparken kalbinizin elektriksel aktivitesini uzun süre boyunca kaydetmek için uygulanır.
İmplante Edilebilir Döngü Kaydedici Anormal kalp ritimlerini algılamak için kullanılır. Cildin altına yerleştirilir ve kalbinizin elektriksel aktivitesini sürekli olarak kaydeder. Kayıt cihazı, izlemeye yardımcı olmak için verileri doktorun ofisine iletebilir. İmplante edilebilir bir döngü kaydedici, doktorların, kişinin neden çarpıntı veya bayılma döngüleri geçirdiğini, özellikle de bu belirtiler çok sık ortaya çıkmıyorsa, anlamasını sağlar.
Uyku çalışması uyku apnesinin aritminize neden olup olmadığını anlamak için yapılır.
Stres Testi veya Egzersiz Stres Testi Kalp yoğun bir şekilde çalışırken ve hızlı atarken oluşan aritmileri tespit etmek için yapılır. Eğer egzersiz yapamıyorsanız, kalbinizin sıkı çalışması ve hızlı atması için bu test öncesinde size ilaç verilebilir.
Masada Yatma Testi Bayılma döngülerinin nedenini bulmak için yapılır. Bu testte, yatar pozisyondan dik pozisyona hareket eden bir masanın üzerinde uzanırsınız. Pozisyonunuzdaki değişiklik bayılmanıza neden olabilir. Doktorunuz semptomlarınızı, kalp atış hızınızı, EKG sonucunuzu ve test boyunca tansiyonunuzu izler.
Ultrason Rahimde şüpheli bir fetal aritmi teşhisi için yapılır.
Bu konularla da ilgilenebilirsiniz:
Aritmi Risk Faktörleri Nelerdir?
Aritmi Tehlike Belirtileri ve Önlemler